Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Μάκης Ανδρονόπουλος
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Στις 25 Μαρτίου μπαίνει ταφόπλακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Η Ελλάδα μπροστά σε ιστορικό δίλημμα

Στις 25 Μαρτίου μπαίνει ταφόπλακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Η Ελλάδα μπροστά σε ιστορικό δίλημμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Γαλλία, Γερμανία, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ισπανία, Ιταλία, Μαριάνο Ραχόι, Νίκος Κοτζιάς, Ντέλια Βελκουλέσκου, Πάολο Τζεντιλόνι, Ρουμανία, Φρανσουά Ολάντ,

Το νέο Διευθυντήριο των «4» – Το τέλος του ευρωπαϊκού κεκτημένου – Το ευρω-άλλοθι του ΔΝΤ – 0 Τσίπρας πρέπει να ζητήσει την αντικατάσταση των Τόμσεν-Βελκουλέσκου – Τι διλήμματα πρέπει να θέσει στους 27 στη Ρώμη

Η συνάντηση που θα έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τον Πάπα Φραγκίσκο δεν προμηνύει κανένα θαύμα για την επιβίωση του ευρωπαϊκού οράματος και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κηδεία της Ευρώπης θα γίνει στις 25 Μαρτίου 2017 στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης.

Η «Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων» υπήρξε μέχρι τώρα και οδήγησε σε κρίση και αδιέξοδο. Η θεσμοθέτησή της θα είναι και η ταφόπλακά της.

Η συνάντηση των «4» ισχυρότερων χωρών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα στις Βερσαλλίες, έπειτα από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, με τη συμμετοχή της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, του πρωθυπουργού της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι και του Ισπανού ομόλογου του Μαριάνο Ραχόι ήταν για την διεύρυνση του γαλλο-γερμανικού άξονα και τη συγκρότηση του Διευθυντηρίου των «4» μετά το Brexit.

Αντίθετα, με ό,τι ισχυρίζεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βρεθεί σε κίνδυνο αν επιτρέψει σε κάποια κράτη-μέλη της να προχωρήσουν σε βαθύτερη ένωση, μεγαλώνοντας την απόσταση που υπάρχει μεταξύ Βορρά και Νότου και υποχρεώνοντας τους πάντες να αποδέχονται τους κανόνες που θα βάζουν οι χώρες της «εμπροσθοφυλακής».

Αυτός θα είναι και ένας τρόπος να παραμείνει ίσως η Βρετανία των συνεχών εξαιρέσεων και των ειδικών καθεστώτων στην ΕΕ.

Στην ουσία, όπως είπε ο Ολάντ «ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μακριά σε τομείς όπως η άμυνα, η Ευρωζώνη, μέσω της εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, όπως είναι η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση, όπως είναι ο πολιτισμός ή η νεολαία». Υποκρισίες και συμφέροντα.

Τα πέντε σενάρια που παρουσίασε προ ημερών ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην ουσία ήταν μια περιγραφή της σημερινής κατάστασης και μόνο στο τέλος προέκυπτε ότι απλά η Κομισιόν υπερασπίζεται την γραφειοκρατική της εξουσία, έναντι της βουλιμίας του Βερολίνου να ελέγξει τα πάντα.

Παρά την προσπάθειά του να είναι εξυπηρετικός και βολικός, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας με επιστολή του στο αίτημα δύο μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ζητούσαν την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα, είχε επισημαίνει τα εξής: το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει επιβεβαιώσει πως τα Μνημόνια είναι δράσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, οι οποίες βρίσκονται εκτός της έννομης τάξης της ΕΕ. Επομένως, όταν υιοθετούνται εθνικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου, η Ελλάδα δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ως εκ τούτου ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δεν ισχύει ως έχει στα ελληνικά μέτρα.

«Κατάσταση εξαίρεσης», δηλαδή, η αρχή του ολοκληρωτισμού…

Έτσι, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν δέχεται την ελληνική θέση περί ευρωπαϊκού κεκτημένου από το οποίο η Ελλάδα δεν μπορεί να εξαιρείται.

