Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Χρήστος Ξενοκώστας
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιστημονικών Μελετών «ΙΔΕΕΣ»

Εάν δεν καλύψουμε το χαμένο έδαφος της τεχνολογίας θα καταλήξουμε μια υποανάπτυκτη χώρα

Εάν δεν καλύψουμε το χαμένο έδαφος της τεχνολογίας θα καταλήξουμε μια υποανάπτυκτη χώρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γενετική, Τεχνητή Νοημοσύνη, Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής,

Νέες, πρόσφατες έρευνες, στον τομέα της Τεχνολογίας, ανέδειξαν τις τεράστιες προκλήσεις τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Σύγχρονες κοινωνίες.

Ενδεικτικά, στην Βιομηχανία λόγω της Ρομποτικής, θα χαθούν εκατομμύρια υφιστάμενες θέσεις εργασίας, ενώ στην Κίνα, ήδη η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως ο «Big Brother» του αυταρχικού απολυταρχικού καθεστώτος, συσσωρεύοντας τα βιομετρικά στοιχεία των πολιτών, καταπαντώντας την Ελευθερία και την Ιδιωτικότητα, στον ανηλεή αγώνα ολοκληρωτικού ελέγχου του Λαϊκού παράγοντα και της ελεύθερης Βούλησης.

Η Τεχνολογία ταυτόχρονα όμως, αναπτύσσεται με ιλλιγιώδεις ρυθμούς, προκαλώντας ελπιδοφόρες προοπτικές, ότι θα καταφέρει να δημιουργήσει συνθήκες ευμάρειας, αειφόρου ανάπτυξης και υπερπαραγωγής αγαθών για ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό, απεξαρτώντας τον άνθρωπο από τις δύσκολες χειρωνακτικές εργασίες, προσφέροντας δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, ο οποίος θα συμβάλλει στην Ψυχική, Πνευματική, Σωματική και Ηθική ανάταση των ανθρώπων.

Η Πολιτική, καλείται να επιλύσει τον Γόρδιο δεσμό, όπως επανειλημμένα έχει διατυπώσει ο ιδιοφυής Stephen Hawking, θέτοντας το ουσιαστικό δίλημμα.

Είτε η Τεχνολογία θα είναι εργαλείο σύγκλισης, όπου ο παραγόμενος πλούτος θα διαμοιράζεται δίκαια συμβάλλοντας στην Οικονομική εκπλήρωση των ατόμων, είτε θα οδηγήσει στο Χάος, τις ανισότητες, την επιβολή και τον έλεγχο των ανθρώπων.

Η χώρα μας, δεν απόσχει αυτών των συνθηκών, αλλά κινδυνεύει ίσως να βρεθεί ενώπιον ακόμη μίας σκληρής πραγματικότητας.

Ειδικότερα, η «κοινωνία της Γνώσης» παρότι άνθιζε διεθνώς από την δεκαετία του 1990, στην Ελλάδα απαιτήθηκε παραπάνω από δύο δεκαετίες και συγκεκριμένα εν έτει 2015, προκειμένου να συσταθεί το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και να δρομολογηθούν ολοκληρωμένες Πολιτικές Ψηφιακής Σύγκλισης.

Ποιές ήταν όμως οι συνέπειες, της απώλειας του τρένου της Γνώσης;

Η Ελληνική Οικονομία και οι επιχειρήσεις μας, καταποντίστηκαν στον Διεθνή ανταγωνισμό, εμπεδώνοντας παράλληλα στην Κρατική Διοίκηση την αδιαφάνεια, τη Διαφθορά, την Γραφειοκρατία και την αναξιοκρατία, συμβάλλοντας επομένως, στο αυξημένο κόστος Λειτουργίας και τα διευρυνόμενα ελλείμματα, αυξάνοντας ταυτόχρονα ραγδαία τις ανισότητες σε σχέση με τις Οικονομίες άλλων χωρών, οι οποίες είχαν ήδη συγκλίνει Ψηφιακά, διαδραματίζοντας εν τέλει σημαντικό ρόλο στην Χρεοκοπία του Κράτους, των επιχειρήσεων και των Ιδιωτών.

