Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Νίκος Φουσέκης
Σκηνοθέτης, Αρθρογράφος

Ο νόμος της βαρύτητας στη χώρα του τρολ

Ο νόμος της βαρύτητας στη χώρα του τρολ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Μνημόνιο, Νίκος Φουσέκης, Υδρογονάνθρακες,

«Όπως οι γεννήσεις του κόσμου, έτσι και οι αυξήσεις, οι ελαττώσεις και οι καταστροφές, γίνονται σύμφωνα με κάποια αναγκαιότητα»

(Λεύκιππος Άβδηρα 5ος π.Χ. αιώνας)

Επικρατούν τα τελευταία χρόνια απόψεις που λένε «ήμασταν καλά και ξαφνικά οι προδότες μας κατέστρεψαν…». Οι ίδιες άποψεις θέλουν τους «προδότες» να μας βάζουν στο ΔΝΤ ενώ υπήρχαν λέει άλλες επιλογές.

Σαφώς και υπήρχαν άλλες επιλογές. Αν ο Ελληνικός λαός ήταν ψυχικά ενωμένος και αποφασισμένος θα μπορούσε να διαγράψει μονομερώς το χρέος και να τρώει μόνο όσπρια με δελτίο 3-4 χρόνια μέχρι εξαντλήσεως των δανειστών οπότε θα έφτανε σε κάποιο διακανονισμό.

Θα μπορούσε ένας μυστήριος κύριος με κάτι ομόλογα που λήγουν αυτό τον Αύγουστο να αγοράσει το χρέος μας και να μας το χαρίσει. Θα δείξει ο Αύγουστος αν ο εν λόγω κύριος γίνει καραζάπλουτος με τα ομόλογά του. Θα μπορούσαμε να πάμε στη Δραχμή προτού κλειδώσει το χρέος σε συγκεκριμένο νούμερο ενώ θα χρωστάμε σε… ευρώ!!! Θα μπορούσε ακόμα η γιαγιά αν είχε ρόδες να ήταν… τρακτέρ.

Όλο αυτόν τον καιρό βλέπω την περίπτωση της Ισλανδίας να προβάλλεται ως σημαία του αντιμνημονιακού μπλοκ.

Η Ισλανδία φίλοι μου είναι διαφορετική περίπτωση. Στη συγκεκριμένη χώρα δεν δανείζονταν το Κράτος με την κεντρική του τράπεζα αλλά οι ιδιωτικές τράπεζες, πολλές από αυτές πολυεθνικές. Δεν χρωστούσε η Ισλανδία.

Στην Ελλάδα δανείζονταν το Ελληνικό κράτος. Το μεγαλύτερο μέρος λ.χ. των αμυντικών δαπανών μας καλύφθηκε με δανεισμό. Για παράδειγμα, όταν χρειαζόμασταν αεροπλάνα και δεν είχαμε να πληρώσουμε δανειζόμασταν και χρήματα από τους ίδιους. Στην ουσία χρωστάμε τα αεροπλάνα και παράλληλα τα χρήματα που δανειστήκαμε για να τα πληρώσουμε.

Αγνοούμε κατά πως φαίνεται ή κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε κάποιες βασικές αρχές της οικονομίας καθώς και διεθνείς συμβάσεις και οργανισμούς. Με άλλα λόγια ο γάιδαρος αψηφά το νόμο της βαρύτητας και πετάει…

Μιας και το έφερε ο λόγος στη βαρύτητα ας θυμηθούμε για να μπορούμε να υπολογίσουμε τη θέση μας στον κόσμο και τη ζωή αναγνωρίζοντας πως F είναι η ελκτική δύναμη σε Νιούτον, G η σταθερά της παγκόσμιας έλξης, m1 και m2 οι μάζες αδράνειας των δύο σωμάτων σε χιλιόγραμμα, και r η μεταξύ τους απόσταση σε μέτρα.

Όμως και στην οικονομία υπάρχουν αρχές και νόμοι που είναι σταθεροί και αναύλωτοι. Είναι ο νόμος της προφοράς και της ζήτησης.

