Το 2005, το Ισραήλ αποχώρησε πλήρως από την Λωρίδα της Γάζας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα του. Όμως αυτό δεν έφερε την ειρήνη.
Αντίθετα, εισέπραξε περισσότερη τρομοκρατία από ακραίες παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως είναι η Χαμάς.
Η ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση, που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα επιδιώκει την καταστροφή του Ισραήλ.
Το καταστατικό της Χαμάς αναφέρει ότι «Το Ισραήλ υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να το εξοντώσει το Ισλάμ».
Από τότε που υφάρπαξε την Λωρίδα της Γάζας με βίαιο πραξικόπημα εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής του 2007, η Χαμάς έχει εξαπολύσει περισσότερες από 30 χιλιάδες ρουκέτες στην ισραηλινή επικράτεια, ενώ έχει προκαλέσει τρεις στρατιωτικές συγκρούσεις με το Ισραήλ (2008, 2012, 2014).
Σε μόλις έναν χρόνο από τον Μάρτιο του 2018, πραγματοποίησε 2.139 επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.
Κατά την ίδια περίοδο, εξαπέλυσε 1.233 ρουκέτες εναντίον ισραηλινών πόλεων, ενώ έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις με πυροβολισμούς, βομβαρδισμούς και εμπρηστικούς μηχανισμούς, προκαλώντας 1.963 πυρκαγιές και μετατρέποντας 3.500 εκτάρια ισραηλινής γης σε στάχτη.
Στις 25 Μαρτίου, τρομοκράτες της Χαμάς εξαπέλυσαν ρουκέτα μεγάλης εμβέλειας (120 χιλιομέτρων) εναντίον πόλης κοντά στο Τέλ Αβίβ, καταστρέφοντας ολοσχερώς μία οικία και τραυματίζοντας επτά άτομα μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά.
Μια εβδομάδα νωρίτερα είχε ξαναπλήξει ρουκέτα το Τελ Αβίβ.
Τον τελευταίο χρόνο, η Χαμάς διοργανώνει μαζικές βίαιες ταραχές στα σύνορα του Ισραήλ με την Γάζα χρησιμοποιώντας του πολίτες της ως ανθρώπινη ασπίδα.
Σχεδιάζει και άλλες τέτοιες ταραχές στα σύνορα με πυροβολισμούς, επιθέσεις με χειροβομβίδες, εμπρησμούς και άλλες βίαιες ενέργειες το Σάββατο, 30 Μαρτίου, στο πλαίσιο της «επετείου» της λεγόμενης «Μεγάλης Πορείας Επιστροφής», που αποτελεί ευφημισμό για την καταστροφή του Ισραήλ.
Μην τρέφετε αυταπάτες. Οι βίαιες ταραχές ουδεμία σχέση έχουν με ειρηνικές διαδηλώσεις, αλλά αποτελούν μέρος της στρατηγικής της Χαμάς για την καταστροφή του Ισραήλ.
Ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης, Yahya Sinwar, έχει δηλώσει ότι στόχος των ταραχών είναι «η απάλειψη των συνόρων για να ξεσκίσουμε τις καρδιές των Ισραηλινών».
Τρομοκράτες της Χαμάς, πολλοί εκ τον οποίων οπλισμένοι, διεισδύουν στα πλήθη, κρυμμένοι πίσω από διαδηλωτές, ακόμα και γυναίκες και παιδιά, και πραγματοποιούν επιθέσεις στα σύνορα με πυροβολισμούς και εκρηκτικά.
Στόχος είναι η καταστροφή του συνοριακού φράκτη, ώστε να εισβάλλουν χιλιάδες Παλαιστίνιοι σε ισραηλινές πόλεις και κοινότητες με δεδηλωμένο στόχο την δολοφονία και την απαγωγή Ισραηλινών πολιτών.
Η Χαμάς εκμεταλλεύεται τον πληθυσμό της χρηματοδοτώντας τις ταραχές δίνοντας αμοιβές σε διαδηλωτές που τραυματίζονται.
Η Χαμάς πληρώνει τους διαδηλωτές και τους οικογένειές του 200 δολάρια για ήπιους τραυματισμούς, 500 δολάρια για σοβαρούς, και 3.000 δολάρια σε περίπτωση θανάτου.
Η έλλειψη χρηματοδότησης δεν ευθύνεται για τα δεινά της Γάζας, αλλά η Χαμάς και ο λόγος ύπαρξής της, που δεν είναι άλλος από την τρομοκρατία και η επιδίωξη της καταστροφής του Ισραήλ.
Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια εισρέουν στην Γάζα σε βοήθεια από Δυτικές και αραβικές χώρες.
Αλλά η Χαμάς έχει χρησιμοποιήσει αυτούς τους πόρους για την αγορά ρουκετών, την κατασκευή στρατιωτικών υποδομών και σηράγγων για την πραγματοποίηση επιθέσεων μέσα στα ισραηλινά σύνορα.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, μόνο το 2014 ξόδεψε 90 εκατομμύρια δολάρια για αυτόν τον σκοπό.
Για να κατανοήσει το μέγεθος της τραγωδίας, αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι με τα ίδια χρήματα μπορούσαν να κατασκευαστούν 86 σπίτια, 19 ιατρικές κλινικές και έξι σχολεία στη Γάζα.
Τα γεγονότα αυτό τον μήνα φανερώνουν τη βαρβαρότητα της Χαμάς όχι μόνο εναντίον του Ισραήλ αλλά κατά των ίδιων των πολιτών της.
Στις 21-23 Μαρτίου, η Χαμάς διέλυσε βίαια ειρηνικές διαδηλώσεις πολιτών της Γάζας που βαρέθηκαν με την διαφθορά της.
Σχολιάζοντας τις βιντεοσκοπημένες εικόνες της κατάπνιξης των συγκεντρωμένων από δυνάμεις της Χαμάς, ο Χουσείν Αλ Σέϊκ, στενός συνεργάτης του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι «οι συμμορίες της Χαμάς τρομοκρατούν και καταπνίγουν τους πεινασμένους της Λωρίδας της Γάζας».
Μπροστά στην απειλή της τρομοκρατίας της Χαμάς, το Ισραήλ έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να υπερασπιστεί τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα του και τους πολίτες του.
Δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά την στιγμή που οι ζωές των Ισραηλινών πολιτών κοντά στη Γάζα αλλά και σε όλη την ισραηλινή επικράτεια εξαρτώνται από αυτό.
Το Ισραήλ επιθυμεί να επικρατήσει η ηρεμία στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και οραματίζεται ένα μέλλον σταθερότητας και ειρήνης με τους γείτονες του.
Δυστυχώς με τη ριζοσπαστική ιδεολογία της, την κυνική εκμετάλλευση του πληθυσμού της και την συνεχή επιθετικότητα της εναντίον το Ισραήλ, η Χαμάς αποτελεί βασική απειλή για την σταθερότητα της περιοχής.
Εάν η διεθνής κοινότητα είναι ειλικρινής στην επιθυμία της να βοηθήσει τους Παλαιστινίους στη Γάζα, τότε θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις στον υπαίτιο για τις συγκρούσεις και την βία, τη Χαμάς.
Ο κοινός στόχος της ειρήνης, προϋποθέτει την απομόνωση των εξτρεμιστών, δηλαδή της Χαμάς και της ακραίας ιδεολογίας της.