Στις συμπληγάδες μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας θα συνεχίσει για πολύ καιρό ακόμη να βρίσκεται η χώρα μας, όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να επικοινωνήσει εν όψει εκλογών –γιατί εκλογές θα έχουμε σίγουρα το αργότερο μέχρι το Μάρτιο- ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο.
Η συνάντηση στην Ουάσινγκτον την Κυριακή το βράδυ μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας υπό τον Γκίκα Χαρδούβελη και της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν αφήνει και μεγάλες αμφιβολίες για τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται και η χώρα και η κυβέρνηση.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι διατεθειμένο να κάνει τη χάρη στην Ελλάδα και να αποδεχτεί άνευ όρων το αίτημα της κυβέρνησης για αποδέσμευση της χώρας μας από την επιτροπεία του.
Η κ.Λαγκάρντ σαφέστατα έδωσε στον κ. Χαρδούβελη να καταλάβει ότι ναι μεν θέλει να βοηθήσει την κυβέρνηση, στην επικοινωνιακή αντεπίθεση που θέλει να κάνει εν όψει εκλογών, αλλά δεν θέλει να δώσει και ελευθερία κινήσεων στην Ευρώπη.
Έτσι ναι μεν συζητά το θέμα της αποδέσμευσης μας, αλλά κάτω από συγκεκριμένους όρους, που κάθε άλλο σηματοδοτούν το τέλος του μνημονίου για την Ελλάδα.
Το ΔΝΤ λοιπόν απαιτεί την πλήρη υλοποίηση όλων ανεξαιρέτως των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα, δηλαδή την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου, και ταυτόχρονα –και αυτό είναι το πιο σημαντικό- ζητά να υπάρξει μια «προληπτική πιστωτική γραμμή βοήθειας», προς την χώρα μας.
Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι το ΔΝΤ φοβάται ότι η χώρα μας δεν θα τα καταφέρει να δανειστεί με ευνοϊκούς όρους από τις αγορές, καθώς θα δεχτεί εκβιασμούς, καθώς μάλιστα οι εταίροι μας στην ΕΕ είναι απρόθυμοι να αναλάβουν νέες δεσμεύσεις που να εγγυώνται τη βιωσιμότητα του χρέους. Έτσι σε μια περίπτωση αποτυχίας το ΔΝΤ φοβάται ότι δεν θα πάρει πίσω τα λεφτά του. Θέλει λοιπόν να δεσμεύσει και τους Ευρωπαίους και κυρίως τη Γερμανία να αλλάξουν στάση ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να βάλουν επιτέλους το χέρι στη τσέπη για ένα γενναίο κούρεμα του. Διαφορετικά το ΔΝΤ θα συνεχίσει να βρίσκεται παρόν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Αυτοί λοιπόν οι όροι του Ταμείου κάθε άλλο παρά έξοδο από το μνημόνιο δείχνουν. Αντίθετα επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συμπληγάδες μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας , με αβέβαιο το μέλλον της, το οποίο η κυβέρνηση έχει αφήσει στα χέρια των δανειστών μας.
Άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι «η κ. Λαγκάρντ μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να γίνουνε κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Να μην οπισθοδρομήσουμε».
Άλλη μια δήλωση που επιβεβαιώνει την διαιώνιση της σκληρής πολιτικής λιτότητας και των ιδεοληπτικών μεταρρυθμίσεων που έφεραν την χώρα μας, αλλά και πολλές άλλες χώρες μέλη της ΕΕ σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική θέση.