Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Ο Πρέσβυς
Διπλωματικά και Παραδιπλωματικά

Το “παιχνίδι” της Ρωσίας στο Άγιο Όρος πίσω από τη “θρησκεία”

Το “παιχνίδι” της Ρωσίας στο Άγιο Όρος πίσω από τη “θρησκεία”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άγιο Όρος, Αλεξάντρ Ντουγκίν, Βλάντιμιρ Πούτιν, Γεωπολιτική, Μονή Εσφιγμένου, Νίκος Κοτζιάς, Ορθόδοξη Εκκλησία, Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, Ρωσία, Υπουργείο Εξωτερικών, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Την σημασία της ουσιαστικής απουσίας της Διευθύνσεως Εκκλησιών αντιληφθήκαμε με την επίσκεψη Πούτιν στο Άγιο Όρος, όπως επίσης και την απουσία μνήμης και συνείδησης του πόσο πολύπλοκες είναι οι σχέσεις μας με το «αδελφό ορθόδοξο έθνος».

Θυμίζουμε μόνο ότι το Άγιο Όρος καταλήφθηκε από τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη το 1912 μέσα στη σπουδή να προληφθούν ύποπτες κινήσεις των Βουλγάρων.

Στην κατάληψη αυτή αντέδρασαν τότε οι Ρώσοι που ήδη από τις αρχές του 20ου αι. είχαν αυξήσει υπερβολικά την παρουσία τους στο Άγιο Όρος φθάνοντας στον αριθμό των 3000 περίπου μοναχών που από μόνοι τους υπερέβαιναν σε αριθμό τους μοναχούς όλων των άλλων 19 μονών μαζί, ενώ πλην της Μονής Αγίου Παντελεήμονος, έλεγχαν 2 σκήτες (Αγίου Ανδρέου και Προφήτου Ηλιού) έναντι 12 και 31 κελιά έναντι 204.

Υπενθυμίζεται ότι από το 1838 είχε αρχίσει η προσπάθεια διεισδύσεως στην Μονή του Αγίου Παντελεήμονος στην οποία το 1875 εξελέγη Ρώσος ηγούμενος, ενώ με τη παρέμβαση των Οθωμανών και του Άγγλου πρέσβη αποφεύχθηκε το 1860 και η επικράτηση των Ρώσων στη Μονή Κουτλουμουσίου.

Η διείσδυση των Ρώσων είχε διευκολυνθεί από την κακή οικονομική κατάσταση των μονών που τις ανάγκαζε να δέχονται τις πλούσιες προσφορές των Ρώσων, ενώ αντίστοιχη προσπάθεια διεισδύσεως επιχειρούνταν και στην Αγιοταφιτική Αδελφότητα (μήπως υπάρχει και εδώ σήμερα κάποιος κίνδυνος;).

Στη Συνδιάσκεψη του Λονδίνου οι Ρώσοι επρότειναν τότε την ανακήρυξη του Αγίου Όρους σε ανεξάρτητο κράτος προτεκτοράτο των 6 ορθοδόξων κρατών (Ρωσία, Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, Ρουμανία) υπό την πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Έντονη ήταν τότε η αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και των ελληνικών μονών, ενώ σημαντικός ήταν και ο ρόλος του τότε μητροπολίτη Κιτίου (συνέχεια του σημαντικού ρόλου του στην επίλυση του Αρχιεπισκοπικού Ζητήματος στην Εκκλησία της Κύπρου) και στη συνέχεια Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Οικουμενικού Πατριάρχη και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Μελέτιου Μεταξάκη.

Και στο μεν Λονδίνο το ζήτημα έμεινε άνευ συνεχείας λόγω και της αδιαφορίας των άλλων μεγάλων δυνάμεων (οι οποίες πάντως υποψιάζονταν τους Ρώσους ότι επιθυμούσαν να μετατρέψουν το Άγιο Όρος σε ναυτικό οχυρό για να αποκτήσουν ναυτική παρουσία στη Μεσόγειο), αλλά ο Ελευθέριος Βενιζέλος προσχώρησε μάλλον στη ιδέα ενός διμερούς διακανονισμού με την Ρωσία, ο δε τσάρος μετά τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου (που περιέλαβε το Όρος στα εδάφη που παραχωρούνταν στην Ελλάδα) άρχισε να επιδιώκει την λύση στο πλαίσιο μιας ελληνορωσικής συγκυριαρχίας στο Άγιο Όρος.

Για τη διευκόλυνση της διαμόρφωσης συμφωνίας έπρεπε να εξαφανιστούν κάποια μικροεμπόδια, ένα από τα οποία ήταν μια θεολογική διαμάχη μεταξύ των Ρώσων μοναχών σχετικά με το εάν λέξεις όπως «Θεός» και «Χριστός» είναι άγιες από μόνες τους ή λόγω της θεϊκής πραγματικότητας που αντιπροσωπεύουν.

Οι απλοί Ρώσοι μοναχοί υποστήριζαν την πρώτη άποψη αφού αυτό ανταποκρινόταν καλύτερα στην μυστικιστική εμπειρία που ένοιωθαν επαναλαμβάνοντας τις λέξεις αυτές πάλι και πάλι.

Η άποψη τους όμως θεωρήθηκε θεολογικά ύποπτη και καθώς στο Καθεστώς του Αγίου Όρους απαγορεύεται η εγκαταβίωση στο Όρος στους αιρετικούς, το θέμα ανέλαβε να λύσει το ρωσικό ναυτικό!

