Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Κωνσταντίνος Μίχαλος
Πρόεδρος ΕΒΕΑ - ΚΕΕΕ

Συνταγματική Αναθεώρηση: Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

Συνταγματική Αναθεώρηση: Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΕΒΕΑ, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Συνταγματική Αναθεώρηση,

Όπως όλα δείχνουν, εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να εκκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Σε μια περίοδο κρίσιμη για τη χώρα, όπως αυτή που διανύουμε, η κορυφαία αυτή διαδικασία του πολιτεύματος αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, με δεδομένο μάλιστα ότι έχει προηγηθεί και ένας εκτεταμένος εθνικός διάλογος, στο πλαίσιο του οποίου αποτυπώθηκαν απόψεις και προβληματισμοί της κοινωνίας, σχετικά με τα μείζονα ζητήματα της αναθεώρησης.

Συμμετέχοντας στο διάλογο, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος κατέθεσε ήδη μια σειρά από προτάσεις οι οποίες εστιάζουν στην αναβάθμιση του κύρους και της λειτουργίας των θεσμών, καθώς και στη βελτίωση του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας.

Ειδικότερα, αναφέρονται σε αλλαγές με στόχο την αύξηση της διαφάνειας και της υπευθυνότητας στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας και της συνέχειας στη λειτουργία του κράτους, καθώς και την άρση αναχρονιστικών περιορισμών που δημιουργούν εμπόδια στην προσπάθεια για βιώσιμη και συνεκτική ανάπτυξη.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι, ουσιαστικά, η ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα μπροστά σε θέματα που εδώ και χρόνια αναδεικνύει η επιχειρηματική κοινότητα.

Ένα από αυτά είναι η αναγνώριση του δικαιώματος ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με ταυτόχρονη υπογράμμιση της υποχρέωσης του Κράτους να διασφαλίζει δωρεάν υποχρεωτική εκπαίδευση για όλους.

Η απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το κρατικό μονοπώλιο, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός αξιόπιστου, αυστηρού μηχανισμού αξιολόγησης κρατικών και μη πανεπιστημίων, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας στις ανάγκες της σύγχρονης Κοινωνίας και Οικονομίας της Γνώσης.

Στο ίδιο πλαίσιο, πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, είναι και η καθιέρωση της δυνατότητας παραχώρησης εκτάσεων σε ΑΕΙ της αλλοδαπής για την εγκατάσταση παραρτημάτων τους στη χώρα και προστασία των σχετικών επενδύσεων για τουλάχιστον 50 έτη.

Εκφράζοντας πάγιες θέσεις του επιχειρηματικού κόσμου – η Επιμελητηριακή Κοινότητα έχει επίσης προτείνει μια σειρά από αλλαγές στο πλαίσιο των συνταγματικών δικαιωμάτων, όπως είναι ο ορισμός ανώτατου κατ’ έτος επιτρεπτού ορίου φορολόγησης ακίνητης περιουσίας, η διασφάλιση του δικαιώματος στην απεργία καθώς και στην ανταπεργία, η προληπτική εμπλοκή του Ανώτατου Δικαστηρίου στο σχεδιασμό και την εκτέλεση δημοσίων και ιδιωτικών έργων, τα οποία ενδέχεται να έχουν επίπτωση στο περιβάλλον, καθώς και ο περιορισμός της δυνατότητας επεκτατικής εφαρμογής περιβαλλοντικών και χωροταξικών διατάξεων από τα δικαστήρια.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπογραμμιστεί η υποχρέωση της Πολιτείας να μεριμνά για την πραγμάτωση του κοινωνικού κράτους και ειδικότερα για την κοινωνική ασφάλεια και την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων και των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Παράλληλα, απαντώντας στο αίτημα για ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας στη διαχείριση των δημοσίων πόρων, προτείνεται να αναγνωριστεί συνταγματικά η δημοσιονομική υπευθυνότητα ως πεδίο λογοδοσίας και κριτήριο αξιολόγησης του πολιτικού συστήματος.

Στόχος είναι να περιοριστεί στο μέλλον ο κίνδυνος ανεύθυνης διαχείρισης, οι αλόγιστες σπατάλες, αλλά και η παροχολογία και η πλειοδοσία υποσχέσεων προς τους πολίτες, στο πλαίσιο του εκλογικού κύκλου.

Επίσης, στο πλαίσιο της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα, προτείνεται η εισαγωγή αντίστροφου τεκμηρίου, ως προς τη χορήγηση της βουλευτικής ασυλίας, ώστε αυτή να παρέχεται από τη Βουλή μόνο μετά από αίτηση βουλευτή και μόνο για διώξεις που σχετίζονται άμεσα με την πολιτική του δράση.

Με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης, προτείνεται η συγχώνευση πολιτικών και διοικητικών δικαστηρίων και η άσκηση προληπτικού ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων και της συμβατότητάς τους με το δίκαιο της ΕΕ, ενώ στον τομέα της Διοίκησης προτείνεται η αναθεώρηση της διαδικασίας επιλογής των ηγεσιών των Ανεξάρτητων Αρχών, με σκοπό να ξεπεραστούν τα εμπόδια από την απουσία συναίνεσης μεταξύ των κύριων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση σαφώς δεν μπορεί να λύσει ως δια μαγείας τα προβλήματα της χώρας.

Μπορεί, ωστόσο, να οδηγήσει σε αλλαγές που θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών για την αντιμετώπισή τους. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και κυρίως δεν πρέπει να θυσιαστεί στο πεδίο των κομματικών σκοπιμοτήτων. Ας ελπίσουμε ότι, έστω σε αυτό το ζήτημα, θα κυριαρχήσει η συναίνεση και η υπευθυνότητα.

  • Ο Γκένσερ και οι «Αγάπες εκ του πονηρού»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Ο Μανώλης Κοττάκης σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Αγάπες εκ του πονηρού» (ΕΣΤΙΑ, 18/12/2024) επιχειρηματολογεί τονίζοντας την υποκριτικότητα στην στάση του Κυριάκου και της Ντόρας όταν επικαλούνται το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αφού κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν ο...
  • Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
    Η 8η Δεκεμβρίου 2024 ανέτειλε με μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή γενικότερα. Οι δυνάμεις των Σύρων ανταρτών σε συνεργασία με άτακτες ομάδες διωκόμενων του Άσαντ και Τζιχαντιστών, κατέλαβαν τη Δαμασκό ανατρέποντας το καθεστώς Άσαντ (που...
  • Η γεωπολιτική απληστία της ρωσικής Εκκλησίας
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    «Ch'hai di nuovo, buffon? Che dell'usato Più noioso voi siete.» G. Verdi, RIGOLETTO, ATTO PRIMO Διαβάζοντας στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εξωτερικών κλπ. του Πατριαρχείου Μόσχας την συνέντευξη του μητροπολίτου Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδοσίου της επαρχίας της Εκκλησίας της Ρωσίας στην Ουκρανία (περισσότερο γνωστής ως...