Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Στέφανος Μυτιληναίος
Αρθρογράφος, Συγγραφέας

Είχαμε προβλέψει πριν ένα χρόνο το σχέδιο προσάρτησης της Κύπρου στην Τουρκία

Είχαμε προβλέψει πριν ένα χρόνο το σχέδιο προσάρτησης της Κύπρου στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ερσίν Τατάρ, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Τουρκία, Τουρκικός Εθνικός Όρκος - Όρκος του Έθνους,

Ο Ερσίν Τατάρ, ο αποσχιστής κατοχικός ηγέτης των κατεχόμενων της Κύπρου, πριν λίγες ημέρες δήλωσε δημόσια ότι η Κύπρος πρέπει να «μεταβιβαστεί» στην Τουρκία.

Αυτόν τον σχεδιασμό ένωσης των κατεχομένων με την Τουρκία μετέδωσε και η Deutsche Welle στα τέλη Αυγούστου και μάλιστα υποστήριξε ότι η Τουρκία σκοπεύει να επαναλάβει με τη βόρεια Κύπρο το μοντέλο προσάρτησης της Αλεξανδρέττας και της Αντιόχειας (1939).

Εγκαίρως, πριν ένα χρόνο (21/10/20), είχα προειδοποιήσει για αυτούς τους τουρκικούς σχεδιασμούς και μάλιστα συγκεκριμένα έγραφα:

«Η λύση των δύο κρατών εννοείται ότι σημαίνει αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα του ψευδοκράτους. Διότι μόνο τότε, ως αναγνωρισμένο ήδη κράτος, θα μπορέσει να προσαρτηθεί στην Τουρκία. Με αυτή τη διαδικασία προσαρτήθηκε στην Τουρκία η επαρχία του Χατάι (Αντιόχεια) που ανήκε στη Συρία».

Οι Τούρκοι, όπως έχω ξαναπεί, δεν έχουν καμία «φαντασία» στην εξωτερική τους πολιτική.

Έχουν κάποια «πάτερν» που τα επαναλαμβάνουν, προσαρμόζοντάς τα βεβαίως ανάλογα, αλλά είναι τα ίδια «μοτίβα» και για αυτό είναι εύκολο να «προβλέπει» κανείς τις προθέσεις τους αρκεί να τους έχει «διαβάσει».

Οι Τούρκοι είναι προβλέψιμοι απολύτως. Δεν πρέπει να τους υποτιμούμε, επειδή τολμούν να υλοποιούν τους σχεδιασμούς τους, εν προκειμένω τον Όρκο του Έθνους -κεντρική φωτογραφία- (Misak-ı Millî), αλλά ούτε και να τους θεωρούμε «τρανούς» και τετραπέρατους» διπλωμάτες.

Δεν είναι ούτε τρανοί, ούτε τετραπέρατοι.

  • Καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
    Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα στο ήδη ασταθές και έντονα συγκρουσιακό περιβάλλον ασφάλειας της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής. Ο ρόλος επίσης, που φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Τουρκία ως ρυθμιστής των εξελίξεων στη μετά Άσαντ εποχή, καθώς...
  • Ο Γκένσερ και οι «Αγάπες εκ του πονηρού»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Ο Μανώλης Κοττάκης σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Αγάπες εκ του πονηρού» (ΕΣΤΙΑ, 18/12/2024) επιχειρηματολογεί τονίζοντας την υποκριτικότητα στην στάση του Κυριάκου και της Ντόρας όταν επικαλούνται το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αφού κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν ο...
  • Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
    Η 8η Δεκεμβρίου 2024 ανέτειλε με μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή γενικότερα. Οι δυνάμεις των Σύρων ανταρτών σε συνεργασία με άτακτες ομάδες διωκόμενων του Άσαντ και Τζιχαντιστών, κατέλαβαν τη Δαμασκό ανατρέποντας το καθεστώς Άσαντ (που...