Το καλοκαίρι του 1913 (με το Άγιο Όρος υπό ελληνική κατοχή) ένας λόχος Ρώσων αποβιβάστηκε και εξανάγκασε 800 Ρώσους μοναχούς να εγκαταλείψουν το Όρος με πλοία που ακολουθούσαν τα ρωσικά πολεμικά.

Λίγο αργότερα, το Φεβρουάριο του 1914 άρχισε η διαπραγμάτευση για το θέμα ανάμεσα στον Έλληνα και τον Ρώσο πρέσβη στη Κωνσταντινούπολη με τον Ρώσο πρέσβη De Giers να επιδίδει στον Έλληνα πρέσβη σημείωμα σύμφωνα με το οποίο θα αναγνωριζόταν η ελληνική κυριαρχία με την παρουσία Διοικητή, με περιορισμούς όμως, δικαίωμα της Ρωσίας για επέμβαση και προστασία των Ρώσων μοναχών και προαγωγή των δύο ρωσικών σκητών σε μονές.

Ευτυχώς το ξέσπασμα στο μεταξύ του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου άφησε το θέμα εκκρεμές εις όφελος της χώρας μας η οποία ασκούσε κυριαρχία.

Το θέμα της κυριαρχίας λύθηκε με τις συνθήκες του 1920 με τη Βουλγαρία (Neuilly) και τη Τουρκία (Σεβρών) και την συνθήκη προστασίας των μειονοτήτων του 1920 (Σεβρών), αλλά κυρίως με τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923), όπου η Σοβιετική Ρωσία ουδέν ενδιαφέρον πλέον εκδήλωσε για το Άγιο Όρος.

Με άλλα λόγια η κομμουνιστικοποίηση της Ρωσίας και στη συνέχεια της Ανατολικής Ευρώπης διέσωσε το Άγιο Όρος για την Ελλάδα και εμπέδωσε την ελληνική κυριαρχία.

Οι δε Σλάβοι ορθόδοξοι αδελφοί ουδέν ενδιαφέρον έδειχναν (πλην σποραδικών πρακτόρων της KGB που εγγράφονταν στα μητρώα ως μοναχοί για να εξαφανιστούν αργότερα με ελληνικό διαβατήριο προς άγνωστη κατεύθυνση).

***

Ήδη πλέον έχουμε δυναμική επιστροφή της Ρωσίας ως ορθόδοξης δύναμης τόσο στο Άγιο Όρος όσο και στο κλίμα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων (όπου δίπλα στο ποίμνιο των Παλαιστινίων ορθοδόξων έχουν προστεθεί οι ορθόδοξοι συγγενείς των μεταναστών Εβραίων από την τέως Σοβιετική Ένωση).

Κατά τη προετοιμασία της επισκέψεως Πούτιν στο Άγιο Όρος το πράγμα κάπως μπερδεύτηκε.

Επιδίωξη του ΥΠΕΞ, που εκφράστηκε μέσω του Διοικητή κ. Αρίστου Κασμίρογλου, ήταν να παρευρεθεί στην λειτουργία στο Πρωτάτο δίπλα στο κ. Πούτιν και ο κ. Παυλόπουλος που ως κυρίαρχος επί του Αγίου Όρου θα έπρεπε κανονικά να καθίσει στον θρόνο του ηγεμόνα.

Επειδή όμως ο κ. Πούτιν είναι επίσης αρχηγός κράτους και επισκέπτης θα έπρεπε να στηθεί για λόγους κομψότητας (για να μην σταθεί σε μικρότερο θρόνο από το κ. Παυλόπουλο) ένας «ισουψής» θρόνος.

Ενώ αρχικά οι Αγιορείτες συναίνεσαν, στη συνέχεια άλλαξαν γνώμη, γεγονός που εξέφρασαν ως φαίνεται και με δριμύτητα στον Ειδικό Γραμματέα Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας κ. Στάθη Λιάντη.

Σημειωτέον ότι ενώ το Άγιο Όρος υπάγεται στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Αμανατίδης είναι «παιδί» του Οικουμενικού Θρόνου, ο κ. Λιάντης χρεώνεται στον κ. Κοτζιά και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο.

Ποιοι ήταν οι λόγοι που άλλαξαν γνώμη οι Αγιορείτες και ανάγκασαν τον κ. Παυλόπουλο να υποδεχτεί τον κ. Πούτιν εκτός Πρωτάτου και να μην παρακολουθήσει τη λειτουργία αποτελούν ερωτηματικό. Κάποιοι αποδίδουν την μεταβολή σε ρωσική παρέμβαση (και χρήμα, λένε οι πιο κακεντρεχείς).

Άλλοι πάντως βλέπουν εδώ τις συνέπειες της κατάρρευσης της πρόσφατης προσπάθειας διαμεσολάβησης στο θέμα των ζηλωτών της Μονής Εσφιγμένου υπό τον ηγούμενο Μεθόδιο που είχε αναλάβει πρόσφατα ο κ. Αμανατίδης.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι δικηγόρος της κοινότητας των ζηλωτών (που μεταξύ άλλων έχουν διακόψει τη κοινωνία με το Πατριαρχείο το 1972 επί ηγουμένου Αθανασίου λόγω του ανοίγματος προς την Καθολική Εκκλησία – το ίδιο είχαν πράξει τότε και άλλες 10 μονές οι οποίες όμως στη συνέχεια αποκατέστησαν τις σχέσεις με το Πατριαρχείο) είναι η νυν πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης καθηγήτρια κα Ιφιγένεια Καμτσίδου (σύντροφος του Υπουργού Δικαιοσύνης καθηγητή κ. Νίκου Παρασκευόπουλου) που υπερασπίσθηκε τους ζηλωτές όταν -χαρακτηρισμένοι πλέον σχισματικοί– διετάχθη η απέλαση τους από το Όρος (η απόφαση δεν έχει εκτελεστεί).

