Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Ο Πρέσβυς
Διπλωματικά και Παραδιπλωματικά

Χαμός στο ΥΠΕΞ – Ποιος Πρέσβης πάει που και άλλα πιπεράτα

Χαμός στο ΥΠΕΞ – Ποιος Πρέσβης πάει που και άλλα πιπεράτα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διπλωματικό Σώμα, Υπουργείο Εξωτερικών,

Η θεματική του κουτσομπολιού στο ΥΠΕΞ περί τα υπηρεσιακά θέματα (αγαπημένο σπορ όσων εργάζονται στην διπλωματική υπηρεσία) αφορούσε τη προηγούμενη βδομάδα κυρίως το ζήτημα της καταργήσεως της 35ετίας και της αναπάντεχης για πολλούς (που ζουν;) αυξήσεως του ανώτατου ορίου αφυπηρετήσεως στα 67.

Η πραγματικότητα είναι βέβαια ότι όλα τα ειδικά μισθολόγια (π.χ. γιατροί του ΕΣΥ, ιατροδικαστές) είχαν πετύχει να αυξήσουν τα όρια αφυπηρετήσεως στα 67, σε εθελοντική έστω βάση. Η τάση ήταν εκεί, ήλθαν και οι ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων…

***

Πιο ενδιαφέρον είναι όμως το ζήτημα που θέτει άλλο άρθρο του πρόσφατου νόμου για το Επιτελικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης (το οποίο σημειωτέον επιβεβαιώνει τη καθολικότητα της νέας ρυθμίσεως για το 67ος έτος ως χρόνο αφυπηρετήσεως για το σύνολο των δημοσίων πολιτικών υπαλλήλων) το οποίο δίνει το δικαίωμα σε όσους αφυπηρετήσαν μετά την 19.8.2015 (είναι η ημερομηνία δημοσιεύσεως του μνημονιακού νόμου για τις συνταξιοδοτικές ωριμότητες) με αίτησή τους να επιστρέψουν στην υπηρεσία όπου μπορούν να παραμείνουν και αυτοί μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.

Βέβαια για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εκτιμηθούν οι υπηρεσιακές ανάγκες και αυτό θα γίνει με απόφαση του κάθε υπουργού μετά από γνωμοδότηση του οικείου αρμοδίου υπηρεσιακού συμβουλίου.

Το θέμα για το ΥΠΕΞ αφορά ως είναι φυσικό τους αφυπηρετήσαντες πρέσβεις και ΠΥΑ΄ στο εν λόγω διάστημα, δηλαδή τους κ.κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, Αντώνη Βλαβιανό, Ντιάνα Ζαγοριανού-Πρίφτη Νάσο Δενδούλη, πρέσβεις, και τους κ.κ. Παντελή Καρκαμπάση, Διονύση Κουντουρέα, Παναγιώτα Μαυρομιχάλη, Θανάση Καλλιδόπουλο και Χρήστο Σαλαμάνη, ΠΥΑ΄.

Θα είναι αυτοί οι νέοι «Λάζαροι» (αν και κάποιοι επιμένουν να αποκαλούν τον πρώτο διδάξασα στις επιστροφές κ. Παναγιώτη Μακρή, πρέσβη, όχι «Λάζαρο», αλλά «βρυκόλακα»); Όλοι ή κάποιοι εξ αυτών;

***

Σε προηγούμενη στήλη (αυτή της 22/2) είχαμε επισημάνει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα προκηρυχθούν όλες οι διπλωματικές αρχές με θητεία του προϊσταμένου αυτών άνω της διετίας για τρεις πρεσβείες ο κανόνας αυτός δεν είχε ισχύσει.

Ήδη στο μέσο της βδομάδας προκηρύχθηκαν πρώτα το Κίεβο και τα Σκόπια.

Λίγο αργότερα ακολούθησε και το Πεκίνο.

Η προκήρυξη των δύο πρώτων σημαίνει ότι δύο από τους πιο ικανούς ΠΥΑ΄, οι κ.κ. Χάρης Λαλάκος και Βασίλης Παπαδόπουλος μπαίνουν στην κούρσα για τα προκηρυχθέντα πρεσβευτικά πόστα.

Και οι δύο υπηρετούν πρώτη φορά ως επικεφαλής πρεσβευτικής αρχής, αν και ο κ. Λαλάκος προηγουμένως ήταν πρεσβευτής σύμβουλος (και για λίγο επιτετραμμένος) στην Άγκυρα, από όπου έφυγε μετά από πιέσεις του τότε ζεύγους συμβούλων Γιώργου Δημητριάδη-Έλενας Γκουλούση για να αδειάσει η θέση του πρεσβευτή συμβούλου για τον πρώτο εξ αυτών.

