Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Κώστας Μαυρίδης
Πανεπιστημιακός, Ευρωβουλευτής

Για να υπάρχει ειρήνη δεν αρκεί να το θέλουμε εμείς

Για να υπάρχει ειρήνη δεν αρκεί να το θέλουμε εμείς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΗΚΟ, Ενέργεια, Ευρωβουλευτές, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κύπρος, Κώστας Μαυρίδης, Τουρκία,

Η πρόσφατη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε συντριπτικά δύο εκθέσεις, για να προχωρήσουμε ως ΕΕ στην διαμόρφωση κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας (ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία).

Για να διατηρηθεί η ειρήνη και σταθερότητα εντός ΕΕ, οι εξελίξεις και οι συνθήκες τριγύρω καθιστούν αναγκαία τη δημιουργία δομών και μηχανισμών, με σκοπό τη διασφάλιση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Εντούτοις, για να υπάρχει ειρήνη, δεν αρκεί να το θέλουμε εμείς.

Οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο καθιστούν την ανάγκη για ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα αυταπόδεικτη.

Στην έκθεση για την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, μετά από δική μου τροπολογία, περιλαμβάνεται αναφορά που αποδοκιμάζει τη συνολική αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας, με ειδική μνεία στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, οι οποίες, όπως τονίζεται, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Δεδομένου ότι η ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας, η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών κατανοεί την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια που περιλαμβάνει την προστασία και ασφάλεια της προμήθειας ενέργειας, από στρατιωτικές απειλές και τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η συνεχιζόμενη τουρκική επεκτατικότητα είναι τόσο ξεκάθαρη, που όσοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν την… αντιλαμβάνονται ή την υποβαθμίζουν, έχουν άλλες προτεραιότητες και συμφέροντα.

Πάντως, τρεις διαπιστώσεις από την όλη συζήτηση, έχουν ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον.

Καταρχάς, το μέγα εγχείρημα για κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας δεν προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων των κρατών-μελών της ΕΕ.

Μπορεί μια δομή να λειτουργήσει με όσα κράτη το επιθυμούν, βάσει των δικών τους προτεραιοτήτων και των απειλών που αντιμετωπίζουν.

Επιπλέον, τόσο στο Ευρ. Κοινοβούλιο όσο και στο επίπεδο Κυβερνήσεων των κρατών-μελών, υπάρχει καθαρή πλειοψηφία στήριξης ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Τέλος, η Γαλλία, η χώρα εντός ΕΕ με τις μεγαλύτερες αμυντικές δυνατότητες, θέλει και μπορεί να αναλάβει κυρίαρχο ρόλο στο εγχείρημα.

Όσον αφορά την Κύπρο και την Ελλάδα, η ασυδοσία του τουρκικού επεκτατισμού, απαιτεί αποτρεπτική αμυντική ισχύ, που η ίδια η ΕΕ δεν διαθέτει, όσο … ενισχυτικές και να είναι οι εν λόγω εκθέσεις.

Ωστόσο, μένω έκπληκτος από τις προτάσεις μερικών «δικών» μας για αντιμετώπιση του τουρκικού θηρίου.

Συχνά επαναλαμβάνουν την «ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό», ως εάν να παρεμποδίζουν οι Ελληνοκύπριοι τη λύση!

Άλλοτε προτείνουν πλήρη αφοπλισμό.

Ένας «περισπούδαστος» πρότεινε τη «φυλάκιση του τουρκικού θηρίου στο κλουβί», μετατρέποντας την Τουρκία σε …συγκυρίαρχο σε Ελλάδα και Κύπρο.

Άλλος πρότεινε την αποχή από οποιαδήποτε γεωπολιτικά στρατόπεδα…

Ανάμεσα στα παράπλευρα οφέλη που είχε η τουρκική επεκτατικότητα είναι ότι απογύμνωσε τελείως τέτοιες προτάσεις/ιδεοληψίες, που δεν χρειάζεται καν να τις αντικρούσουμε.

Επιμένουμε ότι μοναδική στρατηγική με προοπτική επιβίωσής μας αποτελεί η ενδυνάμωση της ισχύος μας με συμμαχίες/συνεργασίες και αποφασιστικότητα.

  • «Ανασταίνοντας» ένα πολιτικό «ζόμπι»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Όταν ένα κόμμα, το οποίο κυριαρχούσε για πολλές δεκαετίες στα πολιτικά πράγματα, καταδικάζεται από τους ψηφοφόρους στην 7η θέση του εκλογικού πίνακα είναι εύλογη η εκτίμηση ότι πλέον αποτελεί ανεπιστρεπτί παρελθόν. Απαιτούνται ανομολόγητες σκοπιμότητες, ανεπάρκειες, ολιγωρίες και λάθη των πολιτικών...
  • Η κυβέρνηση θέτει υπό αμφισβήτηση μονομερώς ασκούμενα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
    Οι έντονες εσωκομματικές αντιθέσεις στη Νέα Δημοκρατία αποτελούν συμπτώματα μιας κυβερνητικής παράταξης που αποσυντίθεται, αλλά είναι και πολύ αποκαλυπτικές για ανησυχητικές εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα. Λόγου χάρη η εσωτερική αντιπολίτευση του Αντώνη Σαμαρά δείχνει (για δικούς της...
  • Οι Έλληνες φιλόσοφοι προειδοποιούν ότι είναι ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ η αντιμετώπιση του δημογραφικού με ξένους μετανάστες
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
    Το δημογραφικό και η παράτυπη μετανάστευση απασχολούν εσχάτως ιδιαίτερα πολύ το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, επειδή άλογα κι άκριτα -ή ίσως επειδή εξυπηρετούνταν σκοποί και στόχοι- την άφησαν να φτάσει εδώ που έφτασε. Τα ζητήματα αυτά όμως...