Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Στέφανος Μυτιληναίος
Αρθρογράφος, Συγγραφέας

Ελλάδα και Εμιράτα με «ισχυρή φιλία» και θεμέλια τις «κοινές αξίες» ανοικοδομούν την αρχαία δόξα και μεγαλείο

Ελλάδα και Εμιράτα με «ισχυρή φιλία» και θεμέλια τις «κοινές αξίες» ανοικοδομούν την αρχαία δόξα και μεγαλείο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλί Ομπαΐντ Αλντχαχέρ, Διπλωματικό Σώμα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,

Οι σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) είναι ισχυρότερες από ποτέ, διαβεβαίωσε εμφατικά ο νέος πρεσβευτής των ΗΑΕ στην Αθήνα, Δρ. Αλί Ομπαΐντ Αλντχαχέρ (Dr. Ali Obaid Aldhaher), σε πρόσφατη συζήτησή του με Έλληνες διπλωματικούς συντάκτες [φωτογραφία].

Χαρακτηριστικά επισημάνθηκε ότι δεν είναι μόνο το εμπόριο, οι επενδύσεις και οι επιστήμες αλλά κι ο συνδετικός κρίκος του πολιτισμού μεταξύ των δύο αρχαίων εθνών της περιοχής· όλα αυτά σφυρηλατώνται αποφασιστικά, με ισχυρή θέληση και επιθυμία, σε μία χαλύβδινη συμμαχία ειλικρινούς φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης.

Ο Εμιρατιανός διπλωμάτης, αναλογιζόμενος «τα σημαντικά βήματα που έχουμε κάνει μαζί», Έλληνες και Εμιρατιανοί, υπογράμμισε ότι, «τα έθνη μας μοιράζονται μια ιστορία γεμάτη σε αμοιβαίο σεβασμό και συνεργασία», τονίζοντας ότι έχουμε μπροστά μας «συναρπαστικές προοπτικές».

«Η σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελλάδας έχει ανθίσει όλα αυτά τα χρόνια» είπε, «χαρακτηριζόμενη από τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, ο πολιτισμός και ο τουρισμός» και επεξηγηματικά ανέφερε ότι οι ελληνικές εξαγωγές στα ΗΑΕ παρουσίασαν αύξηση 12% το 2023 σε σύγκριση με το 2022, ενώ οι εξαγωγές των ΗΑΕ προς την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 193% το 2023 σε σύγκριση με το 2022.

Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών το 2023, αυξήθηκε κατά περίπου 60% σε σύγκριση με το 2022, συμπλήρωσε.

Ωστόσο, πρέπει να αναδειχθεί είναι ότι, τους τελευταίους μήνες, τα δύο έθνη της περιοχής «έχουν κάνει σημαντικά βήματα για να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους.

»Για παράδειγμα, η επιτυχής ολοκλήρωση πολλών συζητήσεων υψηλού επιπέδου σε επίπεδο ηγεσίας άνοιξε το δρόμο για ενισχυμένη συνεργασία στον τουρισμό, το περιβάλλον και την ενέργεια.

»Αυτές οι συζητήσεις κατέληξαν σε εμπορικές συμφωνίες που υπόσχονται να ξεκλειδώσουν νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές και στις δύο χώρες», είπε.

Επιπλέον, όπως υπογραμμίστηκε, η συμμετοχή των ΗΑΕ σε κορυφαίες πολιτιστικές και επιχειρηματικές εκδηλώσεις της Ελλάδας έχει χρησιμεύσει στην προώθηση των κοινών μας αξιών και στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ ανθρώπων.

Μόνο φέτος, Ελλάδα και Εμιράτα είχαν την ευτυχία να βιώσουν πολιτιστικές ανταλλαγές που όχι μόνο ανέδειξαν την πλούσια κληρονομιά μας, αλλά και ενθαρρύνουν διαρκώς το πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας.

Μάλιστα, ως παράδειγμα προς έμπνευση και μίμηση επισημάνθηκε ένα εξαιρετικά φωτεινό γεγονός την περασμένη Άνοιξη. Στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), 16-19 Μαΐου, το εμιράτο της Σάρτζα, ένα από τα επτά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ήταν η πρώτη τιμώμενη προσκεκλημένη από τον αραβικό κόσμο, με πολυμελή αποστολή με περισσότερους από 20 πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς και πολιτισμικούς φορείς, υπό την ηγεσία της σεΐχας Μποντούρ μπιντ Σουλτάν Αλ Κασίμι (Bodour bint Sultan Al Qasimi), προέδρου της Αρχής Βιβλίου της Σάρτζα (Sharjah Book Authority).

