Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Δημήτρης Παπαδημητρίου
Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

Όταν η κριτική της ΝΔ αποκλίνει από την πραγματικότητα

Όταν η κριτική της ΝΔ αποκλίνει από την πραγματικότητα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημήτρης Παπαδημητρίου, Επενδυτικό Σχήμα, Νέα Δημοκρατία, Οικονομική Ανάπτυξη, Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σταϊκούρας,

Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε πρόσφατο άρθρο του (Καθημερινή της Κυριακής) ασκεί κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με την αναπτυξιακή στρατηγική.

Ο κ. Σταικούρας θεωρώ ότι είναι ένας σοβαρός οικονομολόγος λόγω των γνώσεων και της προϋπηρεσίας του στο Υπουργείο Οικονομικών και γι’ αυτό αποτελεί για μένα έκπληξη το γεγονός ότι στην πρόσφατη αρθρογραφία του υπάρχουν αντιφάσεις.

Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ αναφέρεται στην αναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με τoν χαρακτηρισμό «χωρίς σχέδιο και γεμάτη αυτοσχεδιασμούς και αντιφάσεις, είναι αποτέλεσμα της ιδεολογικοπολιτικής ασυναρτησίας».

Παρόλα αυτά υιοθετεί, αν όχι αντιγράφει, τις βασικές κατευθύνσεις της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί σε παρεμβάσεις διαφόρων κυβερνητικών στελεχών μεταξύ των οποίων και του υπογράφοντος.

Επιπροσθέτως, φαίνεται να ασπάζεται και τα δυο μακροοικονομικά σενάρια τα οποία έχει, επίσης, επεξεργαστεί και κάνει λόγο το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και τα οποία δύναται να οδηγήσουν σε ακόμα πιο «υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, υψηλότερων από αυτούς που σήμερα εκτιμούν οι θεσμοί».

Στο ίδιο κείμενο τονίζεται και η ανάγκη αντιμετώπισης της ανεργίας και εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.

Μετά, λοιπόν, από την σφοδρή επίθεση έχει αρχίσει να θεωρείται κοινώς τόπος για το σύνολο του πολικού κόσμου.

Στις 20 Αυγούστου, ο κ. Σταικούρας σε δηλώσεις του εξέφρασε την άποψη ότι παρά την πιστοληπτική αναβάθμιση, «η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του προγράμματος “φόρτωσε” την ελληνική κοινωνία με πρόσθετα μέτρα λιτότητας για πολλά χρόνια».

Με την ίδια λογική, η μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης το 2014, δεν θα έπρεπε να έχει οδηγήσει σε ακόμη χειρότερα μέτρα με ευθύνη της τότε κυβέρνησης Σαμαρά;

Πως κρίνεται ότι η χώρα έφθασε στο “χειρότερο σημείο” επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αν όχι με αντικειμενικά κριτήρια όπως η μεταβολή του ΑΕΠ, της απασχόλησης, της ανεργίας και των χρεών ; Και ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τεκμηριωμένα ότι και οι 4 αυτοί δείκτες σημείωσαν αρνητικά ρεκόρ τη περίοδο 2012-2014 επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ;

Οι οικονομικοί δείκτες σημειώνουν πως η κατάσταση αντιστρέφεται με την ανάκαμψη της οικονομίας να δημιουργεί 263.000 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας στο α’ επτάμηνο (έναντι 189.600 το ίδιο διάστημα του 2014) και τις ιδιωτικές καταθέσεις να αυξάνουν κατά 2,5 δισ. μετά τον Απρίλιο.

Η Νέα Δημοκρατία, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του Τομεάρχη Οικονομικών της, αναγνωρίζει την ανάγκη εκπόνησης ενός “νέου εθνικού σχεδίου” με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Αν εξαιρέσει κανείς τις “διορθωτικές” μειώσεις των φορολογικών συντελεστών με ανάλογη μείωση κρατικών δαπανών που έχει ήδη προτάξει η ΝΔ, διερωτάται κανείς σε τι χρειάζεται ένα “νέο” εθνικό σχέδιο όταν το “παλιό” θεωρείται πως στέφθηκε με επιτυχία επαναφέροντας την οικονομία στην ανάκαμψη του 2014.

Γιατί είτε η προηγούμενη πορεία (2012-2014) κρίνεται επιτυχής και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο από την επιστροφή στην δήθεν πετυχημένη συνταγή οικονομικής πολιτικής της, είτε απέτυχε και απαιτείται νέο σχέδιο.

