Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Ο Πρέσβυς
Διπλωματικά και Παραδιπλωματικά

Αποκαταστάθηκε ο πρέσβης ε.τ. που κατήγγειλε μισθοφόρους της BlackWater στη Βουλή

Αποκαταστάθηκε ο πρέσβης ε.τ. που κατήγγειλε μισθοφόρους της BlackWater στη Βουλή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Blackwater, Διπλωματικό Σώμα, ΕΠΑΜ, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Μισθοφόροι, Πρόσφυγες, Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Στο θέμα των συνοριακών επεισοδίων με τα Σκόπια, η ανησυχία στο ΥΠΕΞ είναι έντονη, καθώς μετά τα πρόσφατα γεγονότα της Ειδομένης ακολούθησε ανταλλαγή διαβημάτων και ρηματικών διακοινώσεων που κατέδειξαν τις διαφωνίες, ιδιαίτερα σε σχέση με τρία ζητήματα.

Πρώτον, τη χρήση πλαστικών σφαιρών, κάτι που αρνείται η σκοπιανή πλευρά, αλλά η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι ζητήθηκαν εγγράφως από κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ υπάρχουν και αποδείξεις ως εκ του τραυματισμού 30 περίπου ατόμων, αλλά και σχετική επιβεβαίωση από Υπάτη Αρμοστεία Ηνωμένων Εθνών για Πρόσφυγες.

Σημειωτέον ότι οι πλαστικές σφαίρες είναι δυνάμει φονικές, ενώ σε κάποιες χώρες έχει απαγορευθεί και η χρήση τους.

Δεύτερον, την υπέρπτηση στρατιωτικού ελικοπτέρου πάνω από τη μεθόριο, χωρίς να έχει ζητηθεί η σχετική άδεια.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας τηρεί αυστηρά κανόνες έγγραφης προειδοποίησης όμορης χώρας για κάθε υπέρπτηση από στρατιωτικά ελικόπτερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και για αθώες ρίψεις δολωμάτων για εμβολιασμούς αλεπούδων υπάρχει ειδοποίηση της σκοπιανής πλευράς με ρηματική διακοίνωση.

Τρίτον, τη διαφωνία που φαίνεται ότι υπάρχει σχετικά με την παρουσία ή μη αστυνομικών τρίτων χωρών στην επιχείρηση αποτροπής εισόδου προσφύγων στο σκοπιανό έδαφος που σύμφωνα με την πΓΔΜ ήταν παρόντες, αν και όχι στη πρώτη γραμμή επιχείρησης, ενώ η ελληνική πλευρά το απορρίπτει έπειτα από επαφές του Γραφείου Συνδέσμου Σκοπίων με αξιωματούχους των κρατών αυτών (π.χ. Αυστρίας και Ουγγαρίας) στη γειτονική χώρα.

Από την άλλη μεριά, διαπιστώνεται ότι τα Σκόπια αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους η όξυνση των σχέσεων με την Ελλάδα.

Επιπλέον, δεν φαίνεται ότι θέλουν διακινδυνεύσει τη διεξαγωγή της τετραμερούς υπουργικής συνάντησης της Θεσσαλονίκης (21-22/4) και προσεχή γύρο διαβουλεύσεων για ΜΟΕ (Σκόπια 25/4).

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να αφήνει και ανεξέλεγκτη την κατάσταση στην Ειδομένη.

Ένδειξη για τους κινδύνους που καιροφυλακτούν αποτελεί η πρόταση για τη σύσταση κοινού γραφείου διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ πΓΔΜ και Ελλάδος την οποία προώθησε προς το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δια του Γραφείου του στα Σκόπια και που προβλημάτισε έντονα το ΥΠΕΞ.