Κατά έμπειρους διπλωμάτες η αποχή του κ. Παυλόπουλου (επ’ αδελφή ανεψιού, θυμίζουμε, του μακαριστού Μητροπολίτη Γαλλίας Μελέτιου Καραμπίνη) από τη λειτουργία και την επίσημη υποδοχή ήταν τελικά η καλύτερη λύση.

Οι μοναχοί ακολούθησαν το δικό τους εθιμοτυπικό (που προβλέπει την υποδοχή ενός αρχηγού κράτους), ενώ η λύση των «ισουψών» θρόνων υποδείκνυε ακριβώς την συγκυριαρχία που δεν θέλουμε να θυμόμαστε.

Ως «παρανυχίδα» στο όλο θέμα της επισκέψεως του κ. Πούτιν, επισημαίνουμε ότι κατά το σχεδιασμό του κ. Πούτιν θα ευρίσκετο στο Άγιο Όρος από ημέρες ο γνωστός σύμβουλός του Αλεξάντερ Ντούγκιν (την παλιότερη επίσκεψή του σε σεμινάριο του κ. Κοτζιά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς την έχει πληρώσει με ουκ ολίγα δημοσιεύματα ο νυν ΥΠΕΞ).

Κατά την άφιξη όμως του κ. Ντούγκιν στη Θεσσαλονίκη του απαγορεύθηκε η είσοδος στο έδαφος της ΕΕ λόγω «ερυθρού δελτίου» που έχει εισάγει στο σύστημα Σένγκεν η Ουγγαρία.

***

«Καρατομήθηκε» ο αντικαταστάτης του κ. Κούτρα στην Υπηρεσία Ενημέρωσης κ. Στρατής Ευθυμίου, ΣΠΒ΄.

Δεν άντεξε στο πόστο παρόλο που υπηρετούσε εκεί από το 2013.

Τα αντανακλαστικά του δεν αποδείχθηκαν αρκετά δυνατά.

Χαρακτηριστικό οι αναρτήσεις για την επίσκεψη Πούτιν που έγιναν με μία μέρα καθυστέρηση στο twitter.

Το ερώτημα φυσικά είναι πώς ο κ. Ευθυμίου –που το στιλ του κάθε άλλο με αυτό εκπροσώπου Τύπου ταίριαζε καθώς είχε χαρακτηριστικά παραδοσιακού διπλωμάτη- επιλέχθηκε και κράτησε τόσο καιρό.

Κακές γλώσσες βέβαια αποδίδουν την επιλογή του στο προκάτοχό του κ. Κωστή Κούτρα που ακολούθησε έναν από τους παλιούς κανόνες του ΥΠΕΞ να προωθείς ως διάδοχο σου κάποιον λιγότερο ικανό από εσένα για να τονίζεται ακόμα περισσότερο η αξία σου…

***

Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο προγραμματίζεται για σήμερα Τετάρτη.

Θέμα η κάλυψη των θέσεων προϊσταμένων στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην UNESCO στο Παρίσι και στη πρεσβεία Βίλνιους.

Η προκήρυξη των δύο θέσεων έγινε αιφνιδιαστικά τη προηγούμενη βδομάδα με ελάχιστη προθεσμία να δηλωθεί το ενδιαφέρον και αιφνιδίασε ιδίως τον κ. Βέη, πρέσβη, Μόνιμο Αντιπρόσωπο στην UNESCO ο οποίος θεωρούσε δεδομένη μια μικρή παράταση ώσπου να λυθεί το ζήτημα των ορίων αφυπηρετήσεως λόγω της φιλίας του με τον Υπουργό και τις διασυνδέσεις του -ως διακεκριμένος λογοτέχνης που είναι- με τον κουλτουριάρικο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αιφνιδιασμός πάντως φαίνεται παράξενος δεδομένου ότι το όνομα του προοριζόμενου κατά τα κουτσομπολιά ως διαδόχου του (ο νυν γενικός επιθεωρητής και τέως αναπληρωτής υπηρεσιακός γενικός γραμματέας κ. Μιχάλης Σπινέλης, πρέσβης) το είχαμε ακούσει ήδη από μήνες ως φήμη.

Βέβαια, δεν αποκλείεται ο κ. Βέης να πάρει τη παράτασή του, αλλά για να επιστρέψει στο κέντρο αφού έχει κάνει ρεκόρ παραμονής στην εξωτερική υπηρεσία και μάλιστα ρεκόρ συνεχούς παραμονής στο εξωτερικό ως προϊστάμενος αρχών και δη πρεσβευτικών.

Οι αρχές βέβαια ήταν μακρινές, εξωτικές ή δυσάρεστες για την πλειονότητα των συναδέλφων του, αλλά ο πρέσβης είναι παντού πρέσβης.

Η θητεία του στο Παρίσι ήταν η μικρότερη (δεν θα συμπληρώσει καν έτος).

