Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Σπύρος Σιδέρης
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

“Εκτελεστής” της Νούλαντ ο Έιντε – Το παιχνίδι που έπαιξε εις βάρος της Κύπρου

“Εκτελεστής” της Νούλαντ ο Έιντε – Το παιχνίδι που έπαιξε εις βάρος της Κύπρου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντόνιο Γκουτέρες, Βικτόρια Νούλαντ, Γενς Στόλτενμπεργκ, Έσπεν Μπάρθ Έιντε, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Υπουργείο Εξωτερικών,

Ο Νορβηγός ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ήταν εκ των πρωταγωνιστών στις συνομιλίες για το Κυπριακό και την Διεθνή Διάσκεψη στην Γενεύη.

Συντονιστής των διαβουλεύσεων από τις 22 Αυγούστου 2014, όταν ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντα του από τον τότε ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, έπαιξε τον δικό του ρόλο στις προσπάθειες για επίλυση του ζητήματος.

Η αλήθεια είναι ότι ένας σύμβουλος και διαμεσολαβητής, θα έπρεπε να διακρίνεται, από άριστη γνώση του θέματος με το οποίο ασχολείται και φυσικά να είναι αμερόληπτος λειτουργώντας πάνω στις αποφάσεις του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο. Συμβαίνει όμως αυτό από τον κ. Έιντε;

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΙΒΝΑ, ο κ. Έιντε πιάστηκε αδιάβαστος, όταν σε συνομιλία με ανώτερο διπλωμάτη, επέμενε ότι δεν υπάρχουν αποφάσεις του ΟΗΕ για κατοχικό στρατό στην Κύπρο.

Όπως ήταν φυσικό αυτό μεταβιβάστηκε στην ελληνική πλευρά κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας, παρουσιάζοντας του τις αποφάσεις του ΟΗΕ, όπου γίνεται σαφής αναφορά για κατοχικό στρατό. Άγνοια ή εσκεμμένη παραπληροφόρηση;

Ο Έσπεν Έιντε, πρώην Υπουργός Άμυνας και Εξωτερικών της Νορβηγίας, ατλαντιστής και πολέμιος της Ρωσίας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ επιλέχτηκε στην θέση αυτή από τον ΟΗΕ με την παρέμβαση της Αμερικανίδας Υφυπουργού Εξωτερικών για την Ευρώπη και την Ασία Βικτόρια Νούλαντ.

Η κ. Νούλαντ δεν είναι καθόλου άγνωστη στον Έσπεν Έιντε, καθώς είχε διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Με το ΝΑΤΟ όμως είχε και έχει σχέσεις και ο Πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ σημερινό Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, που έδωσε Υπουργική θέση στον Έσπεν Έιντε.

Η επιλογή του Έιντε τον Αύγουστο του 2014 ως ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό και του Στόλτενμπεργκ τον Οκτώβριο του 2014 ως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, συνέβησαν μετά την ανάληψη των καθηκόντων της Νούλαντ τον Σεπτέμβρη του 2013.

Είναι σαφές ότι μόνο συμπτώσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν όλα αυτά τα γεγονότα.

Ο παράξενος ρόλος του Έιντε, που φαίνεται ότι εξυπηρετεί συμφέροντα του βαθέως κράτους των ΗΠΑ, φάνηκε και στις συνομιλίες στην Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης, όπου πρωταρχικός του στόχος ήταν μια γρήγορη, πριν την 20 Ιανουαρίου «λύση» πρώτης συμφωνίας που θα δέσμευε όλες τις πλευρές και ιδίως την Κυπριακή.

Γιατί όμως η 20 Ιανουαρίου;

Γιατί τότε αλλάζει επίσημα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και η κ. Νούλαντ δεν θα μπορεί να φέρει σε πέρας το όποιο πλάνο εξυπηρετούσε, καθώς θα χάσει την θέση της και την επιρροή της. Επίσημα τουλάχιστον.

Όμως και η θέση του Έσπεν Έιντε είναι επισφαλής, καθώς ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει διαφορετικό σχεδιασμό για την θητεία του και ο Νορβηγός πολιτικός, δεν είναι όπως φαίνεται μέχρι στιγμής στα πλάνα του.

Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ως πρώην Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας με το Σοσιαλιστικό κόμμα και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχει άλλη πολιτική λογική από τους άχρωμους και άοσμους, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, προκατόχους του.

Πάντως ο Έσπεν Έιντε, επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά το ειδικό ρόλο που έχει αναλάβει, με την επιλογή του να αναβάλει την συνάντηση του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα και να την κάνει στην Νέα Υόρκη όπου επέστρεψε εσπευσμένα, όταν ενημερώθηκε για την συνάντηση που θα είχε για το Κυπριακό ο κ. Γκουτιέρες με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά. Τυχαίο κι αυτό;

Ο Έσπεν Έιντε, λειτουργεί όχι προς το συμφέρον των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο, ούτε για τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Λειτουργεί με γνώμονα άλλα συμφέροντα, που όπως όλα δείχνουν καταλήγουν στα αποθέματα φυσικού αερίου που βρέθηκαν στην περιοχή και στην αντιρωσική πολιτική.

Κάτι που όπως φαίνεται δεν δημιουργεί πρόβλημα μόνο ως προς την επίλυση του Κυπριακού αλλά και στις εγγυήτριες δυνάμεις, προκαλώντας εντάσεις ανάμεσα τους.

  • Μάτι-Τέμπη, «βδέλλες» και «ύαινες» – Ισοζύγιο της ντροπής
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Αποδεικνύοντας την «έκπτωση» των πολιτικών ηθών οι «εκπρόσωποι» μας αντάλλαξαν «φιλοφρονήσεις» σκορπίζοντας ρίγη ενθουσιασμού στους «κλακαδόρους» τους. Το γεγονός ότι οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στην άκρως ελλειμματική «δημοκρατία», με την αποχή να πλησιάζει το 50%, δεν τους απασχολεί. Το πολιτικό «φτύσιμο»...
  • «Ρωσικός Κόσμος»: Μία «μεγαλοϊδεατική» χίμαιρα δια χειρός Ντούγκιν
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    Don Lope de Aguirre : I am the wrath of God. Who else is with me? Werner Herzog, Aguirre, der Zorn Gottes (Aguirre, the wrath of God, 1972) (Περί «ρωσικού κόσμου», μέρος β΄ Διαβάστε το ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΔΩ) Στο δεύτερο...
  • Ο «Ρωσικός Κόσμος» αποκρυφιστική δυϊστική (μανιχαϊστική) κοσμολογία, μια τεχνητή έννοια εθνικισμού και ιμπεριαλισμού
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    «Each wrong idea we follow is a crime committed against future generations. » Arthur Koestler, «Darkness at Noon» Αγαπητέ αναγνώστη, το σχόλιο που ακολουθεί είναι ένα συμπλήρωμα σε άρθρο του γράφοντος που δημοσιεύθηκε στην φιλόξενη ιστοσελίδα της ΚΑΘΕΔΡΑΣ στις 20 Νοεμβρίου 2023...