Ως «προσφορά» εκφράζεται κάποια δεδομένη περίοδο η διαθέσιμη ή προσφερόμενη προς αγορά ποσότητα ενός οικονομικού αγαθού ή κάποιου συντελεστή παραγωγής. Ενώ ως «ζήτηση» εκφράζει επίσης ποσότητα, και συγκεκριμένα την ποσότητα των ζητουμένων αγαθών για κάλυψη αναγκών, (εμπορευμάτων, εργασίας κ.λπ).

Με λίγα λόγια ο νόμος της ζήτησης μας λέει ότι όσο αυξάνεται η τιμή ενός προϊόντος, μειώνεται η ποσότητα που ζητά ο αγοραστής, ενώ όσο μειώνεται η τιμή αυτού του προϊόντος αυξάνεται η ποσότητα που ζητείται.

Επίσης ο νόμος της προσφοράς μας λέει ότι όταν αυξάνεται η τιμή ενός προϊόντος αυξάνεται και η ποσότητα που προσφέρει ο παραγωγός ενώ η μείωση της τιμής φέρνει ως συνέπεια τη μείωση της ποσότητας που προσφέρεται.

Για να το πούμε απλά η τιμή ενός προϊόντος ή αγαθού καθορίζεται όταν αυτό αλλάξει χέρια και από την ανάγκη προμήθειας του.

Η «ανταλλαγή» είναι αυτή που ορίζει την υπεραξία του. Αυτό αφορά ακόμα και το ίδιο το χρήμα. Πρέπει να αλλάξει χέρια για να υπάρχει. Από τη στιγμή που συναλλάσσεσαι με ξένους και δεν μεταφέρεις ο ίδιος καρότσια με χρυσό το πράγμα λειτουργεί έτσι.

Ακόμα και η Σοβιετική Ένωση του Στάλιν είχε καταθέσεις σε Αμερικάνικες κι Ελβετικές τράπεζες. Στην περίπτωση μας ως Κράτος από ιδρύσεως δανειζόμαστε διότι ποτέ δεν είχαμε αυτάρκεια ενώ οι ανάγκες μας αυξάνονταν συνέχεια.

Ανέκαθεν αγοράζαμε και αγοράζουμε χρήμα ανάλογα με την ανάγκη μας. Όλα τα κράτη το κάνουν με την ίδια λογική που ένας επιχειρηματίας δανείζεται χρήμα για να έχει κεφάλαιο κίνησης. Απλά όπως υπάρχει ο Τειρεσίας για τους ιδιώτες υπάρχει και αντίστοιχος ελεγκτικός οργανισμός για τα κράτη. Φτάσαμε κάποια στιγμή με τον Αλογοσκούφη να δηλώσουμε στο ΑΕΠ και το τζίρο από το τζόγο, την πορνεία και τη νύχτα!!!

Όποια κουβέντα έγινε τα τελευταία χρόνια για sprent, επιτόκια δανεισμού κλπ είναι εκ των ουκ άνευ. Το θέμα ήταν να μην μπούμε στη διαδικασία των μνημονίων. Από τη στιγμή που μπήκαμε η συζήτηση περιττεύει καθώς η πολιτική και η ιστορία δεν γράφεται με τα «Αν». Όπως υπάρχουν οι φυσικοί νόμοι υπάρχουν και οι νόμοι της αγοράς. Οι άνεργοι κι επιχειρήσεις που κλείνουν υπόκεινται καλώς ή κακώς σε αυτούς τους νόμους και είναι συνέπεια άστοχων επιλογών του παρελθόντος. Τα μνημόνια είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία της συμφοράς.

Αυτό και σε συνδυασμό με την κρίση που βιώνουμε φέρνει τα ερωτήματα σχετικά με τη «βιωσιμότητα» του χρέους μας. Δεν υπάρχει περίπτωση συνέλληνες να σας απαντήσει κανένας πειστικά και με ειλικρίνεια τι θα γίνει ακριβώς καθώς, ο πολιτικός λόγος έχει παγιωθεί εδώ και καιρό ανάμεσα στον αριστερό λαϊκισμό και τη δεξιά ελεεινολογία.