Όσο για τον πρέσβη στο Βίλνιους κ. Ηρακλή Αστεριάδη, ΠΥΑ΄, αυτός ανέλαβε τον Αύγουστο του 2015 και τον αφυπηρετούν λόγω παλιάς υπηρεσίας ως εμπειρογνώμονα με 35ετία λίγο πριν την θέση σε ισχύ του νέου νομοθετικού πλαισίου που έχει προαναγγείλει ο κ. Κοτζιάς για τις αφυπηρετήσεις. Εκτός αν βέβαια τον αφήσουν τελικά να φύγει με τα 65 στο τέλος του έτους…

Ως ακόλουθος δημόσια (έξω από τον παλαί ποτέ διαλάμψασα κινηματογράφο ΑΘΗΝΑΙΟΝ παρουσία πολλού κόσμου) έφτυσε (κυριολεκτικά) μεγαλοπρέσβη και την γλύτωσε. Ως γραμματέας τράβηξε το χαλί σε άλλο μεγαλοπρέσβη και την γλύτωσε. Ως σύμβουλος έβρισε το Προσωπικό και προέβη σε χαρακτηρισμούς για τον Υπουργό και πάλι ως φαίνεται τη γλυτώνει. Διδακτική ιστορία….

***

Με επιστολή του στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο πρόεδρος της ΕΔΥ κ. Σταύρος Τσιέπας, ΠΥΒ΄, επεσήμανε ότι το ΥΠΕΞ υπέστη μέσα σε μία εξαετία μείωση του προϋπολογισμού του κατά 178 εκατ. ευρώ, ήτοι 40,82%. Σήμερα μιλάμε για 258 ευρώ – ιστορικό χαμηλό.

***

Κάηκε το αυτοκίνητο του πρέσβη της Λετονίας προ καιρού με επίθεση των «Πυρήνων της Φωτιάς» λόγω του υποτίθεται φιλοναζισμού των Λετονών…

***

Στα «Ποσειδώνια» του Πειραιά διακρίναμε πλήθος διπλωματικών στη δεξίωση.

Ανάμεσα τους φυσικά και η Εθιμοτυπάρχης Άγι Μπαλτά, ΠΥΑ΄, μετά του συζύγου της Δημήτρη Αλεξανδράκη, πρέσβη.

Από τους υπηρετούντες στην εξωτερική υπηρεσία διακρίναμε με άδεια στην Αθήνα και το κ. Νίκο Καϋμενάκη, ΠΥΑ΄, πρέσβη στις Φιλιππίνες (χώρα από όπου και ο μεγαλύτερος αριθμός των πληρωμάτων των ελληνικών πλοίων), αλλά και τον παλιό σύμβουλο στην ίδια χώρα κ. Νίκο Βεργή, ΣΠΑ΄. Επίσης τον διευθυντή Κύπρου κ. Γιάννη Παπαμελετίου, ΠΥΒ΄.

***

Κηδέψαμε και τον πρέσβη Λεωνίδα Μαυρομιχάλη.

Διακρίθηκε ιδιαίτερα για την αφοσίωση του στην Γενική Επιθεώρηση και στα προξενικά θέματα. Με τεράστια εμπειρία. Πρέσβης στο Καναδά και μόνιμος αντιπρόσωπος στο Στρασβούργο.

Γαμπρός του ο νυν γενικός διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων και υπό μετακίνηση για πρέσβης στο Λονδίνο κ. Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς, ΠΥΑ΄, θετός γιός του μακαρίτη πρέσβη Τζιρά, φίλου του εκλιπόντος.

Στη κηδεία σχολιαζόταν η ανακοίνωση της ΕΔΥ όπου ξεχάσθηκε το αυτονόητο, δηλαδή να εκφραστούν τα συλλυπητήρια στην οικογένεια.

Το τι ακούσθηκε για την αγωγή και τις οικογενειακές καταβολές των νεωτέρων διπλωματικών και τις ελλείψεις της το αφήνουμε στη φαντασία σας….

Ήταν ο κατάλληλος χώρος για τέτοια σχόλια, αφού ο εκλιπών ανήκε σε μια οικογένεια που έδωσε στη χώρα αρκετούς από τους ηγέτες της (και με δύο μέλη της έδειξε τι περιμένει όσους ηγέτες εφαρμόζουν αξιοκρατία και περιστολἠ στις δημόσιες δαπάνες!).

***

Εγκρίθηκαν 25000 ευρώ για επισκευές στη πρεσβευτική κατοικία στη Κοπεγχάγη. Λέγεται ότι η κα Κακιοπούλου, ΠΥΒ΄, που αναλαμβάνει σε λίγο ως προϊσταμένη της πρεσβείας έχει «δόντι» στην οικογένεια Κοτζιά.

***

Στις παρουσιάσεις βιβλίων τώρα. Φουλ ΥΠΕΞ στη παρουσίαση του νέου λεξικού του προέδρου της ΕΔΥ κ. Σταύρου Τσιέπα, ΠΥΒ΄.

