Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Παναγιώτα Μπλέτα
Συγγραφέας

Τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν μέρος της πατριδογνωσίας μας

Τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν μέρος της πατριδογνωσίας μας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρχαιοκαπηλία, Βρετανία, Βρετανικό Μουσείο, Γλυπτά Παρθενώνα Βρετανικό Μουσείο, Ηνωμένο Βασίλειο, Παναγιώτα Μπλέτα, Παρθενώνας,

Τα γλυπτά του Παρθενώνα έχουν εμβληματικό χαρακτήρα, γιατί αντιπροσωπεύουν ένα ολόκληρο έθνος και τις διεκδικήσεις του από την ιστορία, που το ίδιο συνέθεσε.

Η Ελλάδα δικαιωματικά λοιπόν, διεκδικεί την επιστροφή των μαρμάρων στην πατρίδα τους, την ενσωμάτωσή τους στον εθνικό πολιτισμό και κατά συνέπεια την διόρθωση των «ιστορικών αναγραμματισμών», που εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες.

Ο Λόρδος Έλγιν, ένας χρεοκοπημένος διπλωμάτης που έκλεψε τα γλυπτά από την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, για να βγάλει χρήματα, ενώ δεν είχε κανένα νομικό δικαίωμα, ούτε άδεια να τα αφαιρέσει από την Ακρόπολη και να τα μεταφέρει στην χώρα του, τη Μεγάλη Βρετανία, νομιμοποιήθηκε πολιτικά από την χώρα του, που όχι μόνο του έδωσε ασυλία, αλλά υποστήριξε και συνεχίζει να υποστηρίζει την κλοπή ως νόμιμη πράξη.

Και ενώ το Βρετανικό Μουσείο αρνείται να επιστρέψει τα Γλυπτά, σε ταύτιση απόψεων και δράσεων με τον Βρετανό πρωθυπουργό, το 88% των Βρετανών είναι υπέρ της επιστροφής τους, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγνωρίζουν πως υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα και η UNESCO έδωσε προθεσμία έξι μηνών στη Βρετανία να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα.

Το ζητούμενο είναι όμως, πώς θα βρεθούν τρόποι η υποτιθέμενη διπλωματία να απαιτήσει με ισχυρά νομικά επιχειρήματα την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και όχι να κρατήσει ισορροπίες, που θα διαιωνίζουν την υπόθεση στο μέλλον.

Αυτή η χώρα έχει υποστεί πολλές λεηλασίες κρυφές και φανερές, οικονομικές, πολιτικές, πολιτισμικές αλλά δεν το έβαζε κάτω, παρά μόνο όταν αλωνόταν εκ των έσω, όταν το ενδογενές πολιτικό της σύστημα λειτουργούσε ως Δούρειος Ίππος και της μείωνε τα αντανακλαστικά να αντισταθεί, να διεκδικήσει, να κερδίσει.

Όταν αυτό συμβαίνει, τότε πάντα οι παρελάσεις θα έχουν κάγκελα, γιατί θα προκαλείται το κοινό αίσθημα και ο λαός θα απαιτεί «αίμα», για να ξεπλυθούν όλες οι αδικίες, που κάποιοι του τάξανε, πως αν τις υπομείνει θα βγει νικητής στα αποκαΐδια.

Η ιστορία έχει συνέχειες, που σε αναγκάζουν αυταρχικά να υπακούσεις σε ένα σύστημα αξιών, που δεν αναγνωρίζει την εθνική, πολιτιστική και ηθική ταυτότητα του ανθρώπου.

Στόχος είναι, αυτές οι συνέχειες να παγιοποιήσουν ιστορικά δεδικασμένα, προκειμένου να ελέγχεται η μοίρα των λαών αυτεξούσια, από τις εμπορικές συμφωνίες, που υπογράφουν οι άρπαγες με το μέλλον.

  • Ο Γκένσερ και οι «Αγάπες εκ του πονηρού»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Ο Μανώλης Κοττάκης σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Αγάπες εκ του πονηρού» (ΕΣΤΙΑ, 18/12/2024) επιχειρηματολογεί τονίζοντας την υποκριτικότητα στην στάση του Κυριάκου και της Ντόρας όταν επικαλούνται το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αφού κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν ο...
  • Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
    Η 8η Δεκεμβρίου 2024 ανέτειλε με μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή γενικότερα. Οι δυνάμεις των Σύρων ανταρτών σε συνεργασία με άτακτες ομάδες διωκόμενων του Άσαντ και Τζιχαντιστών, κατέλαβαν τη Δαμασκό ανατρέποντας το καθεστώς Άσαντ (που...
  • Η γεωπολιτική απληστία της ρωσικής Εκκλησίας
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    «Ch'hai di nuovo, buffon? Che dell'usato Più noioso voi siete.» G. Verdi, RIGOLETTO, ATTO PRIMO Διαβάζοντας στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εξωτερικών κλπ. του Πατριαρχείου Μόσχας την συνέντευξη του μητροπολίτου Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδοσίου της επαρχίας της Εκκλησίας της Ρωσίας στην Ουκρανία (περισσότερο γνωστής ως...