Αποπληρωμή ολική μια κι έξω δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει. Όπως δεν υπάρχει περίπτωση να μας χαρίσουν οι δανειστές τα χρωστούμενα. Εσύ πατριώτη μου χάρισες το κατοστάρικο που σου χρωστάει ο άλλος που τον δάνεισες; Γιατί να το κάνουν οι δανειστές μας;

Όσο δεν έχουμε αυτάρκεια το χρέος θα αυξάνεται. Όλοι χρωστάμε σε κάποια τράπεζα ένα σπίτι ή αυτοκίνητο. Πάρτε λοιπόν για παράδειγμα τον εαυτό σας και το πώς τη βγάζετε και σκεφτείτε το μεγαλύτερο μέγεθος που λέγεται Ελληνικό Κράτος.

Αυτό που κάνει η Ελληνική πλευρά είναι να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Κι όπως όλοι ποντάρουμε σε κάποια κληρονομιά ή αρωγή που θα μας ξελασπώσει ή να κερδίσουμε χρόνο έτσι κάνει και το Ελληνικό Κράτος.

Οι δανειστές ποντάρουν στη δυσχέρεια μας να πληρώσουμε οπότε κάποια στιγμή θα αρχίσουμε να ξεπουλάμε. Εμείς σφίγγουμε το ζωνάρι και κάνουμε τα άντερά μας κόμπο για να αποφύγουμε το ξεπούλημα. Αλλιώς διαπραγματεύεσαι μια επένδυση ή πώληση όταν είσαι αυτάρκης και δεν καίγεσαι και αλλιώς όταν έχεις το μαχαίρι στο λαιμό.

Ας μου πει κάποιος με αποδείξεις «τι έχει ξεπουληθεί στους ξένους αυτά τα 5 χρόνια». Όχι «τι θα ξεπουληθεί ή τι νομίζει αυτός ότι ξεπουλιέται ή συζητιέται να ξεπουληθεί». Ξεκάθαρα πράγματα. Προκαλώ τον οποιονδήποτε να μου αναφέρει τουλάχιστον 5 περιπτώσεις ξεπουλήματος αυτά τα 5 χρόνια με αποδείξεις.

Ακόμα και το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι «εικονικό». 13 μήνες πέρασαν και οι άνθρωποι δεν έχουν πάρει ακόμα τις αποζημιώσεις τους. Στην ουσία με τη ΝΕΡΙΤ άλλαξε ο Μανωλιός. Οι ίδιοι άνθρωποι στα ίδια πόστα. Απλά η κυβέρνηση χρειάζονταν 2000 «απολύσεις» για να εξασφαλίσει τη δόση. Αν κάπου υπάρχει ψόγος αυτός αφορά τους πομπούς των μεσαίων-βραχέων της ραδιοφωνίας λόγω της δυνατότητας μετάδοσης τους στο σήμα HD. Ακόμα όμως κι εκεί δεν έχει ξεκαθαρίσει το καθεστώς «πολύ-ιδιοκτησίας» και του «φορέα»…

Ο αγώνας δρόμου με το χρόνο φτάνει στην ουσία ως την αρχή του Χειμώνα. Οπότε η πίεση των δανειστών αναμένεται να ενταθεί. Μετά θα έχουν να ασχοληθούν με πολύ πιο δυνατά προβλήματα από το δικό μας.

Ρίξτε μια ματιά στο χάρτη και τη διεθνή ειδησιογραφία και θα δείτε γιατί. Ουκρανία, Συρία-Ιράκ-Κουρδιστάν-Τουρκία και προσεχώς Αφρική… Το ΔΝΤ θα χαλαρώσει το βρόγχο με το νέο χρόνο και ίσως μας «αφήσει ήσυχους» και νωρίτερα διότι στενεύουν τα περιθώρια για την Ευρώπη. «Winter is coming».

