Φτάνει πια. Όχι άλλα μέτρα. Όχι άλλη λιτότητα. “Όχι άλλο κάρβουνο” στην οικονομία και την κοινωνία. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για το πολιτικό μας σύστημα να ομονοήσει και να συμμαχήσει ώστε από κοινού να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές για τη χώρα και τους πολίτες της πολιτικές που τις επιβάλλουν οι δανειστές.
Όσοι φόροι και αν επιβληθούν, όσες περικοπές μισθών και συντάξεων και αν γίνουν, η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει αν δεν ξεσφίξει η θηλιά που της έχουν περάσει στο λαιμό οι δήθεν εταίροι της και οι πιστωτές της.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η ύφεση που έπληξε την ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2016 ήταν μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη και σε ετήσια βάση το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,4% (έναντι πρόβλεψης αρχικά για πτώση 1,3%), ενώ σε τριμηνιαία βάση καταγράφεται απώλεια ΑΕΠ 0,5% (έναντι 0,4% προηγουμένως).
Επίσης μεγάλες πιέσεις δέχθηκαν οι εξαγωγές που παρουσίασαν πτώση 11,7% σε ετήσια βάση και 3,3% σε τριμηνιαία βάση. Μείωση 2,7% σε ετήσια βάση κατέγραψαν και οι επενδύσεις (6,8% σε τριμηνιαία βάση) και κατά 1,3% μειώθηκε το α τρίμηνο σε ετήσια βάση η κατανάλωση (κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση).
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της λιτότητας και των ασφυκτικών μέτρων, κυρίως φορολογικών, που επιβάλλονται στην χώρα μας.
Μέτρα που δεν πρόκειται να αποδώσουν, αφού …ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Όσο και αν αυξάνονται έμμεση και άμεση φορολογία, φυσικά και νομικά πρόσωπα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υπερβολικές υποχρεώσεις τους.
Αυτό πρέπει να κατανοήσουν τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι δανειστές της που πιέζουν, χρόνια τώρα, όχι μόνο τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και τις προηγούμενες, να λάβουν μέτρα που καταστρέφουν αντί να λύνουν προβλήματα.
Μοναδική λύση φαντάζει πλέον η συνένωση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας που με μια φωνή και με μεγάλη αποφασιστικότητα θα αρνηθούν να αποδεχτούν τις καταστροφικές επιλογές των δανειστών.
Μιλώντας σήμερα Δευτέρα, σε τηλεοπτικό σταθμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα προσπαθήσει να πείσει την Μέρκελ για αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα.
Το ίδιο έλεγε και ο Σαμαράς, ενώ κάτι παρόμοιο επιχείρησε και ο Τσίπρας. Και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό.
Δυστυχώς εδώ έφτασε η χώρα. Να πρέπει να πάρουμε την άδεια της κάθε Μέρκελ για να λύσουμε τα προβλήματα της ίδιας μας της χώρας.
Αυτό θα μπορούσε να ανατραπεί, αν τα προηγούμενα χρόνια οι πολιτικοί ταγοί της χώρας αντιμετώπιζαν τους δανειστές ενωμένοι. Δεν το έπραξαν και δεν το πράττουν. Γι αυτό η χώρα δεν κερδίζει μάχες.
Οι δανειστές έχουν εκμεταλλευτεί σε βάρος του λαού αυτής της χώρας τις μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες των πολιτικών της.
Δεν πάει άλλο, όμως. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Και δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά ακόμη και οι ίδιοι οι Γερμανοί.
Το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης Πέτερ Μπόφινγκερ, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, τόνισε ότι η συμφωνία του Eurogroup «ακολουθεί τη στρατηγική του 2010, απαιτεί δηλαδή υπερβολικά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, επιβάλλει πολλούς φόρους και νέα μέτρα λιτότητας».
Και βέβαια ο Γερμανός προέβλεψε ότι «το πιθανότερο είναι μία περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας αφού οι επιδιωκόμενοι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν».
«Αντί για ανάπτυξη θα έχουμε νέο τέλμα» υπογραμμίζει το μέλος της επιτροπής «σοφών» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση.
Προτείνει, μάλιστα, να παγώσει η λιτότητα για 2 χρόνια ώστε να φανεί πώς θα αντιδράσει η ελληνική οικονομία.
«Το σημαντικότερο είναι να επανέλθει στη χώρα η ανάπτυξη. Η καλύτερη μέθοδος γι΄αυτό θα ήταν να την αφήσει κανείς για δύο χρόνια σε ησυχία, χωρίς προγράμματα λιτότητας, με την ελπίδα ότι η οικονομία της θα βρει από μόνη της τον εαυτό της. Το ότι κάτι τέτοιο λειτουργεί το βλέπουμε στην περίπτωση της Ισπανίας».
Αυτά που λέει ο Γερμανός “σοφός” πρέπει να τα πουν με μια φωνή όλοι μαζί οι Έλληνες πολιτικοί για να ξεβουλώσουν τα αυτιά των δανειστών μας.
Με ψιθύρους και μεμονωμένες φωνές θα συνεχίσουμε να μιλάμε σε ώτα μη ακουόντων.