Στόχος η προώθηση βαθύτερης συνεργασίας μεταξύ εμιρατιανών φορέων και των ελληνικών ομολόγων τους. Οι φορείς των Εμιράτων ανέλαβαν να αναδείξουν τις δράσεις που αναπτύσσονται στον τομέα του πολιτισμού και της κουλτούρας στη Σάρτζα, που είναι απόλυτα συνυφασμένες με την εμιρατιανή και αραβική ταυτότητα, καθώς το εν λόγω εμιράτο επιδιώκει να συμμετάσχει ενεργά στην παραγωγή γνώσης και τις δημιουργικές βιομηχανίες. Επίσης -και έχει τη σημασία του να επισημανθεί- το Πανεπιστήμιο Αθηνών τίμησε τη συμμετοχή της Σάρτζα στη ΔΕΒΘ.

Είναι ανάγκη ως Tribune να αναφέρουμε, κάτι γνωστό στους φιλίστορες, ότι τα ασφαλή και στέρεα θεμέλια κάθε φιλίας και επιμαχίας (αμυντική συνθήκη/συμμαχία), πριν από τις «δουλειές» και τα «κοινά συμφέροντα», πριν τα «κέρδη», είναι να ριζώσουν βαθιά και αμοιβαία οι κοινές ανθρώπινες αξίες, που έχουν πυλώνες όπως τον πολιτισμό, την παιδεία και τη φιλοσοφία, δηλαδή ένα ισχυρό αξιακό σύστημα που προάγει την αλληλοκατανόηση και φέρνει τους λαούς ένθερμα κι αδιαίρετα κοντά.

Έτσι, ακόμα κι εάν οι «δουλειές» και τα «κοινά συμφέροντα» που απορρέουν από αυτές μεταβληθούν, η φιλία και η επιμαχία δεν διαταράσσονται διότι τις συνδέει το κοινό αξιακό σύστημα, που Έλληνες και Άραβες, ως αρχαίοι γείτονες κι αυτόχθονες της περιοχής, έχουμε αποδείξει στους αιώνες ότι μπορούμε να το πετύχουμε, για να συνυπάρξουμε γόνιμα και με πρόοδο να συναναπτυχθούμε ειρηνικά με αμοιβαίο σεβασμό.

Εξάλλου Έλληνες και Άραβες γνωρίζουμε από τους αιώνες που συμβιώνουμε αρμονικά, ότι η περιοχή είναι μία, το «δίκτυο» είναι ένα και μόνο ενωμένη η περιοχή μας, η κοιτίδα των πολιτισμών, μπορεί να αναγερθεί για να αποκατασταθεί στην προηγούμενη δόξα της, που ήταν και θα είναι η δόξα των καλοκάγαθων και υπερήφανων λαών μας.

Η αποκατάσταση της δόξας και του μεγαλείου είναι η αποστολή, το ιερό έργο, που από κοινού υπηρετούν Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

  • Στα 2100 μ.Χ. Για Ευρωπαίους να μιλούμε τώρα!
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    «…Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε. Η ισορροπία του τρόμου ανατράπηκε. […] αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία, θα διαπιστώσει ότι κάθε φορά που υπήρξε μονοκρατορία στην παγκόσμια σκακιέρα, πριν καταστραφεί ο ίδιος […] είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε ολόκληρη την Υφήλιο…»....
  • Για να αντιμετωπιστεί η βία των ανηλίκων χώρες απαγορεύουν τα social media στα ανήλικα – Στην Ελλάδα πότε Πιερρακάκη;
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
    Ένα πολύ σημαντικό μέτρο για να «παταχθεί» η ζούγκλα των ανηλίκων. Απαγόρευση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στα ανήλικα. Η τοξικότητα των social media διαφθείρει και δηλητηριάζει τα παιδιά μας. Κι επίσης, να μην ξεχνάμε ότι, τα social media «σκοτώνουν» τα βιβλία, δηλαδή...
  • Τα λέει στην «πεθερά» για να τ’ ακούει η «νύφη»; ή Κάτι τρέχει με τους «δίπλα»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    «Η Δημοκρατία αναπνέει και επιβιώνει όταν υπάρχουν αναχώματα και αντίβαρα στις υπερβολές, στα καμώματα στις παρανομίες και στη βούληση του "αρχηγού". »Χωρίς αυτό οι δημοκρατίες είναι καταδικασμένες να μαραίνουν ή να πεθαίνουν γιατί τους λείπει είτε το οξυγόνο είτε το φως...