Για την ιστορία ας θυμηθούμε πως η ναυμαχία του Ναβαρίνου έσωσε μεν την επαναστατημένη Ελλάδα αλλά έσωσε και τα χρήματα των δανειστών της καθώς ο Σουλτάνος δεν θα ήταν διατεθειμένος να τα πληρώσει…

Όταν χαλαρώσει ο βρόγχος θα μπορέσει η Ελλάδα να αρχίσει να εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις της. Το θέμα είναι να υπάρξει επιτέλους κάποια ρευστότητα και καθώς το χρήμα θα κινείται, θα αλλάζει χέρια και θα παράγει πάλι υπεραξία. Δεν μπορώ να ισχυριστώ πως θα γίνουμε σύντομα όπως πριν το 2009. Όμως μπορώ να ελπίσω πως η ανάπτυξη η όποια ανάπτυξη μπορεί να συμβεί. Και βέβαια δεν θα μπερδέψω την ανάπτυξη με την ευημερία όπως κάνουν αρκετοί σκόπιμα είτε από άγνοια.

Τα «Ευρώδεντρα» που σου τάζουν συνέλληνα θέλουν χρόνια να ευδοκιμήσουν. Μη παραμυθιάζεσαι. Οι υδρογονάνθρακες όμως σε Ιόνιο και Λιβυκό Πέλαγος με διεθνείς κοινοπραξίες θα δώσουν την ώθηση στη νέα οικονομία που έρχεται. Ξαναλέω, κοίτα τον χάρτη και θα καταλάβεις. Και λέω «διεθνείς» διότι είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος χωρίς υπεραπλουστευμένες κορώνες κι εθνικιστικές υπερβολές από τον καναπέ.

Ότι είναι να «γεννηθεί» νέο και διαυγές θα γεννηθεί τότε και όχι τώρα υπό την πίεση αυτής της κατάστασης τον καταιγισμό των τρολς και τις πολιτικές χίμαιρες που αναδύθηκαν χαϊδεύοντας αφτιά.

Τέλος, μιας και δε δίνω δεκάρα σε αγεωμέτρητους σχολιασμούς και τρολς για να χαϊδέψω αυτιά σας σας λέω τούτο.

Αν ποτέ η Ελλάδα υπό οποιαδήποτε κυβέρνηση τολμήσει ποτέ να επικαλεστεί «απεχθές μνημόνιο και όρους» θα το κάνει με το πρώτο μνημόνιο του κακού και προδότη ΓΑΠ. Και αυτό διότι δεν συνοδεύεται από εφαρμοστικό νόμο ψηφισμένο από την Ελληνική Βουλή…

χαίρεται

  • Ο Γκένσερ και οι «Αγάπες εκ του πονηρού»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Ο Μανώλης Κοττάκης σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Αγάπες εκ του πονηρού» (ΕΣΤΙΑ, 18/12/2024) επιχειρηματολογεί τονίζοντας την υποκριτικότητα στην στάση του Κυριάκου και της Ντόρας όταν επικαλούνται το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αφού κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν ο...
  • Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
    Η 8η Δεκεμβρίου 2024 ανέτειλε με μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή γενικότερα. Οι δυνάμεις των Σύρων ανταρτών σε συνεργασία με άτακτες ομάδες διωκόμενων του Άσαντ και Τζιχαντιστών, κατέλαβαν τη Δαμασκό ανατρέποντας το καθεστώς Άσαντ (που...
  • Η γεωπολιτική απληστία της ρωσικής Εκκλησίας
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    «Ch'hai di nuovo, buffon? Che dell'usato Più noioso voi siete.» G. Verdi, RIGOLETTO, ATTO PRIMO Διαβάζοντας στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εξωτερικών κλπ. του Πατριαρχείου Μόσχας την συνέντευξη του μητροπολίτου Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδοσίου της επαρχίας της Εκκλησίας της Ρωσίας στην Ουκρανία (περισσότερο γνωστής ως...