Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Νίκος Ανδριόπουλος
Δημοσιογράφος

Κεντροαριστεροί νοικοκυραίοι σε απόγνωση

Κεντροαριστεροί νοικοκυραίοι σε απόγνωση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΗΜΑΡ, Δημοκρατική Παράταξη, Ελιά, Ευάγγελος Βενιζέλος, Κεντροαριστερά, Νίκος Ανδριόπουλος, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Το ΠΟΤΑΜΙ,

Την ενωτική διάθεση στις τάξεις της λεγόμενης Κεντροαριστεράς που είχε πλημμυρίσει πριν από λίγους μήνες τα ΜΜΕ, ιδίως του Αγίου Συγκροτήματος, έχουν αντικαταστήσει ανεξέλεγκτες φυγόκεντρες δυνάμεις.

Ολόκληρο το πολιτικό φάσμα παρακολουθεί εδώ και τρεις ημέρες (μεταξύ μας εδώ και κάτι λιγότερο από έναν χρόνο) με προσοχή την διάλυση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Από το Σάββατο τα στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου που πλέον σαν ηλεκτρόνια σε ακαθόριστη τροχιά περνούν την πόρτα της εξόδου από το κόμμα, αναμένεται να επισκιαστούν από τις εξελίξεις που και επίσημα ξεκινάνε στο ΠΑΣΟΚ.

Το όλον ΠΑΣΟΚ, που αρέσκεται να επικαλείται ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή εναπομείναν ΠΑΣΟΚ για τον υπόλοιπο κόσμο, μπαίνει στην πιο βαθιά περίοδο εσωστρέφειας που ενδεχομένως να έχει γνωρίσει ποτέ η παράταξη.

Οι φωνές που κατά ριπάς χτυπούν τον πρόεδρο του κόμματος και αντιπρόεδρο του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν αυξηθεί σε βαθμό που πλέον ακούγονται πιο δυνατά από τις κορώνες και τα «εγώ» του ίδιου του αρχηγού.

Με την παντιέρα της ανεξαρτητοποίησης του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ, της απαγκίστρωσης από την κυβέρνηση και της παύσης της μετατροπής της παράταξης σε κατσιασμένη ουρά της Δεξιάς, στελέχη του κόμματος, δελφίνοι και ιδεολόγοι, έχουν ακονισμένα τα μαχαίρια τους ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τελεί πλέον σε πλήρη σύγχυση, διότι δεν καλείται να χαμογελάσει με νόημα στα συμφέροντα που τόσο καιρό τον χτυπούσαν φιλικά στην πλάτη, αλλά να αποφύγει τα βάναυσα χτυπήματα στο πρόσωπο από τη βάση και τα στελέχη του κόμματός του. Και κάτι τέτοιο ομολογουμένως δεν το έχει συνηθίσει. Δεν συνάδει εξάλλου με το προφίλ του καλλιεργημένου, εύστροφου και λεπτεπίλεπτου – στους χειρισμούς – συνταγματολόγου που ανελίχθηκε ως την κορυφή ενός κόμματος του 40% και κατάφερε να το μετατρέψει σε παρακολούθημα της δεξιάς των μονοψήφιων ποσοστών.

Το επιχείρημα ότι «το ΠΑΣΟΚ πληρώνει εκλογικά την παρουσία του στις δύσκολες στιγμές που ως πυλώνας σταθερότητας μπλα μπλα μπλα και ΕΓΩ» δεν πείθει κανέναν πια, ενδεχομένως ούτε τον ίδιο. Το γνωρίζει άλλωστε, για αυτό και επιχείρησε να καπελώσει την Ελιά.

Το εγχείρημα της Ελιάς ωστόσο, το έφαγε ο πράσινος δάκος.

Τα ποσοστά που εξασφάλισε στις ευρωεκλογές, που πολλοί επιχείρησαν να περάσουν ως τη μεγαλύτερη επιτυχία, δεν στάθηκαν ικανά να σηκώσουν το πολιτικό βάρος του Βενιζέλου μέσα από την τρικυμία και ο ίδιος έχει μείνει να τραβιέται από τα μαλλιά του.

Η Ελιά ξεπατώθηκε τα ίδια τα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ όταν πλέον κατέστη σαφές ότι επρόκειτο για το καλό κόμμα, που είχε σαν καβάτζα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τη στιγμή που το κακό ΠΑΣΟΚ θα έμπαινε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Με λίγα λόγια το σχέδιο διαφυγής του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ καταστράφηκε.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία, παρακολουθεί από απόσταση αλλά με τεράστιο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και το διογκούμενο κύμα αμφισβήτησης που εκδηλώνεται στο πρόσωπο του προέδρου του, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Και αυτό διότι τα απόνερα από την εσωκομματική κρίση της πάλαι ποτέ δημοκρατικής παράταξης, είναι δεδομένο ότι θα έχουν επιπτώσεις στην συνοχή και σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ουσιαστικά οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά τις πρόωρες εκλογές, καθιστώντας το κατά πάσα πιθανότητα τον αστάθμητο παράγοντα που θα αποφασίσει πότε θα προσφύγουμε στις κάλπες.

Ευκαιρίες από τις φυγόκεντρες τάσεις κοιτάζει να εκμεταλλευτεί και το Ποτάμι, το οποίο κοιτώντας τον Γρηγόρη Ψαριανό μπορεί να ελπίζει και σε νέες επικείμενες μεταγραφές, ώστε να έχει λόγο σε αυριανό σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

Στην Κουμουνδούρου οι τεκτονικές εξελίξεις στη Χαριλάου Τρικούπη αλλά και την Αγίου Κωνσταντίνου αποτελούν σίγουρα μία εκ των βασικών προτεραιοτήτων, καθώς μετά και την επισημοποίηση του ανοίγματος Τσίπρα στη βάση -κοινωνική πλειοψηφία- της Δημοκρατικής Παράταξης, μετρούν τα κουκιά και ευελπιστούν να μεγιστοποιήσουν τα εκλογικά τους οφέλη.

Άλλωστε έχει καταστεί σαφές, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πλέον στις επάλξεις και διανύει περίοδο προεκλογικής ετοιμότητας, καθώς τα αποτελέσματα της καταμέτρησης δυνάμεων με αφορμή το δημοψήφισμα ενόψει της προεδρικής εκλογής κρίνονται απολύτως ικανοποιητικά και με δυναμική ενίσχυσής τους.

  • Ο ένοχος της 21ης Απριλίου 1967
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    ”Αν με ρωτήσεις εμένα, η πιο βάσιμη κριτική που κάνω στον Καραμανλή είναι ότι δεν έπρεπε να φύγει εκείνη την ώρα. Αν δεν έφευγε και έμενε αρχηγός της Δεξιάς, δεν θα γινόταν η δικτατορία.”* Επιτέλους, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, αποκαλύφθηκε...
  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
    Σύμφωνα με κάποιους Αμερικανούς αναλυτές, η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ «σχεδιάστηκε σκόπιμα ώστε να μπορεί να αναχαιτιστεί», δηλαδή ως πρόσχημα του Ιράν προς την κοινή γνώμη, εγχώρια και διεθνή, ότι υπερασπίστηκε την τιμή του δίχως να...
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
    Το αίτημα για πρόωρες εκλογές διχάζει και υπονομεύει την απαραίτητη εθνική ενότητα της χώρας απέναντι σε δύσκολες προκλήσεις. Τόσο οι ενδείξεις των δημοσκοπήσεων όσο και οι παραδοχές των ίδιων των ηγετών της αντιπολίτευσης δείχνουν ότι τα κεντροαριστερά κόμματα θα είναι σε...