Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Δημήτρης Λιάτσος
Δημοσιογράφος, Έλληνας Ανταποκριτής στη Μόσχα

Κυρώσεις και… αντικυρώσεις: Χαμένη η Ελλάδα, κερδισμένη η Τουρκία;

Κυρώσεις και… αντικυρώσεις: Χαμένη η Ελλάδα, κερδισμένη η Τουρκία;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Δημήτρης Λιάτσος, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία, Τουρκία,

Οι ρωσικές αντι-κυρώσεις στις Δυτικές κυρώσεις, θα πλήξουν και την Ελλάδα.

Στον αγροτικό τομέα, και στον τουριστικό που ήδη “βάρεσαν κανόνια”.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση, αν και ευθυγραμμισμένη πλήρως με τους Δυτικούς, έξωθεν δείχνει να ποιεί την νήσσαν.

Για ένα έτος απαγορεύονται οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, πρώτων υλών και τροφίμων από χώρες που έχουν επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η φράση αυτή, από το Διάταγμα Πούτιν, επισφραγίζει την τραγική πορεία που άνοιξαν οι Δυτικές αντιρωσικές κυρώσεις μια βδομάδα πριν.

Η ρωσική απάντηση – αντίποινα στη Δυτική αδιαλλαξία, κατά τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν, “δεν έχει στόχο να πλήξει τις αλλοδαπές εταιρίες αλλά να υπερασπιστεί τις ρωσικές”.

Δηλαδή, η Μόσχα θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα συμφέροντά της, αν αυτό θίγει τα συμφέροντα φορέων και ομίλων από Δυτικές χώρες, τότε, όπως λένε, ας πρόσεχαν οι ηγέτες των χωρών αυτών.

Τίποτα το προσωπικό, όλα είναι συμφέροντα, ρίχνει το γάντι στους εμπνευστές των κυρώσεων με φανερή δόση κακεντρέχιας ο Ρογκόζιν, χρησιμοποιώντας τη φράση – πεμπτουσία του Δυτικού τρόπου προσέγγισης της αγοράς.

Μόνο που τώρα τη θέση της υγειούς αγοράς παίρνει η … γεωπολιτική σκοπιμότητα, αγνοώντας πεισματικά τη ζοφερή πραγματικότητα που επιφέρουν οι κυρώσεις, ένθεν και κακείθεν.

Χαμένη η Ελλάδα, κερδισμένη η Τουρκία;

Στο μεταξύ, ομοβροντία τηλεφωνημάτων απόγνωσης από την Ελλάδα -κυρίως από τη Μακεδονία- στη Ρωσία, τις τελευταίες μέρες, σε μια προσπάθεια να μάθουν κάτι πιο συγκεκριμένο για το αν η απαγόρευση συμπεριλαμβάνει και τα ροδάκινα, τα σταφύλια κλπ, αν θα πρέπει να φύγουν ή όχι τα ψυγεία με τα φορτία, αν μπορεί κανείς να εγγυηθεί πως δεν θα τα γυρίσουν πίσω, κ.ο.κ.

Φωνές αγωνίας που συνοδεύονται από εκρήξεις αγανάκτησης κατά των κυβερνώντων που συμφώνησαν στις κυρώσεις, “υπακούοντας στις επιταγές της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου”, θέτοντας έτσι μπουρλότο στα θεμέλια της οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία.

Είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς τις απώλειες για τις ελληνικές εξαγωγές, αφού μετά τα καλοκαιρινά φρούτα, έρχονται τα εσπεριδοειδή,τα ακτινίδια κ.α.

Η ακόλουθη είδηση που δημοσιεύτηκε στη Μόσχα μόνο αισιοδοξία δεν μπορεί να εμπνεύσει στις τάξεις των παραγωγών. Οι ρωσικές αρχές έχουν συνεχείς επαφές με τις τουρκικές αρχές για τη δυνατότητα “αύξησης των εισαγωγών φρούτων και λαχανικών” από τη χώρα αυτή.