***

Επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι φήμες που σας είχαμε μεταφέρει τις προηγούμενες βδομάδες και ούτω, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, το οποίο συνεκλήθη τη Παρασκευή 15 Απριλίου τ.ε., προτάθηκαν οι κάτωθι μεταθέσεις Πληρεξούσιων Υπουργών:

Από την Κεντρική Υπηρεσία σε Αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας:

pinakas1

Από Αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας σε Αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας:

pinakas2

Κρίσιμη για την μελλοντική εσωτερική λειτουργία του ΥΠΕΞ είναι η μετακίνηση του κ. Μάκη Ευθυμιάδη στη πρεσβεία Πράγας αφού αυτή τη στιγμή είναι διευθυντής εξωτερικών σχέσεων ΕΕ και άρα χειρίζεται (κατά γενική αναγνώριση επιτυχώς) τους φακέλους των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και γενικά ότι θέμα μας περνάει μέσω της ΕΕ (δηλαδή, σχεδόν τα πάντα).

Δεδομένου ότι η πρεσβεία Ραμπάτ είναι αυτή τη στιγμή χωρίς προϊστάμενο μετά την αποχώρηση του Πλάτωνα Χατζημιχάλη, η μετακίνηση προς Πράγα δεν θα πρέπει να αργήσει. Άλλωστε, γενικά, η Διεύθυνση Προσωπικού έχει βάλει μπροστά το μηχανισμό των πρεσβευτικών μετακινήσεων.

***

Κενή έμεινε η θέση του πρεσβευτή-συμβούλου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ. Αντίθετα στο Βερολίνο μετακινείται ο δεύτερος στη Διεύθυνση ΝΑΤΟ νεοπροαχθείς ΠΥΒ΄ κ. Παΐζης-Παπαδέλλης. Χαμηλών τόνων γενικά, ο νέος πρεσβευτής σύμβουλος, καθόσον γνωρίζουμε, δεν είναι γνώστης της γερμανικής…

***

Η συνεδρίαση του ΑΥΣ έγινε με τη νέα αυτού σύνθεση, μετά τη τοποθέτηση της κας Ντίνας Κολιού, πρέσβεως, ως Γενικής Διευθύντριας Προσωπικού, Διοικητικής Οργάνωσης και Οικονομικής Διαχείρισης, σε αντικατάσταση του κ. Δημήτρη Λέτσιου, ΠΥΑ΄, και άρα ως ex officio μέλους του ΑΥΣ.

Δεδομένου ότι ο Οργανισμός του Υπουργείου Εξωτερικών απαιτεί το ένα μέλος που ορίζει ο Υπουργός να είναι γυναίκα, ως νέο τακτικό μέλος του ΑΥΣ σε αντικατάσταση της κας Κολιού ορίσθηκε η μέχρι τώρα αναπληρώτρια της κας Κολιού κα Mαρία Διαμάντη, ΠΥΑ΄, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων με τις χώρες της Ασίας, της Κ. και Ν. Αμερικής και της Υποσαχαρικής Αφρικής, και ήδη υπό μετακίνηση ως πρέσβης στο Όσλο, με αναπληρώτρια τη κα. Νίκη Κουτράκου, ΠΥΑ΄, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων με Βαλκάνια, Ρωσία και Χώρες ΚΑΚ. Η τοποθέτηση της τελευταίας εξέπληξε αρκετούς, διότι η θητεία της στην ΥΔΑΣ ακούγεται ότι μπορεί να άφησε «σκιές» καθώς η κα Κουτράκου δεν έλεγε συχνά «όχι»…

***

Παράλληλα, τακτικό Μέλος του Ανωτάτου Πειθαρχικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου (ΑΠΥΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών για το υπόλοιπο της θητείας του Συμβουλίου αυτού, ορίσθηκε η πρέσβυς κα Κωνσταντίνα Κολιού, Γενική Διευθύντρια Προσωπικού, Διοικητικής Οργάνωσης και Οικονομικής Διαχείρισης, σε αντικατάσταση του κ. Δημήτρη Λέτσιου, ΠΥΑ΄, Πρόκειται για αντιμετάθεση, αφού αναπληρωτή της ορίζεται ο ίδιος ο κ. Δημήτρης Λέτσιος, ο οποίος είχε ως αναπληρώτριά του την κα Κολιού.

***

Λόγω της αποχής των δικηγόρων ματαιώθηκε πάντως η συνεδρίαση στο ΑΠΥΣ για την υπόθεση του τέως γενικού προξένου στη Κωνσταντινούπολη κ. Νίκου Ματθιουδάκη, ΠΥΒ΄. Στο μεταξύ ως γνωστόν, του έχει ματαιωθεί διαδοχή η μετάθεση στη ΜΑ ΕΕ ως δεύτερου και στο Κάιρο ως πρέσβυ. Στις Βρυξέλλες παραμένει σε απόσπαση εν τούτοις η σύζυγος του κα Κατερίνα Βαρβαρήγου, ΣΠΑ΄, περιμένοντας κάποιον που δεν πρόκειται να έλθει.

***

Η κα Κολιού δεν πήρε πάντως μαζί της και τον συνεργάτη της στη Β΄ Γενική Διεύθυνση κ. Χρήστο Σοφιανόπουλο, ΣΠΑ΄ (εγγονό μας λένε του παλιού ΥΠΕΞ). Ίσως γιατί προβλέπεται μετακίνησή του προς την πρεσβεία Βελιγραδίου.

***

Και μια που λέμε για αποσπάσεις: ξανάρχισε ο χορός των αποσπάσεων στις μόνιμες αντιπροσωπείες, αυτή τη φορά με άρωμα ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι είχαμε μέχρι στιγμής την απόσπαση του Τμηματάρχη του Υπουργείου Υγείας Γιώργου Γεωργακόπουλο για τρία χρόνια στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη παράταση της απόσπασης για ένα χρόνο στην ίδια Αρχή της κας Βασιλικής Καρυπιάδη, υπαλλήλου του Υπουργείου Οικονομικών του κλάδου ΠΕ Μεταφραστών -Διερμηνέων και την απόσπαση της κας Ιωάννας Πάλλα, υπαλλήλου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατηγορίας Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού με βαθμό Ε ́, για τρία έτη στη ΜΑ ΕΕ. Με άλλα λόγια, αντί να μαζεύουμε κόσμο για να κάνουμε οικονομία από τη ΜΑ ΕΕ στέλνουμε και άλλους….

***

«Μικρό» Υπηρεσιακό Συμβούλιο ετοιμάζεται για την προσεχή Παρασκευή 22/4. Όλες οι φήμες λένε, όμως, πως για πρώτη φορά, το Υπηρεσιακό δεν θα καλύψει το σύνολο των μετακινήσεων, αλλά θα περιλαμβάνει κάποιες από τις αναγκαίες μετακινήσεως διπλωματικών και ΟΕΥ, ίσως και για τους τεχνικούς επικοινωνιών. Για τους διοικητικούς υπαλλήλους έπεται δεύτερη συνεδρίαση του Υπηρεσιακού, καθώς -όταν θα ξεκαθαρίσει και το ζήτημα των πιστώσεων- θα αποφασιστεί που θα γίνουν μετακινήσεις, ενώ υπάρχει έντονος προβληματισμός μήπως θα πρέπει να αρχίσει ανακατανομή των δυνάμεων και κάποιοι υπάλληλοι να επιστρέψουν στη Κεντρική Υπηρεσία χωρίς να αντικατασταθούν. Το Υπηρεσιακό της Παρασκευής θα λαμβάνει επίσης τις ανάγκες που προκλήθηκαν από τις πρεσβευτικές μετακινήσεις. Έτσι, θεωρείται π.χ. απίθανο να μετακινηθεί ο κ. Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, ΣΠΑ΄, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ, όπου αντικαθίσταται τόσο ο μόνιμος αντιπρόσωπος όσο και η αναπληρώτριά του.

***

Ήδη συνεχίζεται πάντως με σειρά διαταγμάτων η αναδιάρθρωση του οργανογράμματος της Εξωτερικής Υπηρεσίας. Έτσι, μετά τη μεταφορά θέσεως συμβούλου πρεσβείας από τη πρεσβεία Ρώμης στη πρεσβεία Άγκυρας, συστάθηκε θέση ιδιαιτέρας γραμματέως στη πρεσβεία Βιέννης, μεταφέρθηκε μία θέση συμβούλου πρεσβείας από τη πρεσβεία Κοπεγχάγης στη πρεσβεία Παρισίων. Ακούστηκε ότι για τη θέση ενδιαφέρεται η δεύτερη του Προσωπικού κα Σοφία Σταματέλλη, ΣΠΑ΄. Με άλλο διάταγμα μεταφέρθηκε μια θέση εμπειρογνώμονα από τη ΜΑ ΕΕ στη ΜΑ ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

***

Με άλλο διάταγμα προσαρμόστηκαν οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης ΝΑΤΟ και ΔΕΕ στο γεγονός ότι έχει καταργηθεί η ΔΕΕ.

Με από 28.03.2016 Προεδρικό διάταγμα, αποδόθηκε εκ νέου στον Λεωνίδα Χρυσανθόπουλο ο τίτλος του Πρέσβυ επί τιμή.

Η αφαίρεση του τίτλου του επί τιμή πρέσβη έγινε το 2013 από τον κ. Αβραμόπουλο σε συνέχεια συνεντεύξεως του κ. Χρυσανθόπουλου σε εφημερίδα του Καναδά όπου δήλωσε σαφώς ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συνάψει συμφωνία με τη διάδοχο εταιρεία της αμερικανικής Blackwater, για να προσλάβει μισθοφόρους για τη φύλαξη του ελληνικού κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Blackwater ήταν η κύρια εταιρεία μισθοφόρων που ανέλαβε την επιβολή της τάξης στο Ιράκ και τη φύλαξη Αμερικανών αξιωματούχων, μετά την εισβολή των Αμερικανών και είναι διαβόητη για πρακτικές βασανιστηρίων κατά των Ιρακινών.

Η εταιρεία έχει μετονομαστεί σε Academi.

Επίσης, κατήγγειλε τότε παρέμβαση της κυβέρνησης στον Τύπο, υποστηρίζοντας ότι έχουν δοθεί κατευθυντήριες γραμμές στα μέσα ενημέρωσης για το «τι επιτρέπεται να λέγεται και τι όχι» (αναφερόταν προφανώς στο περιστατικό με τους δημοσιογράφους Αρβανίτη και Κατσίμη, οι οποίοι «μπήκαν» στον πάγο στη τότε ΕΡΤ για σχόλια που έκαναν εναντίον του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια). «Δεν υπάρχει πλέον στην Ελλάδα δημοκρατία», έλεγε και σημειώνει «στις δημοκρατίες τα κοινοβούλια δεν χρειάζονται προστασία».

Ο κ. Χρυσανθόπουλος είχε όμως και προηγουμένως προκαλέσει ενόχληση στο πλαίσιο της δραστηριοποιήσεως του στο Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ.) του κ. Δημήτρη Καζάκη του οποίου ήταν υποψήφιος και διατελεί υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας (για όσους ενδιαφέρονται για μια τελευταία συνέντευξή του εδώ)

Ο κ. Χρυσανθόπουλος, παλιός αγαπημένος συνεργάτης και διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Θεόδωρου Πάγκαλου, έχει υπηρετήσει πρόξενος στο Γενικό Προξενείο Τορόντο, στο Πεκίνο, στις ΜΑ ΕΟΚ, στη ΜΑ ΟΗΕ στην Ν. Υόρκη, ενώ, όπως και ο πατέρας του, αείμνηστος πρέσβης Θεμιστοκλής Χρυσανθόπουλος, διετέλεσε Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη.

Υπηρέτησε ως πρώτος πρέσβυς της Ελλάδας στο Ερεβάν, στην Βαρσοβία, και στην Οττάβα και ως Γενικός Διευθυντής Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι το 2012 ήταν Γ.Γ. της Διεθνούς Γραμματείας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας.

***

Έγινε η ανάθεση της συμβάσεως συντηρήσεως του συστήματος VIS στην Space Hellas (βλ. ανάθεση εδώ). Το θέμα έχει απασχολήσει και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (τη γνωμοδότηση της όπου και η ιστορία της όλης διαδικασίας βλ. εδώ).

Συγχρόνως προχωρεί και η υπόθεση της «Ανάδειξης παρόχου υπηρεσιών υποστήριξης» στο VIS στην οποία ανάδοχος είναι η «Global Visa Center World (HELLAS)», εταιρεία που κατά τη διαδικασία εκπροσώπησαν ο πρέσβης κ. Γιάννης Ζέπος, τέως γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ, ο κ. Δημήτρης Πλατής, τέως ΠΥΒ΄ και τέως γενικός γραμματέας των Υπουργείων Παιδείας και Μεταφορών επί Ευριπίδη Στυλιανίδη, του οποίου διατέλεσε και διευθυντής του διπλωματικού γραφείου, και ο τέως Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Λευτέρης Οικονόμου. Το μέχρι στιγμής ιστορικό της υποθέσεως μπορείτε να δείτε στην σχετική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας εδώ.

Στο θέμα των ορίων αφυπηρετήσεως εκδόθηκαν ήδη και δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ οι αποφάσεις αφυπηρέτησεις για τους πρώτους επτά διοικητικούς υπαλλήλους.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό της προχειρότητας του χειρισμού του όλου ζητήματος από τον αρμόδιο στο Προσωπικό κ. Γιώργο Ζαφείρη, ΓΠΑ΄, ότι κουβάλησε τους ανθρώπους στην Αθήνα με κλήση για λόγους υπηρεσίας (τι φοβόταν; μήπως καταλάβουν την πρεσβεία που υπηρετούσαν και ταμπουρωθούν σε αυτή;) για να παραδώσουν υπηρεσία, αντί να τους αφήσει με την ησυχία τους να μαζέψουν τα πράγματά τους.

Το αποτέλεσμα: Όπως προκύπτει από τηλεγράφημα από την πρεσβεία Καράκας, ο εκεί αφυπηρετών διοικητικός υπάλληλος αναγκάσθηκε να αφήσει το διαμέρισμα και την οικοσκευή του χωρίς να προβεί σε ενέργειες μεταφοράς στην Ελλάδα. Ο απόλυτος εφιάλτης κάθε υπεξικού δηλαδή… Τώρα ο άνθρωπος θα πρέπει να πληρώσει μόνος του εισιτήρια και έξοδα. Ποιος θα τα πληρώσει; Ο κ. Ζαφείρης;

***

Όσο για τους αφυπηρετούντες πρέσβεις, τα διατάγματα αφυπηρετήσεως έφυγαν την προηγούμενη Δευτέρα για ΦΕΚ και όπου ναναι θα δημοσιευτούν. Καλή αρχή στους δικαστικούς αγώνες και στο μπάχαλο που θα επακολουθήσει…

***

Αλγεινή εντύπωση όμως προκάλεσε στο Υπουργείο σχετική ανακοίνωση της ΕΔΥ από 11/4 με τίτλο «Εφαρμογή του Νόμου 4369/2016» η οποία αποδίδεται σε δύο (άρρενες) συμβούλους μέλη του Δ.Σ.:
«Το ΔΣ της ΕΔΥ χαιρετίζει την Εγκύκλιο της ΣΤ’ Γενικής Δ/νσης (ΑΠΦ Π20-15591/4.4.2016), σχετικώς με την «Εφαρμογή του Νόμου 4369/2016 για τους υπαλλήλους του ΥΠΕΞ – Θέμα οικοσκευών», επισημαίνοντας σχετικώς τα εξής:

Εκτιμούμε ότι λόγω των ιδιαιτεροτήτων που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία του Διπλωματικού Κλάδου (τρόπου εισαγωγής, αυστηρή ιεραρχία με δομημένη επετηρίδα που συνεπάγεται καθυστερήσεις κρίσεων/προαγωγών, καθώς και εξειδίκευση και περιορισμένος αριθμός θέσεων στην Εξωτερική Υπηρεσία),υπάρχει ευρεία συναίνεση για την ανάγκη σταθερής στελεχιακής ανανέωσης του Διπλωματικού Κλάδου. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι οι ιδιαιτερότητες ορθώς αντικατοπτρίζονται και θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται στον νέο Οργανισμό του Υπουργείο Εξωτερικών.