Παρευρέθηκαν τόσο ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Παρασκευόπουλος, όσο και οι γενικοί διευθυντές πολιτικών υποθέσεων (Πέτρος Μαυροειδής, πρέσβης) και διεθνών οικονομικών σχέσεων (Δημήτριος Λέτσιος, ΠΥΑ΄), η διευθύντρια του γραφείου του πρώτου κ. Κοραντή, ΣΠΑ΄· από την ΕΔΥ ο κ. Νίκος Πιπερίγκος, ΣΠΑ΄ και η κα Αλεξάνδρα Θεοδωροπούλου, ΣΠΑ΄· διακρίναμε επίσης τους κ.κ. Κώστα Κακιούση, ΠΥΑ΄, Δέσποινα Λουρμπάκου, ΠΥΒ΄, Δημήτρη Αλεξανδράκη, πρέσβη, Χρήστο Φαρμάκη, Σ.ΟΕΥ Α΄, Μαρία Ζήση, ΣΠΑ΄, Γιάννη Πλώτα, ΣΠΑ΄, Γαλάτεια Αλεξάκη, Ν.Σ.Α΄, Κατερίνα Δημάκη, ΠΥΒ΄. Το νέο λεξικό παρουσίασαν από τους υπεξικούς ο κ. Γιώργος Καριψιάδης, Ν.Σ. Β΄, και ο εμπειρογνώμονας (και παλιός συνεργάτης του κ. Πάγκαλου – και συνσυγραφέας μαζί του) κ. Ν. Λιούσης. Εξαιρετικός ο συντονισμός της κας Κ. Καμίτση, ΣΠΑ΄. Λίγο αργότερα την ίδια ημέρα παρουσίασε το βιβλίο του για την οικονομική κρίση στην κυριολεκτικά κατάμεστη αίθουσα του ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ ο κ. Δημήτρης Ιωάννου, ΠΥΒ΄.

Εδώ πλήρης η απουσία του υπεξικού κοινού (όχι, που θα ασχοληθούμε με τα οικονομικά…) – πλην της κας Λουρμπάκου, ΠΥΒ΄ δεν κάποιον άλλο διπλωματικό (άλλωστε ο κ. Ιωάννου κατά το σύνηθες για αυτόν δεν είχε κάνει ενδοϋπεξική κινητοποίηση ούτε είχε ενημερώσει γενικά).

Το βιβλίο περιέχει αρκετές μελέτες που πρωτοπαρουσιάστηκαν στο Δελτίο του Επιστημονικού Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού επί διευθύνσεως πρέσβη Παναγιώτη Μακρή.

Σημειωτέον ότι το επίπεδο του Δελτίου έχει στο μεταξύ καταρρεύσει σε συλλογές κειμένων που ευρίσκονται και στο διαδίκτυο στο γνωστό στιλ των εκδόσεων του συντονιστή της συνάντησης και συνεργάτη του ΕΚΑΣ επ. καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σωτήρη Ντάλη.

Για την εκδήλωση δεν θα πούμε περισσότερα διότι προβλήθηκε ιδιαίτερα στον Τύπο, ιδίως λόγω της παρεμβάσεως του τέως Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος καθηγητή κ. Προβόπουλου. Γενικά μια εκδήλωση που στο πρόσωπο του κ. Ιωάννου τίμησε το ΥΠΕΞ και τα στελέχη του.

Σημειωτέον ότι λίγο αργότερα ο κ. Ιωάννου επανήλθε ως διευθυντής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μειονοτήτων, Προσφύγων και Μεταναστών, αφού η κα Δέσποινα Λουρμπάκου, ΠΥΒ΄, που είχε αναλάβει για λίγο τη διεύθυνση μετακινήθηκε αναβαθμιζόμενη ως διευθύντρια της Διεύθυνσης Διεθνών Οργανισμών (ο υποδιευθυντής κ. Αποστολάκης, ΠΥΒ΄, δεν επιθυμούσε την αναβάθμισή του- άλλοι διεκδικητές της θέσεως ήταν η διευθύντρια διεθνών οικονομικών οργανισμών κα Κατερίνα Δημάκη, ΠΥΒ΄, και ο διευθυντής μορφωτικών υποθέσεων πρέσβης κ. Μιχάλης Δαρατζίκης).

Δείγμα καλής συναδελφικότητας ήταν πάντως ότι ο κα Λουρμπάκου όσο έμεινε στη διεύθυνση ανθρωπίνων δικαιωμάτων φρόντισε να μοιρασθεί το γραφείο του προϊσταμένου με τον κ. Ιωάννου.

***

Τρίτη ενδιαφέρουσα και επιτυχημένη υπεξική εκδήλωση ήταν η παρουσίαση της εκδόσεως του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του ΥΠΕΞ «Έλληνες Δίκαιοι των Εθνών» που προβάλει τις προσπάθειες Ελλήνων Χριστιανών στη διάσωση Ελλήνων Εβραίων κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σε επιμέλεια της διευθύντριας του Αρχείου κας Φωτεινής Τομαή, Εμπειρογνώμονος πρεσβευτή Α΄ και ειδικής εκπροσώπου του ΥΠΕΞ για θέματα Ολοκαυτώματος.

Στην εκδήλωση, πλην του ΥΦΥΠΕΞ κ. Γιάννη Αμανατίδη και του προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. Μωυσή Κωνσταντίνη, οι οποίοι χαιρέτισαν της εκδήλωση, το βιβλίο παρουσίασαν με το γνωστό μπρίο της η κα Τομαή, ο δημοσιογράφος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. Μανώλης Κοττάκης και ο καθηγητής γεωπολιτικής στο ΕΚΠΑ κ. Γιάννης Μάζης.

***

Βιβλίο του για τη Θράκη και την αντιμετώπιση της εκεί μειονότητας παρουσίασε ενώπιον και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και ο τέως ΥΦΥΠΕΞ και υπουργός κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης παρουσία όλων των καραμανλικών βουλευτών της ΝΔ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στη πρώτη σειρά και ο της ΕΔΥ κ. Νίκος Πιπερίγκος, ΣΠΑ΄, του οποίου λύθηκε η απόσπαση στη ΝΔ και μεταφέρθηκε ως αποσπασμένος στο κουμπάρο του κ. Γιώργο Κουμουτσάκο της καραμανλικής πτέρυγας της ΝΔ (σημειωτέον ότι για τον τελευταίο ακούγεται στο ΥΠΕΞ ότι τρίζει η καρέκλα του ως εκπροσώπου τύπου της ΝΔ).

***

Την ίδια ώρα οι μητσοτακική πτέρυγα της ΝΔ ήταν σύσσωμη στη παρουσίαση του νέου βιβλίου του και τέως ΥΠΕΞ κ. Βαγγέλη Βενιζέλου στο θέατρο ΑΛΙΚΗ.

Το βιβλίο παρουσίασαν ο τέως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καθηγητής Βασίλης Σκουρής και ο τέως εμπειρογνώμονας του ΥΠΕΞ και στη συνέχεια καθηγητής στο ΕΚΠΑ κ. Παναγιώτης Ιωακειμίδης.

Αν θέλετε να μιλήσουμε για τη παρουσία των διπλωματικών θα λέγαμε ότι μάλλον υπερτερούσε η παρουσία τους στην εκδήλωση του κ. Βενιζέλου.

***

Εντύπωση προκάλεσε «καρφί» στο ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ ότι ο πρέσβης εκ προσωπικοτήτων καθηγητής κ. Στέλιος Περράκης παραβρίσκεται στο κέντρο για πανεπιστημιακές υποχρεώσεις.

Άραγε υπάρχει όντως δυσαρέσκεια επί του θέματος από τον κ. Κοτζιά ή πρόκειται για τη γνωστή αντιπάθεια των διπλωματικών για τους εκ προσωπικοτήτων πρέσβεις που αναλαμβάνουν επικεφαλής αρχών εξωτερικού; (όλοι π.χ. θυμούνται τις συνεχείς τρικλοποδιές του τότε συμβούλου κ. Σπύρου Θεοχαρόπουλου, ήδη πρέσβη ε.τ. και διπλωματικού συμβούλου της Βουλής, στον καθηγητή Κώνστα πάλαι ποτέ μόνιμο αντιπρόσωπο στο Συμβούλιο της Ευρώπης – τέτοιες που, κατά το υπεξικό χιούμορ, τελικά ο κ. Κώνστας χρειάστηκε να πάει φυλακή για να ηρεμήσει).

***

Έγγραφο δυσαρέσκειας για το θέμα της φέτας έστειλε μέσω του συστήματος ΣΗΔΕ ο κ. Κοτζιάς στο μόνιμο αντιπρόσωπο στην ΕΕ κ. Παπασταύρο, ΠΥΑ΄, επισημαίνοντας ότι δεν τηρήθηκαν οι οδηγίες του. Για το θέμα των ΠΟΠ προϊόντων προσεχώς…

***

Καλό θα ήταν ο διπλωματικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού αντί να ασχολείται πώς να διοχετεύει παραπολιτικά για παλιότερους συναδέλφους του να διάβαζε τι υπογράφει. Γιατί είναι κρίμα άλλο να είναι το θέμα του εγγράφου και άλλο το περιεχόμενο του… Και μην μας πουν ότι φταίει η δεύτερή του. Ευθύνη έχει πάντα ο υπογράφων!

***

Διαμάχη μεταξύ του τέως και της νυν στο Γενικό Προξενείο Σμύρνης με την κα Αργυρώ Παπούλια, ΣΠΑ΄ και τον κ. Θεόδωρο Τσακίρη, ΠΥΒ΄, να μαλώνουν για τη παράδοση παραλαβή.

Άλλη διαφωνία ακούσθηκε επίσης ότι υπήρξε μεταξύ του πρέσβη στην Άγκυρα κ. Κυριάκο Λουκάκη, ΠΥΑ΄ και του γενικού προξένου στη Κωνσταντινούπολη κ. Βαγγέλη Σέκερη, ΠΥΒ΄, για το θέμα του χειρισμού του ζητήματος που προέκυψε με την ισλαμική χρήση της Αγίας Σοφίας.

Σημειωτέον ότι για το τελευταίο ζήτημα ο ΑΝΥΠΕΞ κ. Νίκος Ξυδάκης μάλλον είχε δίκιο όταν έλεγε ότι πρέπει να χαμηλώσουν οι τόνοι.

Ο ίδιος ως παλιός δημοσιογράφος του πολιτιστικού ρεπορτάζ γνωρίζει άλλωστε ότι και η ημετέρα πλευρά έχει ζήτημα με το θέμα της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη.

Το θέμα τελικά έβαλε στην ορθή βάση του το State Department επισημαίνοντας ότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς κατά την UNESCO.

***

Αλήθεια στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης ελέγχουν αν πράγματι κάποιοι Ακόλουθοι Τύπου είναι στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας ή κρύβονται στην Αθήνα κάνοντας εκτροπή στα τηλέφωνα;

Υπάρχει η φήμη δε ότι όταν είναι τέλος πάντων στο πόστο τους διανυκτερεύουν για οικονομία στα γραφεία τους! Επειδή είναι εκ των εκλεκτών της διοικήσεως, παρά την προϊστορία τους, μάλλον αμφιβάλλουμε αν θα γίνει και πάλι τίποτα.

***

Και για να μείνουμε στη Γενική Γραμματεία: ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν συγκροτηθεί τα υπηρεσιακά συμβούλια. Θυμίζουμε ότι εκκρεμεί προκήρυξη θέσεων από το Φθινόπωρο του 2015 (!) και ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για της μεταθέσεις του 2016!

***

Η στήλη έλαβε επίσης τις ακόλουθες επιστολές τις οποίες δημοσιεύουμε με καθυστέρηση:

«Αξιότιμε “Πρέσβυ”

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένη ανάρτηση που με αφορά, επιτρέψτε μου μία παρατήρηση.