Από τις χώρες της Ε.Ε. και μόνο από την Πολωνία, για την οποία η απαγόρευση εισαγωγών ισχύει ήδη από τις 29 Ιουλίου, έμπαινε στη Ρωσία το 8,7% σε λαχανικά και το 7,8% σε φρούτα.

Στα ίδια επίπεδα περίπου κινούνταν και οι εισαγωγές αναλόγων αγαθών από Ουκρανία – Μολδοβία, από κοινού.

Χώρες εκτός Ε.Ε., όπως το Ισραήλ, το Μαρόκο, η Αλγερία, η Αίγυπτος -πέραν της Τουρκίας, που έτσι και αλλιώς έχει εντυπωσιακή διείσδυση στη ρωσική αγορά- προαλείφονται να καλύψουν το γιγάντιο αυτό κενό που δημιουργείται.

Δεύτερη μεγάλη ομάδα χωρών που εργάζεται στο χώρο των μαζικών εισαγωγών στη Ρωσία, είναι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Πλήγμα και στον Τουρισμό

Στον τουριστικό τομέα, επίσης, δεν έγινε δυνατό να ολοκληρωθεί αισίως η σαιζόν. Η χιονοστιβάδα πτωχεύσεων έξι τουριστικών γραφείων της Ρωσίας το τελευταίο δεκαπενθήμερο και άλλων που εκφράζονται φόβοι ότι θα ακολουθήσουν, πλήττει την ελληνική και κυπριακή αγορά με σκληρό τρόπο.

Παρά τους αρχικούς φόβους που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια των μεγάλων τουριστικών εκθέσεων του περασμένου Μαρτίου, για σοβαρή μείωση, μέχρι το μέσον Ιουλίου η κίνηση προς την Ελλάδα, αν και ελαφρά μειωμένη, κρατιόνταν σε ευπρεπή επίπεδα.

Η καταστροφή του αεροσκάφους της Μαλαισίας στις 17 Ιουλίου και η ανακοίνωση των νέων κυρώσεων από την Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, στη συνέχεια, συνέπεσαν με την πτώχευση του γνωστού τουριστικού γραφείου από την Αγία Πετρούπολη, “ΝΕΒΑ”, ακολούθησαν τα υπόλοιπα, με πιο εντυπωσιακή την “πτώση” του πολύ γνωστού και από τα πιο παλιά στην αγορά, γραφείου, “Λαβύρινθος”.

Οι εικόνες “απείρου κάλλους” που εκτυλίσσονται στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω, κ.α. είναι γνωστές.

Ανάμεσα στις αιτίες της κυριολεκτικής κατάρρευσης μεγάλου μέρους της ρωσικής τουριστικής αγοράς, είναι και οι επιπτώσεις από την οξύτατη κρίση στις ρωσοουκρανικές σχέσεις, κυρίως το “λάδι στη φωτιά” αυτής της κρίσης που ρίχνει συνεχώς η Ουάσιγκτον και ακολουθεί, ανήμπορη να αντιδράσει, η Ε.Ε. Οι 250 χιλ. Ουκρανοί που επισκέφθηκαν το 2013 την Ελλάδα, έχουν μειωθεί φέτος κατά 50% και πλέον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προέδρου του ΣΕΤΕ, Α. Ανδρεάδη, οι ένα εκατομμύριο τριακόσιες πενήντα χιλιάδες ρώσοι του 2013, φέτος θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 250 χιλιάδες.

Οι απώλειες θα κινηθούν πάνω απο 300 εκ. ευρώ. Το κακό είναι πως αυτά τα νούμερα μπορεί να αλλάξουν προς το χειρότερο, αφού μόνο 20 χιλιάδες πελάτες του “Λαβύρινθου” είχαν αποφασίσει να επισκεφθούν, τον Αύγουστο, την Κρήτη και τώρα βρίσκονται μετέωροι.

Ο αριθμός των αρνήσεων στις κρατήσεις, ως το τέλος του μήνα θα κινηθεί στα επίπεδα των μερικών δεκάδων χιλιάδων!