Η ΕΔΥ θα συμμετάσχει στις σχετικές διαβουλεύσεις για την διερεύνηση ενδεχόμενων τροποποιήσεων των διατάξεων του Οργανισμού».

Η ανακοίνωση εκνεύρισε πρώτα πρώτα τους υπαλλήλους όλων των λοιπών κλάδων του ΥΠΕΞ, αφού η ΕΔΥ εμφανίζεται να ταυτίζει τα συμφέροντα κάποιων στελεχών του διπλωματικού κλάδου με το ΥΠΕΞ.

Κατά κύριο λόγο όμως εκνεύρισε τους υπαλλήλους με πρεσβευτικό βαθμό. Κυρίως εκείνους (και είναι πια οι συντριπτικά περισσότεροι) που χρειάστηκε να περιμένουν πάνω από 10 χρόνια στο βαθμό του συμβούλου, κάποιοι δε δεν έχουν καν διατελέσει προϊστάμενοι σε διπλωματική αρχή, και οι οποίοι αφυπηρετούν σε λίγα χρόνια. Βλέπουν δηλαδή κάποιους κάποιους ανυπόμονους να θέλουν να γίνουν πρέσβεις πριν συμπληρώσουν καν 22-23 χρόνια στην υπηρεσία.

Τι να πουν οι παλιότεροι, που περίμεναν 4 χρόνια στο βαθμό του γραμματέα πρεσβείας Β΄ ή και 4-5 χρόνια ως γραμματείς πρεσβείας Α΄ επειδή δεν υπήρχαν κενές οργανικές θέσεις στους ανώτερους βαθμούς (τότε δεν υπήρχαν ενιαίοι βαθμοί); Τελικά, σχολιαζόταν, μήπως η ΕΔΥ πρέπει να γίνει Ένωση Κατωτέρων Διπλωματικών Υπαλλήλων.

Με το «κατώτερο» τόσο στο βαθμό όσο και στο γενικότερο επίπεδο (=0). Αν και στο «γλείψιμο» της ηγεσίας μιλάμε για πραγματική μαεστρία… Είναι η κατάσταση που πολλοί προέβλεψαν όταν έγινε ο πληθωρισμός των πρεσβευτικών θέσεων με τον Οργανισμό Πάγκαλου. «Στο τέλος θα μαλώνουμε οι διπλωμάτες ποιος θα σφουγγαρίζει μπροστά από το γραφείο του Υπουργού…». Πόσο προφητικό, αλήθεια…

  • Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
    Η 8η Δεκεμβρίου 2024 ανέτειλε με μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή γενικότερα. Οι δυνάμεις των Σύρων ανταρτών σε συνεργασία με άτακτες ομάδες διωκόμενων του Άσαντ και Τζιχαντιστών, κατέλαβαν τη Δαμασκό ανατρέποντας το καθεστώς Άσαντ (που...
  • Η γεωπολιτική απληστία της ρωσικής Εκκλησίας
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    «Ch'hai di nuovo, buffon? Che dell'usato Più noioso voi siete.» G. Verdi, RIGOLETTO, ATTO PRIMO Διαβάζοντας στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εξωτερικών κλπ. του Πατριαρχείου Μόσχας την συνέντευξη του μητροπολίτου Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδοσίου της επαρχίας της Εκκλησίας της Ρωσίας στην Ουκρανία (περισσότερο γνωστής ως...
  • Για την Εξουσία και την Εθνική Κυριαρχία
    Νομικός, Ύπατος Μεγάλος Ταξιάρχης του Υπάτου Συμβουλίου του 33° του ΑΑΣΤ για την Ελλάδα
    Η περίοδος των Χριστουγέννων προσφέρει πάντοτε αφορμές για περισυλλογή. Πέρα από τις συνήθεις εορταστικές παραδόσεις –τη γαλοπούλα, τα δώρα, τις μελωδίες– η ουσία των ημερών μάς καλεί να σκεφτούμε βαθύτερα. Θέματα όπως η εξουσία, η δολιότητα και η σωτηρία αναδύονται μέσα...