Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Σπύρος Σιδέρης
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Ενισχυμένος ή αποδυναμωμένος ο Ζάεφ μετά το δημοψήφισμα;

Ενισχυμένος ή αποδυναμωμένος ο Ζάεφ μετά το δημοψήφισμα;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Γκιόργκι Ιβάνοφ, Δημοψήφισμα, Ζόραν Ζάεφ, Σκόπια, Χρίστιαν Μίτσκοσκι,

Μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), δείχνει ότι ο Ζόραν Ζάεφ δεν κατάφερε τελικά να πείσει το ακροατήριο του και να οδηγήσει στις κάλπες τους πολίτες ώστε να ψηφίσουν για την ευρωατλαντική πορεία της χώρας.

Το ποσοστό του 37% περίπου συμμετοχής στο δημοψήφισμα, δεν μπορεί να χαροποιεί σίγουρα την κυβέρνηση του Zaev και τους υπερασπιστές της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ένα ποσοστό τουλάχιστον πιο κοντά στο 50% θα έδινε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να το χρησιμοποιήσει στις διαβουλεύσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που είναι και το προαπαιτούμενο για την υλοποίηση της Συμφωνίας.

Επειδή όμως οι αριθμοί λένε σχεδόν πάντα την αλήθεια, ας τους αναλύσουμε.

Περίπου 650.000 ψήφισαν στο δημοψήφισμα, σε σύνολο εγγεγραμμένων 1,8 εκ. ψηφοφόρων, με το ποσοστό όσων ψήφισαν ΝΑΙ να ανέρχεται πάνω από το 90% με συνολικό αριθμό ψήφων σχεδόν 580.000.

Τι σημαίνει αυτό όμως για την κυβέρνηση Ζάεφ;

Πολύ απλά ότι πήρε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα απ ότι ο Πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ, που πήρε το 2014 530.000 και εξελέγη Πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

Είναι μια λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά και δεν είναι η μόνη.

Η άλλη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά με τους αριθμούς είναι οι εκλογικοί κατάλογοι, οι οποίοι έχουν να ανανεωθούν, με ευθύνη της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρουέφσκι από το 2002.

Στους καταλόγους αυτούς υπάρχουν εγγεγραμμένοι 1,8 εκ. ψηφοφόροι, όταν υπολογίζεται ότι στη χώρα δεν ζουν παραπάνω από 1,5 εκ. συνυπολογίζοντας και όσους δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Οι ψηφοφόροι με μέτριους υπολογισμούς υπολογίζονται σε 1,2 εκ.

Με τις πάνω από 650.000 ψήφους σε πραγματικές συνθήκες το δημοψήφισμα κρίνεται ως έγκυρο, καθώς υπερβαίνει το 50% της απαιτούμενης συμμετοχής από το Σύνταγμα της χώρας για να κηρυχθεί έτσι.

Αν ο Ζάεφ χρησιμοποιήσει αυτή τη δυναμική των αριθμών, μπορεί και να πείσει το κοινοβούλιο για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Εκεί εξάλλου του χρειάζονται άλλοι δέκα βουλευτές περίπου για να πάρει τα 2/3 των ψήφων που απαιτούνται για τις αλλαγές. Δηλαδή 80 από τους 120 βουλευτές.

Με τις πρώτες του δηλώσεις ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές και περισσότερο φάνηκε ότι τις ανέφερε ως απειλή για το αντιπολιτευόμενο κόμμα του VMRO-DPMNE παρά ως πραγματική πρόθεση.

Η αντιπολίτευση είναι αυτή τη στιγμή σε μια συγκρουσιακή κατάσταση, με τρεις τάσεις να κυριαρχούν στο εσωτερικό του κόμματος.

Η πρώτη τάση, ίσως και η πιο ισχυρή, είναι αυτή που εκφράζεται από τον Πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος είναι τελείως αντίθετος σε οποιαδήποτε αλλαγή του ονόματος της χώρας.

Από την άλλη, είναι η πλευρά του νυν Προέδρου του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι που είναι πιο μετριοπαθής και συζητήσιμος στο θέμα των συνταγματικών αλλαγών και τέλος η τρίτη και πιο ανίσχυρη τάση που είναι οι φιλοευρωπαϊστές.

Οι τελευταίοι όμως έχουν την στήριξη της Δύσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τις αντιδράσεις τους σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία στη Βουλή.

Μια προσφυγή στις κάλπες, δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδώσει ιδιαίτερα στον Ζόραν Ζάεφ, καθώς ενδέχεται να συσπειρώσει την αντιπολίτευση, κάτι που μάλλον δεν επιθυμεί, όπως έδειξε με τις πρώτες του δηλώσεις.

Εξάλλου θα ήταν προτιμότερο γι αυτόν να διαλύσει το VMRO-DPMNE στις κοινοβουλευτικές διεργασίες για την Αναθεώρηση του Συντάγματος κι όχι να πάει σε πρόωρες εκλογές με απρόβλεπτο αποτέλεσμα.

Κοιτώντας τους αριθμούς τελικά ο Ζόραν Ζάεφ δεν φαίνεται να χάνει το πλεονέκτημα για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες ώστε να υλοποιηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, ανοίγοντας τον δρόμο για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ στην ΠΓΔΜ.

  • Ο Γκένσερ και οι ”Αγάπες εκ του πονηρού”
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Ο Μανώλης Κοττάκης σε άρθρο του υπό τον τίτλο ”Αγάπες εκ του πονηρού” (ΕΣΤΙΑ, 18/12/2024) επιχειρηματολογεί τονίζοντας την υποκριτικότητα στην στάση του Κυριάκου και της Ντόρας όταν επικαλούνται το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αφού κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν ο...
  • Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
    Η 8η Δεκεμβρίου 2024 ανέτειλε με μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή γενικότερα. Οι δυνάμεις των Σύρων ανταρτών σε συνεργασία με άτακτες ομάδες διωκόμενων του Άσαντ και Τζιχαντιστών, κατέλαβαν τη Δαμασκό ανατρέποντας το καθεστώς Άσαντ (που...
  • Η γεωπολιτική απληστία της ρωσικής Εκκλησίας
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    «Ch'hai di nuovo, buffon? Che dell'usato Più noioso voi siete.» G. Verdi, RIGOLETTO, ATTO PRIMO Διαβάζοντας στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εξωτερικών κλπ. του Πατριαρχείου Μόσχας την συνέντευξη του μητροπολίτου Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδοσίου της επαρχίας της Εκκλησίας της Ρωσίας στην Ουκρανία (περισσότερο γνωστής ως...