Η ελληνική κυβέρνηση σύρεται πίσω από τους Δυτικούς

Αυτή είναι μια πρώτη εικόνα από τους δύο τομείς που πήραν μια καλή έως εντυπωσιακή ρότα ανάπτυξης τα 4-5 τελευταία χρόνια μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Πάνω σε αυτούς επένδυσαν ελπίδες και χρήμα μισοκατεστραμένοι από την κρίση, αγρότες, ξενοδόχοι, έμποροι, εξαγωγείς κ.α., κάνοντας ίσως την τελευταία προσπάθεια -μια έφοδο στον ουρανό- μιας πολλά υποσχόμενης αγοράς, της ρωσικής. Και εκεί που εμφανίστηκαν σημάδια αισιοδοξίας και ανόρθωσης, εξωγενείς καταστάσεις και παράγοντες παρεμβαίνουν και τα ισοπεδώνουν.

Μήπως δεν είναι και τόσο εξωγενείς; Θέλουμε, πράγματι, την εμβάθυνση της σχέσης με τη Ρωσία;

Και αν, ναί, έχει η πολιτική ελίτ της χώρας το σθένος να το πράξει; Αλλοιώς θα συνεχίσουμε να “κλαψουρίζουμε” όπως αναστατωμένοι διπλωμάτες στη Μόσχα, αυτές τις μέρες, με εκφράσεις του τύπου: “Μα εμάς θα κτυπήσουν οι Ρώσοι; Εμείς έτσι και αλλιώς είμαστε στο καναβάτσο.

Ας μας δώσουν καμιά δεκαριά μέρες να φέρουμε τα ροδάκινα και μετά βλέπουμε!”

΄Η θα ακολουθήσουμε γραμμή επίρριψης ευθυνών στους άλλους, όπως συμπεριφέρονται οι Κύπριοι κυβερνητικοί και κοινοβουλευτικοί άνδρες κατά τις επισκέψεις τους στη Μόσχα τον τελευταίο χρόνο: Η κατάσταση την οποία μας έχει επιβάλλει το Γιουρογρούπ έχει κάνει ζημιά, αλλά ελπίζουμε οι φίλοι μας οι Ρώσοι να μας κατανοήσουν…

Κρίμα, κρίμα για την ιστορία του λαού και της χώρας μας.

Πρώτη δημοσίευση στο Rbth

  • Στα 2100 μ.Χ. Για Ευρωπαίους να μιλούμε τώρα!
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    «…Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε. Η ισορροπία του τρόμου ανατράπηκε. […] αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία, θα διαπιστώσει ότι κάθε φορά που υπήρξε μονοκρατορία στην παγκόσμια σκακιέρα, πριν καταστραφεί ο ίδιος […] είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε ολόκληρη την Υφήλιο…»....
  • Για να αντιμετωπιστεί η βία των ανηλίκων χώρες απαγορεύουν τα social media στα ανήλικα – Στην Ελλάδα πότε Πιερρακάκη;
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
    Ένα πολύ σημαντικό μέτρο για να «παταχθεί» η ζούγκλα των ανηλίκων. Απαγόρευση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στα ανήλικα. Η τοξικότητα των social media διαφθείρει και δηλητηριάζει τα παιδιά μας. Κι επίσης, να μην ξεχνάμε ότι, τα social media «σκοτώνουν» τα βιβλία, δηλαδή...
  • Τα λέει στην «πεθερά» για να τ’ ακούει η «νύφη»; ή Κάτι τρέχει με τους «δίπλα»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    «Η Δημοκρατία αναπνέει και επιβιώνει όταν υπάρχουν αναχώματα και αντίβαρα στις υπερβολές, στα καμώματα στις παρανομίες και στη βούληση του "αρχηγού". »Χωρίς αυτό οι δημοκρατίες είναι καταδικασμένες να μαραίνουν ή να πεθαίνουν γιατί τους λείπει είτε το οξυγόνο είτε το φως...