Παραγωγική αναδιάρθρωση χωρίς κλείσιμο μη υγιών επιχειρήσεων δεν γίνεται, σημασία όμως έχει πως φέτος ανοίγουν περισσότερες επιχειρήσεις απ’ όσες κλείνουν.

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι μία χρονοβόρος διαδικασία, όχι μία πράξη στιγμής. Έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό και βασίζεται στη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή (το 2016 είχαμε το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα των τελευταίων 25 ετών, οκταπλάσιο της αρχικής πρόβλεψης του ΔΝΤ), τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις αλλά και τις συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης για διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.

Η, δε, πρόσφατη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κλείσει η Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος για την Ελλάδα, αποτελεί ισχυρή απόδειξη της εξισορρόπησης των δημοσίων οικονομικών της χώρας και της συνακόλουθης επιστροφής της εμπιστοσύνης, όπως την κατέγραψε η πρόσφατη επιτυχής έξοδος στις αγορές και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους Moody’s και Fitch.

Επιπλέον, εγγράφεται στα τελευταία στοιχεία του α’ εξαμήνου του 2017 όπου:

– Έχουμε (α’ τρίμηνο) τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση (11,2%) επενδύσεων παγίου κεφαλαίου της τελευταίας δεκαετίας.

– Έχουμε (α’ εξάμηνο) τη μεγαλύτερη εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων (2 δις ευρώ) της τελευταίας δεκαετίας.

– Έχουμε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση (18,2%) εξαγωγών αγαθών της τελευταίας δεκαετίας (όση και το 2011).

– Έχουμε το υψηλότερο επίπεδο τουριστικών αφίξεων στην ιστορία της χώρας.

– Έχουμε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση βιομηχανικής παραγωγής (6%) από το 2000 ως σήμερα.

Τέλος, επειδή ορθώς η ΝΔ επικεντρώνεται στις επιχειρηματικές επενδύσεις, αξίζει να της υπενθυμίσουμε πως το ποσοστό επένδυσης (λόγος επενδύσεων παγίου κεφαλαίου προς ακαθάριστη προστιθέμενη αξία) των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ήταν 11,5% το δ’ τρίμηνο 2014 λίγο πριν παραδώσει τα κυβερνητικά ηνία και το α’ τρίμηνο 2017 έχει ανέλθει σε 22,5% έναντι 21,7% της ΕΕ28 (Eurostat).

Ως εκ τούτου, εδώ αποδεικνύεται ότι η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021 είναι το μόνο λογικά συνεκτικό στρατηγικό, με ευρωπαϊκή προοπτική, σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και δίκαιη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο οποίο νομοτελειακά θα έρθουν αργά η γρήγορα να συγκλίνουν όλοι.

*Το άρθρο του υπουργού Οικονομίας δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών τη Δευτέρα 11.09.2017

  • Μάτι-Τέμπη, «βδέλλες» και «ύαινες» – Ισοζύγιο της ντροπής
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Αποδεικνύοντας την «έκπτωση» των πολιτικών ηθών οι «εκπρόσωποι» μας αντάλλαξαν «φιλοφρονήσεις» σκορπίζοντας ρίγη ενθουσιασμού στους «κλακαδόρους» τους. Το γεγονός ότι οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στην άκρως ελλειμματική «δημοκρατία», με την αποχή να πλησιάζει το 50%, δεν τους απασχολεί. Το πολιτικό «φτύσιμο»...
  • «Ρωσικός Κόσμος»: Μία «μεγαλοϊδεατική» χίμαιρα δια χειρός Ντούγκιν
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    Don Lope de Aguirre : I am the wrath of God. Who else is with me? Werner Herzog, Aguirre, der Zorn Gottes (Aguirre, the wrath of God, 1972) (Περί «ρωσικού κόσμου», μέρος β΄ Διαβάστε το ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΔΩ) Στο δεύτερο...
  • Ο «Ρωσικός Κόσμος» αποκρυφιστική δυϊστική (μανιχαϊστική) κοσμολογία, μια τεχνητή έννοια εθνικισμού και ιμπεριαλισμού
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    «Each wrong idea we follow is a crime committed against future generations. » Arthur Koestler, «Darkness at Noon» Αγαπητέ αναγνώστη, το σχόλιο που ακολουθεί είναι ένα συμπλήρωμα σε άρθρο του γράφοντος που δημοσιεύθηκε στην φιλόξενη ιστοσελίδα της ΚΑΘΕΔΡΑΣ στις 20 Νοεμβρίου 2023...