Ο κ. Λαλάκος, με επιτυχημένη θητεία ως σύμβουλος στην πρεσβεία Ουάσινγκτον επί Αλεξάνδρου Φίλωνα και Γιώργου Σαββαΐδη, μπορεί να παίξει μάλιστα και για τη πρεσβεία Ουάσινγκτον.

Ο άλλος σύμβουλος τότε ήταν ο παλιός Προσωπάρχης κ. Βασίλης Κωστής, ο οποίος ήδη μετακινείται από το Πεκίνο.

Ο λόγος που επισήμως δεν είχε προκηρυχθεί το Πεκίνο ήταν ότι ο κ. Κωστής αφυπηρετούσε κανονικά (και με το τρίμηνο) στο τέλος του έτους.

Ήδη με το όριο ηλικίας στα 67 (που σημαίνει για αυτόν αφυπηρέτηση το 2022) ο κ. Κωστής μπορεί να μετακινηθεί.

Για πού τον προορίζει ο κ. Κοτζιάς, για καμιά Ουάσινγκτον ή για θέση κλειδί στη Κεντρική Υπηρεσία (του Πεκίνου είχε προηγηθεί η Λισαβόνα);

Πάντως για το Πεκίνο ακούσθηκε ότι ενδιαφέρεται η κα Κωνσταντίνα Κολιού, πρέσβης, σήμερα Γενική Διευθύντρια Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, με εμπειρία στην Ασία (παλιότερα γενική πρόξενος στο Χόνγκ Κόνγκ, πιο πρόσφατα πρέσβης στις Φιλιππίνες), αλλά και ο υφιστάμενός της και ως πρόσφατα δεύτερος στο Πεκίνο Διονύσης Καλαμβρέζος, ΠΥΒ΄, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων με χώρες Β. Αμερικής, Ωκεανίας, Ιαπωνίας, Ελβετία, χώρες ΕΕ και ΕΟΧ (δηλαδή με όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες).

Αν πράγματι μετακινηθεί προς Πεκίνο η κα Κολιού αυτό θα συνεπάγεται μεταβολή στο φημολογούμενο προγραμματισμό να διαδεχθεί τον σημερινό γενικό διευθυντή διοίκησης κ. Δημήτρη Λέτσιο, ΠΥΑ΄.

Ήδη βέβαια η τοποθέτηση του κ. Λούη Αμπατή, ΠΥΑ΄, ως Προσωπάρχη είχε ανοίξει μια συζήτηση κατά πόσον ο κ. Αμπατής ήταν πιθανόν να διαδεχθεί το κ. Λέτσιο ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα μετακινηθεί δεδομένου ότι υπηρετεί ήδη στο κέντρο από τον Ιούλιο του 2013. Σημειωτέον ότι οι κ.κ. Κολιού, Λέτσιος και Αμπατής ανήκουν στην ίδια σειρά, αυτή του 1983.

***

Από πλευράς ουσίας, πάντως, η τοποθέτηση του κ. Αμπατή ως Προσωπάρχη έχει ήδη να αποτιμάται ως θετική βελτίωση σε σχέση με την επικρατούσα κατάσταση επί κας Χαράς Σκολαρίκου στο Προσωπικό.

Θυμίζουμε επίσης ότι στο παρελθόν Έλληνες καθολικοί όπως ο κ. Αμπατής όχι μόνο δεν πήγαιναν σε θέσεις κλειδιά όπως στο Προσωπικό, αλλά ούτε καν μπορούσαν να γίνουν διπλωματικοί.

Είναι λοιπόν η τοποθέτηση αυτή και μια μικρή στιγμή ιστορίας.

Μένει μόνο το στίγμα του αντισημιτισμού στην υπηρεσία, καθώς δεν υπάρχει ελληνοεβραίος διπλωματικός (ή έστω εξ εβραϊκής καταγωγής ορθόδοξος).

Οι παλιότεροι μας διηγούνται με ντροπή την μανιώδη προσπάθεια να κοπεί νεαρός διεθνολόγος στις εξετάσεις των ακολούθων για αυτό το λόγο πριν 40 χρόνια και πλέον.

Το bilan πάντως δεν ήταν τελικά και τόσο άσχημο: ο υποψήφιος κόπηκε, αλλά επέστρεψε μετά από χρόνια ως ΥΦΥΠΕΞ.

