Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Ο Πρέσβυς
Διπλωματικά και Παραδιπλωματικά

Όλο το παρασκήνιο πίσω από τις μεταθέσεις των πρέσβεων – Ποιος πάει που!

Όλο το παρασκήνιο πίσω από τις μεταθέσεις των πρέσβεων – Ποιος πάει που!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διπλωματικό Σώμα, Υπουργείο Εξωτερικών,

Πραγματοποιήθηκε τη προηγούμενη Παρασκευή 18/3 η συνεδρίαση του Ανωτάτου Υπηρεσιακού Συμβουλίου (ΑΥΣ) για τις μεταθέσεις των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών με πρεσβευτικό βαθμό.

Σύμφωνα με το εισηγητικό σημείωμα που έγινε δεκτό ομοφώνως από το ΑΥΣ οι προτεινόμενες μετακινήσεις είναι οι ακόλουθες:

Από Αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας στην Κεντρική Υπηρεσία:

pinakas1

pinakas2

Από την Κεντρική Υπηρεσία σε Αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας:

pinakas3

Από Αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας σε Αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας:

pinakas4

Το ΑΥΣ χαρακτηρίζεται γενικά ως “fair”. Ακόμα και αδικηθέντες στις πρόσφατες προαγωγές από ΠΥΒ΄ προς ΠΥΑ΄ κα. Νάνσυ Βράιλα και κ. Γεράσιμος Ντάβαρης αναλαμβάνουν πρεσβείες (η πρώτη το Ερεβάν και ο δεύτερος τη Λίμα).

Την ίδια τύχη δεν είχε και ο κ. Οικονομίδης που από το Βελιγράδι μετακινείται στο κέντρο.

Αν και η θέση της είχε προκηρυχθεί παραμένει τελικά επικεφαλής στη Μόσχα η κα Δανάη Κουμανάκου, πρέσβης. Ενισχύεται μάλιστα με τον Ανδρέα Φρυγανά, επί χρόνια δεύτερο στο Βερολίνο.

Όπως είδατε στους παραπάνω πίνακες, δεν διευκρινίζεται ότι ο κ. Φρυγανάς αναλαμβάνει τη θέση του πρεσβευτή συμβούλου, πράγμα που στην αρχή (και επειδή δεν παρατηρήθηκε ότι δεν μετακινείται η κα Κουμανάκου) προκάλεσε σύγχυση και ενόχληση διότι κυκλοφόρησε ότι ο κ. Φρυγανάς ευνοήθηκε υπερβολικά λαμβάνοντας ως πρώτο πόστο τη Μόσχα.

Στη πραγματικότητα μάλλον το αντίθετο ισχύει, αφού τη θέση γενικού προξένου στη Μόσχα έλαβε η κα Ελένη Βακάλη, ΠΥΒ΄, σήμερα δεύτερη στη Διεύθυνση Μέσης Ανατολής, και συνεπώς δεν φαίνεται να υπάρχει –προς το παρόν- θέση στη Μόσχα για τη σύζυγο του κ. Φρυγανά σύμβουλο κα Δέσποινα Πούλου, καθώς θυμόμαστε ότι δεν έχει προκηρυχθεί καμία από τις δύο θέσεις συμβούλων στην πρεσβεία Μόσχας.

Σημειωτέον ότι η κα. Βακάλη έπεται κατά μία μόνο θέση του κ. Φρυγανά στην επετηρίδα και ότι ο κ. Φρυγανάς ακουγόταν έντονα και για επικεφαλής σε Σκόπια ή Τελ Αβιβ.

Για το Τελ Αβιβ η τοποθέτηση πάντως του κ. Κώστα Μπίκα ήταν εξαιρετική επιλογή ενόψει και των προηγούμενων εμπειριών του σε Αλγέρι και Βαγδάτη, αλλά και της ιδιότητας του ως τέως Διοικητή της ΕΥΠ.

Σημειωτέον ότι και παλιότερα ο κ. Μπίκας προοριζόταν για την εν λόγω Αρχή αλλά δεν ανέλαβε λόγω του ορισμού του στην ΕΥΠ.

