Επικύρωσε ο Άρειος Πάγος την καταδίκη -ποινή δύο ετών για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος- που είχε επιβληθεί από το Εφετείο στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.
Μετά από αυτή την εξέλιξη η ποινή γίνεται αμετάκλητη, δηλαδή δεν αλλάζει και παραμένει ως έχει. Η είδηση πέρασε σε δεύτερο πλάνο.
Δεν είναι κυρίως η επικαιρότητα που εκτόπισε την συγκεκριμένη απόφαση από τα Μ.Μ.Ε. αλλά η «ένοχη σιωπή» με την οποία το σύστημα διαπλοκής, συνένοχο για τον οικονομικό και θεσμικό εκτροχιασμό της χώρας μετά το 1981, επιχειρεί καλύπτοντας τον κύριο Γεωργίου να καλυφθεί και να καλύψει την κυβέρνηση Παπανδρέου.
Η απόφαση αφορά την αυθαίρετη προώθηση των στοιχείων -δίχως την έγκριση του συλλογικού οργάνου στο οποίο προήδρευε- τα οποία εκ των υστέρων δικαιολογούσαν την υπαγωγή στα μνημόνια.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Γεωργίου έχει ακόμα μία σοβαρή δικαστική εκκρεμότητα καθώς θα τεθεί πάλι στην κρίση του Συμβουλίου Εφετών, για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, την κατηγορία δηλαδή περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, με αποτέλεσμα να δικαιολογηθεί η υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς μνημονίων.
Ο κύριος Γεωργίου τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2010 ενώ η Ελλάδα είχε κηρυχθεί σε πτώχευση ήδη από τις 23 Απριλίου με το διάγγελμα Παπανδρέου από το Καστελόριζο.
Επομένως δεν ευθύνεται για την χρεωκοπία. Ευθύνεται όμως γιατί επικύρωσε τα στοιχεία με τα οποία η κυβέρνηση, ήδη από τον Οκτώβριο του 2009, παγίδευε τη χώρα στο μονόδρομο του Δ.Ν.Τ. και της Τρόικας.
Απέναντι του δεν συνασπίζονται κάποιες «σκοτεινές δυνάμεις» πολιτικές ή άλλες. Αντίθετα η σχεδόν ουδέτερη στάση της Ν.Δ. είναι ακατανόητη και πολιτικά αδικαιολόγητη. Η κυρία Γεωργαντά, που τον καταγγέλλει, σύμφωνα με τον τύπο (iefimerida) «προέρχεται από το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ».
Τοποθετήθηκε στην ΕΛΣΤΑΤ μαζί με τον κύριο Γεωργίου και τον κύριο Λογοθέτη, αυτοί τον καταγγέλλουν.
Η δικαιοσύνη προσπαθεί να αποφασίσει σε ένα κλίμα τρομερών φανερών πιέσεων και εκβιασμών.
Σε αυτούς που προσπαθούν να «εκβιάσουν» την αθώωση του, περιλαμβάνονται οι «θεσμοί» (Δ.Ν.Τ., Ε.Ε., Ε.Κ.Τ.) αλλά και ο διεθνής και εγχώριος τύπος.
Φαντάζομαι ότι οι υπόγειες πιέσεις θα είναι ακόμα πιο αφόρητες.
Η προσφάτως εκδηλωθείσα προθυμία του πρωθυπουργού (Die Welt) να «καταθέσει στο δικαστήριο» υπέρ του, εντάσσεται τόσο στις πιο πάνω πιέσεις όσο στην αναμενόμενη πολιτική στροφή και προσέγγιση με την ομάδα και του οπαδούς του Γ. Παπανδρέου.
Όσον αφορά το εσωτερικό, οι συναρθρώσεις που έχουν διαμορφωθεί τις προηγούμενες δεκαετίες ανάμεσα σε παλιά και «νέα τζάκια» που ελέγχουν τα Μ.Μ.Ε. και το «κραταιό ΠΑ.ΣΟ.Κ.», αποτελούν μία από τις βασικές αιτίες γι’ αυτήν την «ένοχη σιωπή» τους για μια απόφαση της δικαιοσύνης που αφορά αυτά που βιώνει η χώρα τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Ένοχη σιωπή αφού, σύμφωνα με τον κύριο Πάγκαλο, «μαζί τα φάγαμε».