Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Βλάσης Αγτζίδης
Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας, Μαθηματικός

Θα μπορούσαν οι Έλληνες να κρατήσουν την περιοχή της Σμύρνης;

Θα μπορούσαν οι Έλληνες να κρατήσουν την περιοχή της Σμύρνης;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μικρασιατική Καταστροφή, Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, Σμύρνη, Τουρκία,

Το Σαντζάκιο Σμύρνης μαζί με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (που η Ελλάδα απέκτησε στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο) αποτελούσαν από πάντα μια αυτόνομη οικονομική και γεωπολιτική οντότητα, που βιαίως διασπάστηκε το 1922.

Όλα είναι Ιωνία (συμπεριλαμβάνοντας και την ιστορική Αιολίδα)…

Υπάρχουν πολλές αναφορές ότι και να επικρατούσαν οι Έλληνες, το Σαντζάκιο Σμύρνης θα μαράζωνε υπό την πίεση μιας δυναμικής και ογκώδους Τουρκίας.

Ο πατήρ αυτής της άποψης είναι ο ιστορικός Θάνος Βερέμης…

Αυτές οι θεωρήσεις προέρχονται βέβαια από όσους θεωρούν ότι «Καμιά δουλειά δεν είχαν οι Έλληνες στη Σμύρνη».

Μια θέση που άρχισε να διαδίδεται με την ακύρωση της Δίκης των Εξ εφόσον υπήρξε ένα επιχείρημα της πρότασης του αρμόδιου αντεισαγγελέα (παραλλήλισε τη Μικρασιατική Εκστρατεία με την αρχαϊκή επίθεση στην Τροία).

Με μια έννοια μεταφέρουν στις μέρες μας την άποψη συγκεκριμένων κύκλων που τα χρόνια 1921-22 αποκαλούσαν τη Μικρασιατική Εκστρατεία «υπερπόντια», ήτοι εκτός των ελλαδικών δυνατοτήτων.

(Σημείωση: «Υπερπόντια» ήταν η στρατιωτική επιχείρηση των Βρετανών για την ανακατάληψη των Φωκλαντ!!!).

Παράλληλα, όσοι εκφράζουν τη θέση αυτή προσδίδουν στο κεμαλικό κίνημα σχεδόν μυθολογικά χαρακτηριστικά.

Θεωρώ ότι το ζήτημα αυτών των προσεγγίσεων προέρχεται από την υπερεκτίμηση της δυναμικής του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος.

Παραβλέπει πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων και το ότι ο μουσουλμανικός χώρος δεν ήταν αρραγής ούτε ομόθυμα συστρατευμένος κατά των Ελλήνων.

Οι κεμαλικοί είχαν πολύ σημαντικούς αντιπάλους εντός του παλιού οθωμανικού κόσμου: τους σουλτανικούς που τους μισούσαν και τους πολεμούσαν, καθώς και τις μη τουρκικές μουσουλμανικές μειονότητες, όπως οι Τσερκέζοι αλλά και κάποιες ανυπότακτες φυλές Κούρδων.

Δεν ήταν τόσο απλά τα πράγματα για τους κεμαλικούς.

Ακόμα και η ελληνική ήττα -έστω και υπό τα λάθη των βασιλικών- δεν ήταν προδιαγεγραμμένη.

Παρόλα τα λάθη παραλίγο θα είχαν καταλάβει την Άγκυρα -αν δεν είχαν χάσει πολύτιμο χρόνο με την παλινόρθωση και την προσαρμογή εκ των υστέρων στις συνθήκες.

Αυτό το διατυπώνει ξεκάθαρα ο σημαντικός Βρετανός ιστορικός Douglaς Dakin στο «H ενοποίηση της Ελλάδας 1770-1923», ο οποίος γράφει:

«…Ακόμα και σήμερα δεν έχει σιγάσει η διαμάχη γύρω από το ζήτημα γιατί οι ελληνικές δυνάμεις που υπερτερούσαν αριθμητικά και δεν ήταν πολύ χειρότερα εξοπλισμένες από τα στρατεύματα του Κεμάλ, οδηγήθηκαν σ’ αυτή την καταστρoφική ήττα».

Εξάλλου το ζήτημα της συνέχειας στη διαμόρφωση του μεταοθωμανικού σκηνικού δεν φαίνεται ότι τελείωνε με την Συνθήκη των Σεβρών.

Στο τελευταίο του Υπόμνημα προς τον Λόιντ Τζορτζ (Οκτώβριος 1920) ο Βενιζέλος προτείνει κοινή Ελληνο-βρετανική στρατιωτική επιχείρηση για την καταστολή του κεμαλικού κινήματος και αναθεώρηση της Συνθήκης των Σεβρών εις βάρος της Τουρκίας με τη δημιουργία δύο νέων κρατών: Κωνσταντινουπόλεως υπό τη διακυβέρνηση της ΚτΕ και του Πόντου (πλην Λαζιστάν)…

Ο Σβολόπουλος αναφέρει ότι η διάθεση του βρετανικού επιτελείου ήταν θετική προς τις προτάσεις αυτές. Όμως οι εκλογές είχαν αλλάξει άρδην το σκηνικό.

Επί της ουσίας, η ελληνική επιθετική πολιτική σε διπλωματικό επίπεδο που αποσκοπούσε στη δημιουργία ενός συμμαχικού αντικεμαλικού μετώπου τελείωσε με τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920.

Σαφώς δεν ξέρουμε τι θα γινόταν «αν»! Όμως έχουμε αρκετές ενδείξεις…

  • Ο Γκένσερ και οι ”Αγάπες εκ του πονηρού”
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Ο Μανώλης Κοττάκης σε άρθρο του υπό τον τίτλο ”Αγάπες εκ του πονηρού” (ΕΣΤΙΑ, 18/12/2024) επιχειρηματολογεί τονίζοντας την υποκριτικότητα στην στάση του Κυριάκου και της Ντόρας όταν επικαλούνται το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αφού κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν ο...
  • Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
    Η 8η Δεκεμβρίου 2024 ανέτειλε με μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή γενικότερα. Οι δυνάμεις των Σύρων ανταρτών σε συνεργασία με άτακτες ομάδες διωκόμενων του Άσαντ και Τζιχαντιστών, κατέλαβαν τη Δαμασκό ανατρέποντας το καθεστώς Άσαντ (που...
  • Η γεωπολιτική απληστία της ρωσικής Εκκλησίας
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    «Ch'hai di nuovo, buffon? Che dell'usato Più noioso voi siete.» G. Verdi, RIGOLETTO, ATTO PRIMO Διαβάζοντας στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εξωτερικών κλπ. του Πατριαρχείου Μόσχας την συνέντευξη του μητροπολίτου Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδοσίου της επαρχίας της Εκκλησίας της Ρωσίας στην Ουκρανία (περισσότερο γνωστής ως...