Συνιστώντας, βασικό τομέα έρευνας και μελέτης μας, στο Επιστημονικό Ινστιτούτο «ΙΔΕΕΣ», πέραν των κομματικών αντιπαραθέσεων, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, να επιβραβεύσουμε, αλλά και να ενθαρρύνουμε την εργώδη αλλά και μεθοδική εργασία η οποία συντελείται στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, υπό το Νίκο Παππά και το επιτελείο του, όπου έχουν καταφέρει να καλύψουν αρκετό από το χαμένο «τεχνολογικό έδαφος».

Έσπευσαν, δρομολογώντας την Ψηφιοποίηση του Δημοσίου, την ευρυζωνικότητα, την διασυνδεσιμότητα και την εν γένει δυναμική είσοδο της χώρας μας στην Ψηφιακή Οικονομία.

Η προσπάθεια αυτή, ανεξάρτητα της εκλογικής έκβασης, οφείλει να ενταθεί, να συμπληρωθεί με νέες Πολιτικές, αλλά και να ολοκληρωθεί από την νέα Ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει στις 7 Ιουλίου, διότι συνιστά ζωτικής σημασίας Πολιτική για την πατρίδα μας.

Η Ελλάδα, αλλά και η Παγκόσμια κοινότητα ευρίσκονται ενώπιον των πλέον σοβαρών προκλήσεων της Τεχνολογίας, σε κρίσιμους τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Βιοτεχνολογία, η Πληροφορική, η Ιατρική, η Γενετική και η Μηχανική.

Εάν η χώρα μας, χάσει αυτή την φορά το τρένο δεν θα αντιμετωπίσει ακόμη μια νέα Χρεοκοπία, αλλά όπως έχουν τονίσει όλοι οι σύγχρονοι στοχαστές, όσες χώρες δεν ακολουθήσουν την νέα Τεχνολογική επανάσταση, θα καταταγούν μοιραία στις υπανάπτυκτες χώρες.

Η Ελλάδα, οφείλει να κινείται πλέον μπροστά χωρίς να διακινδυνεύσει όλα όσα με μεγάλο κόστος επιτεύχθηκαν, προκειμένου να ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες.

  • Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
    Η 8η Δεκεμβρίου 2024 ανέτειλε με μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή γενικότερα. Οι δυνάμεις των Σύρων ανταρτών σε συνεργασία με άτακτες ομάδες διωκόμενων του Άσαντ και Τζιχαντιστών, κατέλαβαν τη Δαμασκό ανατρέποντας το καθεστώς Άσαντ (που...
  • Η γεωπολιτική απληστία της ρωσικής Εκκλησίας
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    «Ch'hai di nuovo, buffon? Che dell'usato Più noioso voi siete.» G. Verdi, RIGOLETTO, ATTO PRIMO Διαβάζοντας στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εξωτερικών κλπ. του Πατριαρχείου Μόσχας την συνέντευξη του μητροπολίτου Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδοσίου της επαρχίας της Εκκλησίας της Ρωσίας στην Ουκρανία (περισσότερο γνωστής ως...
  • Για την Εξουσία και την Εθνική Κυριαρχία
    Νομικός, Ύπατος Μεγάλος Ταξιάρχης του Υπάτου Συμβουλίου του 33° του ΑΑΣΤ για την Ελλάδα
    Η περίοδος των Χριστουγέννων προσφέρει πάντοτε αφορμές για περισυλλογή. Πέρα από τις συνήθεις εορταστικές παραδόσεις –τη γαλοπούλα, τα δώρα, τις μελωδίες– η ουσία των ημερών μάς καλεί να σκεφτούμε βαθύτερα. Θέματα όπως η εξουσία, η δολιότητα και η σωτηρία αναδύονται μέσα...