Ομόφωνα ένοχοι για κατασκοπεία κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου οι τουρκοπράκτορες κατάσκοποι, ο 36χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και ο 53χρονος πρώην μάγειρας του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η «Δημοκρατική» της Ρόδου, οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης κρίθηκαν ένοχοι για τα αδικήματα κατασκοπείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον, με σκοπό πρόκλησης κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους.
Το δικαστήριο τους έκρινε αθώους για τα αδικήματα της υποστήριξης πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και για παραβίαση μυστικών της πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, παρά το γεγονός ότι η εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή τους και γι’ αυτά τα αδικήματα.
Επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 5 ετών στον 36χρονο και ποινή φυλάκισης 4 ετών στον 53χρονο.
Υπενθυμίζεται πως στο κατηγορητήριο είχε αποκαλυφθεί πλήθος ευρημάτων από τις έρευνες για τους δύο άνδρες.
Οι εκθέσεις αναφέρονταν στις εκτεταμένες έρευνες που έγιναν στις ηλεκτρονικές συσκευές τους, που κατασχέθηκαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το κινητό τηλέφωνο του 53χρονου μάγειρα προκύπτει πλήθος κλήσεων προς το κινητό του 36χρονου, ενώ σε τέσσερις κλήσεις το στίγμα του κινητού του ενεργοποιείται από κεραία στο Καστελόριζο.
Οι περισσότερες κλήσεις γίνονται λίγο πριν αναχωρήσει το πλοίο «ΣΤΑΥΡΟΣ», στο οποίο εργαζόταν ο 53χρονος, από το λιμάνι της Ρόδου.
Στο κινητό του τηλέφωνο βρέθηκαν επίσης και τέσσερις φωτογραφίες πλοίων του πολεμικού ναυτικού «από υψομετρική διαφορά, ώστε να είναι εμφανής ο εξοπλισμός και ο οπλισμός τους πάνω σε αυτά», αναφέρει η έκθεση.
Σημειώνεται ότι ο 53χρονος, στο πλαίσιο της αστυνομικής προανάκρισης, αποδέχθηκε ότι κατέγραφε από το πλοίο όπου εργαζόταν τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις και εγκαταστάσεις και ότι προωθούσε το υλικό στον συγκατηγορούμενό του.
Όπως είχε υποστηρίξει ο 53χρονος, ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου του ζήτησε να του μεταφέρει τις πληροφορίες τηλεφωνικά και όχι με γραπτά μηνύματα για να μην αφήνει ίχνη των μεταδιδόμενων πληροφοριών.
Για το λόγο αυτό, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες χρησιμοποιούσε συχνά την εφαρμογή «what’s up».
Αναφέρει μάλιστα ο 53χρονος ότι ο 36χρονος ήταν πολύ φορτικός και τον έπεισε τελικά να του μεταφέρει πληροφορίες που του ζητούσε, πράγμα που ισχυρίζεται ότι έπραξε μόνο δύο φορές μέσα στον Οκτώβριο.
Και ενώ ο κατηγορούμενος 53χρονος είχε παραδεχθεί αρχικώς την εμπλοκή του, δίνοντας λεπτομέρειες για τις συναντήσεις του με τον συγκατηγορούμενό του, ενώπιον της ανακρίτριας ανασκεύασε την προανακριτική του απολογία.
Σε ερωτήσεις για τις αναντιστοιχίες με την προανακριτική του ομολογία, παραδέχεται ότι έδωσε τις πληροφορίες στον συγκατηγορούμενό του για τα πλοία και τους φαντάρους και ότι η τελευταία φορά που το έκανε ήταν στις 7 Νοεμβρίου 2020.
Στο δικαστήριο επεδίωξε, απολογούμενος, να πείσει ότι δεν θυμάται και να ανασκευάσει όλα όσα είχε ισχυριστεί στην προδικασία.
Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς του 36χρονου, η εισαγγελέας είχε τονίσει ότι στη συσκευή του κινητού του φαίνονται αποθηκευμένα αρχεία εικόνας, μεταξύ των οποίων και τρεις φωτογραφίες πλοίων του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, με λήψεις από 6.11.2020 και από υψομετρική διαφορά, ώστε να είναι εμφανής ο εξοπλισμός και ο οπλισμός τους πάνω σε αυτά.