Η κα. Μίκα Διαμάντη, ΠΥΑ΄ ανταμείφθηκε τελικά για τα πολλά χρόνια υπηρεσία της στη Προεδρία της Δημοκρατίας με την πρεσβεία Όσλο.

Αντίθετα, η νυν προϊσταμένη του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κα. Κατερίνα Κόικα, ΠΥΒ΄ παρέμεινε τελικά στο κέντρο, ενώ μετά τη τοποθέτηση της κας Άννα Κόρκα, ΠΥΑ΄, στην ΜΑ Γενεύης, θα πρέπει μάλλον να περιμένει τον επόμενο γύρο μετακινήσεων.

Αν και η πρεσβεία Βατικανού δεν πρόκειται να προκηρυχθεί για αρκετό διάστημα… Όσο για τη τοποθέτηση της κας Κόρκα ήταν μια μικρή έκπληξη (όχι για όσους ξέρουν τη φιλία της με τη κα Ντίνα Κολλιού) γιατί δεν είχε ακουστεί ως υποψήφια.

Με πάντα καλά χαρτιά και γνωστή για την εργατικότητα της η κα Κόρκα αναλαμβάνει την αρχή σε περίοδο που προβλέπεται να είναι γεμάτη με μεγάλες εντάσεις λόγω του προσφυγικού που θα μετατρέψει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις διασκέψεις του Ερυθρού Σταυρού σε πεδία μάχης για τη χώρα μας.

Στους μεγάλους κερδισμένους του ΑΥΣ εμφανίζεται η κα Κακιοπούλου που μετά από πέντε χρόνια στο Γενικό Προξενείο Φρανκφούρτης αναλαμβάνει τη πρεσβεία Κοπεγχάγης. Από εκεί μετακινείται η κα Ελένη Σουρανή στα Τίρανα.

Συνηθισμένη σε δύσκολες καταστάσεις η κα Σουρανή (όλοι θυμούνται τον επιτυχή τρόπο που χειρίσθηκε την σύγκρουση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ως γενική πρόξενος) αποτελεί μια καλή επιλογή για τα Τίρανα, πόστο στο οποίο προφανώς θα την ακολουθήσει και ο σύζυγος της πρέσβης ε.τ. κ. Νότης Ζωγράφος, γνωστός από τη θητεία του στο Βερολίνο.

Τα Τίρανα λέγεται ότι επιθυμούσε και ο νυν διευθυντής Βαλκανίων κ. Βασίλης Μπορνόβας, ΠΥΒ΄, ο οποίος θεωρείται από τους αδικημένους του συμβουλίου αφού, αυτός ο ειδικός στα μειονοτικά, κατέληξε με τη πρεσβεία Αμάν.

Στους αδικημένους συγκαταλέγεται και ο πρέσβης κ. Γιώργος Πουκαμισάς, διευθυντής Ρωσίας και χωρών ΚΑΚ, ο οποίος πηγαίνει στο Κίεβο, το οποίο όπως φαίνεται δεν είχε ζητήσει.

Αν και το πόστο κρίνεται ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος για την χώρα μας στη παρούσα συγκυρία δεδομένου ότι η περιοχή των παλιοελλήνων της Μαριούπολης είναι στην εμπόλεμη ζώνη, γεγονός είναι ότι για την seniority του και την εμπειρία του είναι μάλλον σπατάλη ταλέντου.

Το ζεύγος Μιχάλη Διάμεση-Τεράζα Αγγελάτου διεσώθη τελικά (με στήριξη, μας λένε, Πάνου Καμμένου – κατά κακές γλώσσες διότι δεν τους ήθελε στο κέντρο να συνωμοτούν ο κ. Κοτζιάς. Ίσως ισχύουν βέβαια και τα δύο) και με το Κάιρο και τη Τύνιδα λαμβάνει δύο από τις αξιοπρεπέστατες βορειοαφρικανικές πρεσβείες.

Αν μάλιστα είναι ορθό ότι το Κάιρο κυνηγούσε και ο γενικός διευθυντής διοίκησης κ. Δημήτρης Λέτσιος (που όμως τακτοποιήθηκε τελικά με την κεντροευρωπαϊκή Βουδαπέστη), τότε είναι προφανής η επιτυχία του κ. Διάμεση.