***

Ως προς τη μάχη των πόστων, μας λένε ότι τελικά ως πρεσβευτής σύμβουλος θα παραμείνει μάλλον στην Ουάσινγκτον η κα Μαρία Θεοδώρου, άρτι προαχθείσα σε ΠΥΒ΄ – για αυτό δεν έγινε και αντίστοιχη προκήρυξη της θέσης.

Αυτό σημαίνει προφανώς μια κενή θέση συμβούλου πρεσβείας για να πάρει μαζί του ο μελλοντικός πρέσβης στην Ουάσινγκτον –κατά τα ειωθότα για το πόστο αυτό- ένα στενό συνεργάτη της επιλογής του.

Για τη Μ.Α. στο ΝΑΤΟ επιμένουν οι φήμες στο όνομα Χρονόπουλος, ενώ για τη πρεσβεία Άγκυρας στο όνομα Μαυροειδής.

Ακούσθηκε όμως για τη τελευταία και το όνομα νεοπροαχθέντος ΠΥΒ΄ που παίζει επίσης και για Τελ Αβίβ και Σκόπια.

Ερώτημα παραμένει, αν τελικά με τα νέα όρια ηλικίας θα παραμείνει η κα Κουμανάκου στη Μόσχα.

Λέγεται πάντως ότι η πρεσβεία Ρώμης είναι ήδη δοσμένη.

Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για πόστα έληξε. Δεν θα έχουμε όμως άμεσα εξελίξεις, αφού λέγεται ότι ο προγραμματισμός της Διοικήσεως προβλέπει ότι θα προηγηθεί Ανώτατο Πειθαρχικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΑΠΥΣ) του Ανωτάτου Υπηρεσιακού Συμβουλίου (ΑΥΣ) των μεταθέσεων.

***

Το σπάνια συνεδριάζον ΑΠΥΣ θα απασχοληθεί με το ζήτημα της θέσεως σε αργία του τέως γενικού προξένου στην Κωνσταντινούπολη κ. Νίκου Ματθιουδάκη, ΠΥΒ΄, για την σοβαρή υπόθεση που αφορούσε τη διαδικασία χορηγήσεως θεωρήσεων και που προκάλεσε ΕΔΕ το περασμένο καλοκαίρι που κράτησε μήνα και πλέον και διεξήγαγε ο κ. Φραγκίσκος Βέρρος, πρέσβης.

Λεπτομέρειες της υποθέσεως δεν μπορούμε να σας δώσουμε διότι κάποια ζητήματα που ακούσαμε άπτονται και της εθνικής ασφάλειας. Σημειωτέον ότι συνέβη και το πρωτοφανές να δοθεί εντολή περαιτέρω διερευνήσεως της υποθέσεως από το γενικό γραμματέα πρέσβη κ. Δημήτρη Παρασκευόπουλο.

Η υπόθεση είχε μάλιστα και μια παράξενη στροφή στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όταν ο κ. Ματθιουδάκης κατόρθωσε – με την πίεση/διαμεσολάβηση, λέγεται, παλιών πρέσβεων φίλων του πατέρα του (ο πρέσβης ε.τ. κ. Γιώργος Ματθιουδάκης είχε θυμίζουμε διατελέσει και ένα διάστημα Προσωπάρχης) – να δει τον τότε υπηρεσιακό υπουργό κ. Πέτρο Μολυβιάτη.

Το γεγονός αυτό είχε εξοργίσει τον κ. Κοτζιά, ο οποίος το «χρέωσε», λένε κάποιοι, στο τότε αναπληρωτή υπηρεσιακό γενικό γραμματέα κ. Μιχάλη Σπινέλη – μια από τις αιτίες που οδήγησαν τελικά στη μετακίνηση στην θέση του γενικού επιθεωρητή.

Το βέβαιο είναι ότι η υπόθεση δεν έκλεισε. Μάλιστα υπήρξε έλεγχος και στο προξενείο Ανδριανουπόλεως όπου προΐστατο κατά το ίδιο διάστημα που ο κ. Ματθιουδάκης ήταν στη Κωνσταντινούπολη η σύζυγος του τελευταίου κα Κατερίνα Βαρβαρήγου, ΣΠΑ΄.

Η κα Βαρβαρήγου είχε αποσπαστεί σημειωτέον το Σεπτέμβριο του 2014 στη ΜΑ ΕΕ λόγω της τότε γνωμοδότησης του ΑΥΣ να αναλάβει διαδεχθεί ο κ. Ματθιουδάκης τον κ. Παπασταύρου ως αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο.

