Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Ευάγγελος Φαλάρας
Αξιωματικός Πυροσβεστικού Σώματος

Δασικές πυρκαγιές και εκλογές

Δασικές πυρκαγιές και εκλογές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Ευάγγελος Φαλάρας, Πυροσβεστική Υπηρεσία,

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, οι υποψήφιοι εντείνουν τις προσπάθειες τους για εκλογή ή επανεκλογή.

Παράλληλα εδώ και λίγες μέρες έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, αν και δεν έγινε και τόσο αντιληπτό, αφού ο καιρός δεν μας προσιδιάζει ότι βαίνουμε προς το καλοκαίρι.

Αυτό μπορούμε να το δούμε από δύο πλευρές. Από τη μια η παρατεταμένη άνοιξη και ο βροχερός καιρός μας εμποδίζουν να βγούμε στην εξοχή και στις παραλίες και από την άλλη έχουν καθυστερήσει οι πυρκαγιές στις αγροτοδασικές περιοχές.

Η ύπαρξη πολιτικών εξελίξεων, στο πέρασμα του χρόνου, φαίνεται, όμως, να συσχετίζεται με τον αριθμό, άλλα κυρίως με την επιφάνεια των εκτάσεων που καίγονται.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη συσχέτιση αυτή θα διαπιστώσουμε ότι σε χρονιές που έγιναν εκλογές υπήρχε αισθητή αύξηση των καμένων εκτάσεων, σε σχέση με προηγούμενες και επόμενες χρονιές, όπως έγινε το 2007 που κάηκαν συνολικά 2.615.062 στρέμματα, το 2000 με 1.570.941 στρέμματα, το 1985 με 1.047.520 στρέμματα και το 1981 με 803.390 στρέμματα.

Επίσης αυξημένες είναι οι επιφάνειες που καίγονται σε χρονιές που υπάρχει ρευστότητα, πολιτική ή διοικητική, όπως το 1998 που η αρμοδιότητα της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών πέρασε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και κάηκαν 945.078 στρέμματα, το 1992 και 1993 που είχαμε συχνές εκλογές και το 1974 που οι καμένες εκτάσεις ήταν αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα άλλα και τα επόμενα χρόνια.

Στη μοναδική εκλογική αναμέτρηση που δεν υπήρξε αύξηση των πυρκαγιών και των καμένων εκτάσεων ήταν το 1989, αλλά με την διαφορά ότι την προηγούμενη χρονιά κάηκαν 1.105.000 στρέμματα.

Στις φετινές εκλογικές αναμετρήσεις κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει αν θα έχουμε επανάληψη της σχέσης των εκλογών και των αυξημένων καμένων στρεμμάτων.

Αυτό όμως δεν πρέπει να μας εμποδίσει να δούμε τις ιδιαιτερότητες των φετινών εκλογικών αναμετρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, είναι η πρώτη φορά που η αλλαγή των αιρετών, Περιφερειαρχών, Δημάρχων κ.α. θα γίνει Σεπτέμβριο, μέχρι τώρα οι αλλαγές γινόταν με την έναρξη του έτους.

Αυτή η αλλαγή από μόνη της δεν λέει κάτι, αλλά αν προσεγγίσουμε τον τρόπο λειτουργίας των αιρετών διοικήσεων, την εμπλοκή τους στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών αλλά και την ενδεχόμενη αλλαγή στις ηγεσίες Περιφερειών- Αντιπεριφερειών και Δήμων αρχίζουν να ανακύπτουν κάποια ερωτήματα.

Με δεδομένο ότι η αντιπυρική περίοδος τελειώνει στο τέλος Οκτωβρίου και σε κάποιες περιοχές οι φωτιές εμφανίζουν έξαρση τη φθινοπωρινή περίοδο, θα έχουμε το φαινόμενο, ελπίζω όχι τραγελαφικό, να διαχειριστούν την ίδια αντιπυρική περίοδο δυο διαφορετικές διοικήσεις των ΟΤΑ, στις περιπτώσεις που δεν υπάρξει αλλαγή στους επικεφαλής των οργανισμών τα πράγματα φαίνεται να αναμένεται πιο ομαλή η εξέλιξη, χωρίς να αποκλείονται κάποια προβλήματα από την αλλαγή προσώπων, σε συγκεκριμένες θέσεις, για τις οποίες μπορεί να μην έχουν την γνώση και την εμπειρία για να αποδώσουν άμεσα τα μέγιστα.

Επίσης λογικό φαίνεται να είναι το ερώτημα σχετικά με την συμπεριφορά των αιρετών που δεν θα επανεκλεγούν και θα υπάρξει αλλαγή ηγεσίας. Θα ασχοληθούν με τη δασοπυρόσβεση ή θα το αφήσουν σε αυτούς που θα έρθουν, θα επικρατήσει η λογική της προσφοράς ή της αδιαφορίας;

Το ζητούμενο ήταν και είναι να προστατέψουμε τον φυσικό πλούτο της χώρας και να έχουμε τις μικρότερες δυνατόν ζημιές. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια συνέχεια και όσο δυνατόν λιγότερες αλλαγές στα πρόσωπα και στο μηχανισμό που ασχολείται με τη δασοπυρόσβεση.

Για το λόγο αυτό φαίνεται λογικό μήπως θα ήταν προτιμότερο οι εμπλεκόμενοι στη δασοπυρόσβεση, αιρετοί και υπάλληλοι να ολοκληρώσουν την αντιπυρική περίοδο και να μετακινηθούν μετά το πέρας της περιόδου.

Επίσης θα πρέπει να υπάρξει συνεχή και απρόσκοπτη ενασχόληση και ροή των επιχορηγήσεων ΣΑΤΑ, που θα δοθούν στους ΟΤΑ, αλλά και υλοποίηση των αντίστοιχων προγραμμάτων ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα αλλά και να κρατήσουμε τον αριθμό των πυρκαγιών σε χαμηλά επίπεδα, αλλά και τις καμένες εκτάσεις σε λίγα στρέμματα και να μην έχουμε επανάληψη των φαινομένων του 2007 και του 2000.

Στην όλη προσπάθεια, βέβαια, σημαντικό ρόλο θα παίξουν και αστάθμητοι παράγοντες όπως ο καιρός, και από ότι φαίνεται βοηθάει, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού μας θα πρέπει να έχουμε ότι η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών είναι ένα «συμφωνικό» έργο και όχι έργο για έναν βιρτουόζο, η απουσία ενός κρίκου από τους σαράντα και πλέον συμμετέχοντες μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε περίπτωση μεγάλης δασικής πυρκαγιάς.

  • Στα 2100 μ.Χ. Για Ευρωπαίους να μιλούμε τώρα!
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    «…Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε. Η ισορροπία του τρόμου ανατράπηκε. […] αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία, θα διαπιστώσει ότι κάθε φορά που υπήρξε μονοκρατορία στην παγκόσμια σκακιέρα, πριν καταστραφεί ο ίδιος […] είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε ολόκληρη την Υφήλιο…»....
  • Για να αντιμετωπιστεί η βία των ανηλίκων χώρες απαγορεύουν τα social media στα ανήλικα – Στην Ελλάδα πότε Πιερρακάκη;
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
    Ένα πολύ σημαντικό μέτρο για να «παταχθεί» η ζούγκλα των ανηλίκων. Απαγόρευση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στα ανήλικα. Η τοξικότητα των social media διαφθείρει και δηλητηριάζει τα παιδιά μας. Κι επίσης, να μην ξεχνάμε ότι, τα social media «σκοτώνουν» τα βιβλία, δηλαδή...
  • Τα λέει στην «πεθερά» για να τ’ ακούει η «νύφη»; ή Κάτι τρέχει με τους «δίπλα»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    «Η Δημοκρατία αναπνέει και επιβιώνει όταν υπάρχουν αναχώματα και αντίβαρα στις υπερβολές, στα καμώματα στις παρανομίες και στη βούληση του "αρχηγού". »Χωρίς αυτό οι δημοκρατίες είναι καταδικασμένες να μαραίνουν ή να πεθαίνουν γιατί τους λείπει είτε το οξυγόνο είτε το φως...