Η θέση του Ταμείου είναι ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα, ισχύει διαφορετικό πλαίσιο, από το οποίο δεν μπορούν να εξαιρεθούν οι εργασιακές σχέσεις.

Οι πιστωτές θέλουν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για να κρύβουν πίσω από αυτό την υποκρισία τους και τον ιμπεριαλισμό τους.

Η δε κα Βελκουλέσκου εκπροσωπεί και εθνικά συμφέροντα, καθώς η Ρουμανία προβάλει τώρα ως ισχυρός παίκτης στα Βαλκάνια, υποκαθιστώντας την Ελλάδα που εξορίζουν οι πιστωτές από τα ερίσματά της υποχρεώνοντας σε ρευστοποιήσεις των τραπεζών της στις βαλκανικές χώρες.

Η παγίδα είναι από καιρό στημένη και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία μετά το συστηματικό αδιέξοδο που προκαλεί το ΔΝΤ, να ζητήσει στη Ρώμη την αντικατάσταση των Τόμσεν-Βελκουλέσκου και να απαιτήσει λύση κοινωνικά και πολιτικά βιώσιμη.

Μπορεί και να απαιτήσει την εξαίρεση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα και ας πάρει η κα Μέρκελ τα ρίσκα της.

Ο Σόιμπλε και η Ολλανδία του μπορούν να απομονωθούν, εφόσον ο Αλ. Τσίπρας δείξει ότι είναι αποφασισμένος για όλα.

Η δυνατότητα της Ελλάδα να απεμπλακεί από τον θανάσιμο εναγκαλισμό των Σόιμπλε-ΔΝΤ είναι τώρα πριν από τις γαλλικές και γερμανικές εκλογές.

Η απρόσμενη ύφεση του δ’ τριμήνου είναι αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που προκάλεσε η ασυνεννοησία ΔΝΤ-Ευρωπαίων και οι υπερβολικές απαιτήσεις τους που ανοίγουν νέο γύρο ύφεσης και ωθούν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο τέλος του Ιουνίου.

Ο Τσίπρας μπορεί να πει ότι δέχεται συμβουλές από πολλές πλευρές να ζητήσει αποζημίωση για ότι έχει υποστεί η χώρα τα τελευταία εφτά χρόνια για να σωθούν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες …Και να τους ρωτήσει τι τον συμβουλεύουν αυτοί… Έτσι, ταράζονται τα νερά …

ΥΓ: να δούμε και τι θα φέρει ο Κοτζιάς από ΗΠΑ…

ExtraPolation

  • Ανθεκτική Κοινωνία και Επιχειρησιακή συνέχεια της Κυβέρνησης και των Κρίσιμων Κυβερνητικών Υπηρεσιών σε περίοδο Ειρήνης, Κρίσης και Πολέμου
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
    Οι ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας το 2016, συμφώνησαν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του ΝΑΤΟ καλύπτοντας όλο το φάσμα των απειλών και παράλληλα, να αναπτύξουν περαιτέρω την εθνική ικανότητα των χωρών τους σε συνδυασμό...
  • «Ανασταίνοντας» ένα πολιτικό «ζόμπι»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Όταν ένα κόμμα, το οποίο κυριαρχούσε για πολλές δεκαετίες στα πολιτικά πράγματα, καταδικάζεται από τους ψηφοφόρους στην 7η θέση του εκλογικού πίνακα είναι εύλογη η εκτίμηση ότι πλέον αποτελεί ανεπιστρεπτί παρελθόν. Απαιτούνται ανομολόγητες σκοπιμότητες, ανεπάρκειες, ολιγωρίες και λάθη των πολιτικών...
  • Η κυβέρνηση θέτει υπό αμφισβήτηση μονομερώς ασκούμενα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
    Οι έντονες εσωκομματικές αντιθέσεις στη Νέα Δημοκρατία αποτελούν συμπτώματα μιας κυβερνητικής παράταξης που αποσυντίθεται, αλλά είναι και πολύ αποκαλυπτικές για ανησυχητικές εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα. Λόγου χάρη η εσωτερική αντιπολίτευση του Αντώνη Σαμαρά δείχνει (για δικούς της...