Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Σπύρος Σιδέρης
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Το οδοιπορικό και το παρασκήνιο μιας επιτυχημένης συνάντησης στο Λευκό Οίκο

Το οδοιπορικό και το παρασκήνιο μιας επιτυχημένης συνάντησης στο Λευκό Οίκο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Λευκός Οίκος, Νίκος Κοτζιάς, Ντόναλντ Τραμπ, Υπουργείο Εξωτερικών,

Αν μη τι άλλο είναι μεγάλη τιμή αλλά κι επιτυχία για έναν Πρωθυπουργό να συναντάται σε διάστημα λιγότερο του ενός χρόνου, τόσο με τον απερχόμενο όσο και τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ σε επίσημες επισκέψεις.

Μπορεί όπως λένε η τύχη να βοηθάει τους τολμηρούς, όμως στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα, δεν είναι τύχη και οι συγκυρίες αλλά και η ικανότητα που κατάφερε να πραγματοποιήσει αυτές τις συναντήσεις.

Ασκώντας πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική, δεν αφήνεις τίποτα στη τύχη, αλλά σχεδιάζεις και υλοποιείς. Όπως ακριβώς έπραξε η ελληνική κυβέρνηση.

Αν υποθέσουμε ότι η επίσκεψη Μπάρακ Ομπάμα ήταν δική του πρωτοβουλία να επισκεφθεί την Ελλάδα, κλείνοντας σημειολογικά την δεύτερη Προεδρική του θητεία στον Λευκό Οίκο, η επίσκεψη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο ήταν αποτέλεσμα της υλοποίησης του σχεδιασμού του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Στο όχι και τόσο μακρινό Σεπτέμβρη του 2016, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη εν μέσω προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, ο Νίκος Κοτζιάς αναλαμβάνει, σε συνεννόηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, να δει το επιτελείο του υποψήφιου για τις Προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ.

Χωρίς ανακοινώσεις ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με πρωτοκλασάτα στελέχη, μεταξύ αυτών και Ελληνοαμερικανών, του επιτελείου Τραμπ όπου υπήρξε μια πρώτη, ουσιαστική επαφή σε υψηλό επίπεδο, κάτι που θα καθόριζε και τις μετέπειτα σχέσεις των δυο κυβερνήσεων σε μεγάλο βαθμό.

Οι πρώτες απευθείας γέφυρες επικοινωνίας είχαν χτιστεί στον κατάλληλο χρόνο, λίγες βδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να προκάλεσε ένα σοκ στην διεθνή σκηνή, με την εκλογή του «αντισυστημικού» Ντόναλντ Τραμπ, όμως η ελληνική κυβέρνηση είχε πετύχει το στόχο της να συνομιλεί απευθείας με την νέα ηγεσία των ΗΠΑ.

Τον Ιανουάριο του 2017, ο Νίκος Κοτζιάς πηγαίνει στην Νέα Υόρκη για να ενημερώσει τον νέο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, λίγες μέρες πριν την σύγκλιση των συνομιλιών για την Κύπρο στην Γενεύη.

Πέρα όμως από την συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο Έλληνας ΥΠΕΞ, δυο βδομάδες πριν την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, συναντάται με τον τότε Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του νέου Προέδρου Μ. Φλιν, την βοηθό του Καθλίν ΜακΦάρλαν και τον τότε Προσωπάρχη Ρ. Πρίμπους, ελληνικής καταγωγής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε πλήρης ενημέρωση για τα διμερή και περιφερειακά θέματα, επικυρώνοντας στην ουσία την απευθείας επικοινωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την νέα ηγεσία του Λευκού Οίκου.

Τον Μάρτιο του 2017, ο Νίκος Κοτζιάς και πάλι επισκέπτεται τις ΗΠΑ για ένα διήμερο.

Πολύ σημαντικό ταξίδι, αν αναλογιστεί κανείς ότι συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογο του Ρεξ Τίλερσον, τον νέο Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου ΜακΜάστερ, καθώς και πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες. Τότε πέφτει στο τραπέζι η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γράφοντος, ενώ έγινε δεκτή η πρόταση για να σταλεί επίσημη πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα για επίσκεψη στον Λευκό Οίκο για το καλοκαίρι του 2017, η πρόσκληση δεν έγινε ποτέ, λόγω παρέμβασης Ελληνοαμερικανού παράγοντα που είχε ισχυρή θέση τότε στον Λευκό Οίκο.

Με την απομάκρυνση του, κι ενώ οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στο Μαξίμου και τον Λευκό Οίκο παρέμειναν ανοιχτοί και σ επαφή, επισημοποιήθηκε η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον για τον Οκτώβριο του 2017.

Το οριστικό κλείδωμα της ημερομηνίας της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, έγινε τον Σεπτέμβριο του 2017 και σ αυτό συνετέλεσε και η αμέριστη βοήθεια και προσπάθεια του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

  • Καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
    Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα στο ήδη ασταθές και έντονα συγκρουσιακό περιβάλλον ασφάλειας της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής. Ο ρόλος επίσης, που φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Τουρκία ως ρυθμιστής των εξελίξεων στη μετά Άσαντ εποχή, καθώς...
  • Ο Γκένσερ και οι «Αγάπες εκ του πονηρού»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Ο Μανώλης Κοττάκης σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Αγάπες εκ του πονηρού» (ΕΣΤΙΑ, 18/12/2024) επιχειρηματολογεί τονίζοντας την υποκριτικότητα στην στάση του Κυριάκου και της Ντόρας όταν επικαλούνται το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αφού κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν ο...
  • Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
    Η 8η Δεκεμβρίου 2024 ανέτειλε με μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή γενικότερα. Οι δυνάμεις των Σύρων ανταρτών σε συνεργασία με άτακτες ομάδες διωκόμενων του Άσαντ και Τζιχαντιστών, κατέλαβαν τη Δαμασκό ανατρέποντας το καθεστώς Άσαντ (που...