ΤζιχαντιστέςΚορωνοϊός - Κορονοϊός
Στέφανος Μυτιληναίος
Αρθρογράφος, Συγγραφέας

ΔΕΝ υφίσταται «τουρκολιβυκό μνημόνιο» – Μην αναφέρεστε σε αυτό σαν να έχει υπόσταση

ΔΕΝ υφίσταται «τουρκολιβυκό μνημόνιο» – Μην αναφέρεστε σε αυτό σαν να έχει υπόσταση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Λιβύη, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ,

Η ανυπόστατη, έκνομη και άκυρη οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ της Τουρκίας και του καθεστώτος Σαράτζ της Τρίπολης ΔΕΝ υφίσταται για τους εξής λόγους:

α. Το καθεστώς Σαράτζ αν και αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ ως «κυβέρνηση» της Λιβύης δεν έλαβε ποτέ ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης.

β. Ακόμα όμως κι εάν είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, η συμφωνία του Σκιράτ, από την οποία το καθεστώς Σαράτζ αντλούσε την όποια του υπόσταση, δεν του επέτρεπε να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες.

γ. Οι διεθνείς συμφωνίες, σύμφωνα πάντα με τη συμφωνία του Σκιράτ, συνάπτονται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

δ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης ΔΕΝ έχει επικυρώσει την οριοθέτηση ΑΟΖ Σαράτζ και Τουρκίας, αντιθέτως την κατήγγειλε και χαιρέτησε τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

ε. Η μερική οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου -σε περίπτωση που διαφεύγει στις δημοσιογραφικές τηλεπροχειράτζες- περιλαμβάνει τα ύδατα όπου «οριοθέτησαν» Τουρκία και Σαράτζ και έτσι έστειλε την εξωπραγματική τουρκική οριοθέτηση εκεί που ανήκε εξαρχής, δηλαδή εκτός πραγματικότητας.

στ. Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, έχει αναλάβει ΜΟΝΟ μία υποχρέωση: να οδηγήσει τη χώρα του σε εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021 και μέχρι τότε να διασφαλίσει την τάξη και την ειρήνη στη Λιβύη και την αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.

Πρόκειται για μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, για να το πω με δικούς μας όρους. Μην της δίνουμε μεγαλύτερη αξία.

Ο Ντμπεϊμπά, ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, δεν δικαιούται, ούτε νομιμοποιείται, να αναφέρεται σε διεθνείς συμφωνίες, να τις διαπραγματεύεται, ακόμα και να λέει τη γνώμη του.

Έχει γίνει πολύς ντόρος επειδή πρόσφατα δήλωσε -πριν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή- ότι θα τιμήσει την οριοθέτηση ΑΟΖ που έκανε ο Ερντογάν με τον Σαράτζ, ωστόσο, αυτό είναι μόνο για εντυπώσεις διότι δεν έχει καμία νομιμοποίηση για να «τιμήσει» ή να συνάψει οτιδήποτε.

Στο ερώτημα γιατί προέβη σε μία τέτοια δήλωση η απάντηση είναι απλή: Είναι φιλότουρκος, συνέταιρος του Ερντογάν και χρηματοδότης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Είναι προφανές ότι οι κοσμικές δυνάμεις των αδελφών μας στην Κυρηναϊκή τον ανέχονται μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές.

Δεν θεωρώ σώφρονα στάση και εθνικά επωφελή τη γραμμή των περισσοτέρων ελληνικών ΜΜΕ που παρουσιάζουν το «τουρκολιβυκό μνημόνιο», όπως το αποκαλούν, σαν να έχει κάποια υπόσταση και ότι γίνονται τώρα, αρχίζουν τώρα -όπως γελοιωδέστατα γράφεται σε ιστοσελίδες και μεταδίδεται από τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές-, διπλωματικές ενέργειες να ακυρωθεί, διότι ήταν εξαρχής άκυρο -και ο ίδιος ο Μητσοτάκης εξάλλου το έχει χαρακτηρίσει άκυρο- και η μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου του έβαλε και την ταφόπλακα. Αυτό ήταν εξάλλου και το κεντρικό πανηγυρικό επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης όταν έφερε για κύρωση την μερική οριοθέτηση Ελλάδας-Αιγύπτου στη Βουλή μας.

Μην μηδενίζουμε με επικοινωνιακή επιπολαιότητα τα πρόσφατα αποτελέσματα της ελληνικής διπλωματίας, σε αυτά περιλαμβάνω και την προσέγγιση με τον Χαλίφα Χαφτάρ και τον πρόεδρο της Βουλής Ακίλα Σάλεχ, για χάρη μίας ανεύθυνης επικοινωνιακής πολιτικής στα εθνικά θέματα διότι, σε περίπτωση που δεν το έχουμε καταλάβει, με αυτά που λέγονται και μεταδίδονται είναι ΣΑΝ να αναγνωρίζουμε την υπόσταση κάποιου «τουρκολιβυκού μνημόνιου», το οποίο όμως είναι ανυπόστατο και άκυρο για όλους τους λόγους που προανέφερα.

Δεν πιστεύω ότι η τουρκική Πρεσβεία μοιράζει χαρτζιλίκια σε προδότες. Θεωρώ ότι η ηλιθιότητα και η επιπολαιότητα στην ελληνική δημοσιογραφία αρκούν.

 • Το πρόβλημα της αγοράς εργασίας είναι ότι δεν διαθέτουμε ισχυρή παραγωγική βάση
  Πρόεδρος ΕΒΕΑ - ΚΕΕΕ
  Στο διάλογο που έχει ξεκινήσει για τις αλλαγές στο εργασιακό, χρειαζόμαστε απλή λογική και όχι δογματισμούς και ιδεοληψίες. Αυτό επιβάλλεται σε μια πραγματικότητα, όπου πολλοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα εκτός του ότι λαμβάνουν χαμηλούς μισθούς, αδυνατούν να πληρωθούν και ένα...
 • Οι «δολοφόνοι» της δημοκρατίας
  Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  «Η δημοκρατία δολοφονήθη εν Ελλάδι υπό καθεστώς ελευθερίας και οι συνταγματάρχες απλώς της έδωσαν τη χαριστική βολή». Κ. Καραμανλής, N.Y.T. 7/12/67 Η δικτατορία δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Δεν κατέλυσε μια ώριμη δημοκρατία. Η Ελλάδα, αν και ραγδαία αναπτυσσόμενη, δεν είχε...
 • Η ανάκαμψη και το πρόβλημα του χρέους
  Πρόεδρος ΕΒΕΑ - ΚΕΕΕ
  Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία σήμερα, είναι η αύξηση του ιδιωτικού, αλλά και του δημοσίου χρέους, εξαιτίας της πανδημίας. Οι συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση προκαλούν σήμερα ένα νέο κύμα ιδιωτικού χρέους,...