Ολοκληρώθηκε ευρείας κλίμακας κοινή αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση των δικτύων οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Αρχιμήδης» υλοποιήθηκε με τον συντονισμό της EUROPOL το χρονικό διάστημα από 15 έως 23 Σεπτεμβρίου 2014.
Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι μέσα σε 8 ημέρες οι αστυνομικοί από 34 χώρες της Ευρώπης κατάφεραν να να συλλάβουν 1.027 άτομα, μεταξύ των οποίων 170 διακινητές παράνομων μεταναστών, και να κατασχεθούν 599 κιλά κοκαΐνης, 200 κιλά ηρωίνης και 1,3 τόνοι κάνναβης.
Όμως αυτό που είναι συγκλονιστικό είναι ότι κατάφεραν να σώσουν 30 παιδιά από κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων.
Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε με δράσεις για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, της παράνομης μετανάστευσης και της απάτης, με χρήση πιστωτικών καρτών, τελούμενης μέσω διαδικτύου.
Κατά τη διάρκεια των δράσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ελέγχθηκαν περισσότερα από 450 άτομα, συνελήφθησαν 13 και κατασχέθηκαν ποσότητες ναρκωτικών, καθώς επίσης και 111 ταξιδιωτικά έγγραφα και πλαστές ή κλεμμένες ταυτότητες.
Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Αρχιμήδης», αποτελεί την μεγαλύτερης κλίμακας συντονισμένη επιχείρηση υπηρεσιών επιβολής του Νόμου στην Ευρώπη, μέχρι σήμερα.
Εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κύκλου Πολιτικής 2014-2017 και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων EMPACT 2014 (European Multi-disciplinary Platform Against Criminal Threats) και σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε με τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας (EUROPOL), το χρονικό διάστημα από 15 έως 23 Σεπτεμβρίου 2014.
Στην κοινή επιχείρηση έλαβαν μέρος αστυνομικοί και από τα 28 Κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ συμμετείχαν και χώρες εκτός Ε.Ε., συγκεκριμένα η Αυστραλία, η Κολομβία, η Νορβηγία, η Σερβία, η Ελβετία και οι Η.Π.Α.
Η συντονισμένη σειρά δράσεων των προαναφερόμενων Αρχών επιβολής του Νόμου, έλαβε χώρα σε εκατοντάδες επιλεγμένες τοποθεσίες, κυρίως αεροδρόμια, σημεία συνοριακού ελέγχου, λιμάνια, αλλά και περιοχές αστικών κέντρων που θεωρούνται εστίες παραβατικότητας, όπως αυτά καταδείχτηκαν μέσα από την Αξιολόγηση Απειλής για το Σοβαρό και Οργανωμένο Έγκλημα στην Ε.Ε. (Serious and Organised Crime Threat Assessment – SOCTA), καθώς και άλλα συναφή πληροφοριακά δεδομένα.
Τα συνολικά αποτελέσματα της αστυνομικής επιχείρησης «Αρχιμήδης» έχουν ως εξής:
Συνελήφθησαν 1027 άτομα, μεταξύ των οποίων 170 διακινητές παράνομων μεταναστών
Κατασχέθηκαν 599 κιλά κοκαΐνης, 200 κιλά ηρωίνης και 1,3 τόνοι κάνναβης
Διασώθηκαν 30 παιδιά από κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων
«Η Επιχείρηση Αρχιμήδης αποτελεί ορόσημο στις προσπάθειες των Αρχών επιβολής του Νόμου να παρέχουν συντονισμένη δράση κατά των ομάδων οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων, ο Rob Wainwright, Διευθυντής της EUROPOL. Όπως ανέφερε, επίσης, «Αυτή την εβδομάδα, καθώς οι Αρχηγοί από τις Αστυνομίες των Ευρωπαϊκών χωρών βρίσκονται στην έδρα της Europol στη Χάγη, για την ετήσια Σύνοδο Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Αστυνομιών, θα εστιάσουμε στο πως θα συνδυάσουμε και θα εφαρμόσουμε τις δυνάμεις μας με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να εξαρθρώσουμε ακόμα περισσότερες εγκληματικές οργανώσεις που απειλούν την ασφάλεια και την ευημερία της κοινωνίας».
Στην ετήσια Σύνοδο Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Αστυνομιών, στη Χάγη, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της επιχείρησης, η Ελληνική Αστυνομία εκπροσωπήθηκε από τον Υπαρχηγό του Σώματος, Αντιστράτηγο Σπυρίδων Παπασπύρου.
Όσον αφορά στην Ελληνική Αστυνομία, συμμετείχε στην Κοινή Πανευρωπαϊκή Επιχείρηση «Αρχιμήδης», με (4) δράσεις με αντικείμενο βασικές συνιστώσες της εθνικής Αντεγκληματικής Πολιτικής και του Ευρωπαϊκού Κύκλου Πολιτικής & των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων EMPACT, και συγκεκριμένα:
τη διακίνηση κοκαΐνης,
τη διακίνηση συνθετικών ναρκωτικών,
την οργανωμένη διακίνηση αλλοδαπών από τη χώρα μας προς άλλες χώρες της Ε.Ε. (intra-Schengen/δευτερογενής διακίνηση αλλοδαπών) και
απάτες τελούμενες μέσω διαδικτύου (χρήση πλαστών ή κλεμμένων πιστωτικών καρτών για τη αγορά εισιτηρίων αλλοδαπών που ταξιδεύουν παράνομα προς άλλα κ-μ της Ε.Ε.).
