Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Σπύρος Σιδέρης
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

“Εκτελεστής” της Νούλαντ ο Έιντε – Το παιχνίδι που έπαιξε εις βάρος της Κύπρου

“Εκτελεστής” της Νούλαντ ο Έιντε – Το παιχνίδι που έπαιξε εις βάρος της Κύπρου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντόνιο Γκουτέρες, Βικτόρια Νούλαντ, Γενς Στόλτενμπεργκ, Έσπεν Μπάρθ Έιντε, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Υπουργείο Εξωτερικών,

Ο Νορβηγός ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ήταν εκ των πρωταγωνιστών στις συνομιλίες για το Κυπριακό και την Διεθνή Διάσκεψη στην Γενεύη.

Συντονιστής των διαβουλεύσεων από τις 22 Αυγούστου 2014, όταν ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντα του από τον τότε ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, έπαιξε τον δικό του ρόλο στις προσπάθειες για επίλυση του ζητήματος.

Η αλήθεια είναι ότι ένας σύμβουλος και διαμεσολαβητής, θα έπρεπε να διακρίνεται, από άριστη γνώση του θέματος με το οποίο ασχολείται και φυσικά να είναι αμερόληπτος λειτουργώντας πάνω στις αποφάσεις του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο. Συμβαίνει όμως αυτό από τον κ. Έιντε;

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΙΒΝΑ, ο κ. Έιντε πιάστηκε αδιάβαστος, όταν σε συνομιλία με ανώτερο διπλωμάτη, επέμενε ότι δεν υπάρχουν αποφάσεις του ΟΗΕ για κατοχικό στρατό στην Κύπρο.

Όπως ήταν φυσικό αυτό μεταβιβάστηκε στην ελληνική πλευρά κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας, παρουσιάζοντας του τις αποφάσεις του ΟΗΕ, όπου γίνεται σαφής αναφορά για κατοχικό στρατό. Άγνοια ή εσκεμμένη παραπληροφόρηση;

Ο Έσπεν Έιντε, πρώην Υπουργός Άμυνας και Εξωτερικών της Νορβηγίας, ατλαντιστής και πολέμιος της Ρωσίας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ επιλέχτηκε στην θέση αυτή από τον ΟΗΕ με την παρέμβαση της Αμερικανίδας Υφυπουργού Εξωτερικών για την Ευρώπη και την Ασία Βικτόρια Νούλαντ.

Η κ. Νούλαντ δεν είναι καθόλου άγνωστη στον Έσπεν Έιντε, καθώς είχε διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Με το ΝΑΤΟ όμως είχε και έχει σχέσεις και ο Πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ σημερινό Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, που έδωσε Υπουργική θέση στον Έσπεν Έιντε.

Η επιλογή του Έιντε τον Αύγουστο του 2014 ως ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό και του Στόλτενμπεργκ τον Οκτώβριο του 2014 ως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, συνέβησαν μετά την ανάληψη των καθηκόντων της Νούλαντ τον Σεπτέμβρη του 2013.

Είναι σαφές ότι μόνο συμπτώσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν όλα αυτά τα γεγονότα.

Ο παράξενος ρόλος του Έιντε, που φαίνεται ότι εξυπηρετεί συμφέροντα του βαθέως κράτους των ΗΠΑ, φάνηκε και στις συνομιλίες στην Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης, όπου πρωταρχικός του στόχος ήταν μια γρήγορη, πριν την 20 Ιανουαρίου «λύση» πρώτης συμφωνίας που θα δέσμευε όλες τις πλευρές και ιδίως την Κυπριακή.

Γιατί όμως η 20 Ιανουαρίου;

Γιατί τότε αλλάζει επίσημα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και η κ. Νούλαντ δεν θα μπορεί να φέρει σε πέρας το όποιο πλάνο εξυπηρετούσε, καθώς θα χάσει την θέση της και την επιρροή της. Επίσημα τουλάχιστον.

Όμως και η θέση του Έσπεν Έιντε είναι επισφαλής, καθώς ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει διαφορετικό σχεδιασμό για την θητεία του και ο Νορβηγός πολιτικός, δεν είναι όπως φαίνεται μέχρι στιγμής στα πλάνα του.

Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ως πρώην Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας με το Σοσιαλιστικό κόμμα και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχει άλλη πολιτική λογική από τους άχρωμους και άοσμους, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, προκατόχους του.

Πάντως ο Έσπεν Έιντε, επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά το ειδικό ρόλο που έχει αναλάβει, με την επιλογή του να αναβάλει την συνάντηση του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα και να την κάνει στην Νέα Υόρκη όπου επέστρεψε εσπευσμένα, όταν ενημερώθηκε για την συνάντηση που θα είχε για το Κυπριακό ο κ. Γκουτιέρες με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά. Τυχαίο κι αυτό;

Ο Έσπεν Έιντε, λειτουργεί όχι προς το συμφέρον των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο, ούτε για τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Λειτουργεί με γνώμονα άλλα συμφέροντα, που όπως όλα δείχνουν καταλήγουν στα αποθέματα φυσικού αερίου που βρέθηκαν στην περιοχή και στην αντιρωσική πολιτική.

Κάτι που όπως φαίνεται δεν δημιουργεί πρόβλημα μόνο ως προς την επίλυση του Κυπριακού αλλά και στις εγγυήτριες δυνάμεις, προκαλώντας εντάσεις ανάμεσα τους.

  • Ο Γκένσερ και οι ”Αγάπες εκ του πονηρού”
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Ο Μανώλης Κοττάκης σε άρθρο του υπό τον τίτλο ”Αγάπες εκ του πονηρού” (ΕΣΤΙΑ, 18/12/2024) επιχειρηματολογεί τονίζοντας την υποκριτικότητα στην στάση του Κυριάκου και της Ντόρας όταν επικαλούνται το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αφού κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν ο...
  • Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
    Η 8η Δεκεμβρίου 2024 ανέτειλε με μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή γενικότερα. Οι δυνάμεις των Σύρων ανταρτών σε συνεργασία με άτακτες ομάδες διωκόμενων του Άσαντ και Τζιχαντιστών, κατέλαβαν τη Δαμασκό ανατρέποντας το καθεστώς Άσαντ (που...
  • Η γεωπολιτική απληστία της ρωσικής Εκκλησίας
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    «Ch'hai di nuovo, buffon? Che dell'usato Più noioso voi siete.» G. Verdi, RIGOLETTO, ATTO PRIMO Διαβάζοντας στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εξωτερικών κλπ. του Πατριαρχείου Μόσχας την συνέντευξη του μητροπολίτου Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδοσίου της επαρχίας της Εκκλησίας της Ρωσίας στην Ουκρανία (περισσότερο γνωστής ως...