Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Κωνσταντίνος Μίχαλος
Πρόεδρος ΕΒΕΑ - ΚΕΕΕ

Θετικά μηνύματα για την ανάπτυξη – Τι πρέπει να γίνει στην πράξη

Θετικά μηνύματα για την ανάπτυξη – Τι πρέπει να γίνει στην πράξη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αναπτυξιακά έργα, ΕΒΕΑ, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, Κρατικός Προϋπολογισμός, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Φορολογία,

Στις αρχές της εβδομάδας κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2020, το οποίο δίνει το στίγμα μιας φιλικής προς την ανάπτυξη και τις επιχειρήσεις οικονομικής πολιτικής.

Η ενσωμάτωση των μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, αποτελεί σαφώς θετική εξέλιξη για την αγορά και τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν δοκιμαστεί σκληρά τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών από το 28% στο 24%, η μείωση του συντελεστή στα μερίσματα από το 10% στο 5%, τα μέτρα στήριξης της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και οι ελαφρύνσεις για τα φυσικά πρόσωπα, αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικά στην αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας.

Στον αντίποδα, τα μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και εξορθολογισμού των δαπανών, δημιουργούν τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση των αναπτυξιακών και κοινωνικών παρεμβάσεων, δίνοντας εντός και εκτός Ελλάδας το μήνυμα ότι η χώρα εξακολουθεί να εφαρμόζει μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική.

Ο στόχος για ανάπτυξη 2,8% για το 2020 χαρακτηρίζεται μεν ως ιδιαίτερα φιλόδοξος, μπορεί ωστόσο να καταστεί εφικτός, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ρόλο κλειδί σε αυτή την προσπάθεια θα έχει η άνοδος των επενδύσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για τις τοπικές οικονομίες.

Αυτό, πέρα από την απαραίτητη μείωση των φορολογικών συντελεστών, προϋποθέτει αποφασιστικές και αποτελεσματικές δράσεις, σε μια σειρά από μέτωπα.

Προϋποθέτει ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, αλλά και πλήρη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς και εργαλείων όπως είναι οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Απαιτεί, επίσης, την απεμπλοκή μεγάλων επενδύσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του Ελληνικού, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και βεβαίως την απρόσκοπτη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των παρεμβάσεων, για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Η επιτάχυνση της ανάπτυξης προϋποθέτει, επίσης, την ουσιαστική ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με περισσότερα και πιο ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, με κίνητρα για επενδύσεις σε νέο εξοπλισμό, σε νέες τεχνολογίες και δράσεις εξωστρέφειας, με παρεμβάσεις που στηρίζουν την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και την αξιοποίηση της καινοτομίας.

Εξίσου σημαντικό ζητούμενο, από το οποίο θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων για το 2020, είναι η αποκατάσταση της χρηματοδοτικής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, κυρίως μέσα από την επιλογή δραστικότερων λύσεων την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού σίγουρα δημιουργεί θετικό κλίμα και καλύτερες προϋποθέσεις, για την επίτευξη της μεγάλης εθνικής πρόκλησης, που είναι η ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πολυετή κρίση.

Η προσπάθεια, όμως, έχει μόλις αρχίσει. Αναμένουμε, λοιπόν, στο επόμενο διάστημα περισσότερες ακόμη θετικές κινήσεις, περισσότερες γενναίες και φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές, οι οποίες θα βοηθήσουν τη χώρα να πραγματοποιήσει το μεγάλο άλμα μπροστά.

  • Ο ένοχος της 21ης Απριλίου 1967
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    ”Αν με ρωτήσεις εμένα, η πιο βάσιμη κριτική που κάνω στον Καραμανλή είναι ότι δεν έπρεπε να φύγει εκείνη την ώρα. Αν δεν έφευγε και έμενε αρχηγός της Δεξιάς, δεν θα γινόταν η δικτατορία.”* Επιτέλους, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, αποκαλύφθηκε...
  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
    Σύμφωνα με κάποιους Αμερικανούς αναλυτές, η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ «σχεδιάστηκε σκόπιμα ώστε να μπορεί να αναχαιτιστεί», δηλαδή ως πρόσχημα του Ιράν προς την κοινή γνώμη, εγχώρια και διεθνή, ότι υπερασπίστηκε την τιμή του δίχως να...
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
    Το αίτημα για πρόωρες εκλογές διχάζει και υπονομεύει την απαραίτητη εθνική ενότητα της χώρας απέναντι σε δύσκολες προκλήσεις. Τόσο οι ενδείξεις των δημοσκοπήσεων όσο και οι παραδοχές των ίδιων των ηγετών της αντιπολίτευσης δείχνουν ότι τα κεντροαριστερά κόμματα θα είναι σε...