Πενήντα εννέα άτομα έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης σε Αττική, Βόλο και Θεσσαλονίκη για την εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων που έκαναν λαθρεμπόριο χρυσού και ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο γνωστός εκ τηλεοράσεως 51χρονος ιδιοκτήτης της αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων «Ριχάρδος», Δημήτρης-Ριχάρδος Μυλωνάς.
Η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη από χθες Τρίτη και εντός της ημέρας αναμένονται ανακοινώσεις από την Ασφάλεια Αττικής.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το efsyn.gr, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο 51χρονος ιδιοκτήτης της αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων «Ριχάρδος», Δημήτρης-Ριχάρδος Μυλωνάς, ο οποίος διατηρεί πάνω από 30 ενεχυροδανειστήρια.
Ο Ριχάρδος Μυλωνάς, που συνελήφθη στο σπίτι του στη Σαρωνίδα, φέρεται να ενέχεται στη διακίνηση χρυσών αντικειμένων στο εξωτερικό (Τουρκία, Γερμανία), ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι στο σπίτι του βρέθηκαν χρυσαφικά και άλλα αντικείμενα τα οποία θα πήγαιναν για λιώσιμο, αλλά και «κλοπιμαία από χώρο που συντελέστηκε ανθρωποκτονία».
Στο κύκλωμα εμπλέκονται έμποροι χρυσού, κλεπταποδόχοι και διαρρήκτες και οι έρευνες των αρχών έγιναν σε σπίτια, καταστήματα, αποθήκες και αυτοσχέδια χυτήρια από τα οποία κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός ράβδων χρυσού και ασημιού.
Σύμφωνα με τις αρχές, σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε η συνδρομή της ΕΚΑΜ λόγω της επικινδυνότητας των υπόπτων, με τους άνδρες της αστυνομίας να μπαίνουν νύχτα από μπαλκόνια.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν είναι η πρώτη φορά που ο γνωστός από τις τηλεοπτικές του διαφημίσεις ενεχυροδανειστής συνελήφθη.
Πιο αναλυτικά, ο Δημήτρης – Ριχάρδος Μυλωνάς είχε συλληφθεί για πρώτη φορά στο κέντρο της Αθήνας στις 14 Ιουλίου του 2014 έπειτα από έλεγχο που έκαναν οι αστυνομικοί σε δύο καταστήματα ιδιοκτησίας του και στα οποία θα έπρεπε, βάσει ιδιωτικών συμφωνητικών, να φυλάσσονται για ένα μήνα τιμαλφή προερχόμενα από ενέχυρο.
Αν και στο βιβλίο που τηρούσε η επιχείρηση υπήρχαν εγγραφές αντικειμένων αξίας άνω των 70.000 ευρώ, αυτά δεν βρέθηκαν.
Ο ίδιος σε αντίθεση με το νόμο που ορίζει που φυλάσσονται τα τιμαλφή, αρνήθηκε να υποδείξει τους χώρους, με συνέπεια να μην είναι δυνατός ο έλεγχός τους και χωρίς να αποδεικνύεται ότι βρίσκονται σε ασφαλές μέρος με συνέπεια να γεννηθούν υποψίες ότι τα ιδιοποιήθηκε παρανόμως μαζί με άγνωστους συνεργούς του.
Έτσι κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, αλλά και για παράβαση της διάταξης περί υποχρεώσεων αργυραμοιβών, παλαιοπωλών, ενεχυροδανειστών.
Ερευνήθηκε παράλληλα και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, χωρίς τότε να προκύψει κάτι σε βάρος του.
Η επόμενη φορά ήταν στις 8 Μαΐου 2015 έπειτα από επιτόπιο φορολογικό έλεγχο που διενήργησε κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.
Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δύο πελάτες, οι οποίοι είχαν προβεί σε συναλλαγή με το κατάστημα (πώληση τιμαλφών έναντι χρηματικού ποσού), δεν έλαβαν τα προβλεπόμενα από τον νόμο φορολογικά στοιχεία κατά την αγορά αγαθών, αξίας ύψους άνω των 500 ευρώ, με αποτέλεσμα την απόκρυψη των συναλλαγών.
Ακολούθησε λεπτομερής φορολογικός έλεγχος και συλλέχθηκαν φορολογικά και λοιπά στοιχεία προς περαιτέρω έλεγχο και επεξεργασία.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι στο κατάστημα απασχολούνταν δύο εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν αναγράφονταν στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού, κατά παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας.