Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Σπύρος Σιδέρης
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Η επίλυση εθνικών θεμάτων προαπαιτούμενο για την έξοδο από τα Μνημόνια

Η επίλυση εθνικών θεμάτων προαπαιτούμενο για την έξοδο από τα Μνημόνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βαλκάνια, Ζόραν Ζάεφ, Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τα θέματα της οικονομίας, που όλα δείχνουν ότι θα έχουν θετική εξέλιξη στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, η κυβέρνηση ανοίγει τα εθνικά ζητήματα που σκιάζουν τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρες.

Η απόφαση της κυβέρνησης να ασχοληθεί την συγκεκριμένη στιγμή με την επίλυση των εθνικών ζητημάτων, προφανώς έχει ως σκοπό να περιορίσει τα προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει με το τέλος των Μνημονίων τον Αύγουστο του 2018.

Μια ενδεχόμενη επίλυση χρόνιων εθνικών ζητημάτων και καλυτέρευση των σχέσεων με όμορες χώρες, προφανώς απελευθερώνει πολιτικό χώρο και χρόνο για την κυβέρνηση, ώστε να ασχοληθεί περισσότερο με την οικονομία, την ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων και την οικονομική διπλωματία.

Δεν είναι τυχαίο, ότι τόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, θεωρούν το πρώτο εξάμηνο του 2018, ως ευκαιρία να επιλυθούν χρόνιες διαφορές με γειτονικές χώρες, όπως η Αλβανία, τα Σκόπια και η Τουρκία.

Αλβανία

Η απόφαση των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας, να προχωρήσουν σε ουσιαστικό διάλογο για την επίλυση των διαφορών που ταλανίζουν τις σχέσεις των δυο χωρών, αποδείχτηκε θετική, διαμορφώνοντας ένα πολύ θετικό κλίμα.

Η πρώτη πολυήμερη συνάντηση στην Κρήτη τον Νοέμβριο του 2017, μεταξύ των αντιπροσωπειών των ΥΠΕΞ Ελλάδας- Αλβανίας, άνοιξε το δρόμο για την επίλυση θεμάτων, όπως τα κοιμητήρια των Ελλήνων στρατιωτών, η απόδοση αλβανικής υπηκοότητας στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο, μετά από 25 χρόνια παραμονής του στην ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, αλλά και η χρηματοδότηση από την Αλβανική κυβέρνηση της ανέγερσης ενός νέου Ναού στην θέση του ισοπεδωμένου ναού-καλύβας, που λόγω της ανάπλασης στην περιοχή κατεδαφίστηκε.

Οι ενέργειες αυτές αν μη τι άλλο, καταδεικνύουν τη διάθεση της αλβανικής πλευράς να βρει λύσεις στα ζητήματα που «χωρίζουν» Ελλάδα και Αλβανία.

Κάτι που χαιρετίστηκε θερμά από την ελληνική ηγεσία του ΥΠΕΞ. Η νέα συνάντηση που έχει δρομολογηθεί για τις 19-20 Ιανουαρίου στην Αλβανία, μπορεί και πρέπει να δώσει την ευκαιρία ώστε να λυθούν και τα άλλα εκκρεμή ζητήματα.

Σκόπια

Παρότι η εκλογή του Ζόραν Ζάεφ προσέδωσε ελπίδες για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά.

Έξι μήνες μετά την συγκρότηση κυβέρνησης στα Σκόπια δεν υπάρχει παρά μόνο λεκτική διάθεση επίλυσης κι όχι ουσιαστική, με κινήσεις καλής θέλησης από την μεριά των Σκοπίων.

Συν της άλλης το θέμα του ονόματος, από την πλευρά τους τα Σκόπια, θα το θέσουν σε δημοψήφισμα, με τα μέχρι στιγμής δημοσκοπικά ευρήματα να δείχνουν ότι η πλειοψηφία των κατοίκων, να μην επιθυμεί αλλαγή του ονόματος «Μακεδονία» για την χώρα τους.

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μια πρωτοβουλία του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, έχουν διαμορφώσει ένα θετικό κλίμα συνεργασίας κι έχουν αποδώσει σε πολλούς τομείς.

Όμως ακόμα η κυβέρνηση Ζάεφ, δεν αισθάνεται σταθερότητα καθώς η αποχώρηση του αλβανικού κόμματος «Συμμαχία των Αλβανών» του δίνει πλέον ισχνή πλειοψηφία ενός μόνο βουλευτή στο κοινοβούλιο.

Βέβαια υπάρχουν αρκετοί βουλευτές που θα μπορούσαν να περάσουν με την πλευρά του Ζάεφ αλλά τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ενδεχομένως ο Αλέξης Τσίπρας να συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός της Ελβετίας στο περιθώριο του ομώνυμου Οικονομικού Φόρουμ.

Μια συνάντηση που επιθυμεί διακαώς ο Ζάεφ και δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη όπου πέρασε τις μέρες της Πρωτοχρονιάς, προσκεκλημένος του Δημάρχου της πόλης Γιάννη Μπουτάρη.

Τουρκία

Τα ζητήματα που είναι ανοιχτά και τέθηκαν ευθέως κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, αναμένεται να τεθούν εκ νέου στην συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Τουρκική ηγεσία στο Νταβός, αλλά και στην Θεσσαλονίκη, όπου σύμφωνα με τον προγραμματισμό τον Φεβρουάριο του 2018 θα πραγματοποιηθεί η 5η Ανώτατη Σύνοδος Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας, με την συμμετοχή του ίδιου του Τούρκου Προέδρου, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μας.

  • Ο Γκένσερ και οι «Αγάπες εκ του πονηρού»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Ο Μανώλης Κοττάκης σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Αγάπες εκ του πονηρού» (ΕΣΤΙΑ, 18/12/2024) επιχειρηματολογεί τονίζοντας την υποκριτικότητα στην στάση του Κυριάκου και της Ντόρας όταν επικαλούνται το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αφού κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν ο...
  • Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
    Η 8η Δεκεμβρίου 2024 ανέτειλε με μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή γενικότερα. Οι δυνάμεις των Σύρων ανταρτών σε συνεργασία με άτακτες ομάδες διωκόμενων του Άσαντ και Τζιχαντιστών, κατέλαβαν τη Δαμασκό ανατρέποντας το καθεστώς Άσαντ (που...
  • Η γεωπολιτική απληστία της ρωσικής Εκκλησίας
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    «Ch'hai di nuovo, buffon? Che dell'usato Più noioso voi siete.» G. Verdi, RIGOLETTO, ATTO PRIMO Διαβάζοντας στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εξωτερικών κλπ. του Πατριαρχείου Μόσχας την συνέντευξη του μητροπολίτου Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδοσίου της επαρχίας της Εκκλησίας της Ρωσίας στην Ουκρανία (περισσότερο γνωστής ως...