Ακολούθησε άλλη γνωμοδότηση του ΑΥΣ για τοποθέτηση του κ. Ματθιουδάκη ως πρέσβη στο Κάιρο και στη συνέχεια και νέα γνωμοδότηση περί παραμονής του στο κέντρο ενόψει της υπόθεσης με τις θεωρήσεις.

Στο μεταξύ η κα Βαρβαρήγου έχει «ξεχαστεί» στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα με το ΑΠΥΣ θα κινηθεί και το Πειθαρχικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, καθώς στην υπόθεση έχει εμπλακεί και ο τότε υποπρόξενος στη Κωνσταντινούπολη κ. Θανάσης Αστρακάς, ΓΠΒ΄, αλλά και κάποιοι διοικητικοί υπάλληλοι (άλλωστε όταν οι διπλωματικοί μπλέκουν σε υποθέσεις θεωρήσεων όλο και κάποιοι διοικητικοί θα κατηγορηθούν μαζί τους – someone will have to take the fall!).

Χαρακτηριστικό είναι ότι επισημαίνεται πως ο κ. Αστρακάς παραμένει χωρίς τοποθέτηση σε διεύθυνση από το Σεπτέμβριο του 2015, δηλαδή από της επιστροφής του από την Πόλη.

***

Πάντως το legal team του κ. Ματθιουδάκη (ακούσθηκε ο κ. Γιάννης Ματζουράνης που είναι σημειωτέον και ο δικηγόρος του κ. Κοτζιά σε πολλές προσωπικές του υποθέσεις μεταξύ των οποίων και σε όψεις της γνωστής σύγκρουσης του με τον εκδότη του Athens Review of Books), σε περίπτωση που δεν είναι ευχάριστα τα νέα από το ΑΠΥΣ θα ξέρει τουλάχιστον τις δικονομικές κακοτοπιές που πρέπει να αποφύγει.

Και αυτό διότι εκδόθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής του κ. Νίκου Τσαμαδού, ΠΥΑ΄, για τη θέση του σε αργία λόγω της υποθέσεως με τις αποναρκοθετήσεις μαϊμού που χρηματοδότησε η ΥΔΑΣ όταν υπηρετούσε εκεί ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έμμεσα απέρριψε βασικό ισχυρισμό του κ. Τσαμαδού, ότι δηλαδή σε θέματα αργιών το ΑΠΥΣ εκδίδει αποφάσεις και όχι γνωμοδοτήσεις.

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι η ειδική ρύθμιση του οργανισμού του ΥΠΕΞ ότι το ΑΠΥΣ εκδίδει γνωμοδοτήσεις εξακολουθεί να ισχύει και παρέπεμψε το ζήτημα αν ούτως ιδωμένο το ζήτημα κατά πόσον η θέση σε αργία υπαλλήλου του ΥΠΕΞ ανήκει τελικά στην αρμοδιότητα του Διοικητικού Εφετείου.

Με άλλα λόγια, ο κ. Τσαμαδός έμπλεξε σε δικονομικούς δαιδάλους και δεν φαίνεται να ξεμπλέκει εύκολα.

Όσο για το θέμα της ποινικής δίκης για τις αποναρκοθετήσεις αυτή φαίνεται ότι θα προσδιοριστεί κατά τρόπο που να συνεκδικαστεί με την υπόθεση που άνοιξε με τις νέες διώξεις για το θέμα.

***

Δαπάνη 77.000 ευρώ για μια τριετία για ταχυδρομικές υπηρεσίες προβλέπονται για το ΥΠΕΞ σε σχετικό διαγωνισμό που ξεκινά η Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

***

Δαπάνη 22.000 ευρώ προβλέπεται για το Δελτίο του Επιστημονικού Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού.

Αφού το κόστος είχε αναλάβει κάποτε εξ ιδίων ο τότε διευθυντής του πρέσβης Παναγιώτης Μακρής, επιστρέφουμε στη γνωστή τακτική της απευθείας ανάθεσης σε εκδοτικό οίκο.

Σημειωτέον ότι την έκδοση μπορούσε να κάνει δωρεάν το Εθνικό Τυπογραφείο. Αλλά, τότε πώς θα ωφελούνταν κάποιοι; Άμεσα ή έμμεσα….

***

Νέοι υποψήφιοι ακόλουθοι πρεσβείας στην Διπλωματική Ακαδημία.

