Με το βλέμμα στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού ο Αλέξης Τσίπρας, προετοιμάζει με το επιτελείο του την επίσκεψη στις ΗΠΑ, από τις 13 μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, τον Υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά καθώς τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη που θα βρίσκονται στην Αμερικανική πρωτεύουσα για την Σύνοδο του ΔΝΤ, θα έχει επαφές τόσο στο Σικάγο όσο και στην Ουάσιγκτον.
Οι κυρίαρχες συναντήσεις για τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα είναι με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο και την Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του στις ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με την Ελληνική Ομογένεια σε Σικάγο και Ουάσινγκτον, με Έλληνες και Αμερικανούς επενδυτές, ενώ δεν θα λείψουν και οι επαφές με πολιτειακούς παράγοντες.
Η επίσκεψη που προετοιμάζεται εδώ και πολύ καιρό, παρότι είναι πολύ σημαντική, δεν θα είναι αυτή που θα καθορίσει και το μέλλον των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Όπως μας εξήγησαν πηγές, θα είναι το ξεκίνημα σε έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των δυο χωρών για στενότερη, βαθύτερη, επωφελή κι εποικοδομητική συνεργασία.
Σύμφωνα με ασφαλείς μας πληροφορίες, η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, δεν θα προσφέρει λύσεις σε σειρά ζητημάτων που ενδιαφέρουν τις διμερείς σχέσεις.
Ο λόγος είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ένα ξεκάθαρο πλάνο για το τι ακριβώς θέλει στη διεθνή σκηνή.
Όπως μας εξήγησε υψηλά ιστάμενος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος στη Νέα Υόρκη, η αλλαγή της Αμερικανικής Κυβέρνησης, έχει δημιουργήσει μια ασάφεια ως προς την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής, κάτι που δυσχεραίνει τις όποιες διμερείς συμφωνίες και συνεργασίες των ΗΠΑ.
Οι σαρωτικές αλλαγές στην διάρθρωση σημαντικών υπουργείων, οι ελλείψεις σε προσωπικό σε καίριες θέσεις και η απώλεια στόχευσης της αμερικανικής κυβέρνησης, έχουν προκαλέσει αρρυθμίες στην πολιτική της. Κάτι που φαίνεται αρκετά έντονα στην διεθνή πολιτική σκηνή.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η επίσκεψη Τσίπρα θα είναι άνευ ουσίας, καθώς, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, αυτή η ασάφεια στην αμερικανική πολιτική, δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμα.
Τα θέματα της ασφάλειας, της άμυνας, της ενέργειας, των επενδύσεων και της οικονομίας θα είναι η θεματολογία της συνάντησης ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Αμερικανό Πρόεδρο.
Παρ’ όλες τις επαφές που έχουν γίνει ανάμεσα σε στελέχη των δυο κυβερνήσεων, δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο και συγκεκριμένο πακέτο προτάσεων ούτε από την μια ούτε από την άλλη πλευρά.
Αυτό που θα γίνει προσπάθεια να κερδηθεί από την συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ, είναι η καταγραφή προτάσεων, η διερεύνηση προθέσεων και η εξεύρεση συγκλίσεων σε μείζονα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Η επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον είναι μια καλή αρχή ώστε η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας, να αποκτήσει και την σφραγίδα των ΗΠΑ, απελευθερώνοντας έτσι εκείνες τις δυνάμεις που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει οριστικά κι αμετάκλητα από την κρίση που την ταλανίζει τα τελευταία 8 χρόνια.