Ισλαμικό ΚράτοςΜετάλλαξη Όμικρον
Κρίτων Βασιλικόπουλος
Ανεξάρτητος Αρθρογράφος

Η θέση του Αλέξη Τσίπρα για την ελληνοτουρκική διαφορά αμφισβητείται από τον κ. Μπίστη

Η θέση του Αλέξη Τσίπρα για την ελληνοτουρκική διαφορά αμφισβητείται από τον κ. Μπίστη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Νίκος Μπίστης, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Υποθαλάσσιος Αγωγός EastMed,

Διάβασα το άρθρο του κυρίου Μπίστη με το οποίο το ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει για την (κατά την ανάλυσή του) κατάρρευση της ελληνικής εθνικής στρατηγικής της τελευταίας δεκαετίας απέναντι στην τουρκική απειλή.

Το πρόβλημα που εγώ εντοπίζω δεν είναι η ανάλυση, αλλά το «διά ταύτα».

Γράφει (και προτείνει): «Το συμπέρασμα από αυτή την περιπέτεια είναι ότι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό δεν υπάρχει άλλη λύση από τον διάλογο, τον συμβιβασμό και στο τέλος Χάγη.

»Ξέρω ότι δεν είναι δημοφιλής αυτή η πρόταση. Τα μεγαλεπίβολα East Med, οι τριμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες βολεύουν καλύτερα το εθνικό θυμικό».

Ο κύριος Μπίστης δεν μας «συστήθηκε» σήμερα με αυτό το άρθρο.

Είναι γνωστές οι απόψεις του εδώ και δεκαετίες.

Είναι ένας από τους κύριους εκφραστές της γραμμής του «κατευνασμού».

Αλλά έχει μια προφανή αδυναμία αυτή η γραμμή.

Συγκρούεται μετωπικά με την πραγματικότητα.

Η πραγματικότητα είναι ότι η «ελληνοτουρκική διαφορά» μετά το 1974 είναι μια: η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας από την γείτονα.

Καμία διεκδίκηση δεν έχει εγείρει η Ελλάδα.

Ότι εμφανίζεται ως «επίδικο» τίθεται αποκλειστικά από την άλλη πλευρά.

Και τίθεται με όλους τους τρόπους: διπλωματικούς, νομικούς και στρατιωτικούς.

Υπάρχει το casus belli, υπάρχουν οι παραβιάσεις και παραβάσεις του εθνικού (εναέριου και θαλάσσιου) χώρου, υπάρχουν οι συνεχείς απειλές.

Και υπήρξαν, φυσικά, τα Ίμια όπου αυτή η γραμμή δοκιμάστηκε στην πράξη και μας οδήγησε στις «γκρίζες ζώνες» του κυρίου Σημίτη…

Από την δική μας πλευρά υπάρχει μόνο άμυνα. Καμία διεκδίκηση.

Όταν λοιπόν εμφανίζεται ως πρόταση ο «συμβιβασμός»- και χωρίς να προσδιορίζεται καν το «εύρος» του- αυτό σημαίνει άνευ όρων παράδοση.

Προφανώς οι υποστηρικτές αυτής της γραμμής «διαβάζουν» τον γεωπολιτικό συσχετισμό και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από την άνευ όρων παράδοση.

Προσωπικά θα με άφηνε αδιάφορο αυτή η θέση αν δεν υπήρχε ένα πολιτικό ζήτημα.

Κι αυτό αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι τον κύριο Μπίστη.

Από το 1974 μέχρι σήμερα, όλα τα «κόμματα εξουσίας», χωρίς καμία εξαίρεση, διατυπώνουν την θέση ότι η μοναδική ελληνοτουρκική διαφορά είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Αυτή είναι και η θέση του Αλέξη Τσίπρα.

Αυτή η θέση αμφισβητείται από μέρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η αμφισβήτηση δεν αφορά σε «δευτερεύον» ζήτημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να παριστάνει ότι «δεν άκουσε».

Ο Αλέξης Τσίπρας διεκδικεί την ψήφο μας για να κυβερνήσει ξανά την Ελλάδα.

Είναι προφανές ότι όσο δεν επιλύει το μείζον πολιτικό πρόβλημα του κόμματός του δεν έχει καμία τύχη να ξαναδεί την ψήφο όσων δεν είμαστε «πρόθυμοι» να διακινδυνεύσουμε την συνέργεια στην εθνική μειοδοσία.

 • Οι κομμουνιστές έρχονται ξανά
  Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  Όχι δεν πρόκειται για επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Άλλωστε το συγκεκριμένο κόμμα, αποτελώντας παραλλαγή του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει καμία σχέση με τον κομμουνισμό. Ούτε φυσικά προβλέπεται η κατάληψη της εξουσίας από το ΚΚΕ. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι, επανερχόμενες οι...
 • Η «λάσπη» του Λαβρόφ στο Οικ. Πατριαρχείο και οι «πρά(χ)τορες» των «κακών» Αμερικανών
  Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  Ο γράφων έχει πολλές φορές αναρωτηθεί για το ποιος σώφρων πολιτικός παρατηρητής δίνει ακόμα σημασία στις εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου συχνές επιθέσεις του «πολιτικού δεινόσαυρου» που φέρει το όνομα Λαβρώφ; Φυσικά ο παρατηρητικός αναγνώστης της ΤΡΙΜΠΟΥΝΑΣ ευκόλως θα απαντήσει σε αυτό...
 • What a Wonderful World!!! Η Ουκρανία, οι δυτικές αρχές και αξίες, η Δημοκρατία και άλλα ευφυολογήματα
  Διεθνολόγος, Οικονομολόγος
  Θα θυμάστε όλοι πως ξεκίνησε η Ουκρανική κρίση. Η δύση και οι ΗΠΑ στράφηκαν ενάντια στον διεφθαρμένο (αυτό είναι πραγματικότητα) και «φιλορώσο» Πρόεδρο Γιανουκόβιτς και υποστήριξαν τις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του. Οι διαδηλώσεις βέβαια ξέσπασαν με αφορμή την άρνησή...