Με αφορμή αυτό το γεγονός ο πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς έκανε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του με τίτλο «Προς νέους διπλωμάτες: «σας ζητώ συγγνώμη»!», μια αναδημοσίευση παλιού άρθρου του (διαβάστε εδώ).

***

Παράταση για άλλους τρεις μήνες πήρε το υπό τον πρέσβη ε.τ. κ. Δημήτρη Κοντουμά Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ).

Θυμίζουμε ότι το εν λόγω Δ.Σ. -που αποτελείται μόνο από υπηρεσιακά στελέχη- διορίσθηκε αρχικά με θητεία έξι μηνών και έχει πάρει ήδη μια πρώτη τρίμηνη παράταση.

***

Στο ΥΠΕΞ γελάνε και μοιράζουν ως φέιγ βολάν το τελευταίο χουνέρι που σκάρωσε προ της αναλήψεως υπηρεσίας στη πρεσβεία Ρίγας ο κ. Αλέξανδρος Ράλλης, ΠΥΑ΄.

Ο κ. Ράλλης παρέμεινε επί των επάλξεων της Διεύθυνσης Διεθνών Οργανισμών έως και την παραμονή της αναχωρήσεως του (δεν έχει οριστεί σημειωτέον διάδοχος του, ενώ ο νεοπροαχθείς σε ΠΥΒ΄ κ. Μανώλης Αποστολάκης παραμένει μάλλον προσωρινά ως διευθύνων και πάει επικεφαλής σε άλλη διεύθυνση, αφού αρνήθηκε τις βολιδοσκοπήσεις να αναλάβει Προσωπάρχης, θέση για την οποία είχε ακουσθεί έντονα, όπως και η κα Ναντίν Αθανασιάδου, ΠΥΒ΄, επικεφαλής στο Γραφείο Συνδέσμου Πρίστινας).

Ανάμεσα στα άλλα, ξεκίνησε ο κ. Ράλλης ένα ξεκαθάρισμα ως προς ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την εκλογή της χώρας μας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Για το επίπεδο της σχετικής προετοιμασίας σιωπούμε για να μην κλάψουμε.

Δείγμα της ανοργανωσιάς της ελληνικής διοικήσεως που έχει δυστυχώς καταλάβει και το ΥΠΕΞ. Τέλος πάντων.

Στο ερωτηματολόγιο του κ. Ράλλη απάντησε ο κ. Πάνος Καλογερόπουλος, ΠΥΑ΄, ότι μετά από ενδελεχή έρευνα διαπίστωσε ότι ουδέποτε η πρεσβεία Νέου Δελχί έλαβε σχετικές οδηγίες να προβεί σε διαβήματα.

Ατύχησε όμως διότι ο κ. Ράλλης του απέστειλε έγγραφο που ούτε λίγο ούτε πολύ του υπεδείκνυε τις τρεις σχετικές εγγραφές στο σύστημα διαχείρισης εγγράφων του ΥΠΕΞ… Ας πρόσεχε…

  • Στα 2100 μ.Χ. Για Ευρωπαίους να μιλούμε τώρα!
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    «…Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε. Η ισορροπία του τρόμου ανατράπηκε. […] αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία, θα διαπιστώσει ότι κάθε φορά που υπήρξε μονοκρατορία στην παγκόσμια σκακιέρα, πριν καταστραφεί ο ίδιος […] είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε ολόκληρη την Υφήλιο…»....
  • Για να αντιμετωπιστεί η βία των ανηλίκων χώρες απαγορεύουν τα social media στα ανήλικα – Στην Ελλάδα πότε Πιερρακάκη;
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
    Ένα πολύ σημαντικό μέτρο για να «παταχθεί» η ζούγκλα των ανηλίκων. Απαγόρευση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στα ανήλικα. Η τοξικότητα των social media διαφθείρει και δηλητηριάζει τα παιδιά μας. Κι επίσης, να μην ξεχνάμε ότι, τα social media «σκοτώνουν» τα βιβλία, δηλαδή...
  • Τα λέει στην «πεθερά» για να τ’ ακούει η «νύφη»; ή Κάτι τρέχει με τους «δίπλα»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    «Η Δημοκρατία αναπνέει και επιβιώνει όταν υπάρχουν αναχώματα και αντίβαρα στις υπερβολές, στα καμώματα στις παρανομίες και στη βούληση του "αρχηγού". »Χωρίς αυτό οι δημοκρατίες είναι καταδικασμένες να μαραίνουν ή να πεθαίνουν γιατί τους λείπει είτε το οξυγόνο είτε το φως...