Η αξιοπιστία της πηγής σας και το κατά πόσον ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όσα αυτή διαδίδει, ελέγχεται από το γεγονός ότι ούτε το επώνυμό μου δεν κατόρθωσε να σας μεταφέρει σωστά.

Τζανέτος Καραντζής (με ν)

Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄»

και

«Ας μου επιτραπεί να τοποθετηθώ επι του σχετικού άρθρου σας για τα προβλήματα στην έκδοση θεωρήσεων και τις ουρές στο Γ.Π Μόσχας:

α) ουδόλως σχετίζεται η αναχώρηση της κας Κουμανάκου με τις ουρές.

β) το νέο σύστημα V.I.S. άρχισε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2011 (1η Ζώνη Β. Αφρική).

γ) από την πρώτη στιγμή φάνηκαν οι αδυναμίες και εντοπίστηκαν τα επερχόμενα προβλήματα.

δ) αν και καταργήθηκε το ένσημο για τις θεωρήσεις Schengen και η μονογραφή με την σφραγίδα των υπαλλήλων επί της βινιέτας πρώτα στη Μόσχα (Ιούνιος 2015) αυτό δεν ήταν αρκετό για την επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης της θεώρησης.

ε) τελευταία προειδοποίηση για τα προβλήματα του V.I.S. έλαβαν οι συναρμόδιες υπηρεσίες της Κ.Υ. μετά την αποστολή κλιμακίου της Task Force [V.I.S.] στην Κωνσταντινούπολη 2-6 Μαρτίου 2015, όπου διαπιστώθηκε ότι η νέα εφαρμογή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πάνω απο 500-700 αιτήσεις ημερησίως, και έγιναν ως προς το θέμα αυτό οι απαραίτητες ενέργειες και σημειώματα ενώ πραγματοποιήθηκαν και συσκέψεις λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ενόψει ένταξης και της Ρωσίας στο V.I.S.

στ) το Σπτέμβριο του 2015 κλιμάκιο 3 στελεχών της Κ.Υ. μετέβη στη Μόσχα ώστε να παρασχεθεί η κάθε βοήθεια και υποστήριξη για την ομαλή ένταξη του Γ.Π. Μόσχας στο V.I.S. τις 14/9/2015. Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι και από τότε σήμανε συναγερμός.

ζ) είχε προηγηθεί ερωτηματολόγιο της Γενικής Επιθεώρησης το 2014 σε 25 επιλεγμένες Αρχές της Ε.Υ. με σκοπό την καταγραφή της τότε υφιστάμενης κατάστασης σε στελέχη, χώρους και πόρους. Οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο επεξεργάστηκαν, αξιολογήθηκαν και αποτέλεσαν τη βάση για την αντιμετώπιση της κατάστασης στις συσκέψεις που συνεκλήθησαν για το σκοπό αυτό. Από τότε είχαν τεθεί τα θέματα αρμοδίως καθώς και η ανάγκη αποστολής πολλαπλάσιων υπαλλήλων στη Μόσχα και άλλες Αρχές με μεγάλο αριθμό θεωρήσεων.

η) από το 2014 και το 2015 ήταν γνωστό το πρόβλημα λειτουργίας της εφαρμογής του V.I.S., της έλλειψης προσωπικού και πόρων, γεγονός που είχε κατ’ επανάληψη καταγραφεί και είχαν ως προς τούτο γίνει πολλαπλές επισημάνσεις.

θ) η Πρεσβεία Μόσχας και η κα Κουμανάκου είχε λάβει γνώση των ανωτέρω προβλημάτων σε συναντήσεις πρώτα κατά τη μετάβαση κλιμακίου της Task Force στη Μόσχα το Μάιο του 2015 (είχα κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί της για το θέμα) καθώς και τον Ιούλιο του 2015 κατά τη διάρκεια της μετάβασης μας στη Μόσχα με το Γενικό Επιθεωρητή.

ι) τέλος, και ο ΓΓΔΟΣ&ΑΣ κ. Τσίπρας, το Φεβρουάριο του 2015 είχε συγκαλέσει σύσκεψη με τους επικεφαλής Δ/νσεων συναρμοδίων για τα θέματα θεωρήσεων, κατά την οποία ενημερώθηκε και για το επερχόμενο πρόβλημα της Μόσχας και του επεδόθησαν αναλυτικά σημειώματα.

Όλα τα ανωτέρω αποτελούν μια γενική απάντηση σε όσα αναφέρετε στο άρθρο σας περί των προβλημάτων με τις θεωρήσεις στο Γ.Π. Μόσχας.

Η επαλήθευση των γραφομένων μου δεν μπορεί να αποδειχθεί παρά μόνον με έγγραφα και σημειώματα τουλάχιστον εμού του ιδίου, τα οποία δεν δύναμαι να σας κοινοποιήσω διότι απευθύνομαι σε εσάς απαντώντας στα γραφόμενα σας δημοσιευμένα στο διαδίκτυο οποία θα πρέπει να επανεξετάσετε σύμφωνα και με τα υπηρεσιακά δεδομένα.

Διαφορετικά αδικούνται τόσο η επικεφαλής του Γ.Π. Μόσχας όσο και οι συνεργάτες της οι οποίοι έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθεις.

Η ευθύνη ουδόλως πρέπει να “συμπυκνωθεί” σε αυτούς έξωθι των γραφείων των οποίων δημιουργούνται οι ουρές για θεωρήσεις, δηλαδή στο Γ.Π. Μόσχας.

