Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Βασιλική Σουλαδάκη
Διεθνολόγος

Η ανθρωπιστική τραγωδία της Παλαιστίνης

Η ανθρωπιστική τραγωδία της Παλαιστίνης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βασιλική Σουλαδάκη, Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη, Χαμάς,

Στις επτά Ιουλίου το Ισραήλ ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας με την ονομασία «Protective edge» που ως στόχο είχε, όπως δήλωσαν οι Ισραηλινοί, τη διακοπή εκ μέρους της Χαμάς εκτόξευσης ρουκετών από την Παλαιστίνη στο νότιο Ισραήλ και την καταστροφή της στρατιωτικής υποδομής της.

Έτσι, η εκεχειρία που είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς το 2012 κατέρρευσε οριστικά.

Η ένταση κλιμακώθηκε στις αρχές Ιουνίου με την εντατικοποίηση των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών κατά των ρουκετών που εξαπέλυε η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Η απαγωγή τριών νεαρών Ισραηλινών στις 12 Ιουνίου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αφού η Ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε ευθέως τη Χαμάς γι’ αυτό.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών ένα παιδί σκοτώνεται κάθε ώρα στη Γάζα, όπως δήλωσε αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα, τουλάχιστον 192 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους και ο αριθμός μπορεί να αυξάνεται καθώς γράφονται αυτές εδώ οι γραμμές.

Από τις 7 Ιουλίου πάνω από 1000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας ενώ 6.000 έχουν τραυματιστεί.

Επίσης έχουν χτυπηθεί 2.900 στόχοι στη Γάζα από την αρχή της στρατιωτικής επιχείρησης.

35 Ισραηλινοί, μεταξύ των οποίων δύο άμαχοι, σκοτώθηκαν.

Στη Γάζα, μερικά από τα θύματα (74%) ήταν άμαχοι και το ένα τρίτο των αμάχων ήταν παιδιά.

Η τρέχουσα κρίση είναι απόρροια μιας παρατεταμένης αστάθειας στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια.

Οι μακροχρόνιοι περιορισμοί που έχει επιβάλει το Ισραήλ είχαν σαν αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανεργίας και την συνεχή ενεργειακή κρίση που οδηγεί σε συχνές διακοπές του ρεύματος σε καθημερινή βάση και για πολλές ώρες.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τι συμβαίνει, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η παρατεταμένη ανθρωπιστική κρίση εντάθηκε όταν το Ισραήλ επέβαλε παράνομο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας το 2007.

Από τότε ξεκίνησε η σταδιακή κλιμάκωση των εχθροπραξίων.

Τον Δεκέμβριο του 2008, τον Ιανουάριο του 2009, τον Νοέμβριο του 2012 και η τρέχουσα.

Μέχρι σήμερα 22.600 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί επειδή οι κατοικίες τους καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, 79 σχολεία και 23 εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές ενώ 900.000 άνθρωποι βρίσκονται χωρίς παροχή νερού.

Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου.

Τα ποσοστά ανεργίας φτάνουν περίπου το 39% και αυτό οφείλεται στον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει το Ισραήλ αφού πριν τον αποκλεισμό μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού εργάζονταν στο Ισραήλ.

Περίπου το 60 τοις εκατό του πληθυσμού είναι σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας.

Ο αποκλεισμός της Γάζας είναι η βασική αιτία όλης αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης και τραγωδίας η οποία με τη σειρά της οδηγεί στον ακραίο φονταμενταλισμό.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Navi Pillay δήλωσε ότι τα παιδιά σε Ισραήλ και Παλαιστίνη έχουν το δικαίωμα και πρέπει να ζουν χωρίς φόβο ενώ για πρώτη φορά γίνεται λόγος για κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους του Ισραήλ με τρόπο που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου

“Εκατόν σαράντα επτά παιδιά σκοτώθηκαν στη Γάζα τις τελευταίες 16 ημέρες”, πρόσθεσε. “Είχαν το δικαίωμα στη ζωή, ακριβώς όπως και κάθε παιδί σε άλλες χώρες.”

Η επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Παλαιστίνης θα οδηγήσει σε ολέθρια ανθρωπιστική τραγωδία αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Δυστυχώς από ανθρωπιστικής άποψης δεν θα υπάρξει επιστροφή σε μια υποτυπώδη έστω κανονικότητα ακόμα κι όταν οι εχθροπραξίες σταματήσουν.

Επιτέλους η διεθνής κοινότητα δεν έχει πλέον το περιθώριο να αφήνει αυτήν την κατάσταση να καρκινοβατεί.

Με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, η διεθνής κοινότητα πρέπει να συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο στη διασφάλιση της ειρήνης. Η επείγουσα επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων δεν μπορεί πλέον να αναβληθεί. Είναι αναγκαίο να υποστηριχθούν εμπράκτως οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, με το Ισραήλ, που έχουν στόχο τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, που θα συμβιώνει ειρηνικά με το κράτος του Ισραήλ, με παράλληλη αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ να έχει ασφαλή και σεβαστά σύνορα.

Πάντως όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις το βέβαιο είναι ότι το Ισραήλ αυτή τη φορά έγραψε με αίμα και θάνατο μια από τις πιο θλιβερές σελίδες στην ιστορία του.

  • Ο Γκένσερ και οι «Αγάπες εκ του πονηρού»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Ο Μανώλης Κοττάκης σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Αγάπες εκ του πονηρού» (ΕΣΤΙΑ, 18/12/2024) επιχειρηματολογεί τονίζοντας την υποκριτικότητα στην στάση του Κυριάκου και της Ντόρας όταν επικαλούνται το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αφού κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν ο...
  • Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
    Η 8η Δεκεμβρίου 2024 ανέτειλε με μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή γενικότερα. Οι δυνάμεις των Σύρων ανταρτών σε συνεργασία με άτακτες ομάδες διωκόμενων του Άσαντ και Τζιχαντιστών, κατέλαβαν τη Δαμασκό ανατρέποντας το καθεστώς Άσαντ (που...
  • Η γεωπολιτική απληστία της ρωσικής Εκκλησίας
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    «Ch'hai di nuovo, buffon? Che dell'usato Più noioso voi siete.» G. Verdi, RIGOLETTO, ATTO PRIMO Διαβάζοντας στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εξωτερικών κλπ. του Πατριαρχείου Μόσχας την συνέντευξη του μητροπολίτου Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδοσίου της επαρχίας της Εκκλησίας της Ρωσίας στην Ουκρανία (περισσότερο γνωστής ως...