Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Νάνσυ Μπίσκα
Δημοσιογράφος, Ελληνίδα Ανταποκρίτρια στη Νέα Υόρκη, Πανεπιστημιακός

Ρόλος της Ομογένειας είναι να στέκεται αρωγός στην Ελλάδα – Όχι να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της

Ρόλος της Ομογένειας είναι να στέκεται αρωγός στην Ελλάδα – Όχι να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνική Ομογένεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Νάνσυ Μπίσκα, Παμμακεδονική Ένωση Ηνωμένων Πολιτειών, Σκόπια,

Όσο γνωρίζω την ιστορία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και των οργανώσεών της, ο ρόλος της ομογένειας είναι να στέκεται αρωγός στην Ελλάδα ασκώντας πιέσεις στην αμερικανική κυβέρνηση για το καλό της Ελλάδας και της Αμερικής.

Οι ομογενείς είναι Αμερικανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής και μέσω της ψήφου των μπορούν να διεκδικήσουν την υποστήριξη της Αμερικής στα εθνικά ζητήματα της Ελλάδας.

Δεν είναι ο ρόλος της ομογένειας να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα πολιτικής, να επιχειρεί να ρίξει ελληνικές κυβερνήσεις ή να διαμορφώνει και να ασκεί εσωτερική ή εξωτερική πολιτική.

Διαμαρτυρόμενη προς τις αμερικανικές Αρχές για διάφορα ζητήματα η ομογένεια αποτελεί «άλλοθι» και αρωγό της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης.

Η ομογένεια στην πλειοψηφία της είναι ακομμάτιστη. Το ελληνικό κόμμα των περισσοτέρων από μας είναι -ή θα έπρεπε να είναι- η Ελλάδα.

Οι Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις που σήμερα κάνουν «λόμπι» είναι ελάχιστες.

Η ομογένεια δεν είναι ένα συμπαγές σώμα που δρα συλλογικά.

Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι Ελληνοαμερικανοί βρίσκονται εκτός οργανωμένης ομογένειας για ποικίλους λόγους που δεν θα αναπτύξω εδώ.

Γεγονός είναι ότι οι υπάρχουσες οργανώσεις έχουν αποδυναμωθεί αφενός και από την άλλη δεν υπάρχει συντονιστικό όργανο ώστε να ληφθεί συγκροτημένη και συλλογική προσπάθεια.

Όσον αφορά το μακεδονικό ζήτημα εργασθήκαμε από το 2016 με καμπάνια προς την αμερικανική κυβέρνηση.

Με πρωτοβουλία του Δημήτρη Χατζή, πρώην προέδρου της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, είχε επιτευχθεί η σύγκλιση των ομογενειακών δυνάμεων και κατετέθη το σχετικό αίτημα στο Στέητ Ντηπάρτμεντ.

Θλίβομαι να βλέπω τους συμπατριώτες μας να διχάζονται και δεν θέλω να συμμετάσχω σε οποιαδήποτε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Είμαι αισιόδοξη για την Ελλάδα καθώς η Αμερική είναι φίλα προσκείμενη στην Ελλάδα για λόγους που εξυπηρετούν και την ίδια.

Βεβαίως είναι δικαίωμα του καθενός, ομογενή ή συμπατρώτη στην Ελλάδα να δρα όπως εκείνη/ εκείνος πιστεύει ότι είναι αρμόζον και δεν ασκώ κριτική σε κανέναν.

 • ΗΠΑ και Κίνα οι δύο παγκόσμιες δυνάμεις – Η ΕΕ στη «β΄ εθνική»
  Δημοσιογράφος, Συγγραφέας
  Με τις θερμοκρασίες να υποχωρούν, καθώς πλησιάζουν οι χειμερινοί μήνες, το μόνο που έλειπε στην Ευρώπη ήταν οι εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, στη Βαλτική θάλασσα. Οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τώρα...
 • Σταθερότητα-κανονικότητα και άλλα «αφηγήματα»
  Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  Γίνεται πολύς λόγος για την επάνοδο στην κανονικότητα και για την ανάγκη σταθερότητας. Δίχως αμφιβολία πρόκειται για σημαντικές παραμέτρους της ομαλότητας και της ασφάλειας. Μόνο που οι λέξεις, όταν δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια το νόημά τους, χάνουν την αξία τους. Οι λέξεις, όταν...
 • Ο «Δούκας της Σπάρτης»…
  Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  Τον καιρό που είχαμε μοναρχία στην Ελλάδα, ο «διάδοχος» έπαιρνε τον τίτλο «Δούκας της Σπάρτης» (αν το μάθαιναν ο Λεωνίδας και οι 300 του και θα γκρεμίζονταν τα Ηλύσια Πεδία από τα γέλια). Ευτυχώς ο πρωτόγονος, γελοίος και στην περίπτωση της...