Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Ο Πρέσβυς
Διπλωματικά και Παραδιπλωματικά

Τουρκία: Εχθρός των συμμάχων της Δύσης – Σύμμαχος των εχθρών της Δύσης

Τουρκία: Εχθρός των συμμάχων της Δύσης – Σύμμαχος των εχθρών της Δύσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αδελφοί Μουσουλμάνοι - Μουσουλμανική Αδελφότητα, Αίγυπτος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Αρμενία, Βενεζουέλα, Γαλλία, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Ισλάμ, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Κατάρ, Κουρδιστάν, Κύπρος, Λιβύη, Μεδίνα, Μέκκα, Μουσουλμάνοι, Νίκολας Μαδούρο, Πετρέλαιο, Σαουδική Αραβία, Συρία, Τζιχαντιστές, Τζον Μπόλτον, Τουρκία, Χαμάς, Χεζμπολάχ,

Η γεωπολιτική στάση της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια αποτελεί μία ξεχωριστή κατηγορία από μόνη της αφού έχει καταφέρει το ακατόρθωτο.

Από τη μία πλευρά, η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών ή των λαών οι οποίοι θεωρούνται από την Άγκυρα εχθροί είναι φίλοι και σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από την άλλη, οι περισσότεροι και κυριότεροι εχθροί της Δύσης είναι σύμμαχοι και συνοδοιπόροι της Τουρκίας.

Εχθροί της Τουρκίας οι σύμμαχοι της… Δύσης

Συγκεκριμένα, η Τουρκία είναι σε πόλεμο ή σε πολεμική ένταση με την πλειοψηφία των χωρών που συνορεύει.

Έχει επέμβει στρατιωτικά στη Συρία, στην Κύπρο και στο Βόρειο Ιράκ (ιρακινό Κουρδιστάν).

Από την άλλη είναι σε πολεμική ένταση με την Ελλάδα και την Αρμενία.

Με τις μόνες χώρες που είναι σε ουδέτερη έως καλή σχέση γειτονίας είναι η Βουλγαρία με την οποία βρέθηκαν μαζί ιστορικά στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως σύμμαχοι της Γερμανίας και με την Γεωργία.

Την πιο στενή σχέση φυσικά την διατηρεί με το Ιράν που συνεργάζονται στενά στο ζήτημα της Συρίας και όχι μόνο.

Στην πρώτη θέση της μακράς λίστας της Άγκυρας με τις εχθρικές χώρες που δεν συνορεύει, βρίσκεται το Ισραήλ.

Εκεί, σε στενή σχέση με τους Παλαιστίνιους, εργάζεται ενάντια στον σταθερό σύμμαχο της Δύσης. Το Ισραήλ.

Στην δεύτερη θέση πλέον βρίσκεται άλλος ένας ισχυρός σύμμαχος της Δύσης.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Άγκυρα είχε επί μακρόν εχθρότητα με τα ΗΑΕ, ωστόσο, η Άγκυρα πλέον έχει στοχοποιήσει το Αμπού Ντάμπι μετά την ομαλοποίηση των σχέσεων του με το Ισραήλ.

Στο πολεμικό στόχαστρο της Άγκυρας παραμένουν σταθερά άλλοι δύο παραδοσιακοί σύμμαχοι της Δύσης.

Η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος.

Η κύρια αιτία είναι η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ο Ερντογάν με το Κατάρ και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα θέλουν να κυριαρχήσουν στο σουνιτικό Ισλάμ.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ηγηθούν της Μέκκα και της Μεδίνα που ανήκουν στην Σαουδική Αραβία και ο βασιλικός οίκος του Ριάντ είναι εμπόδιο τους.

Από την άλλη η Αίγυπτος ήταν η πρώτη χώρα που η Μουσουλμανική Αδελφότητα κέρδισε την διακυβέρνηση της χώρας, ωστόσο, ύστερα βυθίστηκε στο χάος και ο πρόεδρος Σίσι, επειδή έριξε την ισλαμιστική κυβέρνηση Μόρσι, είναι από τότε στο στόχαστρό τους.

Τέλος, ειδική περίπτωση είναι η Λιβύη όπου η Τουρκία μπορεί να μην έχει σύνορα, όμως μέσω της Μουσουλμανική Αδελφότητας και των Τούρκων που ζουν εκεί επιθυμεί να κυριαρχήσει στη μεσογειακή αυτή χώρα σε ανάμνηση του οθωμανικού παρελθόντος αλλά κυρίως για να διαχειριστεί το λιβυκό πετρέλαιο σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Τουρκία.

Τι κατάφερε με αυτό; Να έρθει σε απευθείας σύγκρουση με όλους τους βασικούς συμμάχους της Δύσης στην περιοχή (Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Μπαχρέιν κ.α) και δύο ΝΑΤΟϊκές χώρες (Γαλλία, Ελλάδα).

Σύμμαχοι της Τουρκίας οι εχθροί της Δύσης

Σταθερός σύμμαχος και οικονομικός συμπαραστάτης της Τουρκίας σε όλες τις τις κινήσεις είναι το Κατάρ.

Το Κατάρ είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση.

Επίσημα το Κατάρ είναι σύμμαχος της Δύσης.

Όμως στην ουσία υπάρχει ένα υπόβαθρο ισχυρής δυσπιστίας και καχυποψίας της Δύσης προς την ηγεσία της Ντόχα.