Στο συμβούλιο αυτό παρατηρήθηκε και το σπάνιο φαινόμενο της μετακίνησης σε γειτονικό πόστο: του κ. Βασίλη Παπαδόπουλου, ΠΥΑ΄ από το Κίεβο στο Βουκουρέστι και του κ. Γρηγόρη Βασιλοκωνσταντάκη, ΠΥΑ΄, από το Βουκουρέστι στη Σόφια.

Επιτυχής κρίνεται η μετακίνηση του κ. Γιαννακάκη, ΠΥΑ΄, από τη Βουδαπέστη στα Σκόπια ενόψει της σημερινής συγκυρίας στις διμερείς σχέσεις και της προσφυγικής εμπλοκής.

Ο πρόεδρος της ΕΔΥ κ. Σταύρος Τσιέπας, ΠΥΒ΄, τελικά τακτοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ – πολύ καλύτερα δηλαδή από την αρχική του τοποθέτηση στη πρεσβεία Σαντιάγκο. Τελικά η σιωπή ωφελεί!

Οι τοποθετήσεις των κ.κ. Πέτρου Μαυροειδή, πρέσβη (Άγκυρα), Χάρη Λαλάκου (Ουάσινγκτον), Δημήτρη Τζιρά (Λονδίνου), Σπύρου Λαμπρίδη (ΜΑ ΝΑΤΟ), Δημήτρη Χρονόπουλου (Χάγη) είχαν κυκλοφορήσει από καιρό (όπως και η παρέμβαση της πρέσβεως εκ προσωπικοτήτων κας Αγγελοπούλου υπέρ των παλιών συνεργατών της Τζιρά και Λαμπρίδη), ώστε ουδείς εξεπλάγη.

Σημειωτέον ότι ο κ. Χρονόπουλος υπηρετεί από το 2007 στην Αθήνα και ότι στο μεσοδιάστημα είδε την τοποθέτηση του ως πρέσβη στη Λευκωσία να ακυρώνεται, ενώ η φιλοδοξία του να αναλάβει –παλιότερα- το Κάιρο και ήδη τη ΜΑ ΝΑΤΟ τελικά δεν εκπληρώθηκε.

Η δε επιθυμία της νυν διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του κ. Κοτζιά κας Τασίας Αθανασίου, ΠΥΑ΄, να επανέλθει στη Ρώμη όπου είχε παλιότερα υπηρετήσει ως σύμβουλος στη πρεσβεία Βατικανού, ήταν γνωστή από καιρό ώστε η μετακίνηση της ως πρέσβεως στη Ρώμη δεν εξέπληξε κανένα.

Στους αδικημένους του συμβουλίου ανήκει και ο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης που είδε την οριστική ακύρωση της παλιάς απόφασης μετακίνησης του ως επικεφαλής στη πρεσβεία Μόσχας και την ματαίωση των προσδοκιών που του είχαν καλλιεργήσει αρχικά για τη ΜΑ Γενεύης και, πρόσφατα, για τη ΜΑ ΟΑΣΕ.

Τώρα επιστρέφει κέντρο όπου ακούγεται για Γενικός Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων – έχει βέβαια ανθυποψήφιο τον κ. Κυριάκο Λουκάκη που επιστρέφει από την Άγκυρα.

Καθώς για Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων φαίνεται πως έχει κλειδώσει το όνομα του κ. Θέμη Δεμίρη που επιστρέφει από τη Ρώμη, ο μη επιλεγείς για Γενικός Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων πιθανόν να καταλήξει Γενικός Διευθυντής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, θέση η οποία θα κενωθεί μόλις η κα Ντίνα Κολλιού διαδεχθεί το κ. Λέτσιο.

Στη ΜΑ ΟΑΣΕ στη Βιέννη αντί του κ. Λάζαρη προκρίθηκε τελικά ο κ. Αλέξης Ζάννος, σήμερα Διευθυντής ΝΑΤΟ.

Ο νυν μόνιμος αντιπρόσωπος κ. Ανδρέας Παπαδάκης (και παλιότερα στη διευθυντής Μέσης Ανατολής) μετακινείται στο Κουβέιτ. Έχει γνώση των προβλημάτων της περιοχής καθώς έχει υπηρετήσει παλιότερα στο Ισραήλ.