Οι δράσεις, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που εκπονήθηκε, έλαβαν χώρα σε δύο αεροδρόμια και συγκεκριμένα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στον Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», κατά το διάστημα από 17-23 Σεπτεμβρίου.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί των Υποδιευθύνσεων Δίωξης Ναρκωτικών των Διευθύνσεων Ασφαλείας Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα, με τη συνδρομή κατάλληλα εκπαιδευμένων σκύλων, καθώς επίσης και αστυνομικοί των Τμημάτων Ασφαλείας των Διευθύνσεων Αστυνομίας των αεροδρομίων και των Διευθύνσεων Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα.
Κατά τη διάρκεια των δράσεων, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι σε περισσότερα από 450 άτομα, συνελήφθησαν συνολικά 13 άτομα και κατασχέθηκαν ποσότητες ναρκωτικών διαφόρων τύπων, καθώς επίσης και συνολικά 111 ταξιδιωτικά έγγραφα και ταυτότητες που ήταν πλαστά, κλεμμένα ή ανήκαν σε τρίτα πρόσωπα.
Ειδικότερα, κατά το διήμερο 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2014, χρόνο πλήρους ανάπτυξης των δράσεων της Επιχείρησης «Αρχιμήδης», η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε με δράσεις κατά της διακίνησης ηρωίνης, κοκαΐνης και συνθετικών ναρκωτικών.
Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, συνελήφθησαν σε τρεις περιπτώσεις, δύο (2) αλλοδαποί (ένας υπήκοος Ολλανδίας και ένας υπήκοος Βουλγαρίας) και συνολικά κατασχέθηκαν διάφορα είδη ναρκωτικών ουσιών. Συγκεκριμένα:
Εξήντα τέσσερα (64) κιλά ακατέργαστης κάνναβης.
Μικροποσότητα μεθαμφεταμίνης (MDMA), 3,2 ml LSD, 2 δόσεις (σε χαρτάκια) LCD και 13,2 γραμμάρια άγνωστης σκόνης, πράσινου χρώματος, η οποία βρίσκεται υπό εργαστηριακή εξέταση, καθότι είναι πιθανώς νέα ψυχότροπη ουσία.
Κοκαΐνη βάρους 1.376 γραμμάριων και λευκή σκόνη, αμφεταμινικού, τύπου βάρους 608 γραμμαρίων.
Κατά το τριήμερο 19-21 Σεπτεμβρίου 2014, η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε στην Επιχείρηση «Αρχιμήδης» με δράσεις κατά της οργανωμένης παράνομης μετανάστευσης.
Από τους διενεργηθέντες ελέγχους εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν, συνολικά, έντεκα (11) αλλοδαποί υπήκοοι διαφόρων χωρών [(4) αλλοδαποί υπήκοοι Συρίας, (3) αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας, (1) υπήκοος Ερυθραίας, (1) υπήκοος Αλγερίας, (1) υπήκοος Καμερούν και (1) υπήκοος Αφγανιστάν], οι οποίοι κάνοντας χρήση κλεμμένων ή πλαστών ταξιδιωτικών ή δημοσίων εγγράφων επιχείρησαν να εξέλθουν παράνομα από τη χώρα μας με προορισμό λοιπές χώρες της Ε.Ε. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (111) ταξιδιωτικά έγγραφα και ταυτότητες, πλαστά, ή κλεμμένα ή τρίτων προσώπων.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση αλλοδαπού υπηκόου Αλγερίας, ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα και συνελήφθη, καθώς επιχειρούσε να ταξιδέψει στην Τουρκία, ενώ επιμελώς κρυμμένα στην αποσκευή του βρέθηκαν εκατό (100) ασυμπλήρωτα Δελτία Ταυτότητας Ιταλίας, για τα οποία προέκυψε ότι ανήκουν σε σειρά κλεμμένων ασυμπλήρωτων εγγράφων.
Στις 22 Σεπτεμβρίου, εξελίχθηκε στο αεροδρόμιο της Αθήνας, δράση κατά της διαδικτυακής απάτης αγοράς εισιτηρίων αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους (low cost airlines) με κλεμμένες ή ανύπαρκτες πιστωτικές κάρτες, χωρίς να προκύψουν περιστατικά προς διερεύνηση.
Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ενημερώθηκε άμεσα το επιχειρησιακό κέντρο της EUROPOL, ενώ η Ελληνική Αστυνομία παραμένει σε συνεργασία τόσο με την Ευρωπαϊκή Αστυνομία όσο και με τις Αρχές των εμπλεκόμενων χωρών για την διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών για ενδεχόμενη εμπλοκή δικτύων οργανωμένου εγκλήματος.
Η EUROPOL κατείχε κεντρικό ρόλο στο συντονισμό της επιχείρησης «Αρχιμήδης», παρέχοντας σημαντική υποστήριξη στην επεξεργασία, αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών και αποτελεσμάτων της επιχείρησης. Κατά την περίοδο διεξαγωγής της επιχείρησης, στην έδρα της EUROPOL στη Χάγη, λειτούργησε επιχειρησιακό κέντρο επί 24ώρου βάσεως, με την συμμετοχή Αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας, Αξιωματικών συνδέσμων από όλες τις συμμετέχουσες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καθώς και άλλων συνεργατών από διεθνείς οργανισμούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάλυση των πληροφοριών που συνελέγησαν από την EUROPOL, κατά την διάρκεια της επιχείρησης, θα επιφέρουν πρόσθετα επιχειρησιακά και στρατηγικά οφέλη, για το σύνολο των Κρατών-Μελών της Ε.Ε., όσον αφορά στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.