Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Κρίτων Βασιλικόπουλος
Ανεξάρτητος Αρθρογράφος

Δόθηκε το μήνυμα ότι δεν φοβόμαστε την Τουρκία

Δόθηκε το μήνυμα ότι δεν φοβόμαστε την Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κρίτων Βασιλικόπουλος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Νίκος Δένδιας, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Αυτό που έγινε χθες στην Άγκυρα είναι σημαντικό για τους εξής λόγους:

Η Ελλάδα δια στόματος του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια ξεκαθάρισε το πλαίσιο του διαλόγου με την Τουρκία, αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «κόκκινες γραμμές».

Λογικά θα πει κάποιος ότι αυτά που είπε ο Δένδιας είναι επανάληψη των διαχρονικών θέσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με την εξής όμως διαφορά: ότι εδώ και δύο χρόνια, από τα γεγονότα του Έβρου μέχρι και χθες ακόμα, η Τουρκία έχει επανέλθει σε «λογική Ιμίων» ενώ ο «διεθνής παράγοντας» (και κυρίως η γερμανοκρατούμενη Ε.Ε.) συστηματικά «χαΐδεύει» τον τουρκικό αναθεωρητισμό ασκώντας έτσι σαφέστατη πολιτική πίεση προς την Ελλάδα για «υποχωρήσεις».

Εκτός από τον «διεθνή παράγοντα», στην πολιτική πίεση πρωταγωνιστεί και το εγχώριο υπηρετικό προσωπικό του «διεθνούς παράγοντα» καλλιεργώντας συστηματικά κλίμα φόβου και ηττοπάθειας στην ελληνική κοινωνία.

Η σημερινή ηγεσία της Τουρκίας από την πλευρά της καλλιεργεί συστηματικά και στο εσωτερικό της και στην διεθνή κοινότητα την εικόνα ενός «ελέφαντα» που βλέπει την Ελλάδα σαν «μυρμήγκι».

Διαβάζω από χθες την «κριτική» ότι η στάση Δένδια είναι «επικοινωνιακό σόου».

Η διεθνής διπλωματία είναι πολλά, ανάμεσά τους και επικοινωνία.

Ενίοτε είναι και «σόου» που παράγει πολιτικά αποτελέσματα.

Βλέποντας την συνέντευξη Δένδια-Νταβούτογλου μου ήρθε στο μυαλό το περίφημο «debate της κουζίνας» ανάμεσα στον Χρουστσώφ και τον Νίξον, στην Διεθνή Έκθεση της Μόσχας στις 24 Ιουλίου 1959. Άλλα τα μεγέθη προφανώς, άλλα τα «επίδικα», αλλά το ίδιο κλίμα.

Κλίμα αντιπάλων που ο ένας δεν φοβόταν τον άλλον.

Προφανώς η Τουρκία δεν μας φοβάται.

Προφανώς χθες δόθηκε το μήνυμα ότι δεν την φοβόμαστε και εμείς.

Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική βάση για να υπάρξει ειλικρινής διάλογος για το ένα και μοναδικό θέμα που πρέπει να διευθετηθεί και είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ.

Πάνω σε αυτή τη βάση πρέπει να ενωθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όπως είναι ενωμένη η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, πάνω και πέρα από ιδεολογικές και κομματικές διαφορές.

Χθες λοιπόν, δόθηκαν οι σωστές απαντήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.

Τις έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που λέγεται Νίκος Δένδιας, ανήκει στην Νέα Δημοκρατία και δεν έχω τον παραμικρό δισταγμό να τον χειροκροτήσω.

Γιατί στο σχολείο που έμαθα τα λίγα πολιτικά γράμματα που ξέρω, οι δάσκαλοί μας, από το πρώτο κιόλας μάθημα, μας μοίρασαν από ένα ζευγάρι μπλε γυαλιά και μας είπαν ότι με αυτά και μόνο με αυτά θα διαβάζουμε το μάθημα της Πατρίδας.

  • Ο Γκένσερ και οι «Αγάπες εκ του πονηρού»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Ο Μανώλης Κοττάκης σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Αγάπες εκ του πονηρού» (ΕΣΤΙΑ, 18/12/2024) επιχειρηματολογεί τονίζοντας την υποκριτικότητα στην στάση του Κυριάκου και της Ντόρας όταν επικαλούνται το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αφού κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν ο...
  • Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
    Η 8η Δεκεμβρίου 2024 ανέτειλε με μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή γενικότερα. Οι δυνάμεις των Σύρων ανταρτών σε συνεργασία με άτακτες ομάδες διωκόμενων του Άσαντ και Τζιχαντιστών, κατέλαβαν τη Δαμασκό ανατρέποντας το καθεστώς Άσαντ (που...
  • Η γεωπολιτική απληστία της ρωσικής Εκκλησίας
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    «Ch'hai di nuovo, buffon? Che dell'usato Più noioso voi siete.» G. Verdi, RIGOLETTO, ATTO PRIMO Διαβάζοντας στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εξωτερικών κλπ. του Πατριαρχείου Μόσχας την συνέντευξη του μητροπολίτου Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδοσίου της επαρχίας της Εκκλησίας της Ρωσίας στην Ουκρανία (περισσότερο γνωστής ως...