Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Άννα Μεθυμάκη
Φιλόλογος, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής

Επανατοποθέτηση του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής και κατοχής

Επανατοποθέτηση του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής και κατοχής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ερσίν Τατάρ, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μουσταφά Ακιντζί, Τουρκία,

Ο Ερσίν Τατάρ που ανεδείχθη νικητής στο ψευδοκράτος στην κατεχόμενη Κύπρο, με 51,7% των ψήφων, ήταν τρίτος στις δημοσκοπήσεις, πριν από τον α’ γύρο.

Με το άνοιγμα της Αμμοχώστου, που του το πρόσφερε ως δώρο ο Ερντογάν, ήρθε δεύτερος στον α’ γύρο.

Όσοι υπολόγιζαν ότι ο αντίπαλός του, ο μετριοπαθής Ακιντζί θα αναδεικνυόταν νικητής, γιατί θα εξασφάλιζε την πριμοδότηση του άλλου Τουρκοκυπρίου υποψηφίου Ερτσουμάν, διαψεύστηκαν.

Η Άγκυρα ελέγχει τους Τουρκοκυπρίους και δεν διστάζει να επεμβαίνει δυναμικά κάθε φορά που νομίζει ότι μπορεί να υπερισχύσουν δυνάμεις στην Κύπρο, που θα μπορούσαν να της δημιουργήσουν πρόβλημα.

Η Άγκυρα καλλιεργεί το μύθο των δήθεν αυτόνομων Τουρκοκυπρίων, τους οποίους «προστατεύει» από τους Ελληνοκυπρίους, γιατί θέλει να συγκαλύπτει διεθνώς την Τουρκική κατοχή και να την παρουσιάζει ως δήθεν αυτόνομη επικράτεια των Τουρκοκυπρίων, που αντιπροσωπεύεται από το δικό της ανεξάρτητο Τουρκοκυπριακό κράτος.

Δεν ανέχεται όμως οποιαδήποτε τάση «ανεξάρτητης» πολιτικής από τους Τουρκοκυπρίους, ακόμη και αν οι «προοδευτικοί» Τουρκοκύπριοι διεκδικούν ουσιαστικά την ίδια «λύση» για το Κυπριακό, που συστήνει η Άγκυρα: τη διζωνική δηλαδή ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Μια τέτοια λύση θα οδηγούσε στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην υποκατάστασή της από ένα «ομοσπονδιακό μόρφωμα» δύο «ίσων συνιστώντων κρατών».

Το τελευταίο θα νομιμοποιούσε την Τουρκική κατοχή και θα έθετε ολόκληρη την Κύπρο υπό τον στρατηγικό έλεγχο της Άγκυρας, εφόσον καμία απόφαση δεν θα μπορούσε τότε να λαμβάνεται, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκικής πλευράς.

Υποτίθεται ότι με τη «λύση» αυτή θα επιστρεφόταν στην Ελληνική πλευρά ένα ορισμένο ποσοστό εδάφους, στο οποίο θα περιλαμβάνονταν η Αμμόχωστος και η Μόρφου.

Το ενδεχόμενο όμως αυτό, το οποίο δεν θα μπορούσε να αντισταθμίσει την υποδούλωση της ελληνικής πλειοψηφίας στην Τουρκική μειοψηφία και μέσω αυτής στην Άγκυρα, αποδεικνύεται και αυτό φρούδα ελπίδα.

Η Άγκυρα έχει καταστήσει σαφές από καιρό ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει τη Μόρφου, το οποίο εποικίζει, και έσπευσε, με την ευκαιρία των Τουρκοκυπριακών εκλογών, να κλείσει το δρόμο και για την Αμμόχωστο.

Η στρατηγική της «προσέγγισης» των Τουρκοκυπρίων, ως βάση για τη λύση του Κυπριακού και η μετατροπή, με τον τρόπο αυτό, του Κυπριακού από πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε διακοινοτικό πρόβλημα, έφτασε στα όρια της.

Χρειάζεται σήμερα μια νέα στρατηγική και επανατοποθέτηση του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής και κατοχής.

  • Ο Γκένσερ και οι ”Αγάπες εκ του πονηρού”
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Ο Μανώλης Κοττάκης σε άρθρο του υπό τον τίτλο ”Αγάπες εκ του πονηρού” (ΕΣΤΙΑ, 18/12/2024) επιχειρηματολογεί τονίζοντας την υποκριτικότητα στην στάση του Κυριάκου και της Ντόρας όταν επικαλούνται το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αφού κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν ο...
  • Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
    Η 8η Δεκεμβρίου 2024 ανέτειλε με μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή γενικότερα. Οι δυνάμεις των Σύρων ανταρτών σε συνεργασία με άτακτες ομάδες διωκόμενων του Άσαντ και Τζιχαντιστών, κατέλαβαν τη Δαμασκό ανατρέποντας το καθεστώς Άσαντ (που...
  • Η γεωπολιτική απληστία της ρωσικής Εκκλησίας
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    «Ch'hai di nuovo, buffon? Che dell'usato Più noioso voi siete.» G. Verdi, RIGOLETTO, ATTO PRIMO Διαβάζοντας στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εξωτερικών κλπ. του Πατριαρχείου Μόσχας την συνέντευξη του μητροπολίτου Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδοσίου της επαρχίας της Εκκλησίας της Ρωσίας στην Ουκρανία (περισσότερο γνωστής ως...