Η στάση της Αθήνας απέναντι στην πρόσφατη παραβίαση από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» είναι απογοητευτική.
Με δεδομένο ότι αυτή τη φορά προηγήθηκαν επίσημες δηλώσεις περί αποφασιστικότητας «να παρεμποδιστεί οποιαδήποτε τουρκική ενέργεια», είναι ακατανόητη η σπουδή της Αθήνας να αποδώσει το συμβάν στις άσχημες καιρικές συνθήκες και άλλα δήθεν ελαφρυντικά π.χ. «το ερευνητικό σκάφος δεν συνοδεύεται από πολεμικά πλοία», «δεν διεξάγει έρευνες» κ.ά.
Και το 1996 στα Ίμια, τέτοιες μέρες, η εξωτερική και «αποτρεπτική» στάση των Σημίτη-Πάγκαλου στηριζόταν στις … άσχημες καιρικές συνθήκες.
Εκείνο όμως το βράδυ στα Ίμια, η Ελλάδα έχασε πολύ περισσότερα από τους τρεις αξωματικούς που έπεσαν στο καθήκον.
Το ερώτημα λοιπόν σήμερα δεν είναι αν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παρασύρθηκε λόγω καιρικών συνθηκών, ούτε αν διεξάγει έρευνες.
Το ερώτημα είναι απλό και αμείλικτο: Γιατί δεν εφαρμόστηκαν όσα η Αθήνα διακήρυττε για μήνες, για παρεμπόδιση τέτοιου ενδεχόμενου, στο πλαίσιο αποτροπής δημιουργίας τουρκικού τετελεσμένου;
Παρεμπόδιση και απομάκρυνση δεν σημαίνει βύθιση.
Βέβαια, έκπληξη δεν υπήρξε.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος εισήλθε στη θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου, όπως είχε προαναγγελθεί από την Τουρκία!
Εκείνο που ουσιαστικά καταγράφηκε αυτή τη φορά είναι πως η Τουρκία παραβίασε την ελληνική κυριαρχία και η Αθήνα το δικαιολόγησε, υιοθετώντας την πεπατημένη πολιτική δεκαετιών.
Δεδομένου ότι η στάση της Αθήνας θα καθορίσει το μέλλον του Ελληνισμού και της Αν. Μεσογείου ευρύτερα, η σιωπή μας θα ήταν ανευθυνότητα.
Δυστυχώς, η συγκεκριμένη στάση της Αθήνας «εξασφάλισε» ότι η Τουρκία θα επανέλθει δριμύτερη.
Η τουρκική πολιτική βασίζεται πρωτίστως στη στρατιωτική ισχύ και απειλή.
Ως εκ τούτου, η τουρκική επεκτατικότητα προχωρεί βήμα-βήμα ωθώντας τον Ελληνισμό σε ανάλογη υποχώρηση.
Η Αθήνα έχασε την ευκαιρία να αποκτήσει αξιοπιστία και επιπλέον προδιέγραψε την επόμενη τουρκική επιθετική ενέργεια.
Στην Κύπρο η κατάσταση είναι θλιβερή.
Η Τουρκία, που συμφωνεί για απαγόρευση όπλων στη Λιβύη και την επομένη μεταφέρει άρματα κι άλλο εξοπλισμό στην Τρίπολη, η Τουρκία, που χρησιμοποιεί εκβιαστικά τη στρατιωτική της μηχανή εναντίον μας, θεωρείται αξιόπιστος εταίρος από ορισμένους αρχηγούς κομμάτων!
Η εύλογη κριτική του ΑΚΕΛ προς την Κυβέρνηση ΔΗΣΥ είναι ότι δεν θωράκισε την Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά η ηγεσία του ΑΚΕΛ θεωρεί «μάταιη επένδυση στον πόλεμο» την θωράκιση και ενίσχυση της αποτρεπτικής άμυνάς μας, ενώ θεωρεί αξιόπιστη προστασία τον ΟΗΕ.
Καθώς συμβαίνουν αυτά, ο Αβ. Νεοφύτου (ΔΗΣΥ) κάλεσε τον Α. Κυπριανού (ΑΚΕΛ) σε δημόσια συζήτηση (debate) για … τις διαγραφές δανείων πολιτικών προσώπων και τα ποδοσφαιρικά.
Όμως, με την πατρίδα να κινδυνεύει με αφανισμό, την ευθύνη έχουν οι πολίτες που τους ανέχονται.