Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στη φυλακή 11 κατηγορούμενοι για τις κομπίνες με τους στημένους διαγωνισμούς στον ΟΣΕ

Στη φυλακή 11 κατηγορούμενοι για τις κομπίνες με τους στημένους διαγωνισμούς στον ΟΣΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διαφθορά, Δικαιοσύνη, ΟΣΕ - Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος, Ρομά (Αθίγγανοι ή Γύφτοι), Φυλακές,

Το δρόμο για τη φυλακή πήραν, μετά την απολογία τους, έντεκα από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους στην υπόθεση των «στημένων» διαγωνισμών πώλησης σκραπ, στον ΟΣΕ.

Μεταξύ αυτών, οκτώ υπάλληλοι του Οργανισμού αλλά και τρεις Ρομά οι οποίοι φέρονται ως βασικοί πρωταγωνιστές του κυκλώματος που με τις ενέργειες του, σύμφωνα με τις αρχές, ζημίωσε τον ΟΣΕ περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ, τα δυο τελευταία χρόνια.

Οι υπάλληλοι κατηγορούνται για απευθείας αναθέσεις διαγωνισμών, με τις αντίστοιχες μίζες, πώλησης ανακυκλώσιμου υλικού του οργανισμού σε τρία κυκλώματα Ρομά.

Οι τρεις ομάδες των Ρομά, που εμφανίζονται να είχαν κοινό διευθυντήριο, πέταγαν εκτός διαγωνισμού άτομα που έδειχναν ενδιαφέρον καθώς φέρονται να είχαν εσωτερική πληροφόρηση.

Οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους αρνήθηκαν το βαρύτατο κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν ισχυριζόμενοι ότι δεν διέπραξαν καμία αξιόποινη πράξη.

Μάλιστα, ο συνήγορος ενός εκ των φερομένων ως επικεφαλής, Σάκης Κεχαγιόγλου υπογράμμισε πως «ορισμένες μικροπαραβάσεις ανά την Ελλάδα είναι μεμονωμένα και μη συνδεόμενα περιστατικά σε διάφορες πόλεις της χώρας και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης».

Ο συνήγορος κατηγορουμένων υπαλλήλων του ΟΣΕ, Θέμης Σοφός τόνισε ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει δωροδοκία, κατηγορία την οποία οι εντολείς του απορρίπτουν κατηγορηματικά.

Αναφερόμενος δε σε χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι ενός υπαλλήλου υποστήριξε πως εκείνος «ασκούσε παράλληλη αγροτική απασχόληση για να ζήσει και τα χρήματα προέρχονται από εκεί».

Όσο για τις συνομιλίες των υπαλλήλων με τους κατηγορούμενους ως επικεφαλής του κυκλώματος, που εμφανίζονται να έχουν στα χέρια τους οι αρχές, ο συνήγορος επισήμανε πως τα συγκεκριμένα πρόσωπα είχαν ήδη κερδίσει νόμιμους πλειστηριασμούς και υπήρχε επικοινωνία μεταξύ τους προκειμένου να μάθουν πως θα παραλάβουν το υλικό.

Οι υπάλληλοι του ΟΣΕ κατηγορούνται ότι έπαιρναν μίζες από 100 ευρώ έως 40.000 ευρώ προκειμένου μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμου υλικού να φτάνουν στους Ρομά χωρίς παραστατικά.

Μεταξύ των υλικών ήταν και μεταλλικά αντικείμενα άχρηστα μεν αλλά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και έπρεπε να μεταφερθούν από μια αποθήκη σε άλλη, με βάση τη διαδικασία.

Σύμφωνα με την κατηγορία, οι Ρομά έβρισκαν τα μέλη των αρμόδιων επιτροπών παραλαβής των αντικειμένων που πλειστηριάζονταν, τους έδιναν μίζα και έπαιρναν τους διαγωνισμούς.

Με τη σειρά τους τα μέλη των επιτροπών είτε τους έδιναν μεγαλύτερη ποσότητα σε σκραπ ή μικρότερη για να κερδίσουν τη διαφορά σε μαύρο χρήμα.

Τα χρήματα της μίζας σε πολλές περιπτώσεις , σύμφωνα με τις αρχές, οι πρωταγωνιστές τα κατέθεταν σε λογαριασμούς τους σε Βουλγαρία και Κύπρο.

Είναι ενδεικτική η περίπτωση υπαλλήλου του ΟΣΕ στο σπίτι του οποίου βρέθηκε δεσμίδα με ευρώ με ταινία τράπεζας της Βουλγαρίας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι άλλοι οκτώ κατηγορούμενοι στην υπόθεση αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε ότι είχαν περιφερειακό ρόλο.

Συγκεκριμένα, τους επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα.

Δυο κατηγορούμενοι, μια εκ των οποίων είναι η κόρη Ρομά που φέρεται να είχε αρχηγικό ρόλο, καλούνται επιπλέον να καταβάλλουν χρηματική εγγύηση 2.000 ευρώ και 5.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Σχετικά άρθρα