Όσοι πίστεψαν έστω για μια στιγμή ότι οι αποκαλύψεις γύρω από τον εκβιασμό της Ελλάδας από το ΔΝΤ και τις συνωμοτικές συνεννοήσεις των στελεχών του για πρόκληση κινδύνου χρεοκοπίας θα προκαλέσουν συσπείρωση του πολιτικού κόσμου στη χώρα μας, διαψεύστηκαν μέσα σε λίγες ώρες.
Ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δεν περίμενε καν την επίσημη θέση του ΔΝΤ για τις αποκαλύψεις. Έσπευσε να υιοθετήσει πλήρη γραμμή ταύτισης με το ΔΝΤ στα πιο κρίσιμα ζητήματα.
«Όσο περνά ο καιρός και δεν κάνουμε αυτά που πρέπει, τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός»δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ. Και συμπλήρωσε ότι «Η ευθύνη είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης».
Απολύτως καμιά διαφορά από τα όσα υποστηρίζει ο Τόμσεν. Να κάνουμε «αυτά που πρέπει», δηλαδή αυτά που ζητάει το ΔΝΤ.
Και προχώρησε ακόμη περισσότερο,ενοχοποιώντας την ελληνική πλευρά για τη διαρροή των συνομιλιών. «Κανείς δεν ξέρει ποιος και γιατί υπέκλεψε τη συγκεκριμένη συνομιλία. Αλλά στο κρίσιμο αυτό ζήτημα δεν είναι δυνατόν να υπάρχει καμία σκιά».
Δηλαδή και στην ουσία της αντιπαράθεσης με το ΔΝΤ για τα νέα εξοντωτικά μέτρα λιτότητας που απαιτεί και στο χειρισμό των αποκαλύψεων για τον εκβιασμό , ο κ. Μητσοτάκης παίρνει 100% το μέρος του ΔΝΤ ενάντια στην κυβέρνηση.
Είναι όμως μόνον η κυβέρνηση ή συνολικά το εθνικό συμφέρον σε σύγκρουση με το ΔΝΤ και τους εγχώριους υποστηρικτές του; Γιατί στους διαλόγους των Wikileaks αποκαλύπτεται ότι τον κρίσιμο Ιούλιο του 2015 η απειλή της χρεοκοπίας χρησιμοποιήθηκε συνειδητά από το ΔΝΤ για να καμφθούν οι ελληνικές αντιστάσεις.
Μια απειλή κατά της εθνικής οικονομίας, κατά του μέλλοντος και της προοπτικής κάθε έλληνα πολίτη – εκτός βέβαια από αυτούς που έχουν καταθέσεις στις διάφορες λίστες Λαγκάρντ – Φαλτσίνι κλπ.
Και την απειλή αυτή σχεδιάζουν να επαναφέρουν και σήμερα, εν ανάγκη εκβιάζοντας και την Μέρκελ με το κλίμα που δημιουργείται στην Ευρώπη λόγω πιθανού Brexit.
Το ΔΝΤ συνωμοτεί να εκβιάσει την εκλεγμένη κυβέρνηση και τη χώρα συνολικά και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει ότι «Η ευθύνη είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης». Σκηνές που θυμίζουν τις χειρότερες περιόδους της ελληνικής ιστορίας, όταν ο εσωτερικός διχασμός οδηγούσε σε εθνικές τραγωδίες.
Ειλικρινά ελπίζουμε ο κ. Μητσοτάκης να μην έχει αντιληφθεί το δρόμο που παίρνει. Να μην έχει συνειδητοποιήσει ότι διολισθαίνει σ’ αυτό που περιγράφει ο Καβάφης στη Σατραπεία.
Δυστυχώς 24 ώρες αργότερα, η κα Λαγκάρντ στην απάντηση της στην επιστολή του Έλληνα Πρωθυπουργού επανέλαβε ακριβώς τις επισημάνσεις του κ. Μητσοτάκη. Με το απρεπές ύφος της αποκαλύπτει ουσιαστικά την αλήθεια των περί εκβιασμού αποκαλύψεων αλλά επίσης δείχνει ότι υπάρχει ευθεία γραμμή ανάμεσα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό μέτωπο.
Μια άλλη κορυφαία εκπρόσωπος του εσωτερικού μετώπου στήριξης του ΔΝΤ, η κ. Μιράντα Ξαφά, έσπευσε επίσης με άρθρο της στο γνωστό liberal να μας τονίσει ότι «το ΔΝΤ είναι φίλοι μας, θέλουν το καλό μας». Ο Τόμσεν φοβάται απλώς ότι «δεν βγαίνει» το πρόγραμμα και τι ζητάει, 8-9 δις νέα μέτρα, ψιλοπράγματα.
Υπάρχει βέβαια και το καρότο, ότι το ΔΝΤ ζητάει μείωση του χρέους. Μόνο που αυτό η κα Ξαφά «ξεχνάει» ότι αυτή η μείωση δεν αφορά το ΔΝΤ αλλά τους Ευρωπαίους πιστωτές. Το ΔΝΤ δηλαδή ζητάει από μας να δεχτούμε εξοντωτικά μέτρα (ιδιαίτερα για το αφορολόγητο των μισθωτών και τη μείωση των κυρίων συντάξεων) και μετά … θα ζητήσει από τη Μέρκελ να μας μειώσει το χρέος. Να θυμίσω ότι το έχουμε ζητήσει και έχουμε πάρει σχετική δέσμευση από μόνοι μας. Αντίθετα μάλιστα, η καθυστέρηση στην αξιολόγηση που προκαλεί το ΔΝΤ, καθυστερεί την συζήτηση για το χρέος.
Αλλά επίσης να έχουμε στο νου μας ότι τυχόν αποδοχή των νέων υφεσιακών μέτρων εμπνεύσεως ΔΝΤ θα τραυματίσει τόσο την ελληνική οικονομία που θα είναι προβληματική η ανάκαμψη της ακόμη και με μια θετική απόφαση για το χρέος. Το ΔΝΤ έχει οδηγήσει δεκάδες κράτη στον Τρίτο Κόσμο ακριβώς σε αυτό το αδιέξοδο. Να ισορροπήσουν λογιστικά τα οικονομικά τους αλλά με πλήρη διάλυση της πραγματικής οικονομίας τους. Η λογική και η πλήρης αποτυχία αυτής της νεοφιλελεύθερης συνταγής του ΔΝΤ διδάσκεται πλέον και στις Οικονομικές Σχολές, δεν χρειαζόμαστε την κα Ξαφά να μας το ερμηνεύσει.
Χαρακτηριστικά σχολίαζε για το θέμα συνεργάτης του πρωθυπουργού πως «είναι σαν να σου λένε πήδα από τον 5ο και εμείς θα σου πάρουμε παγωτό».
Η δημοσιοποίηση των εσωτερικών συζητήσεων και των συνεχιζόμενων εκβιασμών της Ελλάδας από το ΔΝΤ διαμορφώνει νέα δεδομένα και εξελίξεις. Μετά και την ιταμή απάντηση της κας Λαγκάρντ (που θέτει και θέμα … ασφάλειας των Τόμσεν και Βεκουλέσκου, σε ένα κράτος – μέλος της ΕΕ !) χρειαζόμαστε μια εθνική στρατηγική για την κοινή αντιμετώπιση της πρόκλησης.
Η ΝΔ πρέπει να σταματήσει να παίζει με το εθνικό συμφέρον για χάρη του κομματικού οφέλους (το οποίο είναι αδύνατον να έχει με τέτοια γραμμή, μάλλον αντίθετα η ΝΔ δίνει έτσι τεράστιο χώρο στους ακροδεξιούς σχεδιασμούς Μπαλτάκου). Η πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης για Ευρωπαϊκή λύση χωρίς το ΔΝΤ είναι η μόνη ρεαλιστική, γιατί εξυπηρετεί και την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η εικόνα στελεχών του ΔΝΤ να σχεδιάζουν να εκβιάσουν την γερμανική κυβέρνηση στη Μπούντεσταγκ δεν είναι αποδεκτή από κανέναν στην ήπειρο μας.
Όχι μόνον η κυβέρνηση αλλά η Ελλάδα συνολικά είναι ηθικά και πολιτικά ενισχυμένη μετά τις αποκαλύψεις. Αρκεί σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια να μην μας «εμποδίζουν ευτελείς συνήθειες, και μικροπρέπειες, κι αδιαφορίες».