Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν καταδίκασε σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή τη Γκιουλσέν για… βλασφημία

Ο Ερντογάν καταδίκασε σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή τη Γκιουλσέν για… βλασφημία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τουρκικό δικαστήριο επέβαλε ποινή 10 μηνών με αναστολή σε διάσημη Τουρκάλα τραγουδίστρια λόγω δηλώσεών της που θεωρήθηκαν ότι προσέβαλαν τους αποφοίτους θρησκευτικών σχολείων, γνωστών ως σχολεία ιμάμ-χατίπ στην Τουρκία, ανέφερε την περασμένη Τετάρτη ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Diken.

Η Γκιουλσέν Μπαϊρακτάρ Τσολάκογλου, 46 ετών, γνωστή με το καλλιτεχνικό «Gülşen», τέθηκε σε προσωρινή κράτηση για τέσσερις ημέρες και στη συνέχεια σε κατ’ οίκον περιορισμό για 15 ημέρες το περασμένο καλοκαίρι με την κατηγορία της «υποκίνησης μίσους» λόγω ενός αστείου της για τα θρησκευτικά σχολεία.

Παρόλο που η τραγουδίστρια έκανε το αστείο στη σκηνή τον Απρίλιο του 2022, έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την αναδημοσίευσή του από φιλοκυβερνητική καθημερινή εφημερίδα τον Αύγουστο του 2022, οδηγώντας την σε ποινική δίωξη σύμφωνα με το άρθρο 216 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα (TCK), που ποινικοποιεί την υποκίνηση μίσους και εχθρότητας μεταξύ του κοινού και την προσβολή μιας ομάδας ανθρώπων στο κοινό βάσει τάξης, φυλής, θρησκείας ή αίρεσης, απαιτώντας ποινή φυλάκισης σε περιπτώσεις που οδηγούν σε απειλές για τη δημόσια ασφάλεια.

Η Gülşen είχε πει ότι η «διαστροφή» του κιθαρίστα της είχε τις ρίζες της στη φοίτησή του σε ένα σχολείο ιμάμ-χατίπ (σαν κατηχητικό), το οποίο ειδικεύεται στη θρησκευτική εκπαίδευση σε συνδυασμό με ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών.

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης όπου δικάστηκε η Gülşen αποφάσισε να της επιβάλει ποινή 10 μηνών με αναστολή για καταδίκη για προσβολή μέρους της κοινωνίας με βάση την τάξη, τη φυλή, τη θρησκεία ή την αίρεση.

Εάν η τραγουδίστρια καταδικαστεί για το ίδιο αδίκημα τα επόμενα πέντε χρόνια, θα κληθεί να εκτίσει αυτή την ποινή.

Η Γκιουλσέν εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους της κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Τετάρτης, οι οποίοι ζήτησαν την αθώωση της τραγουδίστριας.

Ένας από τους δικηγόρους της Γκιουλσέν, ο Αλτίν Μιμίρ, είπε ότι η τραγουδίστρια δεν είχε καμία πρόθεση να βάλει στο στόχαστρο τους αποφοίτους ιμάμ-χατίπ στη σκηνή και ότι τα σχόλιά της ήταν απλώς ένα αστείο.

Ο Μιμίρ είπε ότι οι απόφοιτοι σχολείων ιμάμ-χατίπ δεν αποτελούν κοινωνική τάξη και ότι είναι νομικά αδύνατο να μιλήσουμε για προσβολή τους ως τέτοιους.

Τα περισσότερα σχολεία ιμάμ-χατίπ έκλεισαν μετά την ανατροπή του 1997 μιας ισλαμικής κυβέρνησης από τον στρατό.

Ο αριθμός τους άρχισε να αυξάνεται όταν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία το 2002. Ο Ερντογάν είναι απόφοιτος ενός σχολείου ιμάμ-χατίπ.

Η Τουρκία είναι ένα κατά κύριο λόγο μουσουλμανικό αλλά επίσημα κοσμικό κράτος.

Ο Ερντογάν έχει πει συχνά ότι στόχος του ήταν να μεγαλώσει «ευσεβείς γενιές».

Αυτό δημιουργεί τεράστιες εντάσεις με τους πιο φιλελεύθερους Τούρκους, οι οποίοι φοβούνται ότι η κυριαρχία του Ερντογάν υπονομεύει τα κοσμικά θεμέλια της δημοκρατίας.

Η Γκιουλσέν είπε τότε ότι λυπάται που το αστείο της χρησιμοποιήθηκε για να προκαλέσει περαιτέρω διχασμούς στη χώρα.

Η τραγουδίστρια εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1990, με το πρώτο της βίντεο κλιπ που την παρουσίαζε με πιτζάμες.

Αλλά με τον καιρό τα τραγούδια και τα βίντεό της έγιναν πιο ριψοκίνδυνα και απροκάλυπτα σεξουαλικά.

Αφιέρωσε το βραβείο της «Elle Style» «εικονίδιο της χρονιάς» στο κίνημα LGBTQ πέρυσι.

Σχετικά άρθρα