Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Μάκης Ανδρονόπουλος
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Ο διχαστικός λόγος Μητσοτάκη-Γεννηματά και η ανάγκη για Εθνικό Ενωτικό Κόμμα

Ο διχαστικός λόγος Μητσοτάκη-Γεννηματά και η ανάγκη για Εθνικό Ενωτικό Κόμμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Κίνημα Αλλαγής, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Φώφη Γεννηματά,

Η αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να εκφράσει το χώρο του κέντρου και της κεντροδεξιάς λόγω της υποταγής του στον εθνικολαϊκισμό των Σαμαρά-Γεωργιάδη-Βορίδη και η αδυναμία της Φώφης Γεννηματά να καλύψει το χώρο εξ αιτίας της ταύτισής της με τη ΝΔ και την εκφορά ενός κενού ηθικολογικού υποκριτικού λόγου τύπου ΚΚΕ, έχει ως αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μια σημαντική πολιτική δυνατότητα στο χώρο αυτό.

Η δυνατότητα αυτή υπερβαίνει τις συντεταγμένες και το στιλ του ιδεολογικού κέντρου και ανέρχεται στο επίπεδο της εθνικής ανάγκης για ενότητα.

Ο διχαστικός λόγος Μητσοτάκη-Γεννηματά που μόχλευσε μια ανούσια και οπισθοδρομική πόλωση γύρω από το λεγόμενο Μακεδονικό, αλλά και η αντεθνική καταστροφολογία για την οικονομία, έχουν υπονομεύσει την ενότητα των πολιτών και έχουν ανεβάσει στα ύψη τον λαϊκισμό και τη φοβία για οτιδήποτε καινούργιο, με δραματικές πολιτικές επιπτώσεις.

Γι΄ αυτό και ο τόπος έχει ανάγκη ένα Εθνικό Ενωτικό Κόμμα, σαν κι αυτό που δημιούργησε τον Δεκέμβριο του 1935 ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος (φωτο) με στόχο να υπερβεί τον διχασμό που είχε προκαλέσει το παλάτι και η δεξιά.

Ήταν ένα δημοκρατικό προοδευτικό κόμμα τη λειτουργία του ανέκοψε η δικτατορία του Μεταξά και ο πόλεμος, αλλά τόσο στις εκλογές του 1946 και του 1950 εκπροσωπήθηκε στη Βουλή και εκφραζόταν από την εφημερίδα «Ελληνική Φωνή», στην οποία έγραφαν οι Κωνσταντίνος Ι. Δεσποτόπουλος, Φαίδων Βεγλερής και Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος.

Ένα τέτοιο κόμμα χρειάζεται ο τόπος, μετά τη λαίλαπα και τα τραύματα των μνημονίων και του τυχοδιωκτισμού των κομμάτων.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το χώρο της κεντροαριστεράς και δικαίως τον καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεδομένου ότι η Ένωση Κεντρώων δεν έχει μέλλον, ο μόνος σχηματισμός που μπορεί να παίξει αυτό τον ενωτικό ρόλο, υπό όρους, είναι το Ποτάμι, που θα μπορούσε να αποτελέσει τον εξισορροπητικό παράγοντα στο νέο διπολισμό.

Το Ποτάμι έχει ένα μετριοπαθή μοντέρνο λόγο, δεν έχει ασκήσει εξουσία, έλκει σημαντικές ανεξάρτητες προσωπικότητες κι αν ο Σταύρος Θεοδωράκης υπερβεί την εγωπάθειά του, μπορεί να παίξει αυτό τον ενωτικό ρόλο, διαμορφώνοντας κατάλληλα τον λόγο και το πρόγραμμά του.

Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ο κορμός της νέας εθνικής προσπάθειας, ώστε να καταλυθεί οριστικά το παλιό καθεστώς.

Ίσως ιστορικά και κοινωνικά να δικαιούται μια αυτοδυναμία ανάλογη με αυτές που απήλαυσαν ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου, όμως το πιθανότερο είναι πως σε μια τέτοια περίπτωση ο κίνδυνος διολίσθησης σε ένα καθεστωτικό κομματισμό -συμπτώματα του οποίου έχουν ήδη εμφανιστεί- είναι μεγάλος.

Γι΄ αυτό και δεν πρέπει να κυβερνήσει μόνος του. Ο Τσίπρας μάλλον δεν έχει πρόβλημα σε αυτό, ίσως και στον ύπνο του να το ονειρεύεται…

Βέβαια, ένα κόμμα που έχει καταρρεύσει στο 1,5% μπορεί; Εξαρτάται. Τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι ψηφοφόροι…

extrapolation

  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
    Σύμφωνα με κάποιους Αμερικανούς αναλυτές, η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ «σχεδιάστηκε σκόπιμα ώστε να μπορεί να αναχαιτιστεί», δηλαδή ως πρόσχημα του Ιράν προς την κοινή γνώμη, εγχώρια και διεθνή, ότι υπερασπίστηκε την τιμή του δίχως να...
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
    Το αίτημα για πρόωρες εκλογές διχάζει και υπονομεύει την απαραίτητη εθνική ενότητα της χώρας απέναντι σε δύσκολες προκλήσεις. Τόσο οι ενδείξεις των δημοσκοπήσεων όσο και οι παραδοχές των ίδιων των ηγετών της αντιπολίτευσης δείχνουν ότι τα κεντροαριστερά κόμματα θα είναι σε...
  • Η φύση του σκορπιού
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    «Ο Καραμανλής ήταν πάντοτε αποφασισμένος να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας […] «Ο Καραμανλής δεν μπορούσε να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς τη δική μου βοήθεια. […] Και με κάλεσε για να τον κάνω πρόεδρο της Δημοκρατίας διότι αλλιώς δεν θα...