Η πτώχευση της Thomas Cook, του δεύτερου μεγαλύτερου tour operator στην Ευρώπη, προκαλεί ισχυρό σοκ στον παγκόσμιο τουρισμό, επηρεάζοντας βεβαίως και τη χώρα μας.
Εκτιμάται ότι τα τελευταία χρόνια, η Thomas Cook έφερνε στην Ελλάδα δύο με τρία εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, ενώ – επιπλέον των ιδιόκτητων και franchise ξενοδοχειακών μονάδων που διαθέτει στη χώρα – συνεργαζόταν και με εκατοντάδες ξενοδοχεία.
Παρά το ότι δεν έχει υπολογιστεί ακόμη με ακρίβεια το σύνολο των άμεσων και παράπλευρων απωλειών, είναι βέβαιο ότι ο αντίκτυπος για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις θα είναι τεράστιος.
Με βάση τα πρώτα στοιχεία της αγοράς, οι εκκρεμείς υποχρεώσεις της Thomas Cook προς τα ελληνικά ξενοδοχεία φθάνουν μέχρι και τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Εάν υπολογιστεί και η ακύρωση των συμβολαίων που είχαν κλειστεί μέχρι το τέλος της σεζόν, η απώλεια των κρατήσεων για το 2020 και τα χαμένα μερίδια, οι ζημιές για το σύνολο της τουριστικής αλυσίδας ενδέχεται να φθάσουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Για να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης, θα πρέπει να γίνει καταγραφή των ζημιών ανά επιχείρηση.
Επίσης, θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες για το ποια θα είναι η τύχη των εταιριών Thomas Cook σε άλλες χώρες, που αποτελούν αγορές για την Ελλάδα, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και οι Σκανδιναβικές χώρες.
Άμεσο μέλημα στην παρούσα φάση, είναι να εξασφαλιστεί η ομαλή επιστροφή των 50.000 επισκεπτών που εκτιμάται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.
Με δεδομένη και την παγκόσμια δημοσιότητα που προσελκύει αυτές τις μέρες το θέμα, η διαχείριση αυτής της διαδικασίας, κυρίως από τους τουριστικούς επιχειρηματίες, αλλά και από την ελληνική Πολιτεία, θα αποτελέσει καθρέφτη της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.
Η απόγνωση στην οποία έχουν οδηγηθεί σήμερα πολλές τουριστικές επιχειρήσεις είναι απόλυτα κατανοητή.
Ωστόσο, για να προστατευθεί το τουριστικό προφίλ της Ελλάδας, που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν με αλληλεγγύη, οι τουρίστες που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση ξαφνικά και χωρίς καμία δική τους υπαιτιότητα.
Απαιτείται ψυχραιμία, σωστός συντονισμός και συνεργασία, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να επιστρέψουν στον τόπο τους, χωρίς να χρειαστεί να βιώσουν πρόσθετες δυσάρεστες εμπειρίες.
Εξίσου απαραίτητο, από την πλευρά της Πολιτείας, είναι να λάβει άμεσα μέτρα για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων που επηρεάζονται από το γεγονός, ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν και να περιοριστούν οι απώλειες σε θέσεις εργασίας.
Η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τέλους διαμονής για τη συγκεκριμένη περίοδο είναι ένα επιβεβλημένο μέτρο.
Θα πρέπει, ωστόσο, να εξεταστούν πρόσθετες παρεμβάσεις, σε σχέση με την καταβολή ΦΠΑ, η παράταση της αποπληρωμής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο κ.ά.
Η κρίση αυτή ήρθε για να δοκιμάσει τις αντοχές του ελληνικού τουρισμού, σε μια εξ αρχής δύσκολη τουριστική περίοδο.
Τώρα, θα πρέπει όλοι να δείξουν υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, ώστε να συγκρατηθεί το κύμα των οικονομικών επιπτώσεων και να διαφυλαχθεί η εικόνα της χώρας, ως τουριστικού προορισμού.