Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Χρήστος Ξενοκώστας
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιστημονικών Μελετών «ΙΔΕΕΣ»

Ένα πλατύ δημοκρατικό κίνημα οφείλει να αποσαφηνιστεί πριν αναμετρηθεί με την ολιγαρχία

Ένα πλατύ δημοκρατικό κίνημα οφείλει να αποσαφηνιστεί πριν αναμετρηθεί με την ολιγαρχία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τα μεθεόρτια των εκλογών ανέδειξαν επιτακτικά βαθιά ιδεολογικά θέματα πολιτικής ταυτότητας.

Το ΚΙΝΑΛ, παρότι προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα που εδραιώθηκε ως Σοσιαλιστικό, Πατριωτικό, Δημοκρατικό Κίνημα, στην συνέχεια ιδιαίτερα επί προεδρίας Σημίτη, αρέσκονταν να προσδιορίζεται ως Σοσιαλδημοκρατικό, ενώ στην πρόσφατη έκδοση του προβάλλεται ως η Κεντρώα Δύναμη Ευθύνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεκαετίες ολόκληρες αυτοπροσδιοριζόμενο ως Αριστερό κόμμα, μετά βίας έπειθε μια ισχνή μειοψηφία πολιτών, ενώ μετέπειτα η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, τον ανέδειξε ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον χώρο της δημοκρατικής παράταξης, αλλά εξακολουθεί να μαστίζεται κατάδηλα από κρίση ιδεολογικής ταυτότητας.

Η ΝΔ στον αντίποδα, προσηλωμένη στον Δεξιό Πολιτικό Άξονα, δεν αμφισβητήθηκε αλλά και δεν αμφιταλαντεύθηκε ουσιαστικά, σε ζητήματα ιδεολογικών αποχρώσεων.

Εξ΄αφορμής των ιδεολογικοπολιτικών αντιπαραθέσων, οι οποίες ανέκυψαν στον λεγόμενο χώρο της Αριστεράς / Κεντροαριστεράς, πιθανό να ευρισκόμεθα στην κατάλληλη περίοδο, για πρώτη φορά ουσιαστικά στην χώρα μας, προκειμένου να προβούμε σε νηφάλια διαβούλευση αμιγώς ιδεολογικού περιεχομένου.

Συνιστά Ιστορική ευκαιρία, να αποσαφηνίσουμε τις ιδεολογικές ταυτότητες, προκειμένου να κατανοήσουν και οι πολίτες τις όποιες διαφορές, εάν υπάρχουν και εκεί όπου πραγματικά υπάρχουν.

Απαντήσεις στα ερωτήματα όπως, τι πρεσβεύει η κάθε ιδεολογική έννοια, τι επιδιώκει ειδικότερα για την Δημοκρατική Λειτουργία, για την Οικονομία, για τις Διεθνείς Σχέσεις, για τους Θεσμούς, τα Ήθη και τα Έθιμα, ούτως ώστε να αποτυπωθεί το Όραμα, αλλά και ο Σχεδιασμός, θα αποσαφηνίσουν τις ιδεολογικές διαφορές, προκειμένου να αποκτήσουν πλέον, σαφή εικόνα οι Έλληνες και οι Ελληνίδες.

Η Θεσμική, Πολιτική και Οικονομική Χρεωκοπία της Ελλάδας, επιτάσσει να αποτινάξουμε ανούσιες ταμπέλες, οι οποίες διχάζουν, διαιρούν και αποπροσανατολίζουν από τα Πραγματικά, Διαχρονικά και Μεγάλα Κοινωνικοπολιτικά Ζητήματα.

Όσοι αρέσκονται να κρύβονται πίσω από Ιδεολογικές Ταμπέλες και να εφορμούν στην Πολιτική, πρωτίστως οφείλουν να διατυπώσουν τον πυρήνα της Ιδεολογίας όπου πρεσβεύουν και το Όραμα τους για την κοινωνία.

Τι σημαίνει Αριστερός; Τι σημαίνει Δεξιός; Κομμουνιστής; Κεντροαριστερός; Κεντροδεξιός; Σοσιαλδημοκράτης;

Τι επιδιώκεται για το Οικονομικό Σύστημα; Η κατάργηση του;

Εάν επιδιώκεται ή εάν αμφισβητείτε το υφιστάμενο Οικονομικό Σύστημα, με ποιό σχέδιο θα πορευτούμε, δεδομένου ότι το μοναδικό εναλλακτικό Σχέδιο του Μαρξ, απέτυχε παταγωδώς, οδηγώντας τους Λαούς στην εξαθλίωση, στην καταπίεση, στην δικτατορία των κομματαρχών, στην εξάλειψη των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων των ανθρώπων;

Εάν, δεν επιδιώκεται ή εάν δεν αμφισβητείται το υφιστάμενο Οικονομικό Σύστημα, σε τι στοχεύουν οι Πολιτικές Δυνάμεις και με ποιούς τρόπους;

Τι επιδιώκουν εν γένει, για το Πολιτικό Σύστημα, την Δημοκρατία, την Δικαιοσύνη, την Ελευθερία, τα κοινωνικά και πολιτικά Δικαιώματα και με ποιά σχέδια;

Ποιές είναι οι διαφορές, ανάμεσα στους Αριστερούς και τους Κεντροαριστερούς, για τις οποίες κόπτονται σε τέτοιο βαθμό και με τόση ένταση;

Εκτιμώ, ότι η αποσαφήνιση των Ιδεολογικών Ταυτοτήτων, θα γκρεμίσει τα υφιστάμενα Ιδεολογικά Τείχη – διότι πρωτίστως τα έχει απορρίψει η ίδια η κοινωνία- και θα αναδείξει τις Διαχρονικές, Αναλλοίωτες και Ανυπέρβλητες Αντιθέσεις ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κίνημα το οποίο επιδιώκει ίσες ευκαιρίες για όλους σε κάθε έκφανση και Δίκαιη Διανομή του παραγόμενου Πλούτου σε ολόκληρη την κοινωνία, απέναντι στις Ολιγαρχικές Δυνάμεις οι οποίες επιδιώκουν να αποσπούν την μερίδα του Λέοντος, είς βάρος των Πολλών.

Ως Ινστιτούτο, ούτως ή άλλως, θα επιδιώξουμε να φέρουμε στο επίκεντρο της Δημόσιας συζήτησης τέτοιας φύσεως θέματα, αφουγκραζόμενοι τις κοινωνικές και πολιτικές «επιταγές» της εποχής μας, μετέχοντας όμως ταυτόχρονα, σε όσες κομματικές και πολιτικές διεργασίες δρομολογηθούν!

  • Η εκδιδόμενη… άποψη
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • Δεν υπάρχει «τουρκολιβυκή συμφωνία» – Η Λιβύη δεν συμφώνησε σε τίποτα – Υπάρχει συμφωνία Τουρκίας-Σαράτζ
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
  • Χορηγοί ή «αγαπητικοί»;
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος