Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Σωτήρης Κούκιος
Νομικός, Blogger, Αρθρογράφος

Αυτός είναι ο στρατός του Άσαντ – Πλήρης λίστα συμμάχων, οργανώσεων, μισθοφόρων

Αυτός είναι ο στρατός του Άσαντ – Πλήρης λίστα συμμάχων, οργανώσεων, μισθοφόρων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλεβίτες, Βόρεια Κορέα, Ιράν, Ισλαμιστές, Λευκορωσία, Λίγουα Αλ Κουντς (Ταξιαρχία της Ιερουσαλήμ), Μισθοφόροι, Οργάνωση Απελευθέρωσης Παλαιστίνης PLO, Πακιστανοί, Παλαιστίνιοι, Ρωσία, Σιίτες, Σουτόρο, Συρία, Συριακό Σοσιαλιστικό Εθνικιστικό Κόμμα (SSNP), Τζιχαντιστές, Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (Ιράν), Χαρακάτ Χεζμπολάχ Αλ Νουτζάμπα (HHN), Χεζμπολάχ,

Για να καταλάβει κάποιος την πολυπλοκότητα του συριακού εμφυλίου πολέμου και την εξέλιξη του σε μια άγρια μάχη εξουσίας πρέπει να έχει στο μυαλό του πόσοι διαφορετικοί παράγοντες έχουν εμπλακεί μέχρι τώρα σε αυτόν.

Θα σας παρουσιάσουμε έναν πλήρη κατάλογο σε 4 μέρη.

Θα μπορούσε να είναι ένα ολόκληρο εγχειρίδιο η πλήρης εξήγηση των καταβολών και του ρόλου του κάθε εμπλεκόμενου.

Χονδρικά να πούμε ότι αντιμάχονται 4 ομάδες ομπρέλες: ο Άσαντ, η Συριακή Ισλαμιστική Αντιπολίτευση, οι Κούρδοι και το Ισλαμικό Κράτος (ή Daesh ή ISIS).

Σε αυτό το πρώτο μέρος θα μιλήσουμε για τον Άσαντ που μαζί του μάχονται πέραν του τακτικού στρατού, της προεδρικής φρουράς, των πεζοναυτών, αεροπορίας και ναυτικού και οι:

Suqur Al Sahara: Ομάδες αποτελούμενες από πρώην στρατιωτικούς και βετεράνους που φτιάχτηκαν για την προάσπιση των τεμένων των σιιτών στην Χομς και στην νότια Δαμασκό. Την αποτελούν Σιίτες αλλά έχουν στρατολογηθεί πια και Σουνίτες, Χριστιανοί και Γιαζίντι. Ειδική εκπαίδευση για ενέδρες.

Εθνική Δύναμη Άμυνας: Παραστρατιωτική οργάνωση φτιαγμένη από τον Άσαντ το 2012 ως part-time εφεδρεία. Υπάρχει σε πολλές επαρχίες και στρατολογεί εθελοντές υπέρ του Άσαντ ασχέτως ιδεολογικής, θρησκευτικής τοποθέτησης.

Οι ταξιαρχίες του Ba’ath: Ομάδες αντίστασης στο Χαλέπι πιστές στον Άσαντ που δημιουργήθηκαν το 2012 μόλις έπεσε η ανατολική πόλη στους τζιχαντιστές. Αποτελείται από κομματικά στελέχη του Μπααθ, Σουνίτες στη συντριπτική πλειοψηφία τους. Από 3.000 μέλη το 2012, έφτασαν τα 7000 μέλη το 2013. Τώρα υπάρχουν και στην Ταρτούς, Λαττάκεια και Δαμασκό. Εμπλέκονται σε σημαντικές επιχειρήσεις “εφοδιασμού”.

As-Sa’ iqa: Παλιά σημαντική οργάνωση Παλαιστινίων, αντίπαλοι της Φατάχ ελεγχόμενη από τον πατέρα Άσαντ, τώρα πια περιθωριακή για την Παλαιστίνη αλλά με μια σχετική δύναμη στη Συρία.

Συριακό Εθνικιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα: Ενεργό σε Συρία, Ιράκ, Λίβανο, Ιορδανία και Παλαιστίνη. Έχει 100.000 μέλη και είναι η 2η πολιτική δύναμη στην Συρία μετά το Μπααθ. Στόχος του η ενοποίηση του συριακού λίκνου του πολιτισμού (δλδ σημερινός Λίβανος, Ιορδανία, Συρία, Παλαιστίνη, Ιράκ, Κουβέιτ, Κύπρος(!), Χερσόνησος του Σινά, Ισραήλ, Αλεξανδρέττα και Κιλικία στην Τουρκία και Αχβάζ στο Ιράν!! Ιδρύθηκε στη Βηρυτό το 1932 ως φανατικό αντι-αποικιακό κόμμα. Στο Λίβανο ήταν στην συμμαχία εξουσία μέχρι και πρόσφατα.

Κίνημα ΑΜΑΛ (Ελπίδα στα Αραβικά): Σιίτες του Λιβάνου, το μεγαλύτερο κόμμα στο Λίβανο με παραστρατιωτικό σκέλος οργανωμένο και εκπαιδευμένο από τη Συρία κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στα ’70ς.

Αραβική Εθνικιστική Φρουρά: Οργανωμένη πάνω στον παναραβικό εθνικισμό. Παραστρατιωτικοί από διάφορες χώρες που θεωρούνται εναντίον κάθε εξτρεμισμού.

Συριακή Αντίσταση – μαρξιστική λενινιστική οργάνωση: Οργανωμένη από έναν Τουρκο Αλεβίτη τον Ουράλ. Ο Ουράλ έχει κατηγορηθεί ότι είχε οργανώσει παραστρατιωτική οργάνωση και στο Χατάι της Τουρκίας με στόχο την εξέγερση των Αλεβιτών εναντίον της Τουρκίας και στρατολογεί Αλεβίτες για να πολεμήσουν στην Συρία. Ο Ουράλ έχει κατηγορηθεί για “εθνικιστικές” εκκαθαρίσεις εναντίον Σουνιτών στα παράλια της Συρίας, για βομβιστικές επιθέσεις σε Τουρκία και Συρία και για αποσχιστικές ενέργειες Αλεβιτών στην Συρία.

Ο Στρατός των Μονοθεϊστών: Οργανωμένος στις περιοχές των Δρούζων και για την προστασία τους.

Σουτόρο: Χριστιανοί Ασσύριοι παραστρατιωτικοί με συμμετοχή και κάποιων Αρμενικών κοινοτήτων. Συνδεόμενοι με το Μπααθ.

PFLP- GC – Παλαιστίνοι: Οργανωμένοι από τον Τζιμπρίλ στη Συρία το 1968. Μετά την έναρξη του εμφυλίου το 2011 οργανώθηκαν στο Γιαρμούκ στα περίχωρα της Δαμασκού υπέρ του Άσαντ σκοτώνοτας Παλαιστίνιους που διαφώνησαν με αυτή την επιλογή. Πολέμησε με τον Άσαντ εναντίον ανταρτών Παλαιστινίων, ο Τζιμπρίλ έφυγε από την Δαμασκό για την Ταρτούς και η Παλαιστινική Αρχή και το PFLP της Παλαιστίνης απέβαλλαν τον Τζιμπρίλ.

Η ταξιαρχία του Αλ Κουντς: Ιδρύθηκαν από έναν μηχανικό στο Χαλέπι το 2013. Αποτελούν την μεγαλύτερη ομάδα που αντιστέκεται στην περιοχή της Αλ Ναϊράμπ. Παλαιστίνιοι Σουνίτες.

Παλαιστινιακός Απελευθερωτικός Στρατός: Η πτέρυγα της PLO από παλιά αλλά ποτέ δεν απέκτησε τον έλεγχο του. Σήμερα τάχθηκαν με τον Άσαντ αφού υπηρετούν Παλαιστίνιοι κανονική θητεία με πλήρη ένταξη στον συριακό στρατό.

Η ταξιαρχία του Αλ Αμπας – Σιίτες των 12 ιμάμηδων (Δωδέκατοι): Αποτελείται κυρίως από Ιρακινούς πρόσφυγες αλλά το 2013 υπήρξε σύγκρουση ομάδων εντός της ομάδας για τα λεφτά και την ηγεσία που οδήγησε και σε μάχες. Φτιάχτηκε για να υπερασπιστεί το τέμενος της Σαγίντα Ζαϊνάμπ στα νότια της Δαμασκού. Το 2014 μετά την επιτυχία του ISIS στο Ιράκ τα μέλη της αναγκάστηκαν να φύγουν εκεί για να πολεμήσουν εναντίον του.

Ταξιαρχία Φατεμιγιούν: Αφγανοί Χαζάροι κυρίως Σιίτες, οργανωμένοι, χρηματοδοτούμενοι και εκπαιδευμένοι από την Ιρανική Επαναστατική φρουρά. Ιδρύθηκε το 2014 με μοναδικό σκοπό τη στήριξη του Άσαντ. Οι περισσότεροι προέρχονται από τον στρατό του Μωάμεθ, μια παραστρατιωτική οργάνωση του Αφγανιστάν κατά την διάρκεια της Σοβιετικής κατοχής και την ταξιαρχία του Αμπουζάρ που πολέμησε εθελοντικά στον πόλεμο Ιράν- Ιράκ. Το Ιράν τους υποσχέθηκε υπηκοότητα και 500$ το κεφάλι. Στρατολογήθηκαν και Αφγανοί πρόσφυγες της Συρίας. Πολέμησαν στην ανακατάληψη της Παλμύρας.

Ταξιαρχία των πιστών του Ζαϊνάμπ – Σιίτες Πακιστανοί: Στρατολογήθηκαν Σιίτες Χαζάροι πρόσφυγες που ζουν στο Πακιστάν, Σιίτες Πακιστανοί που ζουν στο Ιράν και ντόπιοι Σιίτες που ζουν στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Αν και ξεκίνησαν ως μέλη της φατεμιγιούν έγιναν αρκετοί ώστε να αποτελέσουν ανεξάρτητη ταξιαρχία. Πολεμούν στην πολιορκία στο Χαλέπι.

Φατάχ: Η ιστορική οργάνωση των Παλαιστινίων που οργανωμένη από τη Συρία προσπαθεί ακόμη και σήμερα να επηρεάσει τον πολιτικό χάρτη στην Παλαιστίνη.

Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU): Η Ιρακινή πολιτοφυλακή που φτιάχτηκε για να αντιμετωπίσει το ISIS το 2014. Αποτελείται από Σιίτες αν και μετά στρατολογήθηκαν Χριστιανοί, Σουνίτες και Γιαζίντι. Σποραδικά βοηθάει τις δυνάμεις του Άσαντ στη Συρία. Αποτελούνται επίσης από τα τάγματα των μαρτύρων του Σαγίντ, την Οργάνωση Badr, το Δίκτυο Χαζάλι, την Ιρακινή Χεζμπολάχ, και τις ταξιαρχίες της Ειρήνης. Όλες οι παραπάνω οργανώσεις με ιρανική στήριξη.

O Στρατός των Πιστών: Πρώην αντίπαλοι που οργανώθηκαν από τον Άσαντ πριν από 3 μήνες στην περιοχή της Ντούμα για να πολεμήσουν τη βασική ισλαμική οργάνωση της περιοχής.

O Στρατός του Αλ Φιγκάρ: Ιδρύθηκε κοντά στην Δαμασκό, πήγε και στο Ιράκ να πολεμήσει, επέστρεψε πάλι στην Συρία το 2016.

H Ασπίδα της Ακτής: Αλεβίτες που πολεμούν με τον στρατό του Άσαντ

Η Ασπίδα της Φωλιάς του Λιονταριού (Λιοντάρι = Άσσαντ στα αραβικά): Πολεμιστές από το χωριό καταγωγής του Άσαντ.

Το Οχυρό: Εταιρεία σεκιούριτι από τον ξάδερφο του Άσαντ με 6000 (!!) άνδρες.

Η Ασπίδα του Έθνους: Δρούζοι παραστρατιωτικοί που οργανώθηκαν το 2015 με 2000 άντρες.

Η φυλή Αλ Μπερί: Από την περιοχή του Αλ Ναϊράμπ. Ο Αρχηγός τους πιάστηκε και βασανίστηκε on camera από το ISIS.

Η φυλή Ταγί: Από τις αρχαιότερες στην αραβική χερσόνησο. Στήριξαν ανοικτά τον Άσαντ και πολέμησαν ακόμη και με τους Κούρδους εναντίον του ISIS

H φυλή Τζουμπούρ: Η μεγαλύτερη σε μέγεθος στο Ιράκ που παρακλάδι της πολεμάει με τον Άσαντ εναντίον του ISIS.

Η φυλή Αλ Σαϊτάτ: Σφαγιάστηκαν από τον ISIS μέσα σε 3 ημέρες (700 νεκροί). Οι παλαιότεροι στήριξαν τον Άσαντ, οι νεότεροι προσεγγίστηκαν από τον ISIS με αρκετό χρήμα. Στην περιοχή της Ντέιρ Αλ Ζουρ.

Ακροδεξιοί από την Ευρώπη: Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

Ρώσοι Μισθοφόροι: Μετά από αγγελίες από εταιρεία του Χονγκ-Κονγκ, υποσχόμενη 5000$ /μήνα για φύλαξη πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, στρατολογήθηκαν 267 άτομα σε 2 ομάδες που βρίσκονται στη Λατάκκεια. Προηγούμενη εμπειρία στο Τατζικιστάν και στην Τσετσενία.

Χεζμπολάχ Λιβάνου: Ιδρύθηκε το 1982 με την εμφάνιση 1000 φρουρών της επανάστασης από το Ιράν στον νότιο Λίβανο με στόχο την εκδίωξη του Ισραήλ. Από το 2011 μέχρι το 2015 έχασε 1500 άντρες στις μάχες της Συρίας. Επίσης λειτουργεί σαν ασπίδα στην επέκταση του πολέμου στον Λίβανο. Τον Μάιο του 2016 δολοφονήθηκε και ο διοικητής των δυνάμεων της στη Συρία, Μουσταφά Μπαντρεντίν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Τώρα συμμετέχει στην πολιορκία στο Χαλέπι.