Τα αμερικανικά δίκτυα και όχι μόνο κατά καιρούς έχουν κατηγορήσει ανοικτά την Ντόχα για τις σχέσεις (άλλοτε υπόγειες και άλλοτε φανερές) με το Ισλαμικό Κράτος, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την παλαιστινιακή Χαμάς και την φιλοϊρανική λιβανέζικη Χεζμπολάχ.

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, το Κατάρ ελέγχεται για χρηματοδότηση της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, που η Δύση την έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, τόσο η Άγκυρα όσο και η Ντόχα αντιμετωπίζονται από ένα βασικό κομμάτι του κατεστημένου της Ουάσιγκτον ως «εχθρικοί σύμμαχοι».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Δύσης με την Τουρκία είναι δύο άλλες χώρες με τις οποίες η Τουρκία, ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα του 2016, βρίσκεται σε ανοικτή συνεργασία, συνεννόηση και εντυπωσιακή αλληλοκατανόηση.

Είναι οι δύο μεγαλύτεροι εχθροί των ΗΠΑ. Πρόκειται για το Ιράν και την Ρωσία.

Η Άγκυρα βρίσκεται σε υπόγειες σχέσεις με το Ιράν από το 2012.

Σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη η Τουρκία ελέγχεται γιατί μια τουρκική κρατική τράπεζα βοηθούσε το Ιράν να ξεπεράσει τις κυρώσεις που είχε επιβάλει η Δύση στην Τεχεράνη [Διαβάστε ΕΔΩ και ΕΔΩ].

Στη συνέχεια η Τουρκία είχε στενές σχέσεις συνεργασίας στον εμφύλιο της Συρίας, κόντρα στην απαίτηση της Δύσης να αποσυρθεί ή να μειώσει όσο γίνεται την επιρροή της Τεχεράνης στην Συρία.

Η σχέση της Τουρκίας με την Μόσχα όμως είναι η κορυφαία πρόκληση για τη Δύση και αυτό γιατί, πέρα από όλες τις άλλες πολιτικές και γεωπολιτικές συμπορεύσεις, η Άγκυρα αποφάσισε να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

Μια ΝΑΤΟϊκή χώρα, σύμφωνα με τη Δύση, δεν μπορεί να αγοράσει τα ρωσικά συστήματα γιατί θα «διαβάσουν» τα στρατιωτικά απόρρητα των οπλικών συστημάτων της Δύσης.

Πέρα όμως από τα κορυφαία αυτά ζητήματα, η Τουρκία, κόντρα στις αποφάσεις της Δύσης, χαιρέτησε την επανεκλογή του Λουκασένκο στην Λευκορωσία.

Ενώ αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Πομπέο, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας ταξίδεψε στην Βενεζουέλα και συνάντησε τον άλλο εχθρό της Δύσης, τον Νίκολα Μαδούρο, με τον οποίο έκλεισε μια τεράστια συμφωνίας εισαγωγής τροφίμων από το Καράκας, στηρίζοντας έτσι την κυβέρνηση να σταθεί στα πόδια της.

Είναι η Τουρκία σύμμαχος της Δύσης;

Μετά από όλα αυτά δεν είναι τυχαίο που ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Ντ. Τραμπ, που αποκάλυψε τις ανεξήγητα καλές σχέσεις του Αμερικανού προέδρου με τον Ερντογάν, μίλησε πολύ σκληρά για το μέλλον της Τουρκίας στην Δύση.

Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Τζον Μπόλτον δήλωσε με νόημα:

«Η αγορά ρωσικών όπλων ελπίζω να μην σημαίνει κάτι για την προσήλωση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

«Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση με την Τουρκία, πόσο αφοσιωμένη είναι στο ΝΑΤΟ….

»Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια πολύ μεγάλη συζήτηση με την Τουρκία όταν θα φύγει ο Ερντογάν από την εξουσία, αν θέλουν να μείνουν με την δυτική συμμαχία» υπογράμμισε ο Τζον Μπόλτον.

  • Στα 2100 μ.Χ. Για Ευρωπαίους να μιλούμε τώρα!
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    «…Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε. Η ισορροπία του τρόμου ανατράπηκε. […] αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία, θα διαπιστώσει ότι κάθε φορά που υπήρξε μονοκρατορία στην παγκόσμια σκακιέρα, πριν καταστραφεί ο ίδιος […] είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε ολόκληρη την Υφήλιο…»....
  • Για να αντιμετωπιστεί η βία των ανηλίκων χώρες απαγορεύουν τα social media στα ανήλικα – Στην Ελλάδα πότε Πιερρακάκη;
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
    Ένα πολύ σημαντικό μέτρο για να «παταχθεί» η ζούγκλα των ανηλίκων. Απαγόρευση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στα ανήλικα. Η τοξικότητα των social media διαφθείρει και δηλητηριάζει τα παιδιά μας. Κι επίσης, να μην ξεχνάμε ότι, τα social media «σκοτώνουν» τα βιβλία, δηλαδή...
  • Τα λέει στην «πεθερά» για να τ’ ακούει η «νύφη»; ή Κάτι τρέχει με τους «δίπλα»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    «Η Δημοκρατία αναπνέει και επιβιώνει όταν υπάρχουν αναχώματα και αντίβαρα στις υπερβολές, στα καμώματα στις παρανομίες και στη βούληση του "αρχηγού". »Χωρίς αυτό οι δημοκρατίες είναι καταδικασμένες να μαραίνουν ή να πεθαίνουν γιατί τους λείπει είτε το οξυγόνο είτε το φως...