Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ

ΗΠΑ: Ψήφος κόντρα στο πολιτικό, οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο

ΗΠΑ: Ψήφος κόντρα στο πολιτικό, οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ντόναλντ Τραμπ, Χίλαρι Κλίντον,

Οι πρώτες αντιδράσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι έκπληξη, αμηχανία, προβληματισμός.

Οι δημοσκόποι από την άλλη, για μια ακόμη φορά δεν μπόρεσαν να αποτυπώσουν την άποψη της κοινής γνώμης και έπεσαν έξω πανηγυρικά.

Μία όμως πρώτη πρόχειρη ανάλυση των αποτελεσμάτων, δείχνει αυτό που ξεκάθαρα έβλεπαν μερικοί εδώ και ενάμισυ χρόνο.

Την αποστροφή της κοινωνίας προς το πολιτικό, οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο των ΗΠΑ. Και το πρώτο μήνυμα ήταν η πολύ πετυχημένη εκστρατεία του Bernie Sanders για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Με ελάχιστα χρήματα ( το χρήμα είναι καθοριστικός παράγοντας στις εκλογές των ΗΠΑ) , κατάφερε να διεκδικεί μέχρι τελευταία στιγμή την κάθοδο του στην κούρσα του προέδρου για λογαριασμό των Δημοκρατικών.

Έχασε γιατί το κόμμα του έκανε τα πάντα για να μην είναι αυτός υποψήφιος και να δώσει το χρίσμα στην Clinton.

Η πετυχημένη εκστρατεία του Sandres είχε ένα στόχο. Το κτύπημα του πολιτικού ,οικονομικού και μιντιακού κατεστημένου.

Αυτό ήταν που τον κράτησε μέχρι τέλους στην κούρσα των Δημοκρατικών με υποστηρικτές ανθρώπους της καθημερινότητας.

Αν προσέξουμε αναλυτικά τα αποτελέσματα θα παρατηρίσουμε πως στα μεγάλα αστικά μητροπολιτικά κέντρα, (white collar votes) ακόμα και σε πολιτείες που κέρδισαν κατά κράτος οι Ρεμπουμπλικανοί, η Clinton κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση.

Και έχασε με κατεβασμένα τα χέρια στις μικροαστικές εργατικές περιοχές (blue collar votes) και φυσικά στις αγροτικές περιοχές που είναι παραδοσιακά υπέρ των Ρεπουμπλικανών. Και έχασε ακόμα και σε πολιτείες που ήταν παραδοσιακά υπέρ των Δημοκρατικών.

Οι ψηφοφόροι του Trump είναι κυρίως οι απογοητευμένοι εργάτες και μικρομεσαίοι που παρά την ακραία έως ρατσιστική ρητορική του, τον στήριξαν με την ελπίδα ότι θα συγκρουστεί με το κατεστημένο των ΗΠΑ.

Η απόλυτη στήριξη του κατεστημένου προς την Clinton, ουσιαστικά λειτούργησε ευεργετικά προς τον Trump.

Για το τι μέλλει γενέσθαι στην επόμενη μέρα είναι ακόμη νωρίς κάποιος να μιλήσει. Όταν ο Trump επιλέξει και τοποθετήσει τους υπουργούς του τότε θα καταλάβουμε πολύ περισσότερα.

Αν μου επιτραπεί μια πρόβλεψη για την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθηθεί από τις ΗΠΑ με τον Trump, αξιολογώντας τους συμβούλους που έχει μέχρι σήμερα, πιστεύω ότι δεν θα έχει δραματικές αλλαγές.

Υ.Γ. Οι εν Ελλάδι πολιτικοί μας θα πρέπει να δουν αναλυτικά και με περισσότερη προσοχή τα αποτελέσματα από τις ΗΠΑ και θα βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα…

  • Ο Γκένσερ και οι «Αγάπες εκ του πονηρού»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Ο Μανώλης Κοττάκης σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Αγάπες εκ του πονηρού» (ΕΣΤΙΑ, 18/12/2024) επιχειρηματολογεί τονίζοντας την υποκριτικότητα στην στάση του Κυριάκου και της Ντόρας όταν επικαλούνται το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αφού κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν ο...
  • Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
    Η 8η Δεκεμβρίου 2024 ανέτειλε με μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή γενικότερα. Οι δυνάμεις των Σύρων ανταρτών σε συνεργασία με άτακτες ομάδες διωκόμενων του Άσαντ και Τζιχαντιστών, κατέλαβαν τη Δαμασκό ανατρέποντας το καθεστώς Άσαντ (που...
  • Η γεωπολιτική απληστία της ρωσικής Εκκλησίας
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    «Ch'hai di nuovo, buffon? Che dell'usato Più noioso voi siete.» G. Verdi, RIGOLETTO, ATTO PRIMO Διαβάζοντας στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εξωτερικών κλπ. του Πατριαρχείου Μόσχας την συνέντευξη του μητροπολίτου Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδοσίου της επαρχίας της Εκκλησίας της Ρωσίας στην Ουκρανία (περισσότερο γνωστής ως...