Την ώρα που ο διευθυντής του Κέντρου «Penn Biden» στην Ουάσιγκτον, Μ. Κάρπεντερ, υποδεικνύει ότι «η Τουρκία εμποδίζει την πρόοδο για επίλυση του Κυπριακού», στην Κύπρο αναδεικνύονται φωνές –περιθωριακές μεν, αλλά κάνουν την ζημιά– που επιμένουν να απενοχοποιούν την Τουρκία, κατηγορώντας την Κυπριακή Δημοκρατία.
Την ώρα που ο Μ. Ρούμπιν, πρώην σύμβουλος στο Πεντάγωνο των ΗΠΑ, προτάσσει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο ως προϋπόθεση για αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Δύσης, οι «στρατευμένοι» στην Κύπρο καλλιεργούν την εντύπωση ότι η Τουρκία πρότεινε αποχώρηση του κατοχικού στρατού, αλλά εμείς οι Ελληνοκύπριοι την παρεμποδίζουμε.
Παραθέτω αυτούσια μια μόνο πρόταση του διευθυντή σύνταξης ημερήσιας εφημερίδας, ο οποίος στιγματίζει «το 70% των Ελληνοκυπρίων» που προτιμά, κατά τον ίδιο, την στασιμότητα και το «λαϊκιστικό αφήγημα της κακής Τουρκίας και των αδικημένων Ελληνοκυπρίων»!
Προφανώς, για τον ίδιο δεν υπάρχει εγκληματική Τουρκία, ούτε αδικημένοι Ελληνοκύπριοι…
Στην Ελλάδα, παράλληλα, ο περίγυρος των Σημιτο-Πάγκαλων (από το «ΕΛΙΑΜΕΠ» στο «PRIO» μέχρι στο Υπ. Εξωτερικών) ουδέποτε λησμόνησε το 2004 και την μετέπειτα πολιτική του συντριβή.
Φυσικά, κρίθηκαν όλοι στην πράξη.
Όταν ο αείμνηστος Τ. Παπαδόπουλος επέμενε τότε διορατικά στην ρύθμιση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, οι εν λόγω «γνωστικοί» εναντιώνονταν, αντιπροτείνοντας συνεργασία με τον Ερντογάν.
Παρεμπιπτόντως, τις προάλλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξόριστοι Τούρκοι ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι, με εκπροσώπους πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, στιγμάτισαν το τουρκικό καθεστώς για την βαναυσότητά του, ζητώντας αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Ένα καθεστώς που υιοθετεί μεθόδους (π.χ. περί ζωτικού χώρου) που παραπέμπουν στον επεκτατισμό του χιτλερικού καθεστώτος των Ναζί.
Στις πρόσφατες κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, η στάση της Αθήνας υπήρξε απογοητευτική.
Ενώ προηγήθηκαν αλλεπάλληλες δηλώσεις περί αποφασιστικότητας και ότι «θα παρεμποδιστεί οποιαδήποτε τέτοια τουρκική ενέργεια», το τουρκικό σκάφος δεν παρεμποδίστηκε και το συμβάν αποδόθηκε στις άσχημες καιρικές συνθήκες.
Ξεκαθαρίζουμε ότι παρεμπόδιση δεν σημαίνει βύθιση, αλλά υπερτονίζουμε ότι η «πτωχευμένη» πολιτική δεκαετιών έφερε την Τουρκία δίπλα στην Κρήτη.
Η πρόσφατη στάση της Αθήνας έχει προδιαγράψει ότι η Τουρκία θα επανέλθει δριμύτερη, όπως το προβλέπαμε πριν πολλές βδομάδες.
Ο Ερντογάν ανάγγειλε ήδη την επόμενη επεκτατική του ενέργεια και, όπως δήλωσε, «η αποφασιστικότητά του άρχισε να γίνεται αποδεκτή και από την Ελλάδα».
Δυστυχώς, η πολιτική της Αθήνας παραμένει για δεκαετίες χωρίς κόκκινες γραμμές, χωρίς αποφασιστικότητα και χωρίς διορατικότητα, ενεργώντας στη βάση ενός μίγματος φοβίας και νεοταξικής προσαρμογής, που προωθούν συστηματικά διάφορα εγχώρια κέντρα απέναντι στον επελαύνοντα τουρκικό επεκτατισμό.
Όμως, η αναξιοπιστία και η προσαρμοστικότητα της Αθήνας στον τουρκικό επεκτατισμό, δεν μπορεί να αντισταθμιστούν με παχιά λόγια.