Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Κωνσταντίνος Μίχαλος
Πρόεδρος ΕΒΕΑ - ΚΕΕΕ

Οι τρεις ισχυρές τάσεις για επενδύσεις που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού

Οι τρεις ισχυρές τάσεις για επενδύσεις που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΕΒΕΑ, Επενδυτικό Σχήμα, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Κωνσταντίνος Μίχαλος,

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι αναμενόμενο να δημιουργεί αρνητικό κλίμα για τις επενδύσεις, παγκοσμίως, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής.

Ωστόσο, δεν παύει στο μεταξύ να αναδεικνύει νέες τάσεις, ευκαιρίες και προκλήσεις για την επόμενη μέρα.

Όπως δείχνουν τα ευρήματα έρευνας της Ernst & Young που δημοσιεύθηκε το 2020, οι επενδυτικές αποφάσεις τα επόμενα χρόνια θα επηρεαστούν σημαντικά από τρεις ισχυρές τάσεις, οι οποίες ενισχύονται λόγω της πανδημίας.

Η πρώτη αφορά την ενσωμάτωση της τεχνολογίας, με ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων να επιταχύνουν επενδύσεις για τον αυτοματισμό διαδικασιών, τόσο στην παραγωγή όπως και στις υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η πληροφορική και το ανθρώπινο δυναμικό.

Αυτό σημαίνει ότι η ψηφιακή ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας, σε επίπεδο υποδομών, δεξιοτήτων αλλά και οικοσυστήματος τεχνολογίας, αναδεικνύεται σε κρίσιμο στοιχείο για την ελκυστικότητα μιας χώρας ως επενδυτικού προορισμού.

Μια εξίσου δυναμικά ανερχόμενη τάση αφορά την ανάγκη για αναμόρφωση των εφοδιαστικών αλυσίδων, προκειμένου να είναι περισσότερο ευέλικτες, διαφοροποιημένες και ανθεκτικές σε έκτακτες καταστάσεις, όπως η πανδημία, περιφερειακές γεωπολιτικές εντάσεις κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να υπάρξουν επενδυτικές κινήσεις για μετακίνηση των αλυσίδων εφοδιασμού προς χώρες χαμηλού κόστους, για τη διαμόρφωση ευέλικτων σχημάτων προσθετικής παραγωγής και για τη μείωση της εξάρτησης από μια αποκλειστική χώρα εφοδιασμού.

Τρίτη ισχυρή τάση αποτελεί η έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και σε επενδύσεις που συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Καθώς η κρίση εντείνει τους προβληματισμούς της κοινωνίας για το περιβάλλον, αλλά και για θέματα όπως η καταπολέμηση των ανισοτήτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, το αίτημα για βιωσιμότητα θα ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στην ατζέντα τόσο των κυβερνήσεων, όσο και των επιχειρήσεων, κινητοποιώντας σχετικές αποφάσεις.

Οι τάσεις αυτές θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη κατά το σχεδιασμό της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ελλάδας, με δεδομένο ότι η ανάκαμψη – αν όχι η επιβίωση – της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει την πραγματοποίηση ενός επενδυτικού άλματος τα επόμενα χρόνια.

Η χώρα διαθέτει ήδη αρκετά πλεονεκτήματα, τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει, προκειμένου να τοποθετηθεί με αξιώσεις στο νέο περιβάλλον. Διαθέτει καίρια γεωγραφική θέση, πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και ένα αξιόλογο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ενώ το τελευταίο διάστημα σημειώνει σημαντική πρόοδο και σε θέματα όπως η ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι πρόσφατες επενδυτικές κινήσεις μεγάλων διεθνών εταιριών, στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, της έρευνας και της καινοτομίας, δείχνουν τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Από την άλλη, όμως, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, η Ελλάδα βαθμολογείται «κάτω από τη βάση» σε θέματα όπως η ευελιξία της εργατικής νομοθεσίας, η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης και η διαθεσιμότητα της Έρευνας και Ανάπτυξης, ενώ χειρότερες ακόμα είναι οι αξιολογήσεις όσον αφορά το γραφειοκρατικό και διοικητικό περιβάλλον, τη φορολογία των επιχειρήσεων και την πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Είναι, επομένως, απαραίτητο η χώρα να κινηθεί γρήγορα, με στόχο τη στρατηγική αξιοποίηση και ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της, αλλά και την αντιμετώπιση των αδυναμιών που λειτουργούν αποτρεπτικά.

Σε προτεραιότητα, θα πρέπει να τεθούν η ενίσχυση της καινοτομίας, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, η αναβάθμιση του τομέα των logistics και η ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ θα πρέπει να συνεχιστούν με ταχύτερα βήματα οι μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η αναμόρφωση της εργασιακής νομοθεσίας, η επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης και η βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος.

Η εκδήλωση της πανδημίας, παρά το ότι ανέτρεψε την πορεία της ελληνικής – όπως και της ευρωπαϊκής οικονομίας – μπορεί να λειτουργήσει ως ευκαιρία, για να μπορέσει η Ελλάδα να επανασυστηθεί στη διεθνή επενδυτική κοινότητα και να κερδίσει το προβάδισμα στην ανάπτυξη της επόμενης μέρας.

  • Μάτι-Τέμπη, «βδέλλες» και «ύαινες» – Ισοζύγιο της ντροπής
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Αποδεικνύοντας την «έκπτωση» των πολιτικών ηθών οι «εκπρόσωποι» μας αντάλλαξαν «φιλοφρονήσεις» σκορπίζοντας ρίγη ενθουσιασμού στους «κλακαδόρους» τους. Το γεγονός ότι οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στην άκρως ελλειμματική «δημοκρατία», με την αποχή να πλησιάζει το 50%, δεν τους απασχολεί. Το πολιτικό «φτύσιμο»...
  • «Ρωσικός Κόσμος»: Μία «μεγαλοϊδεατική» χίμαιρα δια χειρός Ντούγκιν
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    Don Lope de Aguirre : I am the wrath of God. Who else is with me? Werner Herzog, Aguirre, der Zorn Gottes (Aguirre, the wrath of God, 1972) (Περί «ρωσικού κόσμου», μέρος β΄ Διαβάστε το ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΔΩ) Στο δεύτερο...
  • Ο «Ρωσικός Κόσμος» αποκρυφιστική δυϊστική (μανιχαϊστική) κοσμολογία, μια τεχνητή έννοια εθνικισμού και ιμπεριαλισμού
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    «Each wrong idea we follow is a crime committed against future generations. » Arthur Koestler, «Darkness at Noon» Αγαπητέ αναγνώστη, το σχόλιο που ακολουθεί είναι ένα συμπλήρωμα σε άρθρο του γράφοντος που δημοσιεύθηκε στην φιλόξενη ιστοσελίδα της ΚΑΘΕΔΡΑΣ στις 20 Νοεμβρίου 2023...