Αυτό είναι το εύκολο για την εύρεση “ενόχων”. Το δύσκολο είναι η εξεύρεση λύσεων στο σύνολο του προβλήματος, γιατί και Αρχές όπως Γ.Π. Σαγκάης, Πεκίνου και αλλού έχουν ανάγκες και προβλήματα ανάλογα της Μόσχας.

Δυστυχώς δεν γνωρίζω το πραγματικό σας όνομα και ιδιότητα για να σας δώσω περισσότερες πληροφορίες, ώστε τα γραφόμενα σας να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο τη υπόθεση των θεωρήσεων στο Γ.Π. Μόσχας χωρίς να αδικούν ούτε την Προξενική Αρχή, ούτε το ΥΠΕΞ και τους υπαλλήλους του, αλλά πολύ περισσότερο την εξεύρεση λύσης με σκοπό την έκδοση πολλαπλάσιου αριθμού θεωρήσεων προς όφελος της χώρας μας και του τουρισμού.

Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η λύση έχει ήδη δοθεί κατά 60-75% από τους εκεί υπηρετούντες υπαλλήλους! Και από την απερχόμενη Γενική Πρόξενο! ώστε να αποτελεί άκομψη υπερβολή η άποψη ότι οι διάδοχοι θα πάνε για να λύσουν το πρόβλημα.

Ήδη το Γ.Π. Μόσχας έχει ξεπεράσει τις 3.000!!! θεωρήσεις την ημέρα και θα τα πάει ακόμη καλλίτερα αν ενισχυθεί σε προσωπικό.

Παραμένει η συσσώρευση μεγάλου αριθμού αιτήσεων λόγω των καθυστερήσεων στις αρχές Απριλίου πριν βελτιωθεί η εφαρμογή και αποσταλούν την τελευταία στιγμή υπάλληλοι.

Οι Ισπανοί έχουν ήδη αποσπάσει 100!!!!!!!!!!! υπαλλήλους πολύ πριν από εμάς (και ως ανταγωνιστές μας παραπονέθηκαν ότι εμείς τα καταφέρναμε μόνον με 10!!) Αυτά ως ελάχιστη συνεισφορά στην πληροφόρηση και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική απο αυτή που σας έχει γίνει γνωστή μέσω των πηγών σας.

Στη Σαγκάη οι Γάλλοι και οι Γερμανοί πριν απο το V.Ι.S.!!, το 2013 απασχολούσαν 40-60!! υπαλλήλους για 50.000 θεωρήσεις.

Στη διάθεση σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία.

Με εκτίμηση.

Γιώργος Πετσωτάς

Υπάλληλος του ΥΠΕΞ, κλάδου Πτυχιούχων Διοικητικών

*απο το Νοέμβριο του 2010 μέχρι το Νοέμβριο του 2015 υπηρετήσας στη Γενική Επιθεώρηση με αρμοδιότητα μεταξύ άλλων τα θέματα του V.I.S. και μέλος της Task Force για το V.I.S.

**από το Νοέμβριο του 2015 υπηρετώ στη Μ.Ε.Α. Βρυξελλών»

Ευχαριστούμε τον κ. Πετσωτά για την ενημέρωσή του. Σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να μειώσουμε τις προσπάθειες του προσωπικού του Γ.Π. Μόσχας ούτε της αγαπητής γενικής προξένου.

Χαιρόμαστε δε που, όπως ακούμε στο μεταξύ, τα προβλήματα έχουν κατά βάση λυθεί. Πλην όμως με καθυστέρηση που επηρέασε τη τουριστική ροή στο μέτρο που οι μεγαλύτερης οικονομικής επιφάνειας τουρίστες στράφηκαν ευλόγως προς την Ισπανία.

Στην επόμενη στήλη με «ρεπορτάζ» από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΞ, Ινστιτούτο Βενετίας, κλπ.

  • Μάτι-Τέμπη, «βδέλλες» και «ύαινες» – Ισοζύγιο της ντροπής
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Αποδεικνύοντας την «έκπτωση» των πολιτικών ηθών οι «εκπρόσωποι» μας αντάλλαξαν «φιλοφρονήσεις» σκορπίζοντας ρίγη ενθουσιασμού στους «κλακαδόρους» τους. Το γεγονός ότι οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στην άκρως ελλειμματική «δημοκρατία», με την αποχή να πλησιάζει το 50%, δεν τους απασχολεί. Το πολιτικό «φτύσιμο»...
  • «Ρωσικός Κόσμος»: Μία «μεγαλοϊδεατική» χίμαιρα δια χειρός Ντούγκιν
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    Don Lope de Aguirre : I am the wrath of God. Who else is with me? Werner Herzog, Aguirre, der Zorn Gottes (Aguirre, the wrath of God, 1972) (Περί «ρωσικού κόσμου», μέρος β΄ Διαβάστε το ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΔΩ) Στο δεύτερο...
  • Ο «Ρωσικός Κόσμος» αποκρυφιστική δυϊστική (μανιχαϊστική) κοσμολογία, μια τεχνητή έννοια εθνικισμού και ιμπεριαλισμού
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    «Each wrong idea we follow is a crime committed against future generations. » Arthur Koestler, «Darkness at Noon» Αγαπητέ αναγνώστη, το σχόλιο που ακολουθεί είναι ένα συμπλήρωμα σε άρθρο του γράφοντος που δημοσιεύθηκε στην φιλόξενη ιστοσελίδα της ΚΑΘΕΔΡΑΣ στις 20 Νοεμβρίου 2023...