Η δύναμη Quds του Ιράν: Μια μυστική δύναμη του Ιράν με ειδικούς σε καλυμμένες επιχειρήσεις. Οργάνωσαν τη διάσωση του Ρώσου πιλότου που καταρρίφθηκε από τουρκικό F-16 το 2015, μόλις με μια δύναμη 24 ανδρών.

Η Δύναμη Αντίστασης Μπασίτζ: Ιρανική παραστρατιωτική οργάνωση που της αφιερώνεται μια βδομάδα τον χρόνο στο Ιράν. Είναι απλωμένη παντού, σε σχολεία, πανεπιστήμια, χώρους εργασίας κλπ. Είναι τα αυτιά και τα μάτια της ιρανικής κυβέρνησης. Φτιάχτηκε από τον Χομεϊνί το 1979 με στόχο την δημιουργία του “στρατού των 20 εκατομμυρίων”. Σήμερα έχει δύναμη 13.6 εκ. ανθρώπων συνολικά, συμπεριλαμβανομένων 5 εκ. γυναικών και 4,7 εκ. μαθητών!! Το Ιράν υποβαθμίζει την παρουσία εθελοντών στην Συρία αλλά τα διεθνή ΜΜΕ το θεωρούν ότι είναι δύσκολο να κρυφτεί η έντονη παρουσία τους.

Ιρανικός στρατός: Θεωρητικά δεν υπήρχε μέχρι που τον Απρίλιο το Ιράν άρχισε να ανακοινώνει απώλειες αξιωματικών στην πολιορκία στο Χαλέπι. Αερομεταφερόμενες μονάδες, Φρουροί της Επανάστασης, αξιωματικοί χερσαίου στρατού.

Ρωσικός Στρατός: Αεροπορικές και Ναυτικές δυνάμεις, Καταδρομείς αλλά το βασικότερο όλων οι στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες είναι παρούσες στο πλευρό του Άσαντ. Βομβαρδισμοί, στρατιωτικοί σύμβουλοι, εξοπλισμός, πληροφορίες όλα στην διάθεσή του.

Βόρειος Κορέα, Λευκορωσία: Παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στον Ασαντ

Όπως είδατε από τα παραπάνω, σε αυτό το πρώτο μέρος, οι φιλικές δυνάμεις προς τον Άσαντ ενσωματώνουν θρησκευτικές και ιστορικές σχέσεις, παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις, εθνικισμούς και γεωπολιτικές ισορροπίες. Στην ουσία πολεμούν 3 στρατοί μαζί και αυτό είναι μια λογική εξήγηση της αντοχής του όλα αυτά τα χρόνια του πολέμου.

Διαβάστε εδώ το δεύτερο μέρος: Αυτός είναι ο στρατός της Αλ Νούσρα (Αλ Κάιντα) στη Συρία – Λίστα συμμαχικών οργανώσεων

  • Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
    Η 8η Δεκεμβρίου 2024 ανέτειλε με μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή γενικότερα. Οι δυνάμεις των Σύρων ανταρτών σε συνεργασία με άτακτες ομάδες διωκόμενων του Άσαντ και Τζιχαντιστών, κατέλαβαν τη Δαμασκό ανατρέποντας το καθεστώς Άσαντ (που...
  • Η γεωπολιτική απληστία της ρωσικής Εκκλησίας
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    «Ch'hai di nuovo, buffon? Che dell'usato Più noioso voi siete.» G. Verdi, RIGOLETTO, ATTO PRIMO Διαβάζοντας στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εξωτερικών κλπ. του Πατριαρχείου Μόσχας την συνέντευξη του μητροπολίτου Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδοσίου της επαρχίας της Εκκλησίας της Ρωσίας στην Ουκρανία (περισσότερο γνωστής ως...
  • Για την Εξουσία και την Εθνική Κυριαρχία
    Νομικός, Ύπατος Μεγάλος Ταξιάρχης του Υπάτου Συμβουλίου του 33° του ΑΑΣΤ για την Ελλάδα
    Η περίοδος των Χριστουγέννων προσφέρει πάντοτε αφορμές για περισυλλογή. Πέρα από τις συνήθεις εορταστικές παραδόσεις –τη γαλοπούλα, τα δώρα, τις μελωδίες– η ουσία των ημερών μάς καλεί να σκεφτούμε βαθύτερα. Θέματα όπως η εξουσία, η δολιότητα και η σωτηρία αναδύονται μέσα...