Το παλιό στήριγμα του κ. Πάγκαλου κ. Θεόδωρος Θεοδώρου, ΠΥΑ΄, επιστρέφει μετά από μόλις τρία χρόνια στο Κουβέιτ – ακούσθηκε ότι αυτό οφείλεται σε παράπονα Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη περιοχή.

Το περιζήτητο Βελιγράδι πήρε τελικά ο Διευθυντής Εκκλησιών κ. Ηλίας Ηλιάδης. Γνωρίζει τη περιοχή αφού τη περίοδο διαλύσεως της Γιουγκοσλαβίας είχε υπηρετήσει στο γενικό προξενείο Σκοπίων.

Ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του ΑΝΥΠΕΞ κ. Ξυδάκη κ. Γιάννης Τζόβας, ΠΥΒ΄, δεν είχε πετύχει να τοποθετηθεί ως σύμβουλος στη Μαδρίτη, τοποθετήθηκε όμως τελικά στο Σαντιάγκο της Χιλής. Κενώνεται έτσι η θέση συμβούλου στη ΜΑ Γενεύης στην οποία είχε τοποθετηθεί (και μπλοκάρει έκτοτε) προ της προαγωγής του σε ΠΥΒ΄.

Ο Διευθυντής Μέσης Ανατολής κ. Κώστας Ορφανίδης, ΠΥΒ΄, που είχε ήδη περάσει σε προηγούμενο ΑΥΣ για Κινσάσα τελικά πηγαίνει στη πρεσβεία Ντόχα.

Στη Κινσάσα μετακινείται από το Ερεβάν ο άρτι προαχθείς κ. Γιώργος Παπακώστας, ΠΥΒ΄.

Σημειωτέον ότι ο κ. Παπακώστας υπηρετεί από το 2006 (όπερ και εστάλη στη ΜΑ ΕΕ) στο εξωτερικό και αυτή είναι η τρίτη στη σειρά τοποθέτησή του στην εξωτερική υπηρεσία.

Αν και ο κ. Παντζόπουλος είχε ζητήσει να παραμείνει, τελικά στην Αστάνα τον αντικαθιστά ο Διευθυντής δικαστικών και προξενικών υποθέσεων κ. Αλέξανδρος Κατράνης, ομοίως ΠΥΑ΄.

Δείγμα της σοβαρότητας που αντιμετωπίζει ο κ. Κοτζιάς της ελληνοκινεζικές σχέσεις είναι επίσης η τοποθέτηση του κ. Λεωνίδα Ροκανά, πρέσβη, στο Πεκίνο.

Σημειωτέον ότι ο ξάδελφος του κ. Χάρης Ροκανάς είχε υπηρετήσει παλιότερα και αυτός ως πρέσβης στο Πεκίνο πριν αναλάβει γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ επί Ντόρας Μπακογιάννη.

Ως προς τους επιστρέφοντες στην Κεντρική Υπηρεσία σημειώνουμε ότι κατά κανόνα έχουν υπηρετήσει διαδοχικά σε δύο πόστα της Εξωτερικής Υπηρεσίας, πλην του κ. Νίκου Αργυρού, ΠΥΑ΄, που υπηρέτησε μόνο ως δεύτερος στο Λονδίνο από το 2011.

Στους «αδικημένους» του συμβουλίου πρέπει να συμπεριλάβουμε τέλος όσους υπηρετούν πλέον αρκετά χρόνια στο κέντρο και δεν έλαβαν τίποτα, όπως π.χ. ο κ. διευθυντής ΣτΕ και ΟΑΣΕ κ. Παναγιώτης Στουρνάρας, ΠΥΑ΄, ο διευθυντής Εσωτερικής Αγοράς κ. Παναγιώτης Οικονόμου, ΠΥΒ΄, η δεύτερη στη διεύθυνση Λατινικής Αμερικής κα. Βίκυ Δικοπούλου, ΠΥΒ΄, κ.ά.

Ενδιαφέρον επίσης είναι τα πόστα που τελικά δεν πληρώθηκαν, αν και είχαν προκηρυχθεί.

