Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Σπύρος Σιδέρης
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Γιατί φοβίζει τα Σκόπια η τριμερής συνεργασία Ελλάδας Βουλγαρίας Σερβίας;

Γιατί φοβίζει τα Σκόπια η τριμερής συνεργασία Ελλάδας Βουλγαρίας Σερβίας;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Βαλκάνια, Βουλγαρία, Γεωπολιτική, Ίβιτσα Ντάτσιτς, Μίκαελ Ρόθ, Μπόικο Μπορίσοφ, Σερβία, Σκόπια,

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε, στο σύνολο του Τύπου έντυπου και ηλεκτρονικού στα Σκόπια, η τριμερής συνάντηση Ελλάδας Βουλγαρίας και Σερβίας στην Θεσσαλονίκη στις 13 Ιουλίου.

Αιτία οι δηλώσεις τόσο του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς που στήριξε τη δήλωση του Ίβιτσα Ντάτσιτς, υπουργού Εξωτερικών του ότι ήταν λάθος από την μεριά της Σερβίας να αναγνωρίσει με το Συνταγματικό όνομα την FYROM, όσο και του Μπόικο Μπορίσοφ, που δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Ευρωπαϊκή και Ευρωατλαντική πορεία της FYROM περνάει από την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό.

Σύμφωνα με την Plusinfo, «η τριάδα Τσίπρα, Βούτσιτς και Μπορίσοφ, στη συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη, τόνισαν ότι η σταθεροποίηση της “Μακεδονίας” και ο ουσιαστικός διάλογος για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διαφορά για το όνομα αποτελούν προϋπόθεση για την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας, της Σερβίας και της Βουλγαρίας στην ευρωατλαντική προοπτική της χώρας».

Επίσης ο τηλεοπτικός σταθμός Telma αναφέρει σε ρεπορτάζ του «Τριμερής συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, ανανεώνεται ο άξονας Αθήνας-Βελιγραδίου …. μετά τις καλές ειδήσεις από την Τεργέστη για τα Σκόπια, ήρθε ένα κρύο ντους από την περιοχή και από τη Θεσσαλονίκη, ή τουλάχιστον από τα 2/3 της τριμερούς».

Η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, προσπάθησε να κάνει μια επίθεση φιλίας προς την Ελληνική πλευρά, αλλά και τη Βουλγαρία μέσω του «Συμφώνου Φιλίας» που αναμένεται να υπογραφεί στις 2 Αυγούστου, χωρίς όμως να έχει αποδεχτεί στην πραγματικότητα ότι πρέπει να διαπραγματευτεί για το θέμα του ονόματος και να ξεφύγει από τις εθνικιστικές αγκυλώσεις του Νίκολα Γκρουέφσκι που φαίνεται να κυριαρχούν στην πολιτική σκέψη και της νέας ηγεσίας των Σκοπίων.

Βασισμένη προφανώς η κυβέρνηση των Σκοπίων, στους προστατευτισμούς κάποιων χωρών της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ θεώρησαν ότι θα μπορούσαν από την πρώτη μέρα να αλλάξουν την ατζέντα και να βρουν ευήκοα ώτα στην ελληνική πλευρά, χωρίς να κάνουν στην πραγματικότητα καμιά υποχώρηση.

Πίστεψαν στα Σκόπια ότι ο «αποκλεισμός» της Ελλάδας από τη Διάσκεψη της Τεργέστης για τα Δυτικά Βαλκάνια, θα άνοιγε το δρόμο για λύση ως προς την Ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία της FYROM.

Θεώρησαν επίσης τις άστοχες δηλώσεις του Γερμανού υφυπουργού εξωτερικών Μίκαελ Ροθ θα ενίσχυαν την θέση της χώρας και θα πίεζαν την Ελλάδα.

Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική, από τα όνειρα και τις ελπίδες που καλλιεργήθηκαν με την βοήθεια και κάποιων Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας ως προς την αναίμακτη λύση της ονοματολογίας για τα Σκόπια, διατηρώντας δηλαδή τις εθνικιστικές κι αλυτρωτικές βλέψεις μέσα από το όνομα της χώρας.

Η τριμερής συνεργασία Ελλάδας Βουλγαρίας Σερβίας, φοβίζει τα Σκόπια γιατί μπορούν να απομονωθούν από το δρόμο της ανάπτυξης που σχεδιάζεται από Βαλκανικές χώρες για τα Βαλκάνια.

Με συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα μια απομόνωση των Σκοπίων θα επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις, ρίχνοντας την χώρα πάλι στη δίνη της πολιτικής αστάθειας με απρόβλεπτες συνέπειες.

Αν και η τριμερής συνεργασία δεν έχει εκβιαστική διάθεση απέναντι στα Σκόπια, τους δίνει ξεκάθαρα την δυνατότητα, για την δική τους ασφάλεια και ευημερία, να χαράξουν ένα νέο πλάνο στην εξωτερική τους πολιτική που θα ανοίξει το δρόμο στη ανάπτυξη.

Το ζητούμενο είναι να το καταλάβει έγκαιρα η νέα ηγεσία των Σκοπίων και να μην πέσει την παγίδα που ώθησαν, ηθελημένα ή άθελα τους κάποιοι Ευρωπαίοι «προστάτες» τον Νίκολα Γκρουέφσκι, ώστε να ακολουθήσει μια πολιτική που στο τέλος τον έφερε αντιμέτωπο όχι μόνο με εκλογική ήττα αλλά και με διώξεις νομικές που ίσως αποφέρουν και το πολιτικό του τέλος.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού.

  • Ο Γκένσερ και οι ”Αγάπες εκ του πονηρού”
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Ο Μανώλης Κοττάκης σε άρθρο του υπό τον τίτλο ”Αγάπες εκ του πονηρού” (ΕΣΤΙΑ, 18/12/2024) επιχειρηματολογεί τονίζοντας την υποκριτικότητα στην στάση του Κυριάκου και της Ντόρας όταν επικαλούνται το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αφού κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν ο...
  • Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
    Η 8η Δεκεμβρίου 2024 ανέτειλε με μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή γενικότερα. Οι δυνάμεις των Σύρων ανταρτών σε συνεργασία με άτακτες ομάδες διωκόμενων του Άσαντ και Τζιχαντιστών, κατέλαβαν τη Δαμασκό ανατρέποντας το καθεστώς Άσαντ (που...
  • Η γεωπολιτική απληστία της ρωσικής Εκκλησίας
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    «Ch'hai di nuovo, buffon? Che dell'usato Più noioso voi siete.» G. Verdi, RIGOLETTO, ATTO PRIMO Διαβάζοντας στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εξωτερικών κλπ. του Πατριαρχείου Μόσχας την συνέντευξη του μητροπολίτου Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδοσίου της επαρχίας της Εκκλησίας της Ρωσίας στην Ουκρανία (περισσότερο γνωστής ως...