Την παραπομπή, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, επτά από τους έντεκα κατηγορούμενους για παράνομες αμοιβές από την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH της γερμανικής εταιρείας Krauss-Maffei Wegmann (KMW) εισηγείται ο εισαγγελέας Εφετών Παντελής Στραγάλης, στο αρμόδιο συμβούλιο.
Η υπόθεση, σκέλος της μεγάλης έρευνας της Δικαιοσύνης για το παράνομο χρήμα που διακινήθηκε από τα εξοπλιστικά προγράμματα, αφορά την αγορά 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH2000 και περιφερειακού υλικού με σύμβαση που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2001, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, μεταξύ του Δημοσίου και της γερμανικής εταιρίας KMW αντί 195.709.774 ευρώ.
Σύμφωνα με τον βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση Αντώνη Κάντα, τότε αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας, για την επίμαχη σύμβαση ο ίδιος έλαβε παράνομη αμοιβή περίπου 750 χιλιάδων ευρώ, τα οποία διακινήθηκαν από τον συγκατηγορούμενο του πλέον στην υπόθεση, Δημήτρη Παπαχρήστο, αντιπρόσωπο της εταιρίας στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο κ. Στραγάλης με την πρότασή του ζητά από το Συμβούλιο Εφετών να μην παραπέμψει τη σύζυγο και τον γιο του Αντώνη Κάντα, καθώς εκτιμά πως προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις σε βάρος του.
Για την υπόθεση των πυροβόλων έχουν εκδοθεί διεθνή εντάλματα σύλληψης, που παραμένουν ανεκτέλεστα, σε βάρος του κ. Όλαφ Έσλερ αντιπροέδρου της γερμανικής εταιρίας κατά την επίμαχη περίοδο, και του πρώην τραπεζικού στελέχους Φάνη Λυγινού.
Μεταξύ αυτών που ο εισαγγελικός λειτουργός κρίνει ότι πρέπει να παραπεμφθούν, πλην του κ. Κάντα, είναι και ο Ελληνοελβετός δικηγόρος Σπύρος Μεταξάς και το πρώην τραπεζικό στέλεχος Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος από τον Απρίλιο του 2015 καθώς σε βάρος του εκκρεμούν πολλές κατηγορίες για εμπλοκή του σε υποθέσεις διαφθοράς κρατικών λειτουργών και διακίνηση και απόκρυψη παράνομων χρημάτων.
Τον τελικό λόγο για την υπόθεση των πυροβόλων θα έχει το Συμβούλιο Εφετών, με βούλευμα που θα εκδώσει σε λίγες ημέρες.