Για τη Μόσχα ήδη μιλήσαμε. Περαιτέρω, δεν υπήρξε εισήγηση για τη πρεσβεία Πράγας, αλλά και για τη πρεσβεία Σεούλ, όπου «προς το παρόν» παραμένουν οι κ.κ. Τάκης Σαρρής και Διονύσης Σουρβάνος, αμφότεροι ΠΥΑ΄.

Τα δύο αυτά πόστα θα πληρωθούν μαζί με τη πρεσβεία Μαδρίτης που για λόγους κομψότητας δεν προκηρύχθηκε (δεν υπήρχε χρόνος και θα αναβαλλόταν το συμβούλιο, αλλά – το κυριότερο – δεν είχε ακόμα ταφεί ο Νίκος Πάζιος).

Στο πακέτο μπαίνει μάλλον και η πρεσβεία Ραμπάτ, καθώς τη προηγούμενη Πέμπτη κυκλοφόρησε ότι παραιτήθηκε ο Διευθυντής Υποσαχαρικής Αφρικής κ. Γιάννης Ριζόπουλος, ΠΥΑ΄, ο οποίος είχε περάσει σε προηγούμενο ΑΥΣ για την εν λόγω Αρχή μετά την ακύρωση – μόλις ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση – της τοποθετήσεως του στη πρεσβεία Μαδρίτης που του δώσει ο στενός φίλος του και τότε ΥΠΕΞ κ. Βαγγέλης Βενιζέλος. Φήμες φέρουν μάλιστα τον κ. Σαρρή μετακινούμενο στο Ραμπάτ. Ίδωμεν!

***

Όπως ίδωμεν σχετικά με το θέμα της εφαρμογής του νέου ορίου των 67 ετών για την αφυπηρέτηση των δημοσίων υπαλλήλων στο ΥΠΕΞ. Οι φήμες φέρουν τον κ. Κοτζιά να φλερτάρει και με την ιδέα της μη εφαρμογής και με την ιδέα του περιορισμού της μη εφαρμογής σε όσους κατά τη θέση σε εφαρμογή του νέου νόμου ευρίσκονταν στο τρίμηνο μετά τη δήλη ημέρα αφυπηρετήσεως λόγω συμπληρώσεως του 65ου έτους ή της 35ετίας.

Η δεύτερη λύση δίνει τη δυνατότητα στο κ. Κοτζιά να προσθέσει τουλάχιστον 8 θέσεις ΠΥΒ΄ στις προς πλήρωση 7 θέσεις που αφέθηκαν κενές κατά τη τελευταία «βαθειά τομή» στην επετηρίδα.

Με 15 θέσεις προφανώς σκέπτεται να συνεχίσει αναλόγως, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ (προφανώς εξ ου και οι πιέσεις του μέλους της του Δ.Σ. της ΕΔΥ και αποσπασμένου στο κόμμα αυτό κ. Νίκου Πιπερίγκου, ΣΠΑ΄, για τη μη εφαρμογή του νόμου – ο κ. Πιπερίγκος έχει σήμερα θέση 15 από τον τελευταίο κριθέντα στο προηγούμενο ΑΥΣ).

Η δεύτερη αυτή λύση έχει το πλεονέκτημα ότι εκτονώνει και τις πιέσεις των διοικητικών υπαλλήλων για εφαρμογή του 67ου ως ορίου αφυπηρετήσεως, καθώς όσοι επιθυμούν να παραμείνουν θα μπορούν άνετα να επανέλθουν με σχετική αίτηση του και με δεδομένη τη τρομερή ανάγκη του ΥΠΕΞ για διοικητικούς υπαλλήλους.

***

Γιατί κάποιοι συνάδελφοί του πρέσβη μας στο Ιράν κ. Γιώργου Αϋφαντή τον αποκαλούν «πρέσβη του Ιράν στο Ιράν»;

***

Ανάμεσα στα σενάρια που ακούσθηκαν για τη τύχη του κ. Μουζάλα είναι ότι έπεσε η πρόταση να τον στείλουν στη σήμερα κενή θέση συμβούλου που έχει το Υπουργείο Υγείας για τα θέματα Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στη ΜΑ Γενεύης.

Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα, ο προηγούμενος κάτοχος της θέσεως ήταν ο πρώην βουλευτής των δύο ημερών της ΝΔ (ορκίσθηκε μόλις πριν τη διάλυση της Βουλής το 2009) κ. Δημήτρης Κρανιάς που είχε τοποθετήσει εκεί ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης με ΕΥΑ 10.000 ευρώ (διαβάστε εδώ).

***

Οι υπηρεσιακές γκάφες με τον θανόντα Νίκο Πάζιο συνεχίζονται.

Μετά τα «θερμά συλλυπητήρια» διαβάσαμε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ «Εγκρίνουμε τη δέσμευση πίστωσης ύψους 500,00 ΕΥΡΩ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Εξωτερικών, Ειδικός Φορέας 09-120 K.A.E.0719 , οικονομικού έτους 2016 , για την πληρωμή οδοιπορικά συζύγου αποβιώσαντος Νικολάου Πάζιου, Π.Υ.Α΄, από την Μαδρίτη στην Αθήνα».

Προφανώς αναφέρονται στη χήρα του μακαρίτη Πάζιου. Σαν να μην έφτανε αυτό διαβάσαμε πάλι στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ «Αποφασίζουμε Εγκρίνουμε τη δέσμευση πίστωσης ύψους 4.700,00 ΕΥΡΩ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Εξωτερικών, Ειδικός Φορέας 09-120 K.A.E.0723 , οικονομικού έτους 2016 , για την πληρωμή μεταφορά οικοσκευής αποβιώσαντος Νικολάου Πάζιου, Π.Υ.Α΄, στην Πρεσβεία. Μαδρίτης». Ούτε καν θυμήθηκαν ότι ο εκλιπών είχε προαχθεί προσφάτως στον ανώτατο πρεσβευτικό βαθμό!

Θα μας πείτε ότι διυλίζουμε τον κώνωπα. Όπως σχολιάζει με μαιλ προς τη στήλη συνάδελφος

«Προφανώς και δεν το έκαναν ΕΠΙΤΗΔΕΣ, αλλά τον αναγραφούν ως ΠΥΑ΄ και όχι ως Πρέσβυ. Από κάτι τέτοια έφτασε η χώρα μας όμως στο σημερινό της χάλι. ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ αποφάσεις για το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ αποφάσεις για το ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ/ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ. ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ αποφάσεις για ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ. ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ μεταθέσεις ΧΩΡΙΣ να εξεταζουν ΠΟΙΟΣ πράγματι κάνει για πού. ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ τα πάντα».

  • Στα 2100 μ.Χ. Για Ευρωπαίους να μιλούμε τώρα!
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    «…Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε. Η ισορροπία του τρόμου ανατράπηκε. […] αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία, θα διαπιστώσει ότι κάθε φορά που υπήρξε μονοκρατορία στην παγκόσμια σκακιέρα, πριν καταστραφεί ο ίδιος […] είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε ολόκληρη την Υφήλιο…»....
  • Για να αντιμετωπιστεί η βία των ανηλίκων χώρες απαγορεύουν τα social media στα ανήλικα – Στην Ελλάδα πότε Πιερρακάκη;
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
    Ένα πολύ σημαντικό μέτρο για να «παταχθεί» η ζούγκλα των ανηλίκων. Απαγόρευση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στα ανήλικα. Η τοξικότητα των social media διαφθείρει και δηλητηριάζει τα παιδιά μας. Κι επίσης, να μην ξεχνάμε ότι, τα social media «σκοτώνουν» τα βιβλία, δηλαδή...
  • Τα λέει στην «πεθερά» για να τ’ ακούει η «νύφη»; ή Κάτι τρέχει με τους «δίπλα»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    «Η Δημοκρατία αναπνέει και επιβιώνει όταν υπάρχουν αναχώματα και αντίβαρα στις υπερβολές, στα καμώματα στις παρανομίες και στη βούληση του "αρχηγού". »Χωρίς αυτό οι δημοκρατίες είναι καταδικασμένες να μαραίνουν ή να πεθαίνουν γιατί τους λείπει